icon

Papierové recepty sa na Slovensku vracajú vďaka parlamentu

veklipo
14. dec 2024

“Ďakujeme” v mene všetkých občanov Slovenska pánom poslancom NR SR za “skvelý” pozmeňujúci návrh, ktorý ako zvyčajne nekonzultovali s odborníkmi. Zákon bude platiť od 1.1.2025.
Špičková elektronizácia zdravotníctva na Slovensku a žiadna iná. ☎️

Vyspelé krajiny používajú 🚀, Slovensko sa vracia k 🛴

Užívate liek, ktorý nie je hradený zdravotnou poisťovňou, avšak jeho výdaj je viazaný na lekárom vystavený recept? Od 1.1.2025 naň už pacientovi nie je možné poslať elektronický recept. Naopak, pacient sa bude musieť posadiť do preplnenej čakárne a počkať si na papierový recept v čase, keď si na jeho vypísanie nájde lekár čas.

(Zdroj Monika Palušková - lekár, súdny znalec)

A minister Šaško tvrdí, ze nevie, čo ešte lekári chcu.
Sutaj tvrdí, ze výpovede dávajú kvôli 62€ mesačne.
Obaja sprosto klamu a odnesu si to len a len pacienti.

Strana
z3
katie253
14. dec 2024

Nie sú napríklad sirupy Trifed pre deti hradené v plnej sume pacientom? Ale musia byt na predpis.

jana35798
14. dec 2024

@mamina7070 ale ved opakovany recept sa da vypisat aj elektronicky, ked uz to takto ospravedlnujete.

Je to amaterizmus a krok spat 🙄

katulkagajdos
14. dec 2024

@mamina7070 mne len prosím ťa vysvetli, aký je dôvod v 21. storočí vracať sa k papierovej forme z elektronickej. Pýtam sa, prečo je to také dôležité, navyše len pre úzky okruh liekov? Asi sa to niekomu celkom hodi, nie? 😉 Ako všetky tie štátne zákazky, ktoré rozdáva tato vláda a šité sú úplne presne napr. len ja jednu firmu- aká náhodička, čo tam potom, žeby to konkurenčná urobila 5x lacnejšie.

mapa
14. dec 2024

@mamina7070 takze si len potvrdila, ze ta vyse miliarda, co smeracka a spol. mafia rozkradla pri "informatizacii" od roku 2006 je tvojim dennodennym chlebikom? A teraz Ti zasa konecne tak dobre chuti... Vies, ako by si s takym vysledkom dopadla v serioznej sukromnej IT firme? Vysledky ziadne, vsetko nefunkcne, ale presvedcivo obhajujes kazdu dalsiu neprofesionalnu hlupost, co vypusti smerohlasns. Lekarov za vypovede pozatvarat, danove bonusy na deti znizit a odobrat, vratit sa naspat k papierovym receptom - to su len niektore obludnosti, co si schopna obhajovat za poslednych par dni a na ktore som nahodou narazila...
A si naozaj presvedcena, ze to tak bude navzdy, lebo si ma o tom davnejsie presviedcala, ze smer tu bude navzdy? Si osobne spokojna s tou zufalou neprofesionalitou, ktoru produkujete? Naozaj staci, ked je dobre len tebe a vsetkych pricetnych budes presviedcat, ze maju byt ticho, lebo vsetko je v poriadku?

moonlight1210
14. dec 2024

@mamina7070 praca s elektronickymi systemami je moj chlebik tiez (ak to mal byt argument na fundovanost v okruhu elektronizacie, ze si v tom zbehnuta).
A ked aj tvoj, tak uz vobec nechapem, co tu teraz na tomto pripade konkretne dookola hajis. Ked sama musis vediet, ze skomplikovat vynimkami uz fungujuce je vzdy na figu.

“Samozrejme ze to treba riesit ale ten proces je lepsie kontinualne vylepsovat ako cakat a implementovat nieco dokonale”
Kontinualne zlepsit neznamena zaviest vynimky a vratit sa k papierivym receptom.
Kde vidis tu to zlepsenie?

Aku logiku ma vobec vynat lieky, ktore nepreplacaju poistovne, z e-receptu?
Zaviest do fungujuceho vynimky, ze pre polozky, pre ktore to doteraz platilo, to prestane platit, to nie je zlepsenie.
Hlavne tu, kde to, ze boli na e-recept, nicomu nevadilo. Tu to vebec nebolo potrebne menit.
O nic to stat neokradalo.
Len to zrychlovalo proces pristupu k lieku pre pacienta. (Dost, co su pri niektorych liekoch vypadky a treba obehat lekarne v meste, ci hladat na nete, v ktorej lekarni v okoli to este vobec maju).

Keby lekar pacienta chcel vidiet pred vystavenim, tak recept nevystavi a zavola si ho na prehliadku. Ale ak to nie je potrebne, setrilo to cas obom stranam.

dagas
14. dec 2024

@mamina7070 ale nie v každej lekárni ti ten recept nechajú. U nás boli dve lekárne rovnakej značky a keď som prišla s receptom pre antikoncepciu v jednej mi ho zobrali a o dalšie 3 mesiace chceli ďalší. V druhej mi ho normálne nechali a každé 3 mesiace dávali dalšie balenie

mell27
14. dec 2024

@dagas áno, pretože lekári nevedia,ako sa píšu opakované predpisy a čo všetko by mali obsahovať... Po správnosti by som skoro každý "opakovaný" recept nemala vrátiť pacientovi... Len nemám energiu sa s pacientmi naťahovať, tak si urobím scan a dúfam, že sa v prípade kontroly v tom nebudú "vrtať"... Takže preto dôsledný farmaceut si recept nechá...koniec hlásenia 😃

jednoduchomaria89
14. dec 2024

Ešte čo bude ? Lekári do basy !! Ľuďom navysime dane , poplatky , pracujúcim poberieme kadejaké bonusy atď , a sebe vyššie platy , výlety do abu dhabi, Brazílie a nižšie tresty a nezabudnime aj vyšetrovateľov čo vyšetrovali prenasledovať .reformy ? Digitalizácia ? Načo ? Komu?

benit
14. dec 2024

@mamina7070 ja mam tiez liek, ktory nepreplaca poistovna. Papierovy bol tusim na rok. Termin mam vsak rok a 2 mesiace na kontrolu. To si tam budem musiet ist vysediet recept. Cesta do ba, cakanie, uplne parada. Den v praci zabity a aj ma to bude stat benzin. Dobre vymyslene. Tlieskam.
Elektronizacia zdravotnictva ako vysita.

rude_baby
14. dec 2024

Jasné, cez kovid im boli erecepty dobre, ale teraz už môžeme vysedávať v čakárni 🤦táto krajina ide do stredoveku...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
stanulienkat
14. dec 2024

@lonely66 vies co je paradox? Ze zvacsa ti chudobnejsi volili tuto kvazi socialnu svoloc. A paradoxne sa prepadnu do este vacsej chudoby. A total paradox je, ze tato chudoba je spokojna a bude ich volit zas. To nevymyslis..😁 Ti ludia su zvacsa financne negramotni a IQ tykve.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
taktotedanie
14. dec 2024

@lonely66 liek ktory nieje hradeny zdrav poistovnou
Ostatne lieky sa budu nadalej predpisovat elektrinicky, resp budu mat opakovane recepty v lekarni
Ale chapem tvoje rozcarovanie
Doteraz sme len samoplatcom rucne opravovali recepty

rozculena
14. dec 2024

@veklipo ani som nevedela,že sú 2 druhy😲 Otec roky berie ten 100tabl.,
Ja to nechápem..........

maranco
17. dec 2024

Tu je k tomu článok
https://www.aktuality.sk/clanok/EhOjYdI/elektro...

Môj názor, liek ktorý je na predpis, že ho predpisuje lekár musí byť zapísaný v zdravotnej knižke, aby ho videli aj ostatný lekári, alebo riešili kontraindikácie.

"Vraj poisťovne nemajú prečo vidieť, čo ich poistenci užívajú na vlastné náklady."
Myšlienka je tiež dobrá, nemá to čo vidieť poisťovňa.

Elektronické zdravotníctvo a zdravotnú knižku spravuje štátne Národné centrum zdravotníckych informácií, do elektronizácie zdravotníctva sa dali a dávajú milióny €.
Takže táto zmena že poisťovňa neuvidí recept sa má vyriešiť len softvérovo, že ho národné centrum neodošle do poisťovne.

Ale keď sú neschopný tak to riešia celkom hlúpo, že lekár nezapíše recept do PC aby ho nevidela poisťovňa a vystaví papierový recept. Chyba je v tom, že napriek miliónom do ezdravia, NCZI kde sa mení riaditeľ každú chvíľu, nie sú schopný urobiť túto zmenu v receptoch, ale svojím hlúpym rozhodnutím spôsobia viac škody ako úžitku.

rude_baby
17. dec 2024

@maranco ja fakt neviem, či sú v štátnej správe (NCZI) takí blbi, že nevedia, že to stačí riešiť softvérovo, alebo... Alebo vôbec nerozmýšľajú a splechnu hneď prvú blbosť - papierový recept?

maranco
17. dec 2024

@rude_baby predstav si u zamestnávateľa čo kúpil dochádzkový systém na čipy, používate ho a potrebuješ robiť nadčas ale on to nevie nastaviť v programe, tak rozhodne že dochádzku nadčas budeš evidovať do papierovej dochádzky
a mzdárke stoja vlasy dupkom čo má navyše robotu

rude_baby
17. dec 2024

@maranco ale ja úplne chápem, o čo ide. Ja len nechápem tomu nelogickemu mysleniu ľudí v NCZI...

Strana
z3