icon

Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií

15. sep 2024

Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)

lenkakravcova
22. sep 2024

@hendikep podľa islamu sa do raja nedostanú len tí, ktorí vedome zo svojej slobodnej vôle pridružujú k Bohu (konajú modloslužbu).
Všetci ostatní sa dostanú časom do raja, ak svoje hriechy oľutujú (dajme tomu, že aj vrah má šancu sa dostať do raja, aj keď najprv pôjde, na dobu známu len Bohu, do pekla).

dahliaa
22. sep 2024

@lenkakravcova Přesně tak. Navíc jeden den v pekle bude dlouhý jako tisíc let zde na zemi. Hříšníci si ani neumějí představit, jak dlouhé bude jejich mučení. Nevěřící a modloslužebníci budou v pekle na věčnost. Kéž nás Alláh (SWT) před peklem ochrání.

Súra 22:47 A vyžadují na tobě, abys uspíšil příchod trestu, avšak Bůh slib Svůj nezruší. A jeden den je věru u Pána tvého jako tisíc let z těch, jež vy počítáte.

anaj_janka
22. sep 2024

@lenkakravcova niekde som toto učenie už počula - katolíci majú očistec a potom po dobe neznámej aj oni dôjdu do neba .... to som nevedela, že aj moslimovia to majú takto, akurat teda oni pojdu do pekla. tak som sa niečo nové dozvedela.

dahliaa
22. sep 2024

@anaj_janka Ano, ale peklo má 7 ,,úrovní" rozdělených podle krutosti. Takže hříšný muslim půjde do jiné úrovně pekla než nevěřící nebo modloslužebník.

Súra 15:43-45
a pro ně všechny bude pak peklo místem setkání slíbeného.“
A to má sedm bran a u každé brány bude z nich skupina zvláštní.
Naopak bohabojní mezi zahradami a u pramenů budou přebývat:

dahliaa
22. sep 2024

@anaj_janka Jak můžou mít katolíci očistec, když Ježíš zemřel za jejich hříchy aby je očistil? Vždyť si to naprosto protiřečí? Nebo kdo půjde do očistce podle nich - pouze ti co neuvěřili v Ježíše?

anaj_janka
22. sep 2024

@dahliaa katolici - veria v Ježiša, že zomrel, vstal z mrtvych, ale nikdy neuverili, že su natolko hriešni, že smerujú do pekla, je napísané "činnte pokánie a uver v Krista" presne toto musí byť - hlboký zármutok nad vlastnou hriešnosťou a túžbou odvrátiť sa od každého hriechu a túžba po niekom kto zaplatí tvoj dlh, očistí ťa, to je Kristus. Ale toto je obídené a preto svoje svedomie utišujú konaním dobrých skutkov, chodením na púte, modlením sa atd a podla množstva dobrých a tých horších skutkov neviem ako presne pojdu do ocistca - lebo na nebo sa necítia dost dobrí, ale ved boh je milosrdní a vidi ich snahu - to je naboženstvo skutkov a vlastnej snahy. Tu prebieha akoby výmenný obchod alebo sú tu pomyslené váhy dobra a zla.

toto nemá nič spločné s Pánom Ježišom Kristom, ktorý je Vykupiteľ - "zdraví nepotrebujú lekára, ale chorí" čiže ten kto vie, že potrebuje mať samým Bohom odpustené hriechy, byť zmierený s Bohom.

lenkakravcova
22. sep 2024

@anaj_janka si si prečítala s porozumením, čo som napísala?

- muslimovia majú koncept "nevecneho" pekla pre tých, ktorí veria v Jediného Boha (muslim), ale konali nejaké zlé skutky počas svojho života, - títo chvíľku pobudnúť v pekle ale potom pôjdu do neba/raja.
Čiže to isté, čo si dajme tomu napísala na katolíkov, ten istý koncept je aj v islame, len sa to inak nazýva. V RKC je to očistec, v islame to nemá špeciálny názov len je to nevečné peklo, kde si odpykaju svoje zlé skutky alebo si uvedomia čo ako zle robili a oľutujú to.

autor
22. sep 2024

@dahliaa Precitaj si nieco o tom ake druhy ludi zili na zemi.

autor
22. sep 2024

@lenkakravcova Lenka uveď fakty nie tvoje dohady co si len ty myslis,no nemas to nicim potvrdene.Poslala som ti odkaz kde je jasne cierne na bielom a to som si ja nevymyslela ale dosli k tomu vedci a nie jeden ale mnoho,podla vykopávok,testov a inych dôveryhodných zdrojov a potvrdili tito vzdelaní ludia ze nebol len clovek ale aj druh podobny cloveku a bol to neandrtálci.Nevznikol z cloveka ale bol to samostatný druh.Kto ho stvoril a kedy?A preco o tom nieje zmienka v Korane?

anaj_janka
22. sep 2024

@lenkakravcova rozumiem čo si napísala,ale ......ja nevidím milosrdenstvo,dobrotivost, zhovievavosť? Nemusíš mi odpovedať,to stačí.
v mojom kresťanskom príbehu je miesto len pre jedného hrdinu - ktorý jediný má právo a moc vytrhnúť človeka z pekla a dať mu dedičstvo v kráľovstve nebeskom, Pán Ježiš zaplatil tú cenu "život za život".
Božie slovo učí tu a teraz,dnes je deň záchrany! Dnes ži, dnes si zachráň dušu, všetci máme štart na širokej ceste. A na zemi ľudia putujú dvoma cestami - široká a úzka čo vedie do kráľovstva nebeského.

autor
22. sep 2024

@lenkakravcova Kto by bol Adam ak nie homo sapiens z ktoreho vzniklo cele ľudstvo,mame spoločnú dna ?S nesndrtalcim nemame spoločnú dna a je dokázané ze nasa populácia je z homo s-teda podl B a K Adama,ale preco nepise b a k a neandrtalcich?Napr ani zmienka o jeho vyhynutí?🙂

dahliaa
22. sep 2024

@anonymka Tak země tu byla již před Adamem a tehdy tu mohlo být ledacos. O tom se Korán nezmiňuje (pokud se nemýlím). My, dnešní lidé jsme ale potomci Adama.

dahliaa
22. sep 2024

@anaj_janka Takže uznáváš, že očistec je ve vašem podání nesmysl?

autor
22. sep 2024

@dahliaa Nie,neandrtálci a homosapiens zili súčasne.K tomu este aj Denisanovia,ktori tiez boli na podobnej mentálnej urovni ako my a dokázali mat spolu aj potomkov.Le tieto dva druhy vyhynuli a ostal uz len ja.Takze predtym to tk nebolo.

autor
22. sep 2024

@dahliaa cize je nezmyslel ked Koran uvádza ze boh stvoril Adama lebo okrem cloveka zili aj ine druhy o ktorom koran mlčí.Cize Koran neuvádza pravdu.

anaj_janka
22. sep 2024

@dahliaa prepáč, ale v akom vašom ?
Povedala som,že sú tu dva spôsoby ako ľudia od začiatku vidia cestu k Bohu - cez náboženstvo, ne/jedenie jedla, konanie skutkov, chodenie na rôzne vyznačené miesta atď to je snaha hriesneho človeka dostať sa k Bohu a to je siroká cesta - cesta "vylepšenia" seba a podľa toho dostaneš nevecné peklo,peklo,očistec....
Ale krestanský Boh - ukázal,že ani jeden človek nie je spravodlivý,čiže sme si všetci rovní a teda hriešni - míname cieľ pre ktorý sme boli stvorení.A Boh plný milosrdenstva to videl,preto tak ako Admin prišiel hriech na všetkých tak cez Pána Ježiša môze byť človek vratený do VZŤAHU so živým Bohom.
Boh dal cestu - vstúpit si do svedomia - uznať svoje hriechy, odvrátiť sa od zla a mať v srdci potvrdenie od Pána Ježiša,že si jeho. A tu nie je už miesto na peklo ani očistec ani nevecné peklo.
Odchádzam von,pa

dahliaa
22. sep 2024

@anaj_janka Myslela jsem ve vašem - ty nejsi katolík nebo ano?
Pokud Ježíš zemřel za hříchy lidí, aby je očistil od hříchu, tak pak už je očistec k ničemu.

autor
22. sep 2024

@anaj_janka Preco by sme mali mat hriech po Adamovi?To je tiez zvlastne nie?Myslim si ze tieto učenia su plne rozporov ci uz islam alebo krestanstvo.Jediny rozdiel je ten ze Ježiša sa da nasledovať,podla jeho zivota ale Mohameda nie.Cize je asi lepsie byt kresťanom z morálnej stranky ako moslimom.Ale dedičný hriech, aj Ježišovo obetovanie ktory za nas umrel,ako za nas umrel ako nas vykúpil?Keby to tak bolo tak si to predstavujem ze cloveka zbaví utrpenia,utrpenia od chorob,umierania .Ale žiaľ ľudsky zivot je plny utrpenia.Podla mna aj krestania zle pochopili Ježiša.Alwbo chceli aby bol zle pochopeny,preto sa aj rozne evanjelia pálili.Napriklad Tomášove evanjelium uplne zapochybuje Vatikán.

anaj_janka
22. sep 2024

@dahliaa zomrel za všetkých, ale nie všetci ho prijali ako svojho Pána, ako pravdu, ako jediný zmysel života. Katolíci uznávajú Krista, ale majú aj Máriu, vy tiež uznávate Pána Ježiša, ale zasa ako proroka.. Krestania ho uznávajú ako jediného prostredníka medzi Bohom a nami. Ježiš Kristus je plne Boh a aj plne človek - bol tu a zakusil si náš udel a vyšiel z tohto sveta uplne bez hriechu.

ja nie som naboženský človek, som krestanka, patrím Pánu Ježišovi a to čo je písané v Božom slove o ľudoch, ktorý sa stretli s Pánom Ježišom sa v momente zmenili, tak zmenil aj mna! videla som svoje hriechy a bolo mi zle z toho, hladala som odpočinutie pre svoju unavenú dušu a tak mi zasvietil kríž Kristov.

dahliaa
22. sep 2024

@anonymka Ale Korán nikde nepopírá existenci neandrtálců nebo dinosaurů nebo jiných stvoření někdy v pravěku. Pouze se o tom nezmiňuje. Adam je v Koránu uveden jako první ,,skutečný" člověk a prorok, který je náš předek. My jako lidstvo máme za předka Adama.

dahliaa
22. sep 2024

@anaj_janka Já to nechápu, ale to je jedno.))
Děkuji i tak vysvětlení a trpělivost.

anaj_janka
22. sep 2024

Adam bol človek, ktorý mal vzťah s Bohom, ale cez ktorého prišiel hriech na svet - čiže nemorálnosť, zvieratá sa začali žrať, prišla nerovnováha, Adam sa hned vadil s Evou, jej deti sa navzájom zabili - to je dôsledok ich zmeny srdca - čiže hriech je v srdci. A my sme sa s týmto hriechom narodili . Stratili sme VZŤAH S Bohom. A tak ako skrze Adama prišiel hriech, smrt, tak cez Pána Ježiša sa opäť ľudom dala možnosť návratu, dostať sa do vzťahu s Bohom. Pán Ježiš otvoril, to čo bolo zavreté hriechom, do neba žiaden hriech nikdy nevstúpi a človek je hriešny, potrebuje byť očistený.
Večný zákon platí : ODPLATA ZA HRIECH SMRŤ!!!
ale Boh plný milosrdenstva toto nechce, a preto tak radsej dal svojho Syna, aby tento zákon naplnil a nás prepustil na slobodu, ten vers pokračuje "A DAROM BOžIM VEČNÝ ZIVOT V KRISTU JEZISOVI".
Aj v súdnictve platí, že niekto trest musí zniesť a tu je Kristus a ja som slobodná od hriechu a kedze zijeme na tejto zemi este zakúsame choroby a nepohodu a aj padáme do hriechu od ktorého sa túzime ocistit znova pred tvárou Pána Ježiša, ktorý je všadeprítomný.

eva8
22. sep 2024

@lenkakravcova co robi cloveka clovekom? Zeby rozmyslanie, vsvedomie... , zeby "duch"?
Nechcem kopirovat vase vyjadrenia s @dahliaa o p. Bohu a o Jezisovi.
A ked sa odvolavas, ze nie Boh, ale Jezis je samovrah podla krestanstva, tak sa mylis. Jezis = Boh podla krestanstva a nik ho nepovazuje za samovraha. Len vy nazyvate proroja Jezisa samovrahom. Ak nie, tak potom mame rozdielneho Boha, nie len rozdielny vyklad. Aj si napisala nieco v zmysle "vas Boh", preto som sa povodne ozvala.

dahliaa
22. sep 2024

@eva8 Ale nynější křesťané překroutili Písmo podle svého. Původně Prorok Ježíš učil o jedinosti Boží s sám Boha uctíval a modlil se k Bohu (Alláhu). Netvrdil o sobě, že Já jsem Bůh. Samozřejmě, že v tomto původním křesťanství je Bůh, kterého uctíval Ježíš a Alláh (Jediný Bůh) v Islámu jeden a ten samý. Ty ale nazýváš Bohem Ježíše, pak nemohu souhlasit s tebou, že Alláh je tvůj a nynějších křesťanů Ježíš-Bůh. Nikdo z muslimů nenazve Proroka Ježíše jako sebevraha, protože protože Prorok Ježíš nezemřel, ale byl povznesen do nebe/vyššího světa k Bohu.

tilonka
22. sep 2024

@dahliaa trojjediny Boh je v celej Biblii, v Starom i Novom zakone. V rajskej zahrade sa Adam stretol s Panom Jezisom

eva8
22. sep 2024

@tilonka kde v Starom zakone?

tilonka
22. sep 2024

@eva8 kliknes na (SZ) Stary zakon a tam su odkazy na verse o trojjedinosti Boha
https://zomriabysizil.com/Učenie-Písem.php

eva8
22. sep 2024

@dahliaa kto je Mimo potomků Gog a Magog (Yajuj a Majuj)?

eva8
22. sep 2024

@tilonka dakujem, pozriem

autor
22. sep 2024

@dahliaa No to je sice pekne ze nepopiera ale tvrdi ze stvoril Adama,lenze chyba tam zmienka ze s Adamom zili aj ini ludia stvorení kym?