Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@autorka chýbajúci článok v evolúcii medzi rôznymi druhmi (kde chýbajú objavy "predchodcov"
Okrem Adama? 🙂 S akou istotou to tvrdíš. S akou istotou vieš, že tie iné druhy neboli len zvieratá s nižšou dušou/vedomím, než máme my? 🙂
Stvorenie sa nedá vyvrátiť. Ak by sa dalo, neexistovala by o tom už žiadna polemika. Dodnes vedci nevedia prísť na to, čo spustilo Big Bang v stave totálnej rovnováhy ničoho. Ten moment nevie nik opísať. Pretože raz keď máš rovnováhu, tak odkiaľ prišiel zrazu nejaký impulz? V stave úplnej homogénej rovnováhy.. Ak toto vylúskneš, určite dostaneš Nobelovku. Ale do vtedy sa stvorenie sveta Božím zásahom nedá vylúčiť 🙂
@zltalienka
Nechápem tvojmu komentáru. Áno, Ježiš je jeden a áno žije (Boh nám dal vedieť, že ho ochránil pred smrťou na kríži - iba Židom sa zdalo že zomrel tak ho nechali tak). Boh ho vzal k sebe do neba a pošle ho opäť na Zem, ako znamenie konca, kedy Ježiš poradí Antikrista a nastolí Božie kráľovstvo (v islame).
@tilonka To isté platí tu. My veríme, že Ježiš žije 🙂
@tilonka -" Jezis sa obetoval, zomrel za nase hriechy, aby sme vierou v Neho mali vecny zivot. Nase hriechy, nas dlžobný úpis, ktory s predpismi (zakona) bol proti nam a nam prekazal, vymazal a odstranil, pribijuc ho na kríž."
---) Čiže veríte v Boha, ktorý potrebuje spáchať verejnú samovraždu (vedel o tom, šiel do toho dobrovoľne, hrubo povedané: urobil to, aby bolo poriadne divadlo - lebo vedel ako to skončí a vedel, že dlho trpieť nebude, keďže sa o chvíľku vzkriesi a bude po probléme), a urobil to celé len preto, aby povedal: "odpúšťam". Bez toho by mu to nešlo.. Bez toho by odpustiť nevedel. Potreboval kus krvácať.. Tá teória je sama o sebe absurdná. Môžeš si ju opísať akokoľvek pozitívne. V drsnom slova zmysle by to bolo presne o tom, čo som napísala vyššie.
@macik166 na začiatku to bolo ťažšie, keďže som pochádzala z katolíckej rodiny a dosť konzervatívneho prostredia. Určitú dobu sme sa s rodinou veľmi nekontaktovali. Po pár mesiacoch to ale prešlo. Dnes je to vpohode. Už si asi aj všetci zvykli na to, že nás neponúkajú bravčovým, alkoholom a nehnajú do kostola 🙂
@eva8
Stvoril som žinnov a ľudí len preto, aby Ma uctievali. (Korán, 51:56)
(pod pojmom uctievanie sa chápe nie len modlitba, ale je to každý dobrý skutok, ktorý vykonáme (napr. aj napojiť smädného psa na ceste).
@eva8
"Koran je zalozeny, podla toho, ako s Lenkou pisete, na logike, spravodlivosti, poslusnosti (dodrziavanie pravidiel) a neistote (p. Boh si robi, co chce)
Biblia na laske, odpustani, volnosti (slobodna vola)"
V tomto musím oponovať. Jedine, žeby si hovorila iba o Evanjeliu, lebo Tóra je predsa úplne rovnaká ako Korán - čiže vidíš tam ten vzor, že ide o rovnakého autora. Mne skôr príde, že v Evenajliu je to vysvetľované metaforicky, tak aby ľudia, ktorí nechceli dodržiavať zákony, pochopili na metaforách prečo je ich potrebné dodržiavať - čo ale neznamená, žeby sa Zákon zmenil, alebo zrušil, len proste bol vysvetlený z iného uhla - ale stále ho treba rovnako dodržiavať.
@eva8 Píšeš, že je krásne, že: "V tom je láska, že nie my sme milovali Boha, ale že On miloval nás a poslal svojho syna ako obeť zmierenia za naše hriechy."
A čo toto? 🙂 Toto je klamstvo od Boha?
Dt 24,16 - Biblia:
Nech netrestajú otcov smrťou pre synov a ani synov nech netrestajú smrťou pre otcov. Nech je každý usmrtený za vlastný hriech!
@lenkakravcova vytrhnute z kontextu a to je problem, verse sa citaju v kontexte, vy ich vsak vytrhavate z kontextu a prekrucujete. Pismo sa Pismo vyklada.
Verse D24,16 hovoria o "zakonoch ludskosti" napriklad v pripade krvnej pomsty.
Pan Jezis nespachal samovrazdu, uz to tu bolo rozvinute a podrobne, dala som aj vela versov k tomu, ktore to vysvetluju. Len vy to nechcete vidiet.
@lenkakravcova rozhodla si sa v co a koho budes verit, chces verit koranu, ok, ale prekrucovat Pismo, ktore nemas nastudovane a s vierou v Slovo, k comu je to dobre, bez biblickej viery to aj tak nepojde. Ja som vysvetlila ze su v tom zasadne rozdiely, co hovori a uci o Pani Jezisovi Pismo a ako to vykladate vy. Ja som neprisla presviedcat len ujasnit veci. Pretoze tu zacnete spominat, ze je prorok, ze aj pre vas je zivy, ze aj vy viete o jeho prichode, a pritom je to totalne iny vyklad nez co uci Pismo.
@tilonka
Počkaj, akože chápem, že ťa to chytilo, že existuje takýto zákon v Biblii, ale o akom kontexte tu hovoríš?
Zámerne teraz budem citovať verše pred aj za. Nejde tam o žiaden kontext, ktorý spomínaš, ide tam o vymenúvanie zákonov jeden po druhom. Každý z nich je samostatný a nesúvisia spolu.
14 Neutláčaj chudobného a núdzneho, nádenníka, či je to brat alebo cudzinec, ktorý býva v tvojej krajine a podlieha súdu v tvojich bránach.
15 Mzdu mu vyplať ešte v ten deň pred západom slnka, lebo je núdzny a jeho život závisí od nej, aby nevolal proti tebe k Hospodinovi a tak neostal na tebe hriech.
16 Nech netrestajú otcov smrťou pre synov a ani synov nech netrestajú smrťou pre otcov. Nech je každý usmrtený za vlastný hriech!
17 Neprekrúcaj právo cudzinca ani siroty a od vdovy neber šaty do zálohu!
18 Pamätaj, že si bol otrokom v Egypte a že ťa odtiaľ vykúpil Hospodin, tvoj Boh. Preto ti prikazujem, aby si to dodržiaval.
Takže odvolávať sa na nejaký kontext nejakej neexistujucej krvnej pomsty je v tomto prípade scestné.
Dt 24,16 - Biblia
Nech netrestajú otcov smrťou pre synov a ani synov nech netrestajú smrťou pre otcov. Nech je každý usmrtený za vlastný hriech!
A môžeš si dať k tomu veršu hore ešte Jezisovej slová: Mt 12,7 - Biblia
Keby ste boli spoznali, čo znamená: Milosrdenstvo chcem, a nie obetu, neboli by ste odsúdili nevinných.
Ježiš bol nevinný. Boh nechce obetu. Nechce ani odsudzovanie nevinných A nechce trestať nevinných za viny hriesnikov. Každý má byť potrestaný za svoje hriechy. Nič iné sa z toho ani napísať nedá.
A to sme ale zase pri islame.
@lenkakravcova vidis, Simecku potrestali odvolanim za "pochybenia" jeho pribuznych. Je to spravodlive?
Mne je zvlastne, ze vzdy pouzivas Stary zakon na potvrdenie, ze Koran je to spravne.
Evanjelium bolo pisane v podobenstvach, nie v metaforach.
Co sa tyka obety, zamysli sa nad tym, co som pisala @dahliaa
Pises, ze nas Boh je samovrah (nesuhlasila si so mnou, ze o p. Bohu sa vyjadrujeme s uctou?) Teda Allah nie je krestansky Boh? To uz som raz pocula a prvykrat som sa skutocne bala o svoj zivot
Dostala som otazku, naco stvoril Boh ludi, ked vedel, ako dopadnu. Tu istu otazku som teda polozila ja. Nato som dostala tuto odpoved:
Stvoril som žinnov a ľudí len preto, aby Ma uctievali. (Korán, 51:56)
(pod pojmom uctievanie sa chápe nie len modlitba, ale je to každý dobrý skutok, ktorý vykonáme (napr. aj napojiť smädného psa na ceste).
V Biblii je to vyjadrene strucne a jasne:
Mat. 25:40
Odpovie im Kráľ: Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.
@eva8 v zatvorke si dovysvetlovala ty, Lenka. Teda Koran je jednoznacne napisany, ako tvrdis, ked potrebuje vyklad slova "uctievanie"?
Ja viem, ze uprimne veris v p. Boha a povazujes Islam za to spravne. Az teraz viem preco - lebo z istych dovodov (natlak) si hladala unik, ktory si nasla v Korane, nie Biblii. A obhajujes ho, aby si dokazala, ze Biblia je nie vhodna. Ctiziadostivost. Ale beriem, p. Boh do teba vidi a ma ta rad, pretoze si naozaj dobry clovek. Take slniecko a dakujem ti za to, aj za trpezlivost.
@lenkakravcova už sa nebudem do tejto témy zapájať. Toto k ničomu dobrému nevedie. Mám aj krajšie činnosti na práci ako sa dohadovať, kto dokáže vyvrátiť viac odpovedí z "druhej strany". Jedno som však pochopila, islam nenadväzuje ani na kresťanstvo, ani na judaizmus. Je to niečo iné.
Salamunsky napisane:
Nova zmluva = krestanstvo.
A ty spominas krvnu pomstu🙃
Ale aj v tom versi sa pise, aby nezabijali synov kvoli otcovi a opacne. A ty to pouzivas ako "dokaz" o krvnej pomste v Biblii 🙃
Nesutazime. Prenechavame slobodnu volu, vysvetlujeme. (Za vysvetlovanie ti patri velka vdaka, to ano)
@lenkakravcova nic ma nechytilo, hoci si cakala ze ano. Ten vers poznam a dokonca si ho pouzila aj minule, v podstate mate par versov v zalohe a ked vam da niekto k nim vyklad, tak to odmietate a casom ich pouzijete opat. Ten vers je o tom, aby ludia sa nemstili na niekom druhom, za nieco, co im urobil iny z rodiny. Nejedna sa o zachranu hriesnika, spasenie a sud nad hriechom. A v podstate dalsie verse tym ze riesia mzdu, cudzincov a siroty to potvrdzuju, ze ide o poukazovanie na laskavost medzi ludmi. Verse sa vykladaju v kontexte Pisma, nestaci si pozriet len verse pred a po.
@lenkakravcova Homosapiens a neandrtálci a dendisan boli na rovnakej mentálnej urovni,.Cize ako to mi vysvetlíš?Teraz nepisem o chýbajúcom clanku v evolúcii ale o fakte(o kt v b a k nie je mimochodom ani zmienky) kde na zemi súčasne zili viacerí humanoidný okrem cloveka (homo sapiens) aj neandrtálci a densisan s kt sa homo sapiens aj množí.Preto napr v dnesnej dna ma vela populacie aj neandrtálci dna.to je fakt nie povera o Adamovi. A skúmali lebky tychto ludi,niektori mali vatsi mozog ako homo sapiens.Napr Draci clovek kt zil v Indii mal velky mozog a silnú stavbu tela.Vsetki tito humanoidi aj používali podobne nástroje ako Hs a mali podobny sposob zivota.Tu ti pisem fakty ,nie chýbajúci clanok o kt sa nezmienujem.Ty to myslis ze clovek zišiel z opice ale o tom ja nepisem.
@lenkakravcova A este keby to boli z ierata myslis zeby sa medzi sebou mohli množiť???
@lenkakravcova Myslis zeby sa clovek mohol množiť so zvieraťom? Preto ze to tvrdis ,co ak to neboli zvierata s nižšou inteligenciou.No nie je to tak clovek sa s neandrtalcim a dendisanim množí,takze urcite to neboli len zbierata s nižšou inteligenciou ci postih cloveka
@lenkakravcova ked citam ten vers, tak plati, ze v duchovnej rovine kazdy bude usmrteny za svoj hriech odlucenim od Boha, pretoze Bol povedal, ze odplatou sa hriech je smrt. Preto Pan Jezis zobral na seba nase hriechy, aby sme neboli zatrateni za nase hriechy, ale aby sme mali vecny zivot, kto v Neho uveri.
@eva8 Samozřejmě, že Bůh (Alláh), který světu dal Proroky Ježíše (Evangelium) a Muhammada (Korán) je jeden a ten samý. Vždy je třeba se o Bohu bavit a smýšlet s úctou. O tom není pochyb. Bohužel křesťané dnešní doby úctu k Bohu naprosto podkopali, když mu dávají lidské vlastnosti a podobu v podobě člověka Ježíše, považují Boha za někoho, kdo dal umučit nevinného člověka (respektive sebe samého) za hříchy druhých, aby mohl odpustit hříšníkům. Kloní se Ježíši místo Bohu a jiné. Tohle má do úcty bohužel hodně daleko a to co jsem tehdy psala bylo s ohledem na smíšlení křesťanů o Bohu (bohužel).
@eva8
Nie, nie Boh je samovrah. Ježiš je podľa kresťanskej teórie samovrah, čiže kresťanský opis Boha je samovražedný. Nie Boh je samovrah.
Boh ako taký nie je závislý na teórii kresťanstva. Boh nie je Ježiš a Ježiš nie je Boh, čiže Allah - Boh nie je samovrah. Tým pádom kresťanský opis Boha, síce nie je správny, ale nemení to nič na tom, že existuje len Jediný Jeden Boh (ten ku ktorému sa modlil aj Ježiš), ten ktorý má dominantnú funkciu Boha i v kresťanstve.
Aspoň ja to tak chápem 🙂
@autorka
Píšeš "Homosapiens a neandrtálci a dendisan boli na rovnakej mentálnej urovni," ako si na toto prišla? 😂😀 Z veľkosti lebky? Veď krava má väčšiu lebku ako človek.
@lenkakravcova Z výskumu ktory robili vedci,keby to tak nebolo predsa sa homosapiens nebude množiť s zvieratom tak to fyziologicky nejde a nemohli by mat potomkov.O tom svedci aj vyskum ktory poukazuje na to ze nejake percento svetovej populacie ma neandrtalsku dna,to su fakty ktore nemozes len tak zosmiešniť alebo prehliadať.A ktore vlastne odporujú Biblii a Koranu .Lebo to tak nebolo ako sa tam pise,ale inak.Okrem neandrtalciv,dendisanov ,tych humanoidov bolo este 12.A zili súčasne s homosapiens.Nie ze sa vyvíjali postupne k homosapiens.Zda sa ze velmi dolezity aspekt v Korane chyba🙂
@lenkakravcova Neandertálec bol pôvodne opísaný ako Homo neanderthalensis, teda samostatný druh. Po druhej svetovej vojne, najmä od 60. rokov, sa spravidla klasifikoval ako poddruh druhu Homo sapiens (podrobnosti pozri tam), preto sa aj nazýval Homo sapiens neanderthalensis a nie ako dnes (a pôvodne) Homo neanderthalensis. Zmena nastala v roku 1995, keď švajčiarsky antropológ Robert Martin analýzou lebky neandertálskeho dieťaťa z Gibraltáru počítačovou tomografiou zistil, že je veľmi odlišná od lebky človeka dnešného typu, čím dokázal, že muselo ísť o dva rozdielne druhy. Tento výsledok potom potvrdili genetické výskumy počnúc rokom 1997 (k tomu pozri podnadpis Genetika).
@lenkakravcova este pridám nieco o denisovanovi🙂 Peknu nedelu a prijemne čítanie.
Ľudia denisovskí majú časť génov spoločnú (a teda sa v istých okamihoch svojho vývoja skrížili) jednak s ľuďmi dnešného typu, jednak s neandertálcami a jednak s jedným iným taxónom ľudí, ktorý je buď zatiaľ neznámym samostatným druhom z rodu Homo alebo je zhodný s niektorým zo známych druhom z rodu Homo (nie je jasné s ktorým, napríklad ním môže byť Homo erectus).[13]
Pokiaľ ide o ľuďí dnešného typu: Približne 3 až 5 percent DNA Melanézanov a domorodých Austrálčanov a približne 6 percent DNA Papuáncov pochádza od ľudí denisovských.[69][70][71] Ľudia denisovskí sa možno krížili s ľuďmi dnešného typu na Novej Guinei ešte pred 15 000 rokmi.[72]
Pokiaľ ide o neandertálcov a spomínaný neznámy taxón: 17 % denisovského genómu pochádza od neandertálcov, ktorí žili v oblasti Denisovej jaskyne, a 4 % denisovského genómu pochádza z bližšie neznámej ľudskej vývojovej vetvy. Okrem toho bolo zistené, že sa jednotliví jedinci ľudí denisovských medzi sebou značne geneticky (z hľadiska mitochodnriálnej DNA) líšili, každopádne výrazne viac než napríklad neandertálci.[73]
@eva8 Cital si Tomášove evanjelium?
https://mmmiro.wordpress.com/wp-content/uploads...
@dahliaa Lenze ludia teda Adam(homo sapiens) neboli len rodi homo sapiens ale okrem nazveme to Adama zili este aj ine druhy ludi.To ny znamenalo ze Boh alebo Alah ako sa ti to paci viacej,by mal okrem Adama stvoriť napr súčasne aj Petra a Jana .Alw prvy clovek by nebol jeden alw viacerí.
@anonymka Jak to myslíš? Jako Petr a Jan, kteří žili za doby Ježíše nebyli potomci Adama nebo ti teď nerozumím? Mimo potomků Adama (dnešních lidí) jsou ještě zmiňováni Gog a Magog (Yajuj a Majuj).
Už to chápu. Jakože teď tu na zemi žijí třeba dva druhy lidí a každý má jiné předky?
@dahliaa je v novom zakone, ze ten ku komu sa krestanstvo nedostalo ( domorodci ) sa bude sudit podla toho ako zil podla svedomia … svedomie je Bozi hlas v nas, ktory nam hovori co je dobro a zlo. O babatkach to snad vazne nemyslis, Boh nema motivaciu zatratit co najviac dusi, toboz nie nevinnych … smrtou Jezisa na krizi nas vykupil, a zatrateny bude len ten kto sa odmietne pokorit Bohu. Kludne mozes olutovat aj v sekunde smrti a byt spasena.
@autorka
Prečítaj si niečo o Mitochondialnej Eve - to môže byť kľudne predchodca oboch tebou spomínaných druhov a zároveň to byť prvý človek 🙂
Adam nemusel/mohol byť Homo sapiens. Ktovie čím bol Adam. Čo robí človeka človekom?

@dahliaa naozaj dakujem za rozhovor. Na otazku ti neviem odpovedat, ale ked sme sa rozpravali za mlada v kostole, tak ano, pretoze nemali moznost spoznat p. Jezisa..
Moja teoria je, ze peklo a raj si vytvarame sami. Pretoze, ako som pisala, kto neodpusti, sa zoziera, aj kto nenavidi, zavidi a pod., to vsetko vytvara nepokoj, zlost, chamtivost, nasledne robenie zla, mucenie sameho seba, inych, chamtivost, pomstu.... . Po smrti, neviem.
Boh je laska a kto zostava v laske, zostava v Bohu a Boh zostava v nom. Vsetci sme prepojeni. P. Boh je vsetko.
Koran je zalozeny, podla toho, ako s Lenkou pisete, na logike, spravodlivosti, poslusnosti (dodrziavanie pravidiel) a neistote (p. Boh si robi, co chce)
Biblia na laske, odpustani, volnosti (slobodna vola)
Ak hovorime o logike. Boh je vsemohuci, vsadepritomny, nema pociatok ani koniec. A pisali ste o metaforach pri Duchu (odkaz z Biblie na prichod Mohammeda) Ja na to, ze aj trojjedineho Boha mozte brat ako metaforu. P. Boh je vsetko. Teda:
Trojjediny Boh
Otec - energia, vlnenie, vsetko je prepojene, priestor, prazdno5ť
Syn - hmota (telo)
Duch - informacia
Mne by to viac sedelo:
otec = informacia (stvoritel)
Syn = hmota
Duch = energia, svetlo (fotony maju casticovy aj vlnovy charakter)
A ten, kto sa riadi zivotom Jezisa, je spaseny. Ten, kto uveri v p. Boha a veri p. Bohu, kto uveri v obetu,pochopi odkaz, snazi sa riadit 10 prikazaniami, brat si priklad z Jezisa, je spaseny. Pretoze zije v laske, v mieri, v pokoji