Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@lenkakravcova A Lenka ja svojho boha mam a je to Jezis🙂
@dahliaa naozaj to mate tak, ako píše lenkakravcova včera o 18:29 "Boh v Koráne hovorí, že odpustí komu chce a kedy chce."? Naozaj ste závisí na jeho svojvôli? Načo sú potom všetky tie dané príkazy a zákazy? Nie sú vlastne zbytočné z pohľadu toho vyjadrenia "komu chce a kedy chce"?
Aky mam pohlad na Bibliu? Fantasticka kniha zahrnajuca vsetko: historiu (davnu a na tu dobu sucasnu, opisujuc zivot), dovtedajsie prirodovedne poznatky a moralne zasady v osobe Jezisa, taktiez literarne dielo (Zalmy, Apokalypsa, ...vyuzivanie prirovnani, metafor, mozno fantasy)
Koran je tiez takou kronikou pokracovania dejin, tiez cerpa z poznatkov minulosti, plus, zavedenie prava, aby fungovala spolocnost.
Co sa tyka nabozenstiev - dolezity je vzor, ktory nasledujeme. Dolezite je, co si vyberieme - t.j. nase rozhodnutie.
Mna tak zaraza, ked o p. Bohu hovorime ako o obycajnom cloveku - nie je hlupy, robi si co chce a pod., kde je ucta? Kde je bázeň? To sa ho treba iba bat, pretoze sa previnime v pravidlach "zvestovanych" Mohammedom, ale nebojime sa o Allahpvi rozpravat ako o neposlusnom dietati?
@zltalienka "Boh v Koráne hovorí, že odpustí komu chce a kedy chce." Takže si funguje na svojvôli a zbytočne je vám dodržiavať nejaké príkazy, keď to máte takto..."
----) Je to o tom, že dôverujem Bohu v tom, že je Spravodlivý a Milostivý. Viem, že zákony, ktoré nám dal, sú len a len pre naše vlastné dobro, a tiež - keď niekoho chceš potešiť, tak sa snažíš nasledovať to, čo ti dá ako Zákon. Tým, že dôverujem Bohu a považujem ho za Zvrchovaného Vládcu, snažím sa o to, aby som plnila to, čo nám dal ako pravidlá a usilujem sa o Jeho spokojnosť so mnou.
Obetovať sa kvôli deťom je úplne niečo iné, než žeby sa Boh mal obetovať - to nedáva zmysel. My totiž sme obmedzený. Obetujeme sa za to, aby sa mali naše deti dobre. Máme rovnaké podmienky a nevieme ich zmeniť (nevieme napr. stvoriť si niečo z ničoho). Boh je oproti nám na totálne inej pozícii. Akoby "miliardy" stupienkov nad nami. On sa nemusí v ničom obetovať, Jemu vždy stačí povedať "buď" a stane sa to, čo je Jeho vôľa. Zachráni koho chce, potrestá koho chce, zničí čo chce, stvorí čo chce - všetko stojí a padá len na Ňom.
Áno, muslimovia veria, že Ježiša Boh zachránil pred potupnou smrťou na kríži. Keď si pozrieš čo akože "citoval" Ježiš na kríži - slová "Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?" - keď sa na to poriadne pozrieš, zistíš, že je to prvý verš zo Žalmu 22 --- Ako sa tento žalm končí? Zacitujem ti ho tu:
- "Bože môj, Bože môj! Prečo si ma opustil? …Som ako červ, nie ako človek; ľuďom som na posmech, ba aj vlastní ma zavrhli. Všetci, čo ma vidia, posmievajú sa mi, uškŕňajú sa, pokyvujú hlavou: „Spoľahol sa na Hospodina, mal by ho zachrániť. Nech ho vytrhne, veď má v ňom záľubu.“ …Psy ma obkľúčili, zovrela ma tlupa zlosynov, prebodli mi ruky a nohy. Môžem si spočítať všetky kosti. Oni sa prizerajú, oči si pasú na mne. Delia si moje rúcho, o môj odev losujú. Ty sa však nevzďaľuj, Hospodin, Sila moja, ponáhľaj sa mi na pomoc! Zachráň mi pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov. Vytrhni ma z tlamy levovej, spred rohov byvolov! — A ty si ma vypočul.
Svojim bratom chcem ohlasovať tvoje meno, v zhromaždení ťa chcem chváliť. Vy, čo sa bojíte Hospodina, chváľte ho!..Všetky končiny zeme sa rozpomenú a vrátia sa k Hospodinovi. (Biblia, Žalm 22, úryvky)
Pozri sa na to spojenie: "Zachráň mi pred mečom život, to jediné, čo mám, z moci psov. Vytrhni ma z tlamy levovej, spred rohov byvolov! — A ty si ma vypočul." ---- ? Ako Boh Ježiša vypočul? Vy veríte, že ho nechal na pospas neveriacim. My veríme, že Ježiš tým poukazuje na to, že Boh ho zachránil. V Koráne Boh hovorí, že ho zachránil od smrti na kríži, a urobil to tak, aby si neveriaci mysleli, že zomrel - ale v skutočnosti ho zachránil od smrti a vzal Ježiša do raja.
-----) A za ich odmietanie viery a za to, že o Márii hovorili obrovskú lož, A za to, že hovorili: „My sme zabili Mesiáša, Ježiša, syna Márie, posla Božieho“. Oni ho ale nezabili a ani neukrižovali, len sa im tak zdalo! A tí, ktorí sa o tom sporili, pochybujú o tom. Nemajú o ňom jednoznačné poznanie, len nasledovať dohady môžu. A úplne naisto ho nezabili. Boh ho zdvihol k Sebe. Boh je mocný a múdrosťou oplýva. Niet nikoho z Ľudí Knihy, kto by v neho neuveril predtým, než zomrie. A on (ježiš) bude v deň zmŕtvychvstania o nich svedčiť. (Korán, 4:156-159).
@anaj_janka
Úcta k prorokovi a Mesiášovi Ježišovi je medzi muslimami určite veľká. Však je jedným z najväčších prorokov islamu. To, čo sa ťa dotýka je len to, ak sa pomenujú výmysly z kresťanstva priamymi slovami. A je to normálne, pretože sa ti tým začnú niektoré veci vyjasňovať.
1) Boh nariadil ľuďom Tóry obety zvierat, aby si uvedomovali to, ako zlý je hriech - akú škodu narobí - koľko musia dať na jeho nápravu (a obrazne i doslovne koľko stratia). Bolo to ako učebná pomôcka. Boh však už v NZ hovorí, že mu v skutočnosti o obety nejde - ide mu o milosrdentvo.
To čo si napísala na konci je len odvedenie pozornosti od toho, že nevieš, prečo Boh dokáže poslať do raja človeka (napr. Mojžiša, Noeho atď.), ktorý neverí v Ježišovu smrť, aj keď ju vaše náboženstvo vyžaduje ako jednú z hlavných častí viery
2) "Áno, Mohamed akým je príkladom morálky?"
- to si robíš srandu? 🙂 Čítala si výroky o prorokovom živote niekedy z histórie islamu? (nie z bulváru, ale normálne so zdrojmi)
Allah nakladá bremeno, ktoré nikdy neniesol? To ako tiež myslíš vážne? :D Boh stvoril každú jednu bunku tvojho tela, stvoril Život i Smrť, stvoril vesmír, stvoril zákony, ktoré tu fungujú - a stvoril aj biedneho človeka. Vari si myslíš, že tvoje bremeno je väčšie než Jeho? To už hraničí kus s rúhaním sa voči Stvoriteľovi. Stačí aby povedal "nebuď" a nebola by si - ani ty, ani tvoja rodina, ani tvoji priatelia, ani celá zem, ani celý vesmír --- on je ten, kto tu všetkému Vládne. Nie je to kamoš od vedľa, ktorému sa môžeš vyrovnať. Je miliardy stupienkov nad tebou, nad omnou - vo svojej vznešenosti a moci.
---) Boh, niet božstva okrem Neho, Večne Živého, Večne Existujúceho. Nezastihne Ho driemota ani spánok. Jemu náleží, čo je v nebesiach a čo je na zemi. Ktože by sa u Neho mohol prihovoriť inak než s Jeho povolením. Pozná ich súčasnosť i budúcnosť, ale oni neobsiahnu z Jeho poznania nič, jedine to, čo by On chcel. Jeho Kursy pojíma nebesia a zem a nezaťaží Ho ich ochrana a opatrovanie. A On je Ten, nad ktorým vyššieho niet a je Obrovský. (Korán 2,225)
Pozri si hlavne to spojenie: "Ktože by sa u Neho mohol prihovoriť inak než s Jeho povolením. Pozná ich súčasnosť i budúcnosť, ale oni neobsiahnu z Jeho poznania nič, jedine to, čo by On chcel." ---) nad týmto sa zamysli.
@autorka
islam bez Muhammada funguje takisto ako s ním 🙂 Islam je podriadenie sa do vôle Jediného Boha (to nie je závislé na prorokovi).
Pozri - môžeš nasledovať Abraháma:
2:131. Keď mu jeho Pán povedal: „Oddaj sa“, povedal: „Oddal som sa Pánovi tvorstva“.
132. I odkázal to Abrahám svojim synom i Jakub: „Synovia moji, Boh vám vyvolil
náboženstvo, preto nech nik z vás nezomrie bez toho, že by bol muslimom“.
133. Boli ste azda svedkami toho, keď sa smrť dostavila k Jakubovi, keď povedal svojim
synom: „Čo budete uctievať po mne?“ Povedali: „Budeme uctievať tvojho Boha a Boha
tvojich otcov Abraháma, Ismaila a Izáka; Boha jedného jediného. A my sme Mu oddaní.“
@autorka píšeš "Lenka ja svojho boha mam a je to Jezis" a zároveň kritizuješ postavenie žien v islame. Vieš, že v Biblii je žena rovnako podriadená mužovi? 🙂 Úplne rovnako.
@eva8 Máš pravdu, o Bohu Jedinom (JHVH, Allah) treba hovoriť s bázňou a s rešpektom. My nie sme tu na to, aby sme Boha pripodobňovali v hocičom k človeku. On je vysoko nad nami.
@lenkakravcova dokončujem ti otaázky
3) Polepšiť sa ľudsky je jedna vec, poplakať si, uznať akože napr. niekto prestane smilniť a je kvázi dobrý, to je naozaj pekná a dobrá vec. Ale od nás sa vyžaduje najlepší život – taký čistý aký viedol Kristus – takí máme byť, to je jediná miera morálky, čistoty. Prameň, z ktorého tečie zakalená voda nikdy nebude čistý. A tak aj človek je zakalený prameň – a nikdy nedosiahne absolútnej čistoty, spravodlivosti, ktorá sa od teba a mňa vyžaduje. Opakujem to čo nechceme počuť - Boh o človeku prehlásil, že človek je hriešny, padlou bytosťou – má pokrivený pohlaď, hoc sa snaží byť dobrý, ale padá. Ja tú mieru spravodlivosti isto nedokážem, pozri na myšlienky, ty áno? Dokážeš byť bezhriešna? Ani jedna zlá myšlienka od narodenia až do smrti. Ak je tu nejaká zlá myšlienka, spadla si a prekročila zákon a zákon vraví : odplata za hriech smrť – a to večná. Preto nebavíme sa tu o ľudských normách, ale Božích. Miera našej spravodlivosti a poslušnosti je úplne mimo.
4. Áno dobré skutky máme konať: a to v tomto poradí na príklade - až keď som v manželstve môžem konať dobré svojmu manželovi. I tu vo vzťahu so živým Bohom, najskôr ma Boh musí prijať, že som Jeho, patrím Jemu – to je ten základ a až potom môžem konať dobré skutky.
„Pretože zo skutkov Zákona nebude pred ním ospravedlnený nijaký človek. Veď zo Zákona pochádza poznanie hriechu.“ Lebo spasení ste milosťou skrze vieru; a to nie je z vás, je to Boží dar: nie zo skutkov, aby sa nik nevystatoval.
5 ) Je viacej súdov. Napríklad tu na zemi – „Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby ho spasil. Kto verí v neho, nie je odsúdený. Kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno jednorodeného Božieho Syna.“
kto nepríjme cestu k Bohu jedine cez Pána Ježiša, nepríde ku nemu, nie je Jeho, čiže nenasleduje Krista, nepozná ho, nie je jeho ovečka, ktorá pozná hlas svojho pastiera, čiže nepojde ani do jeho královstva, ale preč od Jeho tvári.
Ale ten súd, ktorý spomínaš – je súd pred súdnou stolicou Kristovou –
„Všetci sa totiž musíme ukázať pred Kristovým súdnym stolcom, aby si každý odniesol odplatu podľa toho, čo vykonal, kým bol v tele — či dobré, alebo zlé.“
čiže súd kresťanov. Pán Ježiš ti zabezpečil vstup do neba a ty tu máš od neho danú nejakú úlohu, konať tie skutky, tu sa má prejaviť tá snaha, tu je priestor pre človeka – konáš skutky z lásky, lebo si uvedomuješ, že si s Ním vo vzťahu na večnosť a to stálo Pána Ježiša život za teba, nekonáš ich preto aby si si zaslúžila nebo a to je ten veľký rozdiel!
konáš ich čisto pre potešenie Božieho srdca, skutky ktoré on od teba chce a tu ty môžeš posluchať, alebo nie – to je slobodná vôľa a tam na súdnej stolici Kristovej sa toto porieši. Tí čo boli verní dostanú korunu a budú králmi a knazmi, ale tí čo nechceli žiť podla Krista tí budú zahanbení a to navždy – budú v nebi, ale mieru z potešenia z Boha nebudú prežívať rovnakú.
@eva8
@autorka A proč by nemohl být zmiňovaný jako ,,Duch pravdy"? Pokud vím, tak Bible je psaná v metaforách. Mimo jiné, jak už tu Lenka psala (,,všetci Boží proroci mali dar ducha od Boha").
Stejně tak další verš Bible poukazuje na proroka Muhammada: Jan 16:7 Říkám vám ale pravdu: Je pro vás lepší, abych odešel. Když neodejdu, nepřijde k vám Utěšitel; když ale odejdu, pošlu ho k vám.
@zltalienka Nebudu hodnotit, to co jsi psala o odpuštění skrz smrt Ježíše. To si raději ponechám pro sebe, ale tedy moc nového, co Ježíš sliboval, že by lidstvo v té době již nezvládlo unést, nepřinesl. Takže ten ,,Utěšitel" je ten samý Duch svatý, který sdělil, že byl Ježíš ukřižován?
Křesťané tedy nemusí dodržovat zákony Boha a přesto díky Ježíši skončí v Ráji? Takže klidně mohou pít alkohol, krást a přesto se s jistotou dostanou do Ráje?
A ještě jedna věc mě velmi zajímá. Co se stane s miminkem, které zemře třeba hodinu po porodu (nepokřtěné)? Také je šance, že vejde do Ráje?
@zltalienka Ano, je to jak píše Lenka. Bůh odpustí komu bude chtít a kdy bude chtít. Před Bohem jsme si ale všichni do jednoho rovni a Bůh bude SPRAVEDLIVĚ soudit na základě víry a skutků (dodržování jeho zákonů). Tudíž jednoznačně má smysl dodržovat zákony a pravidla předaná Bohem a jeho posledním prorokem Muhammadem. Bůh v soudný den bude spravedlivým soudcem každému z nás (mně, tobě, Lence... všem). On je Vševědoucí, takže mu neunikne jeden jediný hřích nebo chyba každého z nás.
@dahliaa A myslis ze ten utesitel mal sirit slovo mečom,zneuzivat 9 rocnu a mat 12 manzeliek?Myslis si zeby Boh poslal takeho cloveka?Duch a prorok ,to su dve odlisne veci.Ducha nevidíš.Znazornoval sa niekedy ako clovek?
@lenkakravcova Ja si o vásom nabozenstve myslim ze je to len zbierka pohanských zvykov,zmes náboženstiev a nieco dopísané tak aby to sedelo na dobu v ktorej sa narodil Mohamed.Snazila som sa poukázať na symboly ktore sa zo skorších dôb,preniesli do Islamu,sama si nevedela ze polmesiac a hviezda je znak Islamu.Alah taktiez nie nic ine len ine meno boha Baala,kludne si to nastuduj.To je fascinujúce ako starobylé nabozenstva dokázali ovplyvniť aj tie novšie a nie je to o ničom,len o tradíciách,symbolov a cloveku.Stvoritel existuje ale nie je to siva,jahve,ci Alah.Je to niekto kto toto vsetko stvoril.A mozno su to viaceré sily,nielen jedna,nikde sa nevylučuje ze stvoriteľ konal sam.
A este kebyze študuješ lingvistiku tam sa tiez dozvieš vela veci ake slova sa kde spájali a od coho odvodzovali a zistila by si ze aj Alah je len nieco odvodené od prvotného.Pekny den ,uz som sa vyjadrila dostatocne,citácie z Koranu nechcem citat.
3.) Ja si myslím, že človek dokáže žiť podľa Božích pravidiel, ak tak žiť chce - je to na rozhodnutí človeka. Áno, urobí chyby - ale oľutuje ich, napraví ich, a rozhodne sa ich už nerobiť.
Podľa teba nám Boh dal zákon, ktorý nie sme schopní zvládnuť? 🙂 To by bolo kus odveci. Veď ani od žiaka v 1. ročníku nevyžaduješ niečo, čo dokáže len profesor - a zároveň toho žiaka na 1 stupni nebudeš kvôli tomu vylučovať z kolektívu, alebo z odmien ----) Boh proste žiakovi na 1 stupni dal akoby povinnosť naučiť sa písmo, a je na tom žiakovi, či sa učiť bude, alebo sa na to vykašle - ale pravidlá sú nastavené tak, aby sme ich dokázali naplniť
Boh hovorí: "Neukladáme žiadnej duši nič iné než to, čo zvládne. A máme Knihu, ktorá hovorí pravdu. Nebude im ukrivdené. (Korán, 23:62)"
Boh nikdy nezaťaží človeka niečím, čo by nedokázal zvládnuť. Naše skúšky sú prispôsobené našich schopnostiam a možnostiam.
4. V tom sa naša viera líši. Ja verím, že ak dodržujeme Boží Zákon a konáme to, čo nám prikázal a nekonáme to, čo nám zakázal, tak sa dostaneme do raja:
Deň, keď budú ľudia ako rozptýlené mole, A hory budú ako kúsky farebnej rozčesanej vlny. Ten, čia váha dobrých skutkov bude ťažká, Ten bude žiť život spokojný, A ten, čia váha dobrých skutkov bude ľahká, Ten skončí v objatí Hávije. A či ty vieš, čo je to Hávija? Oheň rozpálený. (Korán, 101:11)
I oznám radostnú zvesť tým, ktorí uverili a dobré skutky konali, že sú pre nich pripravené záhrady, pod ktorými tečú rieky. (Korán, 2:25)
5.) "kto nepríjme cestu k Bohu jedine cez Pána Ježiša, nepríde ku nemu, nie je Jeho, čiže nenasleduje Krista, nepozná ho, nie je jeho ovečka, ktorá pozná hlas svojho pastiera, čiže nepojde ani do jeho královstva, ale preč od Jeho tvári" -----) chudák Mojžiš a Noe.
Podľa islamu, učenia od Boha, sa do raja dostane každý človek, ktorý verí v Jedného Boha a snaží sa žiť spravodlivo - koho dobré skutky budú väčšie, než tie zlé.
@eva8
duch od Boha je každý, kto nasleduje Boží zákon, alebo bol poslaný s Božou Knihou.
Vieš ako máš metaforu zo Tóry alebo z NZ o Božích synoch - tak to platí na každého proroka:
Jób 1,6
Jedného dňa, keď Boží synovia predstúpili pred Hospodina, prišiel medzi nich aj satan.
Tu máš napr. pomenovanie Boží synovia vztiahnuté na Božích služobníkov (napr. anjelov, alebo iné duše - my nevieme)
Na dokazovanie pravosti islamu ako jediného náboženstva od Boha, nie je potrebné riešiť metafory - ten, kto verí v Boha, prečíta si Korán, k tomuto poznaniu na základe neho dospeje.
@lenkakravcova Lenka Boh ukázal aký veľký pád sa stal v raji u človeka - stalo sa niečo s našim srdcom na čo sami nestačíme, čiže je svätosť a nároky nie sme schopní naplniť, preto potrebujeme Vykupitela - Spasiteľa, aby sme sa stali Božimi deťmi to chce pokoru, uznať vlastnú bezmocnosť dostať sa do neba. Stále znie činte pokanie,pochop čo pre teba urobil Kristus a potom Boh dá svojho Ducha a dáva silu i naplniť nový zákon,to je Božia moc na záchranu človeka.
Pravdu poznávame nielen rozumom,ale tiež srdcom. Pascal
Ahoj.
@autorka
Ale tak prrrr...
1. prorok Muhammad nešíril islam mečom. To je zastaralé stále omieľané, a nepravdivé tvrdenie. Islam sa za čias proroka Muhammada šíril tak, že ho postupne prijímali všetci obyvatelia v okolí - bez vojen (vojna bola napr. bitka v Bakr, kedy neveriaci napadli muslimov a oni sa len bránili). V stredoveku a neskôr sa islam najviac šíril po obchodných cestách a neskôr - v dnešnej dobe, sa najviac šíri prostými informáciami o ňom: konverziami. Čo myslíš, čo za posledných 20 rokov prinútilo okolo 5000 Slovákov aby konvertovali k islamu? Bežných Slovákov a bežné Slovenky, ktorí sme islam nepoznali z našich rodín, nepoznali iných muslimov. Bol to práve Korán.
2. Ak niečo tvrdíš o Aiši, tak určite vieš, že to tvrdíš na základe hádisu. Hádis je tradovaný príbeh o prorokovi - a ohľadom veku Aiše existujú 3 rôzne: jeden hovorí, že mala 6 a 9 rokov, druhý že 16 a 19 rokov a tretí že mala 26 a 29 rokov. Ale samozrejme vyberáš si len ten prvý - lebo je to jednoduchšie použiteľné ako "zbraň" na odmietnutie podriadeniu sa vo vôle Jediného Boha.
3. Dám ti tu viac mien Alláha 🙂 Aby si si to trošku preštudovala:
--- Alláh, Al-láh (ﷲ) - Jediný Boh # Jediný Boh, ktorý nemá žiadneho spoločníka, nie je na ničom závislý a existuje večne
--- Al-Illáh (اإلله) - Jediný hodný uctievania # Jediný, ktorý s zaslúži byť uctievaný
Stvoril som žinnov a ľudí len preto, aby Ma uctievali. (Korán, 51:56)
--- Ar-Rahmán (ٱلْرَّحْمَـٰنُ) - Milostivý # Milostivý, Najmilostivejší; týmto menom sa začína každá jedna súra Koránu až na jednu - Povedz: „Je to Ten, Milostivý, v moci ktorého je Milosť.." (Korán, 67:29)
--- Ar-Rahím (ٱلْرَّحِيْمُ) - Milosrdný # Milosrdný, Najmilosrdnejší, v moci ktorého je Milosť; týmto menom sa začína každá jedna súra Koránu až na jednu: Povedz: „Vy, ktorí ste sa Mi odovzdali, ktorí ste nestriedmymi boli voči svojim dušiam, nestrácajte nádej na Božiu milosť (Božie milosrdenstvo).." (Korán, 39:53)
--- Al-Málik (ٱلْمَـٰلِكُ) - Kráľ # Kráľ, Vládca, Panovník; v Koráne: 59:23, 20:114, 23:116
On je Boh, niet boha okrem Neho. Je Al Melek, Al Quddús, Al Salám, Al Múmen, Al Muhejmen, Al Azíz, Al Žabbár, Al Mutakabber. Jedinečný je Boh, nemá sa Mu pripisovať to, čo nezodpovedá pravde a je vzdialený od toho, čo k Nemu pridružujú. (Korán, 59:23), Boh je vysoko nad všetkým, je pravdivým Kráľom. (Korán, 20:114), Boh je vysoko nad tým, je tým pravdivým kráľom. Niet boha okrem Neho, Pána Trónu štedrého. (Korán, 23:116)
--- Al-Quddús (ٱلْقُدُّوسُ) - Svätý # Svätý, Najsvätejší, Čistý a Bezchybný; v Koráne: 59:23, 62:1 O jedinečnosti Boha a o tom, že sa Mu nemá pripisovať to, čo nezodpovedá pravde, svedčí všetko, čo je v nebesiach a na zemi. On je Al Melik, Al Quddús, Al Azíz, Al Hakím (Korán, 62:1)
--- Al-‘Azíz (ٱلْعَزِيزُ) - Najmocnejší # (Azíz) - Mocný, Najmocnejší, Všemocný; v Koráne: 3:6, 4:158, 9:40, 48:7, 59:23 On vám dáva podobu v materniciach, akú chce. Niet boha okrem Neho, mocného a oplývajúceho múdrosťou. (Korán, 3:6)
Al-láh nie je jediné meno Božie 🙂 je ich približne 99. Pár z nich som ti vyššie vypísala. Snáď ti to pridá na poznaní.
@anaj_janka Ukázal nám nie len to, že človek dokáže padnúť, ale aj to, že dokáže znovu povstať - Adam žiadal Boha o odpustenie a Boh mu odpustil.
Ja som srdcom hľadala, modlila som sa: "aby ma Boh viedol po priamej ceste k Nemu" a on ma navigoval k islamu 🙂 Trvalo to roky (na začiatku som o islame nechcela ani len počuť - bola som priamo proti nemu), ale najdôležitejšie bolo mať srdce otvorené pravde - skús to aj ty nechať na Bohu. A uvidíš ako sa budú veci okolo teba meniť a smerovať ťa.
Mier s tebou.
@lenkakravcova ale pisete, Mohammed je duch slova. Je duch. Niepisetete, duch od Boha.
V Biblii sa pise "Prve bolo slovo"
@lenkakravcova Lenka a co tie prepady na karavany?Snad mi nejdes pisat ze to tak nebolo a cela história bola vymyslená.
Este k tomu Abrahámovce,veru ani on nie je príkladom cnostného muza.Uz len z dovodu ze matku svojho dietata poslal na pusť.Toto nie je bodné nasledovania.Nasledovat mozme aj dnes Budhu alebo Ježiša,i ked aj Budha opustil dieta.
@eva8 Ja som nepísala nič v zmysle "duch slova".
-- Pýtajú sa ťa na ducha. Povedz: „Duch je jedna zo záležitostí, poznanie ktorých je u môjho Pána. Bolo vám dané z poznania len málo“. (Korán 17,85)
--- Povedz: „Zišiel s ním dole Duch svätý od Pána tvojho s pravdou, aby posilnil tých, ktorí uverili a ako správne usmernenie a radostnú zvesť pre tých, ktorí sú Bohu oddaní.“ (16:102)
Vieme, že duch od Boha nie je časť Boha, nejaká vymyslená trojica (lebo toto Boh priamo v Koráne hovorí - že nehovorte traja - Boh je len Jeden Jediný), ale je to niečo, nejaký dar, alebo nejaká cesta predávania informácií, ktorú my nepoznáme, nemáme o nej nejako špeciálne informácie.
-- Noc Al Qadr je lepšia než tisíc mesiacov. Anjeli a duch sú v nej zoslaní dole so súhlasom svojho Pána v každej veci, (97:3-4)
Duch od Boha môže byť ale aj anjel, alebo nejaká "duša", ktorý/á prenáša posolstvo. V tom prípade je ten "medzičlánok" (napr. anjel Gabriel bol nazývaný čistým duchom) veľmi dôležitá spojka.
@lenkakravcova A k tejAisi bola zasnúbenia v 6 rokoch ale sex mohli mat az v 9.Ja ti verim ze najradsej by si celu Aisu z Islamu vymazala,lebo ked to bolo mozno normalne v 7str dnes je to trestny cin a nehovorím o morálnom úpadku cloveka ked sa na ublíženie dietatu.
preco radikálne krestanstvo moze existovať no radikálny islam je uz z hladiska zákona aj odsudeniahodny.
@autorka
No daj citáciu hádisu, ktorý hovorí o nejakom prepade 🙂
Lebo stále sa tu oháňaš nejakými výmyslami a nič nepodkladáš zdrojmi
K Ajši: Aisha bint Abu Bakr bola jediná panna, ktorú si Prorok vzal za ženu a je častokrát terčom znevažovania Proroka. Dôvod tohto znevažovania Proroka tkvie v jednom zo sunnitských hádisov, ktorý má podľa tradície patriť Ajši a v ktorom mala vysloviť, že sa vydávala ako 6 ročná a manželstvo bolo naplnené, keď mala 9 rokov. V iných sunnitkśych hádisoch a hlavne historických poznámkach sa však nachádzajú informácie, ktoré by si mal človek predtým, než začne posudzovať podmienky (ak už sa riadi hádismi ako hodnovernými), naštudovať:
-- 1.) Ibn Sa´d deklaroval vo svojom Tabaqat, že keď bol Abu Bakr (Ajšin otec) kontaktovaný v mene Proroka, prehlásil, že Ajša je už zasnúbená s Jubairom, a že najskôr by musel vyrovnať záležitosť s ním.
-- 2.) Isaba, rozprávajúc o Prorokovej dcére Fatime tvrdí, že sa narodila 5 rokov pred prorokovým Povolaním, a že bola asi o 5 rokov staršia než Ajša. To predpokladá, že Ajša v tomto čase zásnub musela mať aspoň 10 rokov.
-- 3.) V Tabaqat je jedna správa o tom, že Ajša mala v čase nikah (zásnub) minimálne 9 rokov.
Existuje prevaha dôkazov, čo sa týka konzumácie jej manželstva, ktorá sa odohrala v druhom roku Hijry v rovnakom mesiaci, že medzi nikáh a konzumáciou manželstva malo uplynúť 4-5 rokov. Podľa týchto výrokov mala Ajša minimálne 9-10 rokov v čase zásnub, a minimaĺne 14-15 rokov v čase naplnenia manželstva.
-- 4.) Existujú široké pochybnosti o správnosti zaznamenaného údaju (6 a 9 rokov vo vyššie zmienenom hádise), keďže ostatné udalosti poukazujú na to, že záznam môže hovoriť o veku: 16 a 19 rokov.
Nie je teda vôbec isté, koľko mal Aiša rokov, keď bola zasnúbená a keď vstúpila do manželstva. Sunna, z ktorej všetky tieto dedukcie vychádzajú je vždy len sunnou (teda tradíciou - to, čo niekto povedal, že iný povedal a potom sa to približne po 300 rokoch ústneho tradovania zapísalo). Sunnu nie je možné použiť ako historicky dôkaz niečoho.
Jediné čo istotne vieme je to, že Aiša bola fyzicky dospelá, pretože deti nie je možné na základe Koránu sobášiť. Korán prirovnáva vek na uzavretie manželstva okrem iného i k zrelému a zdravému psychickému dospelému úsudku:
„A skúšajte siroty (vo vašej opatere), kým nedosiahnu vek vhodný na sobáš; potom, ak zistíte, že sú zrelí a rozumní v úsudku, odovzdajte im ich majetok…“ (Korán, 4:6)
Manželský vek sa rovná zdravému úsudku; vek, v ktorom môže človek zodpovedne nakladať so svojím majetkom. Nie je to vek dieťaťa, ktoré nevie nič o tom, ako sa majetok získava, ako sa s ním nakladá alebo obchoduje.
Keď sa na toto manželstvo pozrieme z hľadiska viery, uvedomujeme si, že Bohu nič nie je nemožné. Tak, ako Jedinému Bohu nebolo nemožné stvoriť Proroka Ježiša zázračne v lone panny Márie, bez pričinenia muža, rovnako tak je Jedinému Bohu možné učiniť z dievčiny fyzicky a psychicky dospelú ženou. Naša viera stojí na Jedinom Bohu. Nie na tom, v akom veku Boh poslal Aišu do života Proroka. Nepochybujeme o Všemocnosti nášho Stvoriteľa a nepochybujeme o Jeho pláne. K ďalšiemu skúmaniu tejto témy ohľadom sunny odporúčame publikáciu: O veku Ajše - https://koran.sk/wp-content/uploads/2018/09/O-v...
@lenkakravcova Ty to mas co vsetko uložené a potom to len preposles?Naozaj závratnou rýchlosťou mas vsetko nájdené😉
Pozri si historiu a dôveryhodne vedecké zdroje tam mas zivot Mohameda napísaný.Okrem toho zákopové vojna ti nieco hovori,?A k tomu veku Imanovis po celej zemi uznávajú Aisin vek 6a9 tak ako sa to traduje od cias Mohameda.Hadam ty taka koncertovania moslimka budes vediet viacej ako muzi Islamu? Ale verim ti musi to byt tazke akceptovat muza ktory by dnes sedel v base.
@lenkakravcova Ale tazko s tenou diskutovať kedze si presvedčená,ja ti tvoju vieru neberiem len na rozdiel od teba sa na islam pozeram kriticky a vidim v nim,to ci prehliadač,.Verim ze si clovek ktory potrebuje k životu vieru a nejaku organizáciu,preco to je uz tvoja vec.Ale mala by si sa na islam pozerat tak ako sa pozeras na krestanstvo,v kresťanstve vytkneš kazdu rozdielnosť alw v Islame to uplne prehliadas a si ho idealizujete.Mne napr staci viera ,nepotrebujem ziadne návody ako sa mam modliť a koho mam akceptovat.Pozeram sa na predstaviteľov náboženstiev kriticky.Jezis bol jediny kto naozaj bol výnimočný.Okrem toho krestania mozno zle pochopili Ježišove hlásanie a vytvorili 3jicu.Lenze existuje Tomášovi evanjelium ktore je z dôb Ježiša-cize autentické a to je rozdielne,hlása nieco ine alo krestanstvo.Pozri si Dr Walterová Veit myslim si ze on tiez hlada pravdu a je mozno k nej najbližšie.❤️
@lenkakravcova presne to som urobila a ukázal mi,že sama seba nikdy nevylepsím,potrebujem Spasiteľa aby som dostala nové srdce od Boha a potom "milujte svojich nepriateľov" sa stáva realnym, získala som vzťah s Pánom. Pa
@autorka Jasné 🙂 tak nebudem predsa odpisovať to isté dokola zbytočne hodiny - tak ako ty skopíruješ, tak aj ja. Ale informácie takto máš, takže môžeš čítať a študovať, máš tam aj priamo mená tých, kotrí dané výroky preniesli, máš tam aj publikáciu v PDF dole s danými výrokmi, ich datovaním, celkovo zdrojmi. Nemôžeš sa na to vyhovárať.
No daj prosím tie hodnoverné vedecké zdroje --- napíš zdroje, cituj názov publikácie, storočie kde je datovaná atď. (nie mená autorov kníh, ale názvy zdrojov o ktoré historické tvrdenia sa opierajú - aj sa jedná o hádisy sunny, tak poprosím číslo citácie a názov zbierky - potom si to už nájdem na sunnah.com 🙂 )
@anaj_janka OK 🙂 Snáď sa raz zíjdeme v raji. Mier s Tebou.
@lenkakravcova A kto viedol arabov pri ich zjednocovani,hadam duch svaty?Takze popieraš existenciu Mohameda vlastne,ked tvrdis ze Mohamed nesiril slovo mečom a nebojoval,neprepadaval karavany a aj zákopova vojna nebola, bola ale viedol ju asi duch.
@lenkakravcova https://hnonline.sk/hnporadna/relax/178657-zivo... takze vsetky zdroje co pisu o Mohamedovim zivote klamu,aj dôveryhodne denníky,Aj zákopové vojna v 627 bola vymyslená?

@lenkakravcova 😀Lenka Islam bez Mohameda predsa nemoze existovať,ved na 99 stranách,ci surach(presne neviem)sa pise nasledovať alebo zit(tiez neviem presnú citáciu ,nechce sa mi momentalne dohľadať) podla proroka Mohameda.Ked mi je ako clovek vyslovene svojim životom nesympatick a aj Koran je pre mna nepoužiteľný uz len z princípu znevýhodnenia zeny v Islame..
A Lenka ja verim ze Islam bol spísaný Mohamedom,ziaden Gabriel,Mohamed bol ten co Koran napisal,aby ovládol neskor ludi.Symboly,púte,nelogika v jeho uceni tomu nasvedcuju.
Ja skor verim ze ta symbolika ktora je z pohanských na ozenstiev prenesená aj do Islamu zaujala ze sa troska zacnes o to zaujímať.Skus a prides k pravde😉