Pôjdu ešte deti do školy?
Ahojte, myslíte si, že sa deti ešte vrátia tento šk.rok do lavíc? Vôbec si neviem predstaviť, aká bude budúcnosť ak sa korona vírus neprestane šíriť, kedže v správach vraveli, že najhoršie nás čaká na začiatku leta 😞
@79viktoria79 ucitelka nam nedava duplu kvoli mojej dcere, zle ste nieco citala/pochopila. Ja s dcerou preberam viac nez bolo zadane, a ucitelka posiela dobrovolne ulohy navyse, ktore moja dcera vzdy vypracuje, nie je nam to vela, ani ziaden problem.
@zuzap33 no nehnevaj sa,ale po 1. mozes byt na OCR a po 2. niekde je chyba,ak pri detoch 4 hodiny musis sediet.Mam tretiaka a drvivu vacsinu uciva zvladne sam,pise s gumovacim perom alebo s ceruzkou,opravim a chyby prepise.A na telefone fotit vie uz 6-rocny.Takze sa trosku treba nad tym zamysliet..
@adkoalauri byť na OCR v niektorých povolaniach nehrozí a po druhé mladšiemu nové učivo väčšinou treba vysvetliť a pokým skontrolujes dve deti na druhom stupni, tak to trvá. Koľko má predmetov tretiak? Päť? A akých ešte doslova smiešnych. Tiež dokážem opraviť nasobilku. Príď prepočítať viac ako 250 príkladov za tri dni po mladšom
@zuzap33 len potom sa treba stazovat inde. Ak za tri dni mali vypocitat 250 prikladov, tak to vychadza na 83 prikladov denne a viac. To nie je mozne, aby take mnozstvo vypocitali v skole. Ucitel by mal zadat len take mnozstvo, ktore by s detmi aj realne stihol. Ak posiela vela, tak by som to ako rodic nekontrolovala, ale poslala s komentarom, ze pripadne chyby prosis aj vysvetlit, ako to ma byt spravne. A mozno by sa ucitel spamatal.
@ptmt1011 snad sa s niekym poradi a takuto kravinu neurobi. Ved vacsinu skolskeho roka maju deti za sebou. Teraz sa tiez musia ucit. Jednoduchsie by bolo tento rok ukoncit bez znamkovania, nech sa detom do vysvedceni napise len absolvoval. A len konciace rocniky by mali napr. posunutu klasifikaciu. Dufam, ze toto im neprejde
Ahoje, pre tých, čo nás nesledujú, sme na Modrom Koníkovi už 5 rokov a informujeme o vzdelávacích hrách a technológiách.
V čase karantén a izolácie sme pripravili stránku:
https://vlcata.sk/ucim-online/
na ktorej zhromažďujeme študijné materiály, videá, články a edukačné hry, prehľadne rozdelené podľa jednotlivých predmetov.
Niečo viete použiť vy, niečo môžete navrhnúť učiteľom a k dispozícii sú aj odkazy na vzdelávacie hry, ktoré deti zabavia, keď si musíte niečo vybaviť alebo oddýchnuť.
Dúfam, že kopírovaním tejto správy do relevantných diskusií nikoho nenahnevám, momentálne sa tejto aktivite venujeme dobrovoľne. A celá naša redakcia by chcela zmierniť dopady zavretia škôl v SR.
@zuzkaz91 Teba zaujíma, či majú platy a napíšeš to s mäkkým i ? Ako si sa učila, keď nevieš pravopis? Čo ti bránilo stať sa učiteľkou a teraz teraz učiť z domu?
Závidíš plat tomu, kto pracuje? Čo ste vy tu za ľudí? Téma je: či pôjdu deti do školy? Keď chodia deti do školy, máte problém s učiteľmi. Keď nechodia deti do školy, znova máte problém s učiteľmi. Zamyslite sa, či ozajstný problém nie je inde.
@hettinka to sa ti povie, ja mám tiež druhostupniara a tiež som to prvý týždeň nechala na neho, len kontrolovala termíny. Tiež nechcel aby som to riešila. Až mi začali občas učiteľky písať, že tie úlohy posiela síce splnené, ale odfláknuté. Takže asi tak. urobí rýchlo len to najnutnejšie, Jemu akoby nedochádzalo, že aj toto je vyučovanie a keď nemajú učiteľky na neho priamy dosah tak má na háku. Ja by som bola aj rada ak by mu naparila trojku alebo inú horšiu známku za tú úlohu, aby si konečne uvedomil že to nie je len tak 😀 to by ho trochu prebralo, lebo na známkach mu záleží a vie si ich udržať.
Ja si myslím, že aj keby sa išlo do školy v septembri, čo sa týka učenia a obsahu učiva, budú sa musieť určiť priority. Čiže predmety, ktoré nemajú nadväznosť nechať tak a venovať sa viac tým, kde sa ďalej bez predchádzajúceho učiva nepohneš. Veď aj tak na strednej už študent nevie čo sa učil v sedmičke na biológii alebo geografii. Čomu sa ide venovať tak to si dobehne na strednej na seminároch, čo ho nezaujíma to vypustí a aj tak budúce povolanie bude stavať na tých svojich predmetoch. Čiže vplyv na budúcnosť to mať nebude. Ešte sa nevie ako sa bude na konci roka hodnotiť, ale ak sa to bude brať vážne, budú horšie známky, ale to mi je šuma fuk. Tak budú. V ďalšom roku sa to dostane do starých koľají. Horšie to majú tí, ktorí toto vysvečko potrebujú dobré kvôli prijatiu na strednú školu. Koľko ľudí v minulosti kvôli vojne nechodili pár rokov do školy a nakoniec kto na to mal, vyštudoval. A kto nie, našiel si prácu aj bez toho.
Vrátim sa k téme: Pôjdu ešte deti do školy?
Niektorí tu od stromu nevidia les. Tak ste zaujatí domácimi úlohami, prácou učiteľov, prijímačkami atď., že si vlastne neuvedomujete v čom žijeme a čo nás čaká. 67000 chorých v IT, u nás sa ešte poriadne netestuje, deti a mladí to snáď prežijú. Ale niektorí chodia do roboty, občas sme nútení ísť aj do obchodov, z cudziny stále prichádzajú, stretávame sa s ľuďmi, tak ľahko sa to neprestane šíriť. Naučte svoje deti, kde je čo v domácnosti, soľ, cukor, zásoby, ako si niečo uvariť, vyprať, prežiť, keď sa vy dostanete s teplotami do nemocnice,
...ohladne zadavnia uloh a zalezenych slovenskych ucitelov by som vam rada ukazala priklad ako to funguje v zapadnych krajinach 🙂 moje deti momentalne navstevuju skolu mimo SR ale stihame aj zo slovenskymi osnovami. Takze dostavame instrukcie a zadania aj zo slovenskej skoly aj z tej mimo. Zo slovenska pekne zadane, co treba aby ziaci precvicovali + ulohy navyse, odkazy na stranky s precvicovanim, zo zahranicia takisto pekne zadane den po dni, kazdy predmet, ale to by sme zvladli aj bez zadania lebo system domacich uloh a celkovo studia je tak dokonale prepracovany, stavia na dokonale pripravenych a systemovo robenych ucebniciach a pracovnych zositoch, ze deti su zvyknute makat samostatne, ide o nekonecne opakovania a precvicovanie, zvladaju samostatne aj ti najmensi, kazdy den to iste a hlavne to co je dolezite (na sk skor ideme stylom naucim sa, precvicim a idem dalej, zial to co som sa naucil rychlo zabudam lebo dalej to uz nepouzivam, mozno opat na nejaku pisomku z opakovania sa budem musiet k tomu vratit a hlavne sa spolieham na ucitela, ucim sa to co po mne chce ucitel, z poznamok kt. mi spracuje ucitel,...). Praca slovenskych ucitelov je omnoho tazsia ako tych zahranicnych, nieze by nam chybali pekne obrazkove knizky, len tie knizky su stavane nie uplne najvhodnejsie ☹ a castokrat ani nie s najvhodnejsim obsahom a tym ucitel zohrava v nasom skolstve velku rolu pri vysvetlovani uciva a aj jeho precvicovani a zial aj pri samotnom spracovani. Zo skoly zo zahranicia som dostala asi 50 odkazov na stranky s precvicovanim uciva, som sa zasmiala, ale prejdeme si ich postupne vsetky ved preco nie, a okrem toho 100 pracovnych listov dokopy na vsetky predmety, treba vytlacit, tlaciaren nemame, nevadi vypracujeme na PC. To mame do konca aprila, rata sa s tym ze su tu dvojtydnove jarne prazdniny kedy deti maju oficialne prazdniny. Tym praca pani ucitelky ohladne domaceho vyucovania skoncila az do konca aprila, kedy nam posle mozno dalsiu instrukciu 😉 Nik sa nestazuje, co ucitel povie vsetci rodicia akceptuju. Je tu citit velke partnerstvo medzi rodicmi a ucitelmi a celkovo skolou, rodicia si pracu ucitelov vazia a aj samotnych ucitelov, a taka ta ucta voci ucitelovi sa potom prejavuje aj vo vztahu ziak ucitel, neexistuje aby si ziak nespravil ulohu, neexistuje aby odpisoval a podvadzal je to priam hanba, na slovensku skor hrdinstvo ☹ takisto vztah riaditela a rodica a ucitela je cely pritelsky, vsetci sa snazime robit pre deti to najlepsie a doverujeme si v tom. Individualny pristup a velmi ludsky tu prevlada, deti sa neznamkuju, takze to tiez odburava mnohe tazkosti, kazdy sa snazi naucit co najviac v ramci svojich moznosti a tak pristupuje aj ucitel. Co sa deti tyka a ich vedomosti to tu momentalne nie je az tak podstatne, deti vedia co maju robit, v podstate ucivo je prebrate vsetko a dokola sa len precvicuje, deti k tomu pristupuju zodpovedne tak ako celkovo k domacim uloham a ku skole, vedia aj same co robit. Inak v krajine je prvorade teraz zdravie a ochrana obyvatelstva. Nikde nic neposielame, ziadne vypracovane ulohy, myslim ze ani nebudu nikdy skontrolovane ucitelom, ale ide o to ze ucitel pomohol , poslal nam material, rodic pomohol ak dieta nieco nevie (predpoklada sa ale ze je dieta schopne to zvladnut aj samo) a dieta si to precvici samo od seba lebo vie ze je to pre jeho dobro, vie ze jednoducho nie su prazdniny tak si to co ma zadane musi prebrat a spravit. Jednoducho neuci sa v skole uci sa doma ale ucit sa musi. Ak si s tym nevie ani rodic poradit, nerobi sa z toho ziadna tragedia, tak ide sa dalej, nemusi byt vsetko na 100%, navyse 20-30% obyvatelstva ma jazykovu barieru takze sa vobec neocakava zeby rodic musel s ulohami pomahat a asistovat pri nich, moze tak dozriet ci si ich dieta spravilo, aspon teda to co vedelo. Toto na SK chyba, sme doma tak su prazdniny a rodic aby stale deti nahanal k uloham a ucitel musi vyzadovat zadania na kontrolu lebo keby nevyzadoval tak ich vacsina deti nespravi ☹. Syn sa zacina ucit cca 9:30 a konci okolo 13tej, mna sa opyta len vyslovene ked nieco nevie vyratat, alebo urcit, alebo priradit, jednoducho len vtedy ked si s niecim nevie poradit a ja nemam problem to s nim prejst a vysvetlit mu. Je toho minimum co nevie. Je stvrtak, ale ma aj fyziku aj geografiu, aj chemiu. Dcera druhacka to iste, sama vie prejst vsetky cvicenia, vie vypracovat vsetko, ak sa niekde zasekne poradim len to v com sa zasekla, ak nevie nejaku slovnu ulohu vyriesit,... vysvetlim a kazdy pracuje dalej sam, som az prekvapena ich samostatnostou a naozaj zodpovednym pristupom, na toto slovenske deti nie su zvyknute. Poobede im davam ja este kazdy den diktat aj zo slj aj anj. Zvysok casu travime uz klasicky spolocne hranim, vyrabanim vselicoho, bicyklovanim, kolobezkovanim,...samozrejma mimo ludi. Maju este aj maleho surodenca, toho im na starost nedavam, ale radi sa s nim pohraju su vsetci traja partaci. Ucia sa v kuchyni pri mne, ja popri tom zvladam varenie, domace prace,...a snazim sa co najtichsie zabavit ich maleho surodenca aby ich nijako nevyrusoval. Takze v pohode. Myslim ze keby som nebola doma a nemala male dieta a bola v praci, pristupovali by k tomu rovnako zodpovedne a spravili si vsetky ulohy kt. by vedeli kym by som sa z prace vratila. Ako ucitelka vsak mozem povedat ze radsej by som ucila ziakov v triede svojim systemom, overenym, zabehnutym, vedela hned zareagovat, vysvetlit, a nie po telefone a cez net...toto nie je situacia kde by bolo namieste ucitelovi na slovensku zavidiet. Vacsina sa ozaj snazi vyjst detom v ustrety, vysvetlit co sa da a byt im k dispozicii ( niekedy je to asi aj na skodu ☹ ) Ja by som dala ucitelom aj radu, nesnazte sa tolko 🙂 A teda odhliadnuc od situacie ucitelovi ozaj nie je co zavidiet. Moj prvy rok v skolstve ma prebral z vysnivanej predstavy o ucitelstve. Samozrejma pracu s detmi milujem tak som to mala o to jednoduchsie, ale pomaly na kazdu hodinu som robila doma pripravu ktora mi zabarala 2x tolko casu 😢 ziaden finish o 13tej 🙂 nevyspata, unavena, rodina odsunuta, domacnost tiez, ...dalsie roky boli uz o cosi jednoduchsie ale pokial clovek chce tym detom spravit vyucovanie zaujimave a aj ich nieco naucit tak stale je co zlepsovat, dorabat, hladat, opravovat, papierovat,...cize plati 23 hodinovy uvazok si vyzaduje 23 hodinovu pripravu ak nie aj dlhsiu. Takze ozaj tym ucitelom nezavidte a nespochybnujte stale ich pracu ☹
@loliki vieš čo tak blbý príspevok že závidím...NEZAVIDIM! Ale ma štve tak ako kopu ľudí že v novinách stále štrajkujú len učitelia! Čo ste pupok sveta? myslíš že nie sú iné povolania ktoré potrebujeme? Čo naučili moje deti keď doma nič nevedia a musím ich učiť ja? A ty ideš nejaké i y ,toto je podstatné? Nemáš čo iné vytiahnuť?
Ako pre mňa je najdôležitejšie, aby nemuseli opakovať ročníky... Ale asi bude najlepšie keď takéto témy ani nebudete zakladať, lebo nerobí to tu dobre
@petra9517
Áno, sme zalezení...pripravujem žiakom materiály, kontrolujem úlohy, odpovedám na emaily vedeniu, rodičom a žiakom. To nehovorím o tom, že sme doma celá rodina, muž má homeofice a dve malé deti, o ktoré musí byť postarané. Radšej by som išla do práce a plnila si povinnosti. Už to tu nemôžem čítať ako je nám učiteľom dobre. Ani viac reagovať nebudem, pretože mi tieto diskusie zbytočne dvíhajú adrenalín. Ak sa toto raz skončí, choďte si vyskúšať ísť učiť 7 hodín v kuse a nielen mudrovať. Prajem pekný deň a hlavne veľa zdravia!
Ja som počula, že zvažujú návrat až v septembri a bude sa opakovať celý ročník. To by bolo podľa mňa aj tak najlepšie. Ak to vôbec situácia v septembri umožní. Ale ak by to takto mali byť, mali by prestať učitelia a školy tyranizovať rodiny s domácim učením.... lebo je toľko toho, že to nedokážeme popri práci robiť. Práca mne osobne zaberie 10 hodín denne a som naozaj rada, že ju mám a že budeme mať z čoho žiť. Škola (aspoň tá naša) od nás chce aby sme sa venovali deťom aspoň 5 hodín denne a učili ich!!!! Priateľ tiež pracuje viac ako 10 hodín denne.... čiže po práci ja sadám s dcérou k učeniu do 21:30, priateľ varí, žehlí, upratuje..... Už teraz padáme na nos od únavy..... a verím, že nie sme jediný. Neviem koľko toto zvládneme popri tej psychike čo prežívame aj kvôli celkovej situácii. Rady od ľudí typu, veď nech pomôžu starý rodičia nech si nechajú... veď je zakázané sa s nimi stretávať!!!!!
@zuzkaz91 A ktoré dôležité povolanie si ty vyštudovala bez akejkoľvek školy???
A za to, že tvoje deti doma nič nevedia, môžu učitelia? Jablko nepadá ďaleko od stromu.
Ja nezávidím plat ľuďom, ktorí pracujú. A keď sa rozhodnú štrajkovať, je to ich vec a asi majú na to dôvod. To, že niekto preto žltne od závisti a červená od zlosti je jeho problém.

teraz som inak čitala matovič povedal že zrejme pred prazdninami deti pôjdu do školy, vyzerá to na model, že sa to uvolni a ked to bude stupat zase priškrtia, stredna cesta proste