Pes z útulku

24. feb 2023

Chceme si zobral psíka z útulku, býval by u mojich rodičov. Naši bývajú od nás dve ulice, majú velikánsku záhradu, ja a staršia sme alergici u nás byť nemôže. Pozerala som FB stránku najbližšieho útulku, plánujeme tam ísť aj osobne.
Máte nejaké typy, dobré rady na čo sa zamerať? Ako to prebieha? Ako zobrať psíka domov 25 km?Pes by mohol byť kľudne aj kríženec stredného až veľkého vzrastu. Naši malí v minulosti vždy krížencov, nemeckého ovčiaka, labradora, slovenského stavača. Už nie sú taký aktívny asi by som sa vyhla adopcii šteniatka.

colsami
24. feb 2023

Ak psik nebude byvat u Vas, hlavne nech si idu vyberat priamo buduci majitelia, cize Vasi... Ak hovorite ze su to starsi menej aktivni ludia, urcite pokojneho psa. Nechajte si odporucit od pracovnikov utulku, oni tie zvierata poznaju najlepsie. Vyberat podla poahy, nie foto.
Psa prepravovat v kufri, najlepsie uzatvaratelnej klietke/boxe, to je najbezpecnejsie pre psa, ktory navyse mozno nie je zvyknuty na cestovanie.

kinats
24. feb 2023

Nas syn si vyhliadol tyrane steniatko, psika-krizeneca na FB a islo sa pre neho do utulku az 100km ( bal sa vsetkeho a vsetkych, ked nespal tak knucal ) , uz je takmer rok nas nezbedny zlatusik. Ja viem, ze sa nedaju zachranit vsetky opustene tvory,ale aspon nieco malo. Pracovnici utulku velmi radi poradia aj odporucia.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. feb 2023

@colsami ďakujem, plánovali sme ísť piaty. Ale žiadnu klietku nemáme, kufor Fabie nie je až tak veľký.

3009
24. feb 2023

Ja mám teraz už tri týždne psíka z útulku zatiaľ v dočaske a chcem si ho nechať. Tiež som nechcela šteniatko, tak som zobrala 4-ročnú.Treba si zobrať najprv do dočasky a až potom po 3-6 týždoch sa uistiť že vám vyhovuje. Treba sa však pýtať aj pracovníkov útulku že či ten ktorý pes vyhovuje vašim požiadavkám.

0silvia0
24. feb 2023

V poslednom case tu boli prispevky, ako niektore utulky ziadaju adopciu psa, len ak ma pristup aj dovnutra a pod podmienkou kastracie. Cize pocitajte aj s podmienkami, ktore niektore utulky maju. A utulky zvyknu adoptovane zvierata aj kontrolovat.

3009
24. feb 2023

Skúste sa dohodnúť s útulkom, či vám ho nevedia priviesť, niekedy aj to sa dá. Mne ho priviezli domov.

zelenakobyla123
24. feb 2023

@0silvia0 tak tá katrácia je logická, keďže kvôli nekotrolovateľnému množeniu sú práve tie útulky plné, nenájdete v útulku ani jedného psíka s pp z chovnej stanice. A aj ten prístup dnu, pokiaľ nemáte Huskyho, Malmuta atď… a keď je vonku -15 stupňov v noci a ľudia nechajú toho úbohého psíka vonku, otrasné…

autor
24. feb 2023

@0silvia0 deti chodia po škole priamo k starým rodičom, mama má dve mačky ani tie nemajú prístup do vnútra, tak isto nemal žiaden nás pes. To neprichádza do úvahy.

zelenakobyla123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zlatkapaps
24. feb 2023

Po pravde mne udreli do oci aj tie dve macky. Ako na to by som sa v utulku riadne popytala ako psik s mackami vychadza. Ono najlepsie by bol taky kludny, mozno aj starsi pes, steniatko si nejak neviem predstavit, to by len tak same vonku byt nemohlo

autor
24. feb 2023

@zelenakobyla123 s kastráciou problém nemám, aj mamin kocúr je kastrovaný, mladšie mačiatko to ešte čaká. V prípade veľkej zimy boli psi v kotolni či v letnej kuchyni. Dnu určite nie.

zelenakobyla123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. feb 2023

@zlatkapaps pri všetkých psoch v útulku je uvedené že mačky neznesú, na druhej strane ani predchádzajúci pes nemal kocúra v láske. Ten je naučený premávať sa na mieste kde pes nedotiahol

akvi
24. feb 2023

Bez prístupu dnu vám nikto neadoptuje. To býva jedna z podmienok. Samozrejme, stačí aj prístup do garáže, kotolne a pod . Lenže.. Načo vlastne chceš psa, keď nebude ako člen rodiny? Či potrebuješ strážiť stádo oviec? Môžeš si vziať väčšie plemeno, svajciara, cuvaca a pod, ktorým nevadí byť vonku, ale čo tým psom ponuknes? Trojhodinové denné vybehanie na lúke, v lese... Máš toľko času? O kratkosrstom psovi ani neuvazuj, ak má byť 24/7 vonku. Ja úplne chápem útulky, že odmietajú dať psov hocikomu. Ľuďom chýba základné povedomie o čom je mať spoločenské zviera a čo taký pes potrebuje.

dankanka
24. feb 2023

Pes sa da na macky naucit, na jeho macky. My to tak mame, ostatne bud utecu, alebo nestihnu ale s nasimi sa aj pomazna. Pes vonku byt moze ak ma suche seno v bude, zateplenu budu, dostatocne velku, do ktorej nefuka..ale idealne je aspin dat do pivnice, letnej kuchynky v ozaj velkych mrazoch. U nas spi na chodbe v dome ak su mrazy. Skusila by som sa aj spytat ci by za poplatok psika priviezli oni.

leskky
24. feb 2023

Nám psík pred mesiacom zomrel a teraz obzerám veľa útulkov po celom Slovensku. Väčšinou je podmienka prístupu dnu (čo nam nevadí, chceme psa vo vnútri), kastrácia je uvedena hneď v zmluve ak je to stena, ak je pes dospelý, už to má za sebou. Niektoré útulky chcú fotky kde bude bývať.

autor
24. feb 2023

Kľudne ma tu ukameňujte, ale podľa mňa by bolo psovi lepšie v 950m2 záhrade, ako niekde v osade, uviazaný na metrovej reťazi, zatvorený v koterci alebo celý deň sám v byte. Naši sa cez deň motajú povonku, okolo hospodárskych zvierat, v záhrade, otec v dielni.

trema
24. feb 2023

Je sice pekne, ze sa motaju vonku, ale psovi sa treba aktivne venovat - prechadzky, vycvik, socializacia, samozrejme aj mojkanie a len take blbnutie

akvi
24. feb 2023

Isteže by mu bolo lepšie u vás, ako v osade, tak ak pôjdeš po toho psa priamo do osady, tak fajn, bude to pre toho psa pravdepodobne výhra. Ty si ale chceš vziať psa z útulku. Ten pes v útulku má všetko to, čo mu nukas aj ty. Čo psovi v útulku chýba, je práve byť členom rodiny, mať pozornosť svojej rodiny, mať čas viac, ako 20 minút denne sa mu povenovať. Z môjho pohľadu ak mu nenukas nič viac, nechaj ho radšej v tom útulku, lebo tam má šancu, že sa ho ujme niekto, kto skutočne naplní jeho potreby. 950m2 záhrady je fajn vtedy, ak s tým psom niekto po tej zahrade behá a venuje sa mu, inak je to len zlatá klietka. My máme 850m2 zahrady a pes napriek tomu chce byť 90%casu pri nás. To je pre neho dôležité, byť s niekým. Je to spoločenský tvor, nie divoké zviera.

0silvia0
24. feb 2023

@zelenakobyla123 ved mne to netreba vysvetlovat, ja na to len upozornujem autorku, aby s tym pocitala🤷‍♀️

0silvia0
24. feb 2023

Autorka, my mame 2 macky a velkeho psa. Vsetci su kamosi a vsetci maju pristup dovnutra. Pes ma svoj pelech v obyvacke, chce byt s nami. V zime sa velmi ludia v zahrade nemotaju, niet tam az tak co robit. Macky tie si chodia kade chcu.

slavomira236
24. feb 2023

Buvam v dome a pes v zivote dnu nebol mal budu v zime vosiel aj do daraze ked boli mrazy velke tam mal deky gauc no to bolo len parkrat uz niesu take zimy aby musel byt pes dnu ...teds ak nechces bytove plemeno..s utulkami neviem ako to je odtial sme zviera nemali

majkakvet
24. feb 2023

Nasi 3 psi, vsetko adoptovane a mackami aj spia. Jasne, ze su psici mackozruti ale to nie pravidlo.

dundulica
24. feb 2023

svokrovci si chceli vziať psíka z útulku, nekonečné množstvo otázok, priam výsluch a nedôvera, že prídu skontrolovať podmienky do akých by išiel, svokrovci nechali svoje t.č., nikto sa im však neozval, nakoniec si vzali od nich z ulice malého kríženca

margieamatusko
24. feb 2023

@akvi No tak neviem, či je v tomto prípade pre psa útulok lepší než podmienky, aké ponúka autorka. Niektoré útulky považujem za katastrofu. Podľa mňa má podmienok úplne v poriadku, tak ako 80% dedinských psov. Základ je, aby mali psíka radi a starali sa o neho. V tomto by na psíka boli viacerí, od starých rodičov, ktorí sú celý deň doma, na záhrade, na dvore, až po dvoch dospelých a deti. Všetci sa hrozne sťažujú ako veľa zvierat je v útulku, ale s takýmto postojom tomu rozumiem, že to ľudia vzdajú. My sme si chceli adoptovať mačku, ale ten postoj a prístup má popravde odradil. Mala som nakúpené všetko možné, radšej kašlem na to. Buď náhodou osobne nájdem niečo opustené alebo si kúpim čistokrvnú. Po tejto skúsenosti ma prešla chuť. A jedna mačička už mohla mať domov. A ver, že by sme sa o ňu starali a mali ju radi.

3009
24. feb 2023

@margieamatusko neverím, že ak si chcela naozaj mačku z útulku,tak tak veľa útulkov hľadá dočasku aj domov pre mačky, že by si nejaký útulok nenašla. Ja som si teraz vzala psíka z útulku a žiadne výsluchy neboli, je síce pravda, že už som mala jedného psíka z ich útulku a išiel do bytu.

estrella5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
margieamatusko
24. feb 2023

@3009 Po dvoch ma prešla chuť... nechcem to tu verejne písať, ktoré to boli. A nechcem cestovať niekam do Sniny kvôli mačke.. viem si predstaviť, že aj v okolí BA je dosť opustených mačičiek, ktoré potrebujú domov. Ale tak nevydalo... buď sa mi nejaká opustená ešte pripletie do cesty alebo uvidíme ešte..

0silvia0
24. feb 2023

@margieamatusko kopa maciek je na ulici, staci len prilakat. My takto mame dve, jedna prisla sama a druhu sme zobrali z arealu firmy, kde sa ich potrebovali urychlene zbavit.