icon

Ako prebieha adopcia staršieho psa z útulku?

17. apr 2026

Dobrý deň, uvažujeme že by sme si zobrali psíka z útulku Sloboda zvierat v Bratislave. Chceme dakoho staršieho čo už je dako kludnejsi. Máte s tým skúsenosť, ako prebieha ten proces? Musím tam ísť viackrát na venčenie kým mi ho dako dajú domov? Bojím sa či ten pes nebude mať daku traumu a nebude mi doma dako vyliť v noci.

motylik2559
17. apr 2026

@anonym_autor Ahoj, ja mam psika zo Slobody zvierat. Brala som si ho ako 2rocneho, teraz uz ma 12 (mal v marci). Staci tam prist a vybrat si psika. Uz je aj taka moznost tam, ze si ho vezmete na skusku na 10dni. Napriek tomu,ze je mozne psika si vziat aj hned, ja som tam chodila dobrovolne vencit a on sa bal aj vlastneho tiena- medzi psikmi bol taky samotar, ze vzdy bol opodial oproti nim. Ked som si ho vsak vzala na vencenie, isiel pekne popri mne a ako som si k nemu cupla, tak mi podal labku, a to bol pre mna moment, ze ho tam nenecham😄🙂 Este v ten den po venceni som podpisala adopcne papiere, zaplatila poplatok a isli sme uz spolu domov. Napriek tomu, ze sa tak strasne bal inych ludi a psov s davkou mojej trpezlivosti robil den co den pokroky a neskor bol uz psí kamos vo vybehu pre psikov🙂 Doma mi nic neznicil, mal uz hygienicke navyky. Zial jeho minulost bola taka, ze slovenka zijuca v rakusku v rodinnom dome, ked sa jej narodilo dieta vzala psika a vyhodila ho na Slovensku v dedine, kde byvaju cigani, cize prezil aj zle veci, vraj ked ho nasli po osetreni ich veterinarom nechcel ani jest, nic, stale sedel alebo lezal v kute (ked bol este v karantenne). Mal cip, takze tu ludru kontaktovali a tato panicka dosla hodila im na pult preukaz s pasom psika a ked sa jej pre istotu este raz opytali, ci ho nechce spät tak im arogantne len odvrkla nech si ho nehaju otocila sa na opätkoch a odisla prec bez pozdravu (povedala mi to ta pani, ked som vybavovala papiere pri adopcii). A pritom je to uplne zlaticko, stacilo mat len trpezlivost a postupom sa z neho stal pan pes🥰 Takze moja rada je taka, ze aj ked sa da spravit adopcia hned, skuste sa so psikom, ktory sa vam zapaci ist aspon tam prejst po okoli, opytajte sa cloveka, ktory vam ho bude davat aspon na info, ktore o tom psikovi maju. Osobne by som nedokazala vyuzit tych 10dni na skusku, lebo uz by mi potom bolo luto psika vziat zas tam kde bol po tom co uz by mal nadej na novy domov, ale ak mate na toto neviem ci to spravne nazvem svedomie prip. odvahu, tak to skuste aj takto. Nejake info maju oni o kazdom psikovi, o niektorom vedia malicko (ale aspon co-to), o niektorom vedia viac🙂

anonym_68aa7d
17. apr 2026
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, ja mam psika zo Slobody zvierat. Brala som si ho ako 2rocneho, teraz uz ma 12 (mal v marci). Staci tam prist a vybrat si psika. Uz je aj taka moznost tam, ze si ho vezmete na skusku na 10dni. Napriek tomu,ze je mozne psika si vziat aj hned, ja som tam chodila dobrovolne vencit a on sa bal aj vlastneho tiena- medzi psikmi bol taky samotar, ze vzdy bol opodial oproti nim. Ked som si ho vsak vzala na vencenie, isiel pekne popri mne a ako som si k nemu cupla, tak mi podal labku, a to bol pre mna moment, ze ho tam nenecham😄🙂 Este v ten den po venceni som podpisala adopcne papiere, zaplatila poplatok a isli sme uz spolu domov. Napriek tomu, ze sa tak strasne bal inych ludi a psov s davkou mojej trpezlivosti robil den co den pokroky a neskor bol uz psí kamos vo vybehu pre psikov🙂 Doma mi nic neznicil, mal uz hygienicke navyky. Zial jeho minulost bola taka, ze slovenka zijuca v rakusku v rodinnom dome, ked sa jej narodilo dieta vzala psika a vyhodila ho na Slovensku v dedine, kde byvaju cigani, cize prezil aj zle veci, vraj ked ho nasli po osetreni ich veterinarom nechcel ani jest, nic, stale sedel alebo lezal v kute (ked bol este v karantenne). Mal cip, takze tu ludru kontaktovali a tato panicka dosla hodila im na pult preukaz s pasom psika a ked sa jej pre istotu este raz opytali, ci ho nechce spät tak im arogantne len odvrkla nech si ho nehaju otocila sa na opätkoch a odisla prec bez pozdravu (povedala mi to ta pani, ked som vybavovala papiere pri adopcii). A pritom je to uplne zlaticko, stacilo mat len trpezlivost a postupom sa z neho stal pan pes🥰 Takze moja rada je taka, ze aj ked sa da spravit adopcia hned, skuste sa so psikom, ktory sa vam zapaci ist aspon tam prejst po okoli, opytajte sa cloveka, ktory vam ho bude davat aspon na info, ktore o tom psikovi maju. Osobne by som nedokazala vyuzit tych 10dni na skusku, lebo uz by mi potom bolo luto psika vziat zas tam kde bol po tom co uz by mal nadej na novy domov, ale ak mate na toto neviem ci to spravne nazvem svedomie prip. odvahu, tak to skuste aj takto. Nejake info maju oni o kazdom psikovi, o niektorom vedia malicko (ale aspon co-to), o niektorom vedia viac🙂

@motylik2559 Toto by malo byt trestne. Ja nie som velky psickar ale madam by mala mat dozivotne zakaz domacich zvierat plus tebe nahradit naklady na DOZIVOTNU starostlivost psika, ako vyzivne. Krava.

A poznam teda par pripadov kedy pes neprijal babatko v rodine, ale toto nie je riesenia. Opakujem sa, ale krava.

suve99
17. apr 2026

@anonym_autor vzali sme si psíka z útulku "na skúšku" v útulku tak štekal ako divý, hlas totálne zachrípnutý" samé dredy, manžela nemohol ani vidieť - vzali sme ho, hoci manžela by roztrhal na kúsky vtedy....na skúšku..vedela som, že to nebude len na skúšku... prežili sme víkend a navždy bol náš...keď sme ho museli dať uspať, revali sme všetci i s deťmi, boli sme pri ňom - i keď už vôbec nevnímal.... zlatúšik..... Pes je viacmenej obraz človeka, koľko lásky mu dáš, tak toľko Ti ju vráti plus navyše... áno, sú psy, ktoré potrebujú dlhší čas, ale láska, pohoda a prístup dokáže i nemožné i pre psa s "minulosťou".... choď, skús...možno uvidíš - kto Ti , vám patrí..... držím päste

maddie1711
17. apr 2026

Mám síce z iného útulku, mal 4 keď som ho brala, teraz je to už senior. Zo začiatku bol bojazlivý a bolo na jeho správaní vidieť traumy, bál sa chlapcov a nemal rad mužov ale oklepal sa s toho a je to top parťák.

motylik2559
17. apr 2026
@anonym_68aa7d

@motylik2559 Toto by malo byt trestne. Ja nie som velky psickar ale madam by mala mat dozivotne zakaz domacich zvierat plus tebe nahradit naklady na DOZIVOTNU starostlivost psika, ako vyzivne. Krava.

A poznam teda par pripadov kedy pes neprijal babatko v rodine, ale toto nie je riesenia. Opakujem sa, ale krava.

@anonym_68aa7d Suhlasim s tebou. No pre mna je to taka vyhovorka, ze narodi sa dieta, pritom zila v rodinnom dome, t.j. aj so zahradou, kde by psika mohla kludne mat. Su rozne moznosti ako psika zabezpecit, socializovat voci malemu dietatu, pretoze ak to clovek nevie sam, tak su na to aj treneri, ktori pridu aj k tebe a vie so psikom pracovat ako sa ma spravat voci dietatu. Samozrejme je potrebne aj dieta odmalinka ucit, aby psikovi neublizovalo. Je to praca na oboch stranach, ktora sa zvladnut da. Ale kto chce vyhovorky si najde vsak? 🤷‍♀️😐 Pritom psik vobec nie je ani velky, je len velkostne po kolena, nie je vobec konfliktny ani voci inym psom. Avsak netusim co s nim narobila, kym ho po narodeni dietata vyhodila, pretoze ked som si ho vzala tak som zistila,ze sa strani takym tym uplne malickym detom, starsie co su uz povedzme skolaci, tak to uplne ok. A uplne "milujem" ked takeho malinkeho drobca matka necha ist k mojmu psovi nech ho ide kmasat napriek tomu,ze jej vysvetlim,ze nech nejde k nemu (tej matke, jej dieta). Este sa na mna obori,ze nedovolim pohladkat mojho psa🙄😄 Uz sa mi to neraz stalo,ze to niektore matky nechapu, a tu nejde ani o to, ustrazim ho, ale nebudem mojho psa nasilu drzat, kym sa decko vyhra, co mojmu psovi nie je prijemne. Ved ani ludia si nenechaju robit od cudzich beznych ludi na prechadzke co im nie je prijemne, no nie?🤷‍♀️🙂 Jedna mi raz dokonca povedala,ze sa bude stazovat inym mamickam😂😂 Tak to uz som sa normalne zacala smiat, lebo som jej len povedala,ze ako dobre, aspon to nebudem musiet opakovat ako papagaj do nekonecna,ze nie🤷‍♀️ Nuz blbí lidi, take lidi, pan Buh je ma vsechni rad😄 alebo keby hloupost nadnasela, vznasela by se ako holubicka😁😁😁

anonym_43ac06
17. apr 2026

mam uz troch havkacov z utulku, kazdy mal to svoje (jeden nenavidel ine zvierata, druhy je adhd, dalsi je megaspac a zrut), ale nemenila by som za nic na svete, su to lasky♥️

3009
Včera o 08:08

Ja mám už tretieho psíka z útulku. Dvaja už mali 4-5 rokov keď som ich zobrala. Chce to ča sa mu venovať, ale zvykne si a potom sú veľmi vďačný.

beny83
Včera o 10:21

Mam psika z utulku. Brala som ho ako male steniatko. Na ich stranke som si vybrala psika, prisla som a hned aj zobrala domov. Dnes uz ma 14 rokov a je to najlepsie rozhodnutie v mojom zivote.