Populačná vlna valcuje mnohé slovenské školy
Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️
@atinkaa niektoré školy robia pred prijimackami na jar svoje testovanie, projekty a tak isto prípravu na prijímačky bolo to len zopár hodín, ale prechádzali si staré testy, aby vedeli cca aký je štýl prijimaciek.Susedin syn chcel ísť na elektrotechnicku na Halovu na počítačový odbor a dostali dobrovoľne zadanie na projekt, kto ho spravil a bol dobrý mal body navyše.Detto na matematickom na Grosslingovej.
@kacena4 vôbec si nemyslím, že ucnovky či odborné školy sú podradné.Len to je pre deti, ktoré už väčšinou vedia akým smerom chcú ísť automechanik, kaderníčka, učiteľka...čo žiaľ nie každé 14-15 r dieťa vie moju bavila chémia veľmi uvažovala nad chemickou baví ju bio, che, jazyky matematiku mávala vydretu 2 mala jednu dvojku na vysvedčení a hrozila jej 3 z matematiky a nie jeden rok.A aj vždy napísala horšie prijímačky kvôli mat.Tento rok na gymnáziu bude mať 1 z mat.je to na smiech naposledy mala jednotku v 6 ročníku.
Môj muž má dopravnú logistika, špedícia aj robí v obore aj veľa jeho spolužiakov letisko, kamiónove firmy ani VS nemaju a darí sa im.
Keď som mala doma knižku so strednými školami a išla som vylučovacou metódou pre chlapcov a hlavne, ak im ide matematika bol veľký výber, ak by som mala chlapca tiež ho dám na stavebnu, strojnícku, elektrotechnicku
Dievča, keď nemá technické myslenie to má ťažšie OA nechcela, zdravotnú, pedadogicku, hotelovú nie, polygraficku, umeleckú nie.Ja som čakala ako ju otestuje v škole psychologicka, ale nemali sme vôbec jednoznačný smer, že to má byť gymnázium
Nás chytila pandémia 7,8 r to bolo zle takmer vôbec neboli v škole a v 9 r boli v škole pár mesiacov a už sa dávali prihlášky.
Ona chcela školu kde bude bio, ch, jazyky a posudok jej vyšiel, že gymnázium by bola dobrá voľba, ale hovorím ona nie je ten snaživý typ ako niektoré deti, že chcem chcem byť najlepšia učiť sa..napredovať.Ona je flegmoska čo sa mám naučiť naučím sa a viac ani tuk.Tento rok mali už tiež veľa súťaži, projektov ona nejde nepotrebuje
Ja som ju nahovarala na zdravotnú a fyzioterapiu prijímačky neboli z matematiky, ale SJ, BIO a nechcela
@h2 tento problem je roky nerieseny. Narodila sa mi dcera, este som s nou len bola v porodnici, uz nam domov prislo oznamenie od mesta, ze nam zvysuju poplatok za smeti, lebo nas je viac (dcera bola len kojena 6 mesiacov a na latkovych plienkach, cize prveho pol roka "nevyprodukovala" ziadny odpad). Cize toto mesto riesilo hned, superflexibilne reagovalo na noveho obcana.
Ze ten novy obcan bude o tri roky potrebovat miesto v skolke, to uz tak expresne neriesili, teda neriesili vobec. Narodena v septembri a do skolky ju nezobrali... Az o rok. Syn o 6 rokov to iste, to uz "nastastie" bola korona a kym ho zobrali a ja som mohla do prace, poberala som pandemicku OCR.
Alebo zakladna skola, v nasej spadovej uz 2.-3. rok nie je miesto pre prvakov (skolu nenafuknes 🤷 ...a ani nemoze mat jeden ucitel v jednej triede 40 deti)... Mesto to "riesi" tak, ze prvaci na ten jeden rok chodia na elokovane pracovisko na opacny koniec nasho mestecka, pre mna je to uplne v pazi a mimo mojej trasy do prace.
Dostat sa do nespadovej skoly nehrozi, tie u nas tiez praskaju vo svikoch... O dva roky sa to bude tykat aj nas a ja uz teraz rozmyslam, ako to vyriesit... (Mesto sa to "chysta" riesit, uz ma "vybrany" pozemok, kde by mala stat nova skola... Ok, dva roky mame cas, ale co potom ak este nova skola nebude a to na 99 % nebude...? Dam mu odklad 1-2 roky...? Budem ho prvy rok z donutenia homeschoolingovat poobede, ked dopracujem a dovtedy si pol dna bude skladat lego? Lokalita elokovanej 1. triedy mne teda absolutne nevyhovuje)...
A stredne skoly uz ani nehovorim... Akoze aby dieta, ktore ma nejaky profesijny sen a aj ma na to, aby ho uskutocnilo a bolo v nom dobre, muselo ist z donutenia na uplne inu skolu...? Cele zle... Aky bude mat potom uz len pristup k praci, ku ktorej sa vyucilo / vystudovalo, ked to bude odbor, ktory ho vobec nezaujima a nema k nemu vztah?
...sme mali v rodine taky pripad. Majster mu v skole na praxi nieco vysvetloval a on mu na to, ze jemu je to jedno, jeho to nezaujima, ze on tu robotu aj tak nikdy v zivote nebude robit... A tak aj bolo, robi teraz nieco uplne ine. Zabite 4 roky v skole, ktora mu nedala nic (uschovna pred nepriaznou pocasia).
@mamatroch vidis, kedysi na sidlisku dokazali napr. ten prvy rocnik vyriesit, ucilo sa poobede a doobeda, na striedacku, teraz su totalne neflexibilni vsetci vsade... a inak ushlasim, planovanie ziadne, vedia kolko deti pojde do ZS urcite, do MS by podla mna islo viac, keby ich bolo dostatok...
@mb2021 zmeny su v pocte skol a miest v nich... velke. Ked som ja isla na gympel otvarali v rocniku 6tried, teraz su 4 (z toho dve su specializovane MAT, bilingualne), v BB uplne zrusili dve velke stredne skoly, ostatne neveim ako su okresane... skoly nenafuknes 🙂 teda ked porovnavas 90tis a 50tis. Nie teraz medzi rocnikmi poslednymi, to vobec netusim ako maju odsledovane...
@simca06022011 aj ja si pamätám ako som chodila poobede do školy.Bud som bola prváčka, alebo druhacka.
@mamatroch v jednej satelitnej dedinke pri Ba nezobrali veľa prvákov a museli chodiť do vedľajšej dediny nie každý má auto..cesta navyše opačný smer.
Este ma tak napada, ono sa zmenila celkovo aj spolocnost... Ja si pamatam, ked sme dochadzali do skoly, sice sme byvali na dedine, ale na gympel od nas chodilo par ludi. Vacsinou by si spocitala na jednej ruke.... V autobuse rano chodili vacsinou ucnovkari. Dievcata sa ucili za krajcirky, predavacky, cukrarky, casnicky, obcas nejaka kadernicka ci kozmeticka. Chalani chodili na stavebne uciliste, za automechanika, ci na strojarinu... ked sa tak zamyslime, tak v dnesnej dobe ani neviem, ci existuje skola kde by sa vo vacsom ucilo za krajcirku, predavacku, casnicku ci strojarinu... priemyselne zavody ci vyroba zavreli, vyroba sa delokalizovala ... take ZVL, ZTS ci Makyta ved to uz roky rokuce neexistuje.... a kam chodia ziaci, ktori by logicky smerovali na tieto smery? Na odborne skoly a pod. a to co by predtym slo na odborne skoly, ide na gymko a vyska...
@zuzanka.zuzu ja som 77 a mam 13 rocneho syna jedineho, ide do osmej triedy a pozeram mu SS, sme Husakove deti a mame deti, su take co su v mojom veku uz babickami, populacna explozia vdaka podpore statu zapricinila enormnu porodnost a vezie sa to cely cas s nami, v BA nedostatok skolok bolo, nedostatok miest v ZS, teraz to budu stredne skoly a po Husakovych detoch ked to ako tak vyriesia pride problem, ze nebude mat kto robit na ich dochodky, vobec by som tuto situaciu nezlahcovala a nikto ju rozhodne neriesi, alebo ak tak uz neskoro
Len tak zo srandy som pozrela statistiky narodenych deti a kolko bral deti moj gympel. Ja som rocnik 79, vtedy sa narodilo cca 100 tisic deti a v rocniku sme mali triedy az po E, v kazdej 35 ziakov = 175 . Teraz sa budu hlasit na gympel decka rocnik cca 2008/09, ktorych je "len" cca 60 tisic, ale gympel otvara az 1 triedu s 30 ziakmi.
@cookie29 tak napr. v Slovene robili zenicky, co mali dvojrocne vzdelanie SS alebo len zakladku skoncenu, potrebovali aby dreli, robili co ich naucia, nie aby boli vzdelane, na montaznych linkach tiez nepotrebuju vzdelanych ludi, takych tzv. operatov linky, ale su povolania kde naozaj treba aby poctive remeslo sa vyucili elektrikari, murari - obkladaci, teraz robi akzda druha baba nechty a nevedia to, ja som zohnala pedikerku vyucenu az jednu s praxou a je to obrovsky rozdiel a zarobi si slusne aj kadernicka.
@zuzanka.zuzu som husakove dieta a mam dieta na ZS
Husákovy děti
70. léta jsou známá pro generaci „Husákových dětí“. Označovala se tak silná populační vlna, která se prohnala Československem právě v těchto letech a patří sem zejména ročníky 1973-1976.
@zuzana76 reagovala som na diskutujucu ktora pisala ze husakove deti teraz rodia. Ja vnimam husakove deti ako generaciu ludi prvej polky 70-tych rokov, max do roku 1980. Co poznam ludi v tom rozmedzi tak maju uz vnucata, deti na vysokych a strednych skolach.
Bezne dnes rodia 30+ ale nie v takmer 50-tke.

@zuzanka.zuzu mne google vyhadzuje definiciu husakove deti obdobie toto... ale nemienim sa s tebou dotahovat, ze kto vie lepsie googlit.... a vela mojich spoluziakov má malé deti a vnucata nema este nikto. polovica má deti v skolke, resp max prvý stupen na ZS. - Husákove deti, generácia ľudí narodených medzi rokmi 1970 až 1985, sú v súčasnosti silnou generáciou 35- až 50-ročných ľudí v najproduktívnejšom veku, na ktorej je založený ekonomický rozvoj Slovenska.