Pohľad na islam ako syntézu duchovných tradícií
Nové náboženstvo však malo prekvapivo veľa spoločných prvkov s kresťanstvom a judaizmom. Niektorí, zvlášť sekulárni vedci, dokonca vylučujú nadprirodzený pôvod Mohamedových zjavení a považujú islam za mechanickú kompiláciu dvoch predchádzajúcich monoteistických systémov, judaizmu a kresťanstva, ku ktorej Mohamed pridal svojské, špecifické prvky.Takéto postoje nachádzame napríklad u Martina Janečka, ktorý píše: „Podľa islamskej tradície sa Mohamedovi zjavil archanjel Gabriel a diktoval mu Bohom zjavený text Koránu. To je jedným z podstatných článkov moslimskej viery. Pohľad cudzieho nezaujatého historika je však iný. Ten vidí islam ako syntézu predchádzajúcich duchovných tradícií a mravných a spoločenských noriem. Syntézu originálnu a ucelenú, zodpovedajúcu potrebám arabských kočovníkov. Možno povedať, že islamská tradícia do značnej miery sama pripúšťa tento výklad. Islam sa pokladá za dediča judaizmu a kresťanstva.“ (Poznámka č. 11)
@lenkasarka dovoľujem? 😀 Aha, čiže keď niekto vidí, že niekto vo videu povedal, že obloha je ružová a on začne písať do tém, kde sa spomína počasie, že je ružová, lebo on to videl vo videu, tak je čo? A ešte začne ostatných nazývať fanatikmi, lebo vedia že obloha ružová nie je..
No minimálne takého človeka budeš považovať za blázna, ktorý tvrdohlavo šíri klamlivú informáciu, ktorú si neoveril. Tak si vyber, čo je lepšie. 🙂
@lenkakravcova opat si citovala Stary zakon s tym zabijanim. Prisiel Jezis, aby naplnil, co bolo napisane. Jeho zivot bol prikladom nehriesneho cloveka.
Co sa tyka rozvodov - verim v p. Boha a som rozvedena. Nie som moslimka, taktiez som nemala svadbu v kostole. A kolki tzv. krestania su rozvedeni?
@zltalienka
@lenkasarka Hamas, Isis, Taliban su teroristicke organizacie. Pozrime sa na Ukrajinu. Rusi su zvacsa pravoslavni - krestania
@lenkakravcova hmm… takze vlastne keď ti tvoje kamarátky tvrdia, že ako dobre sa žije moslimkam, atd tak vlastne im veríš. A keď ti povedia, že obloha je ružová vlastne im uveríš tiež,lebo povedali aj jedno aj druhé a musí to byt pravda, lebo sú tvoje kamarátky. Vlastne tie ženy neširia klamlivú informáciu,Tak? Ja keď ti napíšem, že som videla video,tak vlastne ja som tu tá ktorá šíri klamlivú informáciu? Veď ja som to video na net nezavesila. Ja som sa tá normálne opýtala či máte rozdielny koran, alebo výklad, preklad koranu. Ale tebe už úplne rozum odišiel kvôli tej viere a áno si fanatička. A kľudne ťa môžem ja označiť za verejnú klamárku ešte aj pobluznenu.
@eva8 ale veď ja to viem ja som sa len opýtala či majú rozdielny koran, alebo rozdielny výklad či preklad. Ja som koran nečitala a ani nebudem preto sa neopovazim tu tvrdiť čo sa tam píše či nepíše. To bola, len otázka
@lenkakravcova ty uprimne veris, vyberas to krasne. A siris to pekne z Koranu, odvolavas sa na logiku (napr pomer slov o susi a vode a pod.) Viera je od slova 'verit'. Blahoslaveni, ktori nevideli a uverili. Viera nepotrebuje dôkazy. Som posledna, ktora o tom moze rozpravat, pretoze som ta, ktora hlada na vsetko vysvetlenie. Dokazy nehladam. "Dokazy" sa mi objavili same, ked som retrospektivne pozrela na urcite skutocnosti v mojom zivote.
Pre mna je dolezity vzor. Aj deti samovolne opakuju po rodicoch. Az neskor ich zlaka svet 🙂
@lenkakravcova aha, už som pochopila. Mohamed sa pohyboval v oblasti, kde bolo rozšírené nejaké evanjelium, ktoré už nie je. Nenašla som Evanjelium Ježiša. Našla som 4 najznámejšie evanjeliá, potom 19 ďalších, ale také aké spomínaš nie. Zaujímavé, že práve toto podľa vás "pravé" sa neuchovalo...čo už.
Tým pádom je jasné, že kresťania vychádzali z iných zdrojov ako Mohamed a teda nejedná sa o pokračovanie toho istého vierovyznania.
@lenkakravcova tak o tom kto z nás dvoch je blázon by sa naozaj dalo polemizovať, ale v tomto momente som nadobudla presvedčenie,že s tebou diskutovať je úplne zbytočne.
@lenkakravcova
@lenkasarka
😃 Ale obloha je aj ruzova. Taky krasny zapad slnka... 🤗
@eva8 ako povie Lenka tak bude. Ona má predsa za každých okolnosti pravdu a nič len pravdu.
@eva8 sú rozvedení. Kresťanstvo nie je štatno-právny systém (na rozdiel od islamu) takže kresťan sa vie v štáte v ktorom žije normálne rozviesť. Kresťanstvo je dobrovoľné, ponecháva ľuďom slobodnú vôľu.
@lenkasarka pohybovala som sa medzi moslimami. Su to taki isti ludia ako my. Dodrziavaju to svoje. Akurat (to vsade pisem) nikde som nevidela bežné dievčatá také 'čisté' ako tam. Bežní ľudia žijú svoj bežní život.
@zltalienka myslim, ze som spominala. Islam zaviedol aj "svetske zakony" = pravo. Velmi pokrokove na tu dobu. Ale nie nadcasove, napr., co sa tyka tu spominaneho dedicstva
@lenkasarka "ja som sa len opýtala či majú rozdielny koran, alebo rozdielny výklad či preklad. Ja som koran nečitala a ani nebudem preto sa neopovazim tu tvrdiť čo sa tam píše či nepíše. To bola, len otázka" určite majú rozdielne výklady koránu a aj všetko, ved stačí pozrieť históriu tohto náboženstva a hneď po smrti Mohameda začali rozkoly....podobne ako u kresťanov, tiež už majú svoje podelene cirkvi. Nie všetky uznávajú nástupcu, ktorého ustanovil Ježiš. Verím tomu, že dopátrať sa k tomu, či danú vetu z daného evanjelia myslel Ježiš presne tak, alebo trochu inak sa dnes už nedá. Ale, pokiaľ sa bude držať konceptu daného vierovyznania, tak mu dôjde ako to bolo myslené. Narážam teraz na koncept nerozdelitelnosti manželstva. Ak sa raz napíše, že dvaja budú v jednom tele (co je hned v Genezis, stary zákon), tak je to úplne jasné a netreba nič viac vysvetľovať. Tak to bolo na začiatku myslené, takto to Boh chcel.
'tu' = v tejto teme
@eva8 vidíš niekde že spochybňujem čo píšeš? Ešte raz sa opakujem. Položila som len otázku.
@eva8 skús viac rozpísať, že bežné dievčatá také "čisté". Zaujíma ma to. A bežní chlapci sú akí?
@zltalienka kazdy si vyberá čo mu vyhovuje presne ako z biblie tak aj z koranu.
@eva8 Hovoríš, že Ježiš naplnil Starý Zákon - ale nezrušil ho nie? 🙂 Či čo on povedal? Prišiel Zákon zrušiť?
@lenkasarka
Miešaš hrušky s jablkami.
Jedno je osobná skúsenosť - ktorá môže a nemusí byť založená na náboženstve. Teda, to, že sa moje kamarátky majú dobre, môže a nemusí plynúť z náboženstva.
Druhá vec je ale učenie náboženstva - tam nejde o žiadne dojmy. Tam ide o fakty. A tam sa držíme, rovnako ako pri právnych otázkach, priamych zákonov. Čiže ak chceš tvrdiť, že niečo je tak a tak v islame, je potrebné si nájsť verš, ktorý toto tvrdí (ideálne aj fatwu k nemu). Rovnako tak pri slovenskom práve nebudeš tvrdiť, že Slováci majú to a hento zakázané alebo povolené - ale budeš citovať Slovenskú ústavu alebo zbierku zákonov, ak budeš chcieť niečo dokázať.
To, že nezavesíš nejaké video na net, neznamená že neklameš, keď šíriš jeho klamlivú informáciu ďalej. Proste podieľaš sa ďalej na klamstve. Proste podávanie dezinformácií ďalej.
Nie, nemáme rozdielny Korán. Korán je len jeden jediný. Preto treba nájsť a prečítať si verše pri ktorých sa niečo tvrdí a ideálne si nájsť tie fatwy k tomu.
@zltalienka
Porozmýšľaj, prečo nemáš v Biblii Evnajelium Ptera, Branabáša, alebo Jakuba? 🙂 Tieto Evanjeliá sú voľne dostupné. Vieš si ich stiahnúť v PDF, ak trochu zapátraš. Žeby preto, lebo hovoria niečo iné, než koncept trojice? Opisujú totiž Ježiša len ako Božieho služobníka. A to sa im na Nicejskom koncile nepozdávalo 🙂
@zltalienka Asi tým @eva8 myslí to, že v islamských krajinách sa deti vzdelávajú v náboženstve, a žijú cudne až do svadby - a do manželstva prevažná väčšina vstupuje ako panic a panna.
@lenkasarka nespochybnujes. Ani netvrdim, ze spochybnujes.
Len som sa "zaromantizovala" nad ruzovym nebom 😍 , zamyslela sa nad tym, ze obycajny clovek si zije svoj obycajny zivot 🙂❤️
@eva8 lebo napríklad mala som kamošku na strednej škole, ona bola každý deň v kostole, a ona bola taká "čistá". Možno dnes by som povedala naivná. O chlapcov ani nemala záujem, ale farár ju zoznámil s jedným (jej veľmi podobným) a oni sa vzali. Aj keď ju náhodne stretnem po rokoch (každá bývame inde) tak je vidno, že je spokojná, šťastná.
@lenkakravcova zakon nezrusil, vylepsil a naplnil
@eva8 no vidíš 🙂 takže stále platí to, že Boh môže nariadiť, čo chce - dajme tomu aj ten trest smrti za niečo. Nebola to "chyba v matrixe". Platia tie isté zákony čo predtým, len je k ním pridaná vysvetlivka (čiže to, čo tvrdí islam).
@zltalienka pod ciste, som myslela take nevinne, plne ocakavania, dobre, ani nie naivne, ale take radostne, kedze mlade, tak aj roztopasne, dovercive. Naozaj, aj teraz, ked si predstavim, tak sa usmievam ...
Minule som stretla po rokoch znamu, silne veriacu (krestan), taky klud z nej salal, usmev, dobrota, tiez cisty, priamy, pritom pokorny pohlad.
@lenkakravcova "@zltalienka Asi tým @eva8 myslí to, že v islamských krajinách sa deti vzdelávajú v náboženstve, a žijú cudne až do svadby - a do manželstva prevažná väčšina vstupuje ako panic a panna." Aj kresťania toto odporúčajú. Rozdiel je akurát, že byť kresťanom je dobrovoľné...
@eva8 a chlapci?
@lenkakravcova Boh nenariadi trest smrti, Boh odpusta
@zltalienka no, tam zili viac- menej oddelene tie spolocenstva. Ti starsi otcovia rodiny z chudobnejsich pomerov sa mi zdali kruti, z mesta obycajni. Chlapi slobodni - v urcitom veku taki striktnejsi, ale ku mne (cudzinke) uctivi. V puberte zdrzanlivi.
Teraz uz musim ist. Ahoj
@eva8 Čiže tvrdíš, že Starý zákon klame? (že nie je od Boha?) Lebo tam Boh nariadzoval trest smrti pomerne často 🙂 Mám pocit, že sa v tomto točíme v kruhoch. Buď Zákon platí, Ježiš ho nezmenil a je teda na základe neho možné aj trestať aj odmeňovať - alebo ho Ježiš zmenil (ale to on netvrdil).
@zltalienka Aj muslimovia aj kresťania učia svoje deti, aby žili podľa Božích príkazov. Rozdiel je len v tom, že niektorí si na tom dajú záležať viac, iní menej, podľa toho ako praktizujú. Praktizujúci muslimovia si dávajú záležať na predmanželskej čistote, pretože to považujú za celkom dôležitý zákon. Väčšina Slovákov toto napr vôbec nerieši. S deťmi viac preberajú antikoncepciu, než to, aby žili v čistote. Viac sa rieši prípadné tehotenstvo a interupcia, než to, aby sa mladí keď chcú sex - vzali a žili v manželstve.
Ono celkovo to oddelenie mužov a žien v určitom veku, pôsobí v tomto ohľade preventívne - a pomáha spoločnosti - menej rozvodov neskôr kvôli podvádzaniu sa navzájom, menej rozvodov kvôli porovnávaniu (s predch.partnermi). Má to svoj zmysel 🙂

@lenkakravcova ty sa v prvom rade ukľudni, lebo ako všetci vidíme tá tvoja viera ti už úplne klepe na rozum. Ty si mna dovoluješ nazvať klamárku preto, že som napísala čo som videla. Hlavne, že si mi minule odporúčala ty YT. Čo sa ti hodi to je pravda, čo sa ti nehodí to už pravda nie je. Dovoľ sa mi zasmiať. Ty už ani nie si veriaca, ale si fanatička.