Pes je spoločníkom na celý život

@deti95060810 👎😅
Ja psov milujem cely svoj doterajší život, ale myslím že na túto problematiku sa dá upozorniť aj trocha menej arogantne.
moja zivotna 48 rocna skusenost je, ze koho iritovalo, ze pomahama a staram sa o zvierata, neprelozil v zivote krizom slamy pre druhych v zivote nikomu nepomohol, paradox je, ze ja pomaham aj bezdomovcom, aj seniorom 🙂. Presne pre tupela ktore sa tu uz minimalne jedno ozvalo mame stale rozlahle tyranie na Slovensku, tupela ktore si nevidia dalej od nosa a nechapu, zi zivot sa da zit aj tak, ze nebudeme druhym ublizovat, ze nebudeme zive tvory tyrat a kedze si ludia nekupuju pred vianocami deti alebo chorych ludi a nevyhadzuju ich potom, tak som si dovolila dat prispevok o zvieratach. Pre tie tupela.....
@simca06022011 zvieratá sú krásne darčeky. Neverila by si akú radosť urobil psík našej dcére. A robí ju už 11 rokov❤ Dokonca takú veľkú, že u nás už 9 rokov má domov aj jeho brat😉
A som pysna, ze uz aj na MK sa najde skupinka uvedomelych ludi, kt. zmyslaju adekvatne 21.stoprociu a chapu, ze ciny nasledne prinasaju nasledky, akcia vyvola reakciu a chapu, ze zit sa da aj bez ublizovania druhym. Ak si to precita minimalne jeden tvor, ktory chcel dat zvieraci darcek svojmu dietatu, na ktore serie a nema nan cas, alebo ma to dieta nejake poruchy na ktore treba odbornika a nie zviera tak som rada, ked zachranim jednoho ziveho tvora pred zbytocnym krutym utrpenim. (ano pred 2 mesiacmi som za asistencie policie odoberala tyraneho yorka od matere ktora mala problemovu dceru a namiesto aby sa jej venovala jej drbla psa a toho som videla na vlastne oci ako decko tyra vonku pred domom...a pravidelne kazdy januar -februar nachadzame s manzelom nechcene darceky po lesoch, odpocivadlach etc etc.)
@tiezjedna VYNIMKA potvrdzuje pravidlo.....ale stale je to vynimka....zviera ma stsatut citiacej bytosti uz aj na primitivnom Slovensku, ergo to nemoze byt "dar"
@medda_beda Cudzie dieťa nie je viac ako zviera? To vážne? Hádam akékoľvek dieťa je viac než akékoľvek zviera. Či už ani na takýchto elementárnych veciach sa nezhodneme?
Ved ale aj dieťa nazveme darom 🙂 tak môžeme aj zviera. Zase netreba sa chytať za slovíčka. Len je rozdiel dar a dar. Je rozdiel ked uvedomely clovek kupuje zviera lebo rodina ho chce a vie co to obnasa (a kludne to moze nazvat dar pre dcéru, my sme nasho kupili na narodeniny dcerine napr tiez. Resp. Vybrali, zaplatili... prisiel neskor), a teda keď niekto impulzívne kupi šteniatko pod stromček, ved detičky chcú a hurá, a potom o mesiac riešia co a nim.
Taky malý vyhodený vianočný darček máme už 9r doma.. keď sme sa šli raz sánkovať, našli sme opustené, celé mokré šteniatko pri veľkej čiernej taške s pevne utiahnutym obojkom.. bol 31.januar a stena malo cca 3m.. malý jorksir.. dostala z toho pobytu v snehu silny zápal močových ciest.. dnes je to ale veselý pes a deti na ňu nedajú dopustiť..
@heeedka Neviem prečo by mal byť človek niečo viac.Narodili sme sa tak isto ako zvieratá a aj tak zomrieme.
Nič viac nič menej.
Aj zvieratá majú svoje rodiny a city.
Chceš mi povedať, že by ti viac záležalo na mojich deťoch než na svojich?
Pochybujem.Tak sa tu prestaňme hrať kto je viac.
Treba pomáhať každému komu sa dá.
@medda_beda toto di krasne napisala moralka na slovensku je kriva, pravda je ze pre svoje zviera placem ale pre cudzie dieta nie...
Len bohužiaľ je krivá aj preto, že mnohí plaču pre cudzie zvieratá ale pre cudzie deti nie... Jednoducho vseobecne znevýhodnené deti aj opustené zvieratá sú odkázané na pomoc a je jedno kto z nich je viac.. tak či tak mi príde smutné že niekto má empatiu so zvieratami ale s deťmi nie - a takých bohužiaľ poznám viac.. a teda zrejme sú aj takí, ktori nemajú empatiu so zvieratami.. všetko živé si zaslúži empatiu..
Tak pre cudzie deti tiež neplačem pokiaľ na to nie je dôvod, ale ak by bolo treba a vedela by som ako pomôcť tak pomôžem aj cudzím deťom aj psom, mačkám.
Mne je to jedno.Ja pomôžem komu pomôcť viem.
@medda_beda vždy je človek viac a mal by byť človek viac pre druhého človeka ako iný druh, samozrejme je rozdiel aky blizky vztah mame. Ale je to len čisto biologická vec o podporeni a zachovaní druhu. Ale to ze si toto myslím neznamená, že vylučujem pomoc akýmkoľvek nevinným zvieratám a súhlasím s autorkou, ze zviera nie je hračka. Preto žiadne zviera nemám, lebo si uvedomujem, ze na neho nebudem mat toľko času ako by potrebovalo.
@777januska777 lenže ľudí je mnoho a málo ľudskosti. Ja mám rád aj ľudí tak ako si to zaslúžia. Dnes je kopec psychopatov a ľudia nosia masky.
@medda_beda nerozumies,preco by mal byt clovek viac ako zviera? a teda vsetky zvierata alebo existuje hranica, kedy to uz nie je rovnocenne?pes, macka, kon, prasa, sliepka, sykorka, kapibara, potkan a dalej ani nejdem,ale aj mikroby su zive tvory.ak by si mala zachranit zivot jednemu z nich alebo cudziemu cloveku,tak by si uvazovala komu,lebo su rovnocenny? nechcem sa hadat,len mi to pripadalo ako velmi extremny nazor a nevidim v nom ziadnu logiku.a to mam zvierata naozaj rada.
@tululu A preco by mal byt teda clovek viac ako zviera? 🤔 Myslim logicke vysvetlenie, argument... Nie "lebo je to proste clovek/lebo to tak proste je", "lebo si to myslim" atd...
@tululu Asi záleží od toho v akej situácií by sa jednalo o záchranu.
V žiadnom prípade ani keď zachránim prvého človeka nie je život človeka podstatnejší pre tento svet než život zvieraťa.
Je to čisto len o tom, že som človek aj ja, ten cudzí má rodinu možno deti a dokážem mu pomôcť.
Ale nemyslím si, že v zmysle bytia ako takého je človek potrebnejší, vzácnejší.
Keby tu žili dinosaury tak nás zjedia.Tak to proste v prírode je.
My ako inteligentné bytosti by sme mohli mať v sebe aspoň toľko rešpektu a nemyslieť si o sebe, že sme niečo viac.A mali by sme mať empatiu či už voči zvieratám alebo iným ľuďom.
Ako som už písala ja neriešim či zviera či človek.
Každý máme rovnaké právo na život a nikto z nás nie je ani nesmrteľný ani viac potrebný.
Zemeguľa sa točila aj bez ľudí aj zvierat a to si treba uvedomiť.
Ak mi zviera neubližije, nevidím dôvod sa k nemu správať zle.
K cudziemu človeku nebude druhý človek prechovávať city.
Tak isto nemusí ani k zvieraťu, ale to čo nás robí ľudmi je práve tá ľudskosť k bezbrannému.
Či je to dospelý, dieťa, zviera.
A pes je inteligentné zviera.Vníma, cíti, rozmýšľa.
Takže prečo by sa s ním malo zaobchádzať ako s vecou.
@tululu Rozumiem tomu prečo niekomu záleží viac na ľudskom živote ani medveď nezachráni človeka skôr než svoje mláďatá, ale nerozumiem prečo si o sebe niekto myslí, že je niečo viac pre cudzích ľudí pre ktorých je vlastne nahraditeľný a prečo majú ľudia tendenciu znevažovať život zvieraťa.Prečo človek nemôže aspoň prejaviť ľútosť bez blbého komentára, posmešného keď to zviera cíti a vníma.
V zmysle života ako takého tu nie je žiadna živá bytosť kvôli ktorej by sa zem prestala krútiť.
Mne je trochu proti srsti tvrdiť, že človek je viac.
Jeho život je dôležitý, každý život je dôležitý.Každý chce prežiť.
A hlavne v kontextoch ako je táto diskusia mi príde úplne nevhodné poukazovať na to, že deti potrebujú pomoc a nie pes.
Prečo to porovnávať, povyšovať život nad život.
Obe sú dôležité.
Nevidím dôvod prečo by mi malo byť viac ľúto cudzieho dieťaťa ako cudzieho psa.Ja k tým deťom nemám väčší vzťah ako k zvieratám.Necítim k nim materínsku lásku, nevnímam ich inak než iného dospelého jedinca.
Ku všetkým mám rovnakú empatiu.
Neviem prečo majú ľudia vždy potrebu porovnávať emócie.Dobrému človeku je ľúto aj ľudí aj zvierat.
Niekto sa snaží poukázať aj na inú problematiku a už je zle lebo nerieši deti, dôchodcov, chudobné rodiny.
Mňa by zaujímalo koľko ľudí čo prská jedy už reálne niekomu pomohlo keď vedia poukazovať na to kto/čo je viac a kto má komu pomáhať.
@tululu Stručne napísané: Človek je viac len pre človeka.Inak je človek len ďalšie zviera ktoré môže zjesť silnejšie zviera.V konečnom dôsledku človek nie je viac ako zviera.
@medda_beda dakujem za rozsiahlu odpoved.
@anonymanonym
budem sa vam snazit odpovedat spolocne.
ak sa bavime o tom,ze zvierata su rovnocenne ludom preto,lebo vnimaju a citia,tak to pravdepodobne robi aj hmyz a bakterie,len na inej urovni.kazda ziva bunka chce prezit a snazi sa vyhnut vsetkemu,co jej skodi a priblizit ku tomu,co jej prospieva,aby tak mohla prosperovat. preto som sa pytala,kde je ta hranica,lebo je pravdepodobne,ze mozes ublizit aj bakterii e-coli (ak kvapnes do misky s ecoli roztok,ktory ju ma znicit,bakterie ecoli vysielaju nieco ako mini elektricke signaly a snazia da stiahnut prec na kraj misky,co najdalej od "zleho" roztoku,ktory im chce "ublizit"). Co ine je bolest? Okrem toho sa mozeme bavit aj o tom,co vnimaju rastliny,lebo ano,dokazu sa okoliu prisposobit,reagovat na zmeny,dokonca sa vedia adaptovat ako spolocenstvo a komunikovat medzi sebou (les a mykoticka siet v nom) ale pre cloveka nie je zle ublizit niecomu,co by mu mohlo sposobit ochorenie,ako napr. ta bakteria, hmyz, jedovata rastlina, vsak? to je instinkt,ktory mame spolocny so zvieratami, instinkt prezitia.ale ak nechas leva a mlada macky v jednej izbe na 3 dni,tak pravdepodobne tam ostane len jeden z nich a vieme urcite kto.zatvorme do izby cloveka s cudzim babatkom a pravdepodobne po 3 dnoch budu stale dvaja a ten clovek bude pravdepodobne citit potrebu to dieta ochranit a postarat sa onho. to je ta starostlivost o bezbranneho,co si spominala,s tym absolutne suhlasim,to je z velkej casti to,co nas od zvierat odlisuje (ja by som povedala aj nadradzuje), lebo ako spolocnost mame aj ine pravidla ako tie instinktivne.a to aj v tych najprimitivnejsich kmenoch,aj ked je ta sila instinktov ovela silnejsia. vlk proste ulovi chore a slabe jednice v lese a nikto sa nad tym nepozastavuje,vsak?ak by sa clovek zbavoval tych chorych a slabych vo svojej spolocnosti (co sa dialo a niekde aj deje), u nas to vyvola pocit odsudenia a snazime sa tomu zabranit, naopak,tych slabsich casto chranime. mozeme spomenut imaginativne myslenie, konstrukcne riesenia, domyslanie dosledkov nasho spravania a mozno aj to sebauvedomenie,lebo to,ze ja viem,ze som ja a ze odraz v zrkadle som tiez ja je z psychologickeho hladiska brutalne dolezita vec,ale myslim,ze moju pointu som povedala. mozno este na zaver, ja mam zvierata velmi rada, mala som niekolko druhov a teraz,kedze by sme sa o psa nemohli postarat ako potrebuje, mame "len" rybicky. ktokolvek,kto vie porovnat spravanie psa a rybiciek vie,ze ani medzi zvieratami si nie su vsetci "rovni", nech to znie akokolvek hnusne.ide o ten vztah,ktory si ku nim vytvoris,lebo maloktori akvarista bude robit pohreb,ak mu zdochne jedna neonka,ale ak ti zomrie pes,je to ine...a ak ti zomrie jedna mala rybka,o ktoru si sa staral niekolko rokov a bola ti jedinou spolocnickou,tiez to je ine.ide o vztah.nas ludsky vztah ku zvieratam,to je podla mna to najdolezitejsie,o co ide.
@tululu Ak mam byt uprimna, mne to aj tak odpoved nedalo.
- lebo sa tazko urcuje hranica? No.. ale od toho tu ja nie som. Bezvyznamna kvapka v mori, tak ako aj ostatni 😉 A to nie som veriaca v nabozenskom zmysle, ale fakt si myslim, ze som "maly pan"... Hm..
- lebo sme v niektorych veciach nazvime to.. lepsi? Za mna je otazne ci lepsi. Jasne, ze v niektorych veciach mame na vrch. Sama si niektore vymenovala, aj ked s niektorymi z nich nesuhlasim, ze sa tykaju len cloveka. Ale hlavne - je naopak mnoho dalsich veci, v ktorych sme zas my ludia hm.. horsi, pomalsi, nesikovnejsi,... Staci sledovat fungovanie roznych zivocisnych druhov a clovek zisti ake je to fascinujuce a vobec nie primitivne... Zrucnosti, zmysly, komunikacia, fungovanie a pravidla v spolocnosti, schopnost ucit sa... Skratka, kazdej z nas urcite napadne min. jeden priklad v com sme horsi od zvierat a co je na ich fungovani fascinujuce. ALE aj keby suma sumarum sme boli "najlepsi", tak pre mna to nie je dovod preco by mal byt clovek "nad". Ani v ludskej spolocnosti nerozlisujeme hodnotu zivotov na zaklade IQ, EQ, sikovnosti.. Aj ked sa mozno natiska otazka, ci ma kazdy rovnaku hodnotu lebo budme k sebe uprimni, agresivny alkoholik prespavajuci na žel. stanici, kt. nema zaujem nic menit vz. lekar s dobrym srdcom. Hm... Hnusna uvaha? No ano. Lebo prava mame mat vsetci rovnake. A agresivny alkoholik prespavajuci na žel. stanici, kt. nema zaujem nic menit vz. zachranarsky pes? Hm.... Ale to uz som sa zamotala 😉
- jasne, ze subjektivne mame kazdy nejaky okruh blizkych, ktori maju pre nas subjektivne vacsiu hodnotu. Len nech sa ludia nerozculuju, ze ma napr. pre mna moj pes subjektivne vacsiu hodnotu ako jozko mrkvicka z hornej dolnej o ktorom ani neviem, ze existuje (ale hlavne ze je clovek)... 🤷♀️
- skratka: nie, necitim sa nadradena vsetkemu zivemu na tejto planete. Nemam potrebu premyslat nad tym, kto a co je objektivne na ktorej "priečke". Stavat si rebrik, pyramidku, no načo.. Snazim sa spravat ku vsetkemu s uctou, pomoct, neublizovat, neničiť... Fakt nevidim dovod preco by som mala mat najvacsiu hodnotu.. Mimochodom kto planetu najviac nici? Kto pacha najvacsie zlo? Ktory zivocisny druh najviac týra pre potesenie?.... 🤔
- Proste som len súčasťou vsetkeho, nie nadradenou.
Tupelam môžeš hovoriť každý deň. Nepochopia. A pôjdu pre čistokrvného kríženca pudla niekam na pumpu za 50 eur. Potom o dva týždne, keď budú mať rozkusane boty, ocikané koberce, psa vyhodia.
Tak napríklad u nás je kopa zvierat a vždy chceli deti ,ale mňa by ani nenapadlo kupovať deckam zviera len preto že ho chceli.vzdy som ho kupovala s vedomím že nakoniec ostane starosť o všetko len a len na mňa a rovnako s tym,že by som ho už nedala preč .
@anonymanonym hovoris,ze si "maly" pan na to,aby si urcovala hranice.ale urcujes ich,rovnako ako aj ja a kazdy, kto zije v akomkolvek spolocenstve. urcujeme pravidla pre nadich partnerov,priatelov,rodinu, nasim zvieratam a domacim milacikom. urcujeme pri vycviku hranice a pravidla psovi, urcujeme ho macke, ktora by proste fakt velmi rada sedela uprostred prestreteho stola a nerozumie,preco nam to vadi. su pravidla a hranice,ktore dodrziavame,lebo chceme a niektore,ktore dodrziavame,lebo musime. ak by si mala 8 miliard brontosaurov (neviem ako sa vola ten dlhokrky velky bylinozravy dinosaurus) na planete,spasli by zaradom vsetko zelene,co by im voslo do cesty bez ohladu na to,ci by sa mensie bylinozravce vdako tomu nemohli dostat k potrave a to bez jedinej vycitky svedomia.skusme si predstavit taky pocet medvedov grizly alebo ineho predatora.ak to robime my ludia (teda cast nasej spolocnosti),vieme,ze je to nespravne a snazime sa to korigovat (viac menej neuspesne). cize ten diagram ego vs eco by v zvieracej risi by prave fungoval v prvej "zlej" ego verzii,lebo potravinovy retazec nepusti a pudy funguju u zvierat prioritne.
- aj to,co si spominala,ze clovek jediny ublizuje pre potesenie, videla som u babky ako dieta vela krat hrat sa macku s mysou, vtacikom...kohut ktory tyranizoval svoje sliepky,prasa,co si zozralo mlade,rovnako aj zajace, bocian,co vyhadzoval mladata pod hniezdo....budes namietat,ze to je ine a tie zvierata na to maju dovod.ale to je predsa obhajoba kazdeho ludskeho vinnika,ktory sa citi nepravom obvineny,lebo okolie nechape preco urobil to,co urobil.
- nepotrebujem sa citit nadradene nad zvierata,lebo proste viem,ze aj ked som rovnako ziva bytost ako napriklad mys,mam nieco navyse,co ta mys nema a tvarit sa,ze to tak nie je je popieranie zakladnych faktov.
- som presvedcena,ze zvierata sa daju milovat a respektovat aj ako zvierata,nie je potrebne ich humanizovat, su to proste zvierata.ak sa k nim clovek sprava hrubo a tyranizuje ich, neznamena to,ze treba povysovat zvierata na uroven ludi,lebo clovek ublizuje aj ludom,zial.ale aj tak som velmi rada,ze sa pohlad na zvierata za posledne desatrocia zlepsil,naozaj.akurat ked minule znamy neisiel sesternici na svadbu,lebo by jeho macka ostala dva dni sama doma a trpela by, tak fuuuuha,to je pre mna nepochopitelne a opat sa ukazuje,ze clovek ide z extremu do extremu a nevie najst rovnovahu.ale nemusim chapt vsetko,ze.
@tululu - urcovat hranicu v tom, ktory zivot ma objektivne nizsiu alebo vyssiu hodnotu. Hranica na ktoru si sa pytala vcera 13:38. Hranice, pravidla v inych oblastiach je zas na inu debatu.
- potravinovy retazec je pre mna tiez nieco ine ako hodnota zivota, pravo na dostojny zivot, pravo na naplnenie potrieb, pravo na zivot bez bolesti a utrpenia,....
- ja som nespominala, ze clovek jediny ublizuje pre potesenie. Schvalne znela veta "Ktory zivocisny druh najviac týra pre potesenie?", slovo najviac...
- dycham rovnako ako ta mys, zomriem rovnako ako ta mys. Pre okruh ludi to bude tragedia, ale inak? Zabudne sa casom na mna rovnako ako na tu myš a vacsine som rovnako ukradnuta ako tá myš. Popieranie zakladnych faktov? No, mam na vrh od myši v niektorych veciach, v konecnom dosledku zo mna zostane uplne rovnaky prach, v konecnom dosledku som rovnako bezvyznamna...
- ja zvierata nehumanizujem. Poľudšťovanie akehokolvek zvierata je za mna zle. Aj pre to zviera samotne.

@refly 👏❤