Pes je spoločníkom na celý život

@deti95060810 A prečo sa ťa to dotklo keď sa ťa to netýka
A mimochodom, tato tema vznikla ako poukazanie na nejake utrpenie zvierat. A vzdy sa najde niekto kto musi prist a kricat "a co deti/ludia??!!.."... No co s nimi? Zasluzia si rovnaku pozornost ako to trpiace zviera. Akurat aktualne sa rozobera ta druha tema, a co ma byt? To nie je rovnako dolezite? Treba prist a rypnut si, ze to ludia su akoze dolezitejsi? 🤦♀️
Je mi uplne rovnako luto choreho dietata, dietata narodeneho do romskej osady, choreho dospeleho ktory nema € na liecbu ako toho vyhodeneho psa po vianociach, ako tu fenku v klietke vo vykaloch, ktora porodila tie roztomile šteňatá na bazosi, ako tie nerozumne namnozene stenata, ktore budu trpiet genetickymi ochoreniami atd atd. Rovnaky sucit. Preco by mal byt iny? Fakt je niekoho utrpenie viac ako druheho???
Rovnako ako je teraz aktualna tema petardy. Rovnako mi je luto ludi, ktori sa toho boja ako domacich a volne zijucich zvierat, ktore trpia kvoli sebeckej ludskej primitivnej zabave...
@anonymanonym to ukazuje ako je dnešná doba bezcitná a traumatizovaná. Každý človek má traumy dnes a pokiaľ ich nezačne riešiť bude len horšie. Ten kto nemá rád zvieratá, nemôže mať rád seba alebo iných ľudí. Je to maska, ktorú hrá.
@deti95060810 ja len o detských domovoch - tie nie sú plné chorých detí, ale 1.deti, ktoré nie sú voľne na adopciu, len na pestúnsku starostlivosť a 2.surideneckych skupín, ktoré nechcú roztrhnúť, nech si zostanú aspoň oni navzájom a viacerých ich nechcú noví rodičia prijať (ale napríklad kamoška prijali 3 súrodencov)
@deti95060810 súhlasím s tebou
@deti95060810 o tomto táto téma nie je tak tu neťahaj detské domovy a postihnuté deti, si založ vlastnú tému a rieš domovy, neznášam tieto dristy čo to má s tým spoločné?
@deti95060810 si precitaj nabudúce názov témy a keď ťa zvieratá nezaujímajú tak hľadaj ďalej tému o deťoch a detských domovoch
@fauko A čo teraz, že človek je človek.
Tak je zakázané pomáhať zvieratám?
A keď už píšeš o adopcii prečo si jedno neadoptuješ?
Diktovať druhému je jednoduchšie.
Môj manžel pomáhal aj útulku aj postihnutým deťom.
Zaujímavé, že dokáže mať cit aj pre ľudí aj pre zvieratá.
@medda_beda presne tak, čo že človek je človek? Nech bude a čo teraz? Každý nech pomáha komu chce, ja pomáham zvieratám ľuďom ani deťom nie a čo je to moje rozhodnutie, moja vec
@tululu
@anonymanonym To zhrnula tak, že už vlastne k tomu nemám čo dodať.
Ale tu je presne to čo spomínaš.
Nechápeš ako niekto nemôže neprísť na svadbu lebo by jeho mačka trpela 2 dni sama.A tu je presne ten rozdiel v človeku ktorý ,,má rád zvieratá,, a ktorý má rád zvieratá.
Človek ktorý ,,má rád zvieratá,, si ich občas pomojká a tam to končí.Netrápi vás či nemá bolesti lebo taký vychovaný pes sa ti nepociká pokiaľ mu už mechúr nejde prasknúť.Veselo si taký človek pôjde na dovolenku.
Človek ktorý má rád zvieratá sa zaujíma o to či sú v poriadku.A nejaká blbá svadba by ma naozaj nezaujímala keby môj pes nebol vyvenčený a najedený 2 dni.Mohlo by mu to spôsobiť zdravotné problémy a trápil by sa.A to dokáže urobiť len sebecký človek ktorý sa tak väčšinou správa aj k iným ľuďom.
Mať domáce zviera je obeta.A fakt nenávidím ľudí ktorí majú potrebu to komentovať, že to nie je dieťa.Je to člen rodiny, má svoju osobnosť a ani jeden pes nie je rovnaký.Rozumie niekoľko tisíc slov, dokáže určitým spôsobom komunikovať.
Môj manžel má v tomto odbore vzdelanie a niekoľkoročné skúsenosti.A dokáže porovnať stratu psa a aj človeka a ani jedna strata nebolela menej.
Ja som si zvolila taktiku, že každý kto bude mať potrebu sa vyjadrovať k tomu, že kde pes má byť a čo robiť tak sa ja začnem vyjadrovať k ich nevychovaným deťom.Lebo ja ich deti ktoré sa nevedia správať tiež nekomentujem a tiež si myslím, že veľakrát niekam nejdú aj keby mohli, ale vyhovoria sa na deti.
Len ja nadrozdiel od nich chcem mať aj dieťa aj psa.Takže nemám potrebu komentovať kto je viac.Ten kto má psa vie čo to obnáša.A nie ani pes ťa nebude počúvať na slovo, má vlastný rozum.A ani ty ako človek si k tomu psovi nemôžeš dovoliť všetko.Tiež ti určí kde sú hranice.
Vzťah pes a človek bol vybudovaný vzájomne a z historického hľadiska si pes našiel človeka.
Človek je viac len pri svojich.Inak je slabý medzi zvieratami.
Sme inteligentnejší, ale slabší.
Podľa mňa sa tu zbytočne budeme dohadovať, niekto ten zdravý vzťah k zvieratám má, má inú citovú úrovéň a niekto nie.
Nepovažujem zvieratá za ľudí, môj pes sa chová ako pes a cudzí Jožo Mrkvička pre mňa určite nemá rovnakú hodnotu ako môj pes ktorý je moja rodina.Jožo mi do môjho života nepriniesol nič.
Ale nebudem tvrdiť, že Jožo má menšie právo sa dostať k pomoci ako môj pes.
To je celé.Človek má možnosť rozhodnúť sa či chce pomáhať len svojmu druhu alebo chce urobiť aj niečo viac.Každý podľa svojich možností a schopností.Len nech už ľudia ktorí nepomáhajú nikomu prestanú poukazovať na druhých.
Speciesismus (Speciesism)
Speciesismus je druhová nadřazenost; diskriminace určitého živočišného druhu druhem jiným, popř. legitimizování jeho vykořisťování. Název je odvozen od latinského slova species = druh, což je základní kategorie biologické nomenklatury. je iracionálne a morálne nesprávne považovať cítiace bytosti za veci, či majetok
Užší hledisko:
Druhová nadřazenost, skupinový narcismus založený na příslušnosti k určitému živočišnému druhu, tj. nadřazenost člověka coby homo sapiens ostatním živočišným druhům.
Obdoba rasismu, sexismu atd. Podle všech těchto ideologií totiž pouhá příslušnost k určité skupině (zde k jednomu živočišnému druhu) její členy opravňuje k pocitu nadřazenosti nad ostatními skupinami podobné kategorie a přiznává jim také většinou zvláštní privilegia a práva.
Širší hledisko:
Jakákoli diskriminace nějakého jedince, popř. jedinců, založená na kritériu příslušnosti k určitému živočišnému druhu, tzn. i nadřazování některých mimolidských druhů jiným mimolidským druhům, kterého se dopouští člověk.
@medda_beda konečne to niekto napísal. Tiež tak beriem môjho psa a aj máme šteniatka. Pes má pre mňa väčšiu hodnotu ako človek, ktorého nepoznám. Pes je citová záležitosť. Pes vie človeku pomôcť v najhorších časoch. Ako moja rodina sa mi vyhrážala a prajú si nech umriem. Zato môj pes je je moja rodina, môj parťák. Aj to čím ľudia živia svojich psov niektorí. Zháňam byt kde môžem byť so psom a je to veľký problém nájsť keď ste muž a ešte máte psa. Ja bez môjho psa nepôjdem nikam. On by umrel bezo mňa. Raz ma odviezla rpz na chirurgiu a on 3 dní nestal. A keď som prišiel chudák potad plakal keď ma videl od radosti. Smutné, že psi a zvieratá nás musia učiť ľudskosti.
@muzskylukas poslednú vetu beriem a súhlasím… ale to. že množíš atď je poľutovateľné a nie zrovna “ľudské”!
@j_m 👍
@j_m ako sorry neurobil som to naschvál. A už keď sa narodili tak zabíjať ich nebudem a nechám si a 3 darujem. To ako pozeráte na život vidím že váš život je poľutovaniahodný!
@j_m tie šteniatka už keď sa narodili, narodili sa pre niečo. A život je hold taký. Aj oni majú svoj osud, svoj cieľ v živote. Mne neprináleží rozhodovať o tom kto bude žiť a kto nie. Kde je vaša ľudskosť ?
@deti95060810 mám doma dve mačky z ulice a päť detí z detského domova. A ty máš koľko?
@muzskylukas 😢👎
@medda_beda
Človek je a vždy bude viac ak zviera.
Máme okrem emócií aj intelekt. Uvedomujeme si nie len rodinné väzby, sociálne spoločenské veci, ale aj vyššie sféry ako je napríklad umenie, kultúra, viera v Boha. Dokážeme pracovať s technológiami a vyvíjať ich. Používame a vytvárame nové jazyky (hovorové, špeciálne i technické počítačové). Nič z toho zviera nedokáže. Pretože je to zviera. Ak máš pocit, že si rovna zvieraťu, potom my máme právo napr na tvoju kastráciu - lebo aj to sa zvieratám robí "pre ich dobro". 🙂 Proste s vyššími právami prichádzajú aj vyššie povinnosti a naopak.
Nič menej.. s tými opustenými zvieratami máš pravdu. Aj s ľudskosťou voči zvieratám. My sme nedávno našli tri opustené šteniatka. Dve už majú nové rodiny. Jedného ešte máme doma pri našich psíkoch.
Je známy výrok proroka Muhammada, ktorý povedal:
"Jedna prostitútka videla smädného psa, ktorý bol zúfalý od dehydratácie. Šla k studni a keďže nemala nič so sebou, vzala svoju topánku a do nej mu naliala vody, aby sa napil. O pár rokov táto prostitútka zomrela a dostala sa do raja. Ľudia sa proroka opýtali: ako to, že sa dostala do raja keď bola prostitútkou? On povedal: pretože preukázala milosrdentvo jednému z najmenších vtedy pri studni". (Zdroj: https://sunnah.com/bukhari:3321 )
Čiže aj za takýto malinký skutok voči zvieraťu sa môže dostať človek do raja. Naopak tiež môže skončiť zle, ak ubližuje bezbranným zvieratám.
Dohady či je viac človek alebo zviera môže vymyslieť jedine človek 😀 Za mňa je to tak, že jedine človek dokáže páchať zlo na druhých a na zvieratách, preto pokiaľ nepoznám charakter dotyčného človeka nebude pre mňa predstavovať nič zvláštne.
@lenkakravcova Veľmi pekne a múdro si to napísala.
@deti95060810 tento príspevok je bohužiaľ o psoch.... keď sa ti to nepáči, choď niekde inde diskutovať o deťoch....
@muzskylukas Výhody sterilizácie fenky
Zabránenie neželanej gravidity
Eliminácia nežiadúceho správania spojeného s pohlavným cyklom
Prevencia ochorení pohlavných orgánov:
Nulová šanca vzniku patologických procesov na vaječníkoch typu cysty, či nádory.
Eliminácia ochorení maternice ako napr. nádory, prolapsy a najmä to najskloňovanejšie – pyometra, čiže hnisavý zápal maternice, pri ktorom dochádza v lepšom prípade k výtoku hnisu pošvou von a v horšom prípade hromadeniu hnisu vnútri maternice.
Prevencia tvorby nádorov na mliečnej žľaze
Cysty, nádory či pyometra sú všetko ochorenia s potenciálne vážnymi dôsledkami na zdravie sučky a neraz môžu spôsobiť až jej úhyn, pri neadekvátnom, či neskorom ošetrení.
Ak na to nemas osobne zaplatim v ambulancii ked mi posles na nich cislo ako viacnocny adarcek tvojej fene...
@lenkakravcova Človek je inteligentnejší, chytrejší o tom niet pochýb, ale tak isto je aj najviac sebecký, krutý, nenávistný.
Zabíja pre zábavu nie pre prežitie.A nie len slabší druh, ale aj svoj vlastný.Takže má chovanie zvieraťa.Bije sa o svoje územie.Prežije len ten silnejší.
Takže v čom sme vlastne dôležitejší pre túto planétu než zvieratá než len sami pre seba? Lebo áno sme viac z hľadiska evolúcie, zatiaľ.
Ale z hľadiska existencie a dôležitosti pre planétu sme len druh ktorý viac ničí než rozvíja.
Všetko čo si napísala slúži len nám ľuďom ako spoločnosti.Aj zvieratá majú citové väzby dokážu komunikovať.A dokážu komunikovať aj s ľuďmi.Napríklad taký pes je schopný sa naučiť viac ako 1000 slov ktorým porozumie v bežnej konverzácií.Inteligenciou sa rovná 3 ročnému dieťaťu.A dokáže ti dať najavo, že rozumel.
Šimpanz je schopný naučiť sa posunkovú reč a kopec ďalších vecí.
Človek vyrastá tak isto ako zviera.Učí sa od starších jedincov.Nenarodí sa rozumný.Všetko čo si napísala o materializme nie je nič začo by ťa BOH (ak existuje) mohol pochváliť.Čo si BOH všíma je podľa môjho názoru tá emočná stránka ktorú robíš.Je mu jedno či vieš maľovať, spievať.Dôležité je to či dokážeš prejaviť empatiu cudzím ľuďom, ľuďom inej viery, inému druhu.A to ty vieš lebo tvoje príspevky čítam.
Je v poriadku si o sebe myslieť, že sme viac lebo toho dokážeme viac.Ale nemyslíme si o sebe, že bez nás sa prestane planéta krútiť a, že máme väčšie právo na pomoc na život.Nemáme.Každý ho má rovnaké len tento svet nie je spravodlivý a ani ideálny.Ani ľudia si nie sú rovní.Tak radšej prestaňme zovšeobecňovať kto je viac a kto menej.
Príde mi to strašne detinské keď viem, že ani ľudia sa nepovažujú za rovnocenných.
Pomáhajme komu pomôcť vieme bez kecov.
@medda_beda presne tak nemáme o nič väčšie právo na život ako akékoľvek zviera a väčšinou všetko čo robí clovek robí pre seba a ešte aj zneužívame zvieratá pre seba na zábavu na testovanie liekov kozmetiky, na jedlo atď. Najhorší tvor na tejto planéte je človek
@medda_beda perfektne si to napísala ❤

@deti95060810 mozes prispiet pre utulok, sk si este neurobila.