icon

Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií

15. sep 2024

Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)

lenkakravcova
18. sep 2024

@autorka
Prepáč, ale to čo si tu dala ako zdroj je na smiech. Veď tam je len text a ani len jeden odkaz na historický dôkaz - zdroj - nejakého z tých tvrdení. 🙂
Snáď vieš rozlíšiť medzi zdrojom a medzi blogovym článkom bez zdrojov, či chcem veľa ?

avene55
18. sep 2024

@lenkakravcova ahoj Lenka, to ze 5000 ludi konvertovalo na islam znamena len to, ze cesta do neba je naozaj uzka a fakosne nabozenstva sa rozmahaju coraz viac.
Je mi naozaj luto, ze si sa rozhodla byt tak oddana skutkarskemu nabozenstvu, ktore vedie ludi jedine do zahuby. Kiež by Boh bol k Tebe milostivy, aby si spoznala pravdu, ktora Ta vyslobodi. Jedine Pán Ježiš je cesta, pravda a život večný. Ukazuje nám to celý Starý zákon, ktorý svedčí o Ňom, že príde a vyslobodí ľudstvo od hriechu (tých čo v neho uveria) ako dokonalý Baránok boží, sám Boh musel zostúpiť, vziať na seba ľudské telo aby v ľudskom tele zaplatil za hriešneho človeka. Dokonané jest. Celý Starý a Nový zákon sa dokonale doplňaju. Ktorá iná kniha bola písana okolo 1400 rokov, toľkými autormi, 3 jazykmi, príbeh ktorý celý ukazuje na Krista. Žiadna. Jedine Biblia je nadprirodzená.
Muhammed bol len samozvaný prorok… vždy keď niekto takto príde a má za potrebu priniesť ľudom nové zjavenie od Boha, vznikne z toho jedine falošné náboženstvo.

lenkakravcova
18. sep 2024

@avene55 Aha, čiže keď bude muslimov najviac na svete, tak povieš, že cesta je úzka. Keď ich bude málo, povieš, že to je preto lebo iné náboženstvo je pravdive. Toto je taký argument-neargument.

Ako myslíš, nech ti Boh pomáha. Mier s Tebou. 🙂

dahliaa
18. sep 2024

@eva8 Koukám, že Lenka už ti podrobně odpověděla.
Já nevěřím, že Bůh je trojice, ale vím, že samotní křesťané toto tvrdí a zdaleka to neberou jako metaforu. Každopádně Bůh toto v Koránu sám vysvětlil a vyvrátil.
Súra 4:171 Vlastníci Písma! Nepřehánějte v náboženství svém a mluvte o Bohu jedině pravdu! Vskutku Mesiáš Ježíš, syn Mariin, je pouze poslem Božím a slovem Jeho, které vložil do Marie, a duchem z Něho vycházejícím. A věřte v Boha a posly Jeho a neříkejte: „Trojice!“ Přestaňte, a bude to tak pro vás lepší. Bůh vskutku je jediným Bohem, On povznesen je nad to, aby měl dítě, vždyť náleží Mu vše, co na nebesích je i na zemi; a Bůh dostatečným je ochráncem.

dahliaa
18. sep 2024

@autorka Také vidím, že ti Lenka odpověděla. Utěšitel (Muhammad) nešířil Korán mečem. Pokud kdokoli z muslimů vedl boj, tak to vždy byla sebeobrana na napadení ze strany protivníka. To se dozvíš v historii.
Co se týče Ajši. Byla to jeho jediná manželka, která dříve nebyla vdaná. V té době se tak vysokého věku jako dnes nedožívali. Vem si, že třeba Prorok Muhammad se s Aishou dožili od 60-64 let. To je na dnešní dobu velmi nízký věk pro úmrtí. Aisha byla psychicky i fyzicky normálně vyspělá. Už v 18 letech po smrti Proroka Muhammada vydávala fatwy, dávala rady, lidé se od ní učili… Např. Prorokova manželka Sofia byla už v 16 letech 2× rozvedená než si vzala Proroka Muhammada. Imam Malik už v 18 letech byl mufti Mediny - Největší učenec Mediny a to mu bylo sotva 18 let. Ti lidé byli v té době úplně jiní, vyspělejší a to jak fyzicky, tak psychicky. Ano, Aisha byla mladá, ale určitě nebyla dítě. Je nesmysl tohle tvrdit. V té době byl věk 9 let pro dnešní dobu přibližně 15-17 let.

zltalienka
18. sep 2024

@dahliaa veľa tu toho pribudlo, nemám čas čítať, len odpoviem na toto:
"Ježíš sliboval, že by lidstvo v té době již nezvládlo unést, nepřinesl. Takže ten ,,Utěšitel" je ten samý Duch svatý, který sdělil, že byl Ježíš ukřižován?
Křesťané tedy nemusí dodržovat zákony Boha a přesto díky Ježíši skončí v Ráji? Takže klidně mohou pít alkohol, krást a přesto se s jistotou dostanou do Ráje?"
Presne to, na prvý pohľad sa to zdá, že jej super, však nemusím nič len....milovať každého jedného človeka na svete tak veľmi, ako ich veľmi miloval Ježiš (teda nekonečne) ... a to je tá správa, ktorú človek nezvládne len tak uniesť....som schopná takej lásky ako Ježiš? Za každých okolností? Bez sebeckého pohľadu? Sebeckych nárokov? Až na smrť? A každého? Aj toho ...aj toho...aj tú hnusnú kolegyňu?
" Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. 13 Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svojich priateľov. " Ján 15, 12-13.
Určite je jednoduchšie dodržiavať hoci aj 1000 príkazov ako dodržiavať toto....nečudujem sa, že ľudia toto nechcú počuť a vrátia sa naspäť k príkazom.
Samozrejme, že ten co miluje každého jedného človeka nebude kradnut, ..... veď by svojim konaním ublížil/poskodil druhému človeku to sa s bezpodmienečne láskou vylučuje.

Zvyšok si prečítam večer, ak vyjde čas.

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa tak to hovorite ako by to bolo vcera- bol si tam videl si to… niiekto Vam nieco vtlka do hlavy, precitate v knihe a uz je to 100% tna pravda.
Ayse ak je to pravda ze mala 9 tak mala 9 . Omacky kolo toho netreba.
nechapem ako v dnesnej dobe clovek sa vie tak zarit do pribehov xxx…rokov dozadu ktore nik nevidel nezazil nepocul do zadu a zit v tom science fiction akoby to bolo vcera a poucat ludi …
co tak menej travit cas na nete viac travit cas s detmi neriesit minulost , snazit sa byt dobrym clovek neublizovat, nekonat zlo , zit inteligentne slusne s detickami potom vnucikami pravnucikami a po smrti neverim ze Boh by sa na takychto ludi hneval.
Ak je taky milostivy a spravodlivy nieje sa potom coho bat
Ja neriesim Ayse Mohhameda Jezisa kto co hlasik kto co urobil a tie zjavenia, a zazraky a neviem co …
tak ako to uz raz niekto spominal
verim ze raz uz vo svete nebude treba nabozenstva iba cisto vieru v Boha.

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 K tomu ti řeknu jediné. Tenhle život jednou pomine a je jen zkouškou. Bůh nám dal ,,návod" na život a je na nás, zda uspějeme nebo ne a vejdeme do Ráje. Já v Koránu našla mnoho důkazů k tomu, abych věřila v jeho pravost. Stačí se podívat kolem nás. Naše děti, vnoučata, nebe, slunce - vážně věříš, že to je vše jen ,,náhoda"?

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa ja som nepovedala ze neverim v Boha … moja posledna veta bola ze mne staci viera v jedineho Boha -
ostatne prihody z cias prapradavnych idu kolo mna a je mi jedno akeho nabozenstva su
ja sa snazim zit slusne konat dobro a smrti sa nebojim lebo verim v Boha a v jeho spravodlivost a milosrdenstvo
pisete akoby ste tam boli
Historicky vedci skumaju kosticky dinosaurov niekolko rokov aby sa dostali k nejakym zaverom
vy si precitate vers a uz sa tu vypisuje ostatnym akoby to bolo 100% pravda vedecky dokazana…a este podotykam v krestanskej krajine s krestanmi …
keby sme boli aspon moslimovia zeby ste si tu vymienali svoje naucene precitane prezite skusenosti ale stale obhajov islam na konikovi .. nechapem zmysel toho celeho
ako sa moze niekto do toho takto zazrat a ist si to svoje tvrdohlavo …
a stale len o tom a o tom a o tom a presviedcit a vypisovat a polemyzovat a neviem co….
menej travit na konikovy viac zit pritomnostou a buducnostou ten cas vypisovanim tu a presviedcanim viete zuzitkovat aj lepsie- s rodinou s detmi ako obhajovat Mohameda lebo si vzal dieta 9 rocne

maria200981
18. sep 2024

mozem sa nieco opytat bez urazky…
ste aj nejako financne podporovane nejakymi islamskymi spolkami za sirenie islamu? alebo len mate tolko vela volneho casu a chut sa tu s krestanmi a ateistmi hadat kto ma vacsiu pravdu? pretoze ja ked rano vstanem tak riesim tolko vela veci ze do forumov prispievam a pisem minimalne… na to treba mat cas , chut, trpezlivost a nervy … tak sa cudujem tym stalym prispievatelom
fakt sa venujete kazdej jednej sprave doplnate odbornymi versami a neviem cim … ako na druhej strane vas v niecom i obdivujem nieje to jednoduche sa tomu venovat

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa ja vam vasu vieru neberiem
modlite sa 5 krat denne noste burky
24 hod citajte koran vzdelavaje sa v islame
ale zite si svoju vieru sama so sebou bolo by to o to krajsie
naco sa ukazovat presviedcat ostatnych
namiesto vypisovania sa pomodlite
nejaku modlitbu i za nas neveriaciach urobili by ste lepsi krajsi skutok ako vypisovat tu.
mozno su na internete i zvlast fora co sa tyka islamu ak ste sa v tom takto nasli a bavi Vas to - prispievat do fora kde su moslimovia a zaujima ich to by bolo i pre Vas jednoduchsie

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 Ty v Boha věříš, věříš v jeho milosrdenství a spravedlivost. To je sice pěkné a samozřejmě velice důležité, bez pochyby, ale myslíš si, že to Bohu stačí? Že pouze to je důvodem, aby jsi si Ráj ,,zasloužila"? Bůh nás stvořil pro to, abychom ho uctívali.

Jestli jsme za to, co zde píšeme financované? 😀 To jsi mě pobavila. Ne, nejsme. Tomu se říká ,,Džihád".)) Ne, vážně. Myslíš, že za to, aby člověk předával své znalosti, tak musí být finančně odměňován? Ty asi taky neděláš vše jen pro peníze.
Já to tu píšu z toho důvodu, jelikož vidím, jaké lži a nesmysly se tu píší a nedá mi to nenapsat tak, jak to je. Proto také jako důkazy udávám přímo verše z Koránu. Času mám také málo, ale těch 5 minut na odpověď si najdu, když zrovna mám čas.
Nikoho nepřesvědčuji, ale diskutuji a reaguji na to, co kdo píše.

autor
18. sep 2024

@lenkakravcova Lenze ja to nemal skopírovanie ako ty?Ty si myslis ze hadisy ale o šunky je dôveryhodnejší zdroj?-🙂Cize popieraš teda existenciu Mohameda,ked tvrdis ze Mohamed nebojoval,kto teda zjednotil arabské kmene,zeby to bol duch svaty?

autor
18. sep 2024

@maria200981
@dahliaa Ona ma inu vieru ako ty,pochop to ze nie kazdy veri v peklo a mysli si ze vo veršoch zo 7str je všetka múdrosť sveta.Nevies ani preco sme na zemi a kto nas stvoril,mozes si to mysliet ale presviedčať niekoho bez dôkazov je naozaj strata casu.Vieru nenanutis a cloveka bez dôkazov tiez neoklames.

zltalienka
18. sep 2024

@dahliaa pravdu povediac netuším a ani nemám ako vedieť kam pojde duša bábätka, ktoré nikto nestihol pokrstiť. Z prvej úvahy by som povedala, že do neba. Aká je odpoveď tých ktorých kresťanských cirkvi si môžeš dohľadať.
Keď som správne pochopila, moslimovia nepovažujú Ježiša za Mesiáša. Aký majú názor na Mesiáša, ktorý má prísť? Prišiel už?

autor
18. sep 2024

@dahliaa okrem roho klamstvá myslis co konkretne?To ze niekto iny ma na to svoj nazor a svoje zdroje nie su klamstvá.K tym symbolom si sa nevedela vyjadriť napriklad bez hlbšieho skúmania si to vyhodnotila ako lož.Ale ze Lenka povie ze aisa mala viacej ako deväť,pritom v islamskom svete je akceptovaný vek 9 rokov ,na to co povies?Klame Lenka?
Okrem toho si ani netušila ze symbol Islami je polmesiac a hviezda ani nevies odkial sa vzal.Ani nevies preco bol Al Khidr znázorňovaný s rybami a v zelenom oblečení.Ale vsetko co kritizuje idlam automaticky považuješ za klamstvo.Troska sebareflexie nezaškodí ani tene ani inym moslimom.

dahliaa
18. sep 2024

@autorka Já nepotřebuji nikoho přesvědčovat. Ani tebe, ani nikoho jiného. Každý budeme před Bohem odpovědní sami za sebe. Jak se říká, Bůh nepotřebuje tebe, ale ty potřebuješ Boha. 🙂 Tvé rozhodnutí, tvá volba. Já zde pouze diskutuji a reaguji na tvé nesmyslné výmysli a informace. Toť vše.

heni79
18. sep 2024

Prečo sa tu už pár dní vyrába extrémny priestor pre lenkukravcovu? @autorka Prečo si vôbec dala túto debatu? Lebo je to iba konvertitke, ktorá rada poučuje o všeličom a najmä o islame.

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa odkial vies ze nas stvoril preto aby sme ho uctievali ?? mozno si si to precitala v knihe ktoru som ja necitala a ak by som ju aj citala neverila by som tomu … lebo potom by to musel byt BOH egoista a ja verim v neho ako v jedno velke ciste dobro…
Toto je stranka o materstve nie o islame a stale a casto sa tu pise jedno a to iste… niekto podhodi temu ( necudovala by som sa ze by ste otazku nadhodili vy anonymne) a potom sa tu pisu pre a proti dlhe mesiace .. nepatri to tu

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981
Však píšu, tak snad ti tvá víra bez činů bude stačit. Oni si to mnozí představují strašně jednoduše a sobecky typu: ,,Já věřím v Boha a Jeho lásku, Jeho milosrdenství, On mě přeci zachrání, ale co bych se já sám pro Boha namáhal. Na to nemám čas a nechce se mi." Tak pokud si myslíš, že to takhle funguje, tak je to tvoje rozhodnutí. Někteří jsou sobci - Chceme všechno, ale sami bychom nejradši nedělali nic.
Co jsi četla nebo ne, netuším. Vím to proto, jelikož to Bůh zmiňuje v Koránu. I sám Ježíš Boha uctíval a padal před ním hlavou k zemi.
Súra 51:56 A džiny a lidi jsem jedině proto stvořil, aby Mne uctívali,

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa tak dufajme ze to bude stacit… 🙂
vy v to verite nie ja … vy sa snazte aby tie vase uctievania stacili BOHU
za mna uctievanie neznamena presviedcat dievcata na nete o svojej pravde
ale ako som uz spomenula vysie nepretrcat sa , zit vieru tak ako uznam za zavhodne,v tichosti a v pokore, cas ktory travite pisanim tu a presviedcanim radsej venujte citanim versov a dalsim vzdelavanim aby Vam to potom v den sudu stacilo…
(ani nase mnisky tu nevypisuju zenam preco nesli za mnisky a preco sa neobliekaju tak a tak , ziju v habite, nevidavaju sa, ziju si ten svoj zivot oddany Bohu ale nesnazia sa na seba upozornovat tak ako vy
ziju svoj veriaci zivot ale neriesia to poucanim na nete… )

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 Da-li Bůh. 🙂 Opravovat lži a nesmysly, které mnozí o Islámu píší není o přesvědčování, ale o poučení těch daných lidí, kteří toto mnohdy píší ze své neznalosti. Zda se z toho ponaučí nebo ne je už na nich. Však se sama můžeš dočíst, co za hromadu nesmyslů a historických chyb zakladatelka napsala. Uctívání Boha není jen o tom Boha v tichosti a v myšlenkách vzpomínat, ale i o skutcích, modlitbách a půstu.

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa niesom ziadny islamofob
s islamom a veriacimi nemam problem zijem v islamskej krajine a moslkmky su moje naj kamaratky - rozumieme si a mame sa radi ale ja respektujem ich a oni mna … ako ja sa nepcham do ich viery a nepoucam tak oni nepchaju svoju vieru mne a nepoucaju
za tie dlhe roky ma ziadny tu moslimovia nepoucali a nesnazil sa naviest na “spravnu” cestu … zaujimave ze slovenke konvertky poucuju jedna radost to je take pre mna zaujimave….

maria200981
18. sep 2024

a to zijem ja v moslimskej zemi poucovanie 0 bodov a to vsetci vedia moj nazor
a vy v krestanskej zemi poucate vsade na okolo …
a preto vlastne reagujem obcas na toto cele

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa verim ze zakladatelia tychto tem je jedna z Vas
umelo podsuvate temu cakate na reakcie ludi a potom sa snazite ich opravovat a presviedcat.
neverim ze kazdy den sa najdu slovenske mamicky ktore si tu pridu pisat o islame a riesit to…

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa vsetky prispevky som necitala a ani nebudem nechce sa mi

sisaka
18. sep 2024

Len tak som zo zvedavosti otvorila poslednú stranu a súhlas s
@maria200981
Mám zname, kolegov/kolegyne a aj jednu kamošku moslimku a to, čo stvárajú miestne konvertitky je nenormálne. Tiež mám kolegyne/kolegov kresťanov, hinduistov a pár budhistov. Nikto nemá potrebu presviedčať ľudí o jeho viere alebo neustále do niečoho montovať svoju vieru. Tu nie je téma, aby LK nevybehla s nejakými islamskými kecami. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 Jestli jsi si všimla, tak nejsme v tématu o křesťanství, ale o Islámu, tak je trochu mimo psát o tom, že zdejší křesťanky k Islámu přesvědčuji. 😀 Proč o tom pořád píšeš dokola? 😀 Už jsem ti to asi 2x napsala.
Jak se sama můžeš dočíst, tak hned v úvodním textu zakladatelky jsou nesmysly způsobené neznalostí, tak mi přijde fajn a fér ji poučit, jak to skutečně je, aby nebyla před jinými, kdo se v této problematice pohybuje za neznalého člověka.))
Když se ti nechce, tak proč se pouštíš do diskuze a reaguješ na mě, když neznáš ani kontext diskuze? Pak bys stále dokola nemlela o tom, že tady někoho k něčemu přesvědčujem.

dahliaa
18. sep 2024

@maria200981 A já zase věřím, že mnohé mamičky nezajímají jen bolavá bříška a plenky, ale zajímají se i o jiné věci a třeba i náboženství. Byť bohužel některé mají málo nebo nesprávné informace a proto zde diskituji a reagovala jsem na zakladatelku, abych její neznalost opravila.

maria200981
18. sep 2024

@dahliaa zakladatelka je anonym… preco?
ako pisem vyssie som presvedcena ze si zakladate temy cakate na reakcie a potom dookola to iste…
chcela som povedat moj nazor mozes kludne pokracovat v pisani dalej… v mojich ociach co to o moslimoch viem
za tie dlhe roky ich mam milion vokol seba
mate este daleko k skutocnej prezitej islamskej viere..
islam je najma o pokore - tu nemate vobec
- uz len tym ako sa na nete prezentujete, tvrdohlavo len to svoje…

viac reagovat nebudem koho toto dookola citat bavi
nech pokracuje ja na to nemam cas ani energiu ani chut
ak sa Vam podarilo za tie roky naviest na islam aspon jednu osobu tymto sposobom tak Vam tlieskam..

moje prispevky neboli k teme a k versom a k obsahu len som mala po cca roku chut povedat svoj nazor na slovenske silno aktivne moslimky