icon

Populačná vlna valcuje mnohé slovenské školy

h2
27. jún 2023

Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️

matenka
27. jún 2023

@oriesocek ano tento rok

matenka
27. jún 2023

@oriesocek no mam aj o 2 roky mladsiu a ta uz je na 8rocnom, dostala sa na 3 z 3 gymnazii, preto ako pisem, nemyslim si ze je to take zle

oriesocek
27. jún 2023

@matenka no tie sútaže robia veľa bodov, takže bez nich to už bude problém. Našej sú sútaže dosť ukradnuté🙂 , ale bude asi musieť chodiť. Hlavne v Ba sa deťom málo venujú na školách pred sutazami. Na našej ZŠ a gymply (chodila som mimo Ba) sme mali prípravy na olympiády a brali sme všetko.

lahela
27. jún 2023

Začalo sa to už tento rok. Na OA pred pár rokmi aj štvorkári, teraz mali spolužiaci mojich dcér už s jednou trojkou problém.
Trojkari už išli na ucilistia s maturitou a stvorkarom zostávajú trojrocky
Na druhé kolo zostalo v okrese pár miest na ucilistiach

zuzanockamt
27. jún 2023

@lahela Tak to má ale byť. Keď som končila ZŠ, tak na gympel sme sa dostali len jednotkári, výnimočne niekto s jednou, dvoma dvojkami. Na OA jednotkári - dvojkári. Na SOU išli trojkári a štvorkári.

ahhola
27. jún 2023

Choďte už s týmito chvalospevmi o kvalitných priemyslovkach za komancov do riti....
Ano, naučili decka na hnojarine riadiť kombajn, lenže vtedy bolo treba na rozlohu x 10,dnes jeden🚜...... vytiahnuť z kravy tela... Kde to len dnes absolvent poľnohospodárstva použije... Ostala nám nech 1/5 kráv, všetci "hnojari" robia všetko, ti, ktori nešli na vš.... A na tu školu sa dávali úplatky do 89.
Detto odevná v Trenčíne... co je tam dnes☂️ nejaká multikulti okulti mediálna bohviečo.
Lenže kto mohol v 89.predvidat,ze handry dôjdu z Bangladéša a zranicaz z z Poľska?
Dnes sa dá predikovat ešte horšie, tak ten gympel +niečo po ňom sa javí ako good plan
Lenže, komanci mali kvótu 40% stredné školy, 60% SOU z populacneho ročníka. (Dnes stiahnu gymple 10...20%?...lebo normatív, viac hláv, viac prachov.)
Zhruba to vychádzalo, dnes keď krachnu automobilky, lebo čínske auta pôjdu viac, bude to ešte zauimave.
Meciar do roku 95. Vyhuckal nezamestnaného ženy na rekvalifikácie na zdravotné sestry, aj tie, bez matury...

avanka
27. jún 2023

@abbey1 prečo si všetci myslia, že tí najlepší žiaci idú len na gymnáziá? Nás starší bol od 1 triedy premiant triedy, samé jednotky, od 7 ročníka mal 1 dvojku zo slovenčiny a gymnázium sme nechceli,ani on,ani my. Od malička je manuálne zručný a má technické myslenie( po tatinkovi a dedkovi), takže sme volili strojarinu. Je to v podstate ako technické gymnázium, oficiálny názov odboru je "stredoškolský inžinier v digitálnej výrobe", brali len 8 žiakov do triedy a vyberali ozaj len najlepších z najlepších.
Samozrejme chceme, aby raz pokračoval na štúdiu na VŠ, ale keď nie, bude mať niečo v rukách.
Určite sa nájde veľa výborných žiakov , ktorí idú na odborné školy.
@h2 tiež mám syna mladšieho, ktorý ide teraz do 7 triedy, má samé jednotky, baví ho dejepis, geografia, biológia( tam bol 2 v okresnom kole bez učenia ) , ale viem, že gymnázium nechceme.
Ono aj VŠ produkujú teraz veľmi veľa ľudí, ktorí sú nezamestnatelni, lebo, povedzme si pravdu, teraz má vs skoro každý, ktorý chce. Ja som ju skončila pred 20 rokmi a bola to oddreta škola, ani jednu jedinú skúšku sme nemali písomne, všetko ústne, museli sme sa učiť.

avanka
27. jún 2023

@lahela keď u nás na gymnázium išli bežne trojkari, s monitorom okolo 50-60perc. Sme menšie mesto, určite u nás nie je taká plná ako napr v ba, ale už dávno neplatí, že na gymnázium idú iba perfektnom žiaci so samými jednotkami.
Najnovší trend je ten, že keď neviem, čo chcem v živote robiť, idem na gymnázium, tam sa nájdem

zuzanockamt
27. jún 2023

@avanka Presne zdieľam tvoj názor. Aj my so synom to takto plánujeme. Chalani, ktorí sú technicky zdatní a baví ich to, na gympli budú stagnovať, takto sa zdokonalia a ešte aj má hneď po strednej niečo v rukách a ide na VŠ.

h2
autor
27. jún 2023

@avanka Nemyslím si, že najlepší idú vždy na gymnázium. Viem, že sú aj veľmi dobré a vychytené odborné školy. Na tie je ale presne rovnaký problém sa dostať, ako na dobré a vychytené gymnáziá.

kiki68
27. jún 2023

@h2 tak bolo to aj za nasich cias, ja som mala 300 dalsich deti spolu so mnou na prijimackach, brali 27 ludi. Proste normal. Podobne na vyske. Musis sa s tym vyrovnat, ze to bude o makacke a stasti. Ale zase konecne prestanu byt plne gymple ludi, co nie su schopni ich dokoncit s nejakou lepsou perspektivou.

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
27. jún 2023

@oriesocek "aktuálne rodia husakove deti"? 😀

k téme - mne sa páči, že sa konečne začne robiť VÝBER a nie NÁBOR 😉 a inak v zahraničí úplne bežná vec, veď napr.v US a UK prestížne školy berú len jednotkárov s bohatou mimoškolskou aktivitou a ešte aj z nich sa vyberá... žeby konečne aj u nás?

(PS: vôbec nič to do života nemusí znamenať, niekedy aj niekto kto štartuje mafiánom autá môže byť 2.najvyšší ústavný činiteľ v štáte 😠)

lahela
27. jún 2023

@zuzanockamt áno, ja si pamätám ako výchovná poradkyňa nedovolila dvojkarom ísť na gympel, my sme na OA boli jednotkari, výberová trieda
Ale paradoxne v Martine bolo tento rok ľahšie sa dostať na gymnázium ako na OA napríklad, z triedy mojich dcér zobrali deti na gympel kde je 90 miest a nedostali sa na OA kde je len 36 miest

jajka257
27. jún 2023

@h2 no my máme osmacku. Dostala sa na bilingválne. Bola 9.najlepsia. A teda ak je syn jeden z najlepších v triede, dostane sa. A aby som nezabudla, chodí tiež na dedinku školu.

lahela
27. jún 2023

@h2 takto sme aj my dopadli, dostali sa aj na odbornú školu, aj na gympel a nakoniec idú na nie moc vychytené gymnázium, lebo ekonomika fuj, účto fuj, technické veci fuj. Ony sú na biológiu a chémiu, zdravotku tu nemáme, tak gympel a potom sa uvidí

kiki68
27. jún 2023

@ahhola staci ist do Rakuska na vidiek, u nas je to dost ziadane na vidieku, tu okrem dvoch firiem nie je co robit ako nejaky intelektualny job. Tu su naopak vsade tie kravy a farmy. Alebo potom hotely. Ale to je iba sezonna praca ( cize pol roka musis nieco ine robit). Syna urcite dame na vodicak na traktor a tieto veci. Lebo je to taka istota, ze keby fakt nieco chcel aj iba pomoct, tak to treba mat.

avicii18
27. jún 2023

@cookie29 Rozumný pohľad na vec. Tiež ma trochu zaskočilo slovné spojenie "populačné ročníky". Odhliadnuc od toho že v 70-tych rokoch sa rodilo 100 tisíc detí ročne a priemer za posledných 20 rokov je možno 56 tisíc, čo asi nazývajú tou populačnou vlnou? Pozriem dáta, roky 2009/10/11 bolo čosi nad 60 tisíc detí ročne, oproti 2002 je to síce o pätinu viac, ale oproti tomu priemeru...školy nezvládnu pár tisíc detí navyše? Alebo nemá kto učiť?

zuzanockamt
27. jún 2023

@avicii18 Tá druhá možnosť je správna, niet učiteľov a to je len začiatok.

kacena4
27. jún 2023

za mna aj ucnovka je dobra skola, mas okrem maturity vyucny list a na vysku sa vies dostat aj odtial. syn (integrovany s viacerymi dg.) je toho prikladom. ak ziak chce aj z ucnovky sa dostane na vysku. nie je to podradna skola ako si vacsina ludi mysli

kiki68
27. jún 2023

@avicii18 no vela skol sa zrusilo, nebol zaujem, vela skol nechalo cast priestorov ( Lebo museli) . A tiez personal je problem. Nielen na Slovensku. Lebo na ten uvazok musia niekoho este najst.

simca06022011
27. jún 2023

@ahhola kvalitna priemyslovka boli napr stavebne skoly, dopravne skoly, elektrotechnicke skoly.. vychazdali z tade studenti pre STU a podobne vysoke skoly... tolko k tomu. Naucili sa tam realne veci, okrem dostatocnej odbornej vzdelanosti aj prax, cize neviem ci ide o ospevovanie... priemyslovky neboli len polnohospodarske a ver, ze momentalne ked uz to spominas je VELKY problem zohnat toho veterinara, ktory vie a je ochotny vytiahnut to tela na farme ;) vacsina sa ide pototo za macickami a psikmi, lebo to je teraz in a ludia za to dost platia.

oriesocek
27. jún 2023

@zuzanka.zuzu ano rodia husakove deti - udava sa, ze su do 1985, resp 1989. ja som 81 a teda moji spoluziaci (z gympla) a z VS maju male deti. a teda dost vela spoluziakov. Riesili karieru, cestovanie, lekári atestácie, takze teraz maju deti, ktoré maju 2,3,4 roky a riesia skolky. aj ked ja som isla na gympel, tak bol výber a mali sme v triede iba 3 spolužiakov, ktorý mali na ZS nejaku dvojku na vysvedceni - inak vsetci jednotky.... Sestra chodila rok na doucko, aby sa dostala s čistými jednotkami na OA. Ani mne sa nepáci devalvácia štúdia, tym, ze skoly robili ako píšeš nábor.

abbey1
27. jún 2023

@avanka Píšem gymnáziá a výberové odborné školy. Vždy to tak bolo, že tie deti išli na gymnázium, ak chceli študovať niečo špecifické na vysokej škole, na elektrotechnickú či hotelku išli ti najlepší so záujmom o tento odbor? Aj tam aj tam v podstate jednotkari, sem tam dvojka.
Až v posledných rokoch sa odborné školy degradovali. Bohužiaľ. A aj mnohé gymnázia. Snáď teraz tým tlakom sa budú na dobré školy dostávať hlavne žiaci, ktorí tam patria a majú záujem študovať.

behulka
27. jún 2023

@h2 zaujímavé, v okolí to takto nevnímam ale západ je na tom zrejme inak. Tvojho dieťaťa sa to už dotknúť nemusí, silnejšie sú podľa dát len tri ročníky o cca 5 000 detí, potom to išlo opäť nadol na + - pôvodnú hodnotu. (Pozerala som Štat. úrad SR)

simsalabim
27. jún 2023

@daja07 Husakove deti maju len zriedka uz vnuca. Z mojich kamaratiek ma jedna vnucku, jej dcere sa zadarilo v 18tich. Ja som rocnik 1970 a najstarsia ma 24 a deti este vobec neriesi. Husakove deti maju teraz deti na SS a ZS.

ivangeline
27. jún 2023

@h2 Ano. A? :D Sa vie aj sam. Vola sa to aj individ vzdelavanie.

atinkaa
27. jún 2023

@h2 ahoj 🙂 tvojej obave uplne rozumiem, sledovala som to v Prahe. Precitala som celu diskusiu a myslim, ze pocty miest a uroven skol ako taka nie je to iste.

My na Slovensku, ale zjavne aj v CR sme mantinelisti aj v tomto, najprv skolky, skoly zavriet, lebo naco tolko, teraz chybaju...ale uz nie su ucitelia a tak stale dokolecka. Oproti tomu Anglicku, co sa tu spomenulo, je velmi malo veci s dlhou tradiciou, nie len v zmysle pocet rokov, ale aj nejaka hrdost hlasit sa k nej, pomahat skole, vratit sa tam potom rad ucit, neviem....pomoct skole jednoducho neskor akoby cosi priniest do komunity, z ktorej som aj ja. U nas nic take nie je odhliadnuc od sponzoringov rodicov, co ma obvykle uplne iny naboj. Neviem ako z toho chce napr. Bratislava von, pretoze zjavne sa veci nepomenuju, ide volby a nik nema v programe motivovat ludi co ovladaju napr. fyziku, aby prisli a ucili v BA alebo aby si urobili k praxi, ak su technici ucitelstvo a pustili sa do toho. Tie platy a podmienky su na smiech, nik pricetni ak to nema ako poslanie sa do toho nepusti, pretoze jednoducho potrebuje vyzit a ak by to mal byt napr. muz a chcel by aj zivit rodinu, tak mu to proste nevyjde nijako. Teda prve rezervy su tam.

Dalsia vec su samotne prijimacky a to ''stelovanie'' deti na skoly. Su ludia co ospevuju ucnovky (z najvyssich Fico a spol, lebo potrebuje montaznikov a ti svoje deti radi poslu priamo do toho Anglicka, v tom sme ako malorusi, male m si zasluzime, podobne ako Rusi nadavat na zapad, ale deti dat do topkovych US, UK skol), su ludia co ospevuju gymnazia....ja uplne neviem, mam gymnazium, mam VS, aj ked mam napad, vzdy potrebujem niecie ruky na realizaciu, teda ja nerozumiem tej nasej povysovaco-ponizovacej sutazi robit skoly lepsie, horsie, obvykle to robia sami politici, nemam na mysli nikoho tu v diskusii. Kazda ta skola je ina, vyzaduje iny typ myslenia, mozno za komunistov na ucnovkach casto koncili aj deti za trest a tie co nemali znamky, ale konecne by sme sa mohli vratit k nemeckemu modelu, teda tam idu ludia, ktorych nebavi uplne patrat po filozofickych otazkach, ale za to maju radi.....a teraz je jedno ci stroje, alebo tvorit z dreva, kovu, skla....alebo .....to by dost pomohlo, ak by sa na to kazdy zacal divat touto optikou a dovolil detom ist tam, kde by sa citili fajn. Myslim, ze na Slovensku je problem dostat sa na skolu aj preto, ze tu sa skutocne na gymnazium hlasi kazdy, lebo je to prestiz a ked na to rodic aspon trochu ma, tak dieta na ucnovku neda. Take nestastne deti je vidiet jak na gymnaziach, tak na vysokych skolach, ze tam nielenze nepatria ale ani nie su stastne.

No a k samotnym prijimackam, poznam aj celkom z blizka prazske fakt prusvihove situacie, kedy sa to dieta nedostalo nikam, no nevidela by som to tak fatalne, co ta nezabije, to ta posilni. My napr. pozerame aj skoly vo Viedni vdaka tomu. Teda verim, ze sa tie deti, ktore na danu skolu patria na nu aj dostanu, pretoze ano, pre mnohe deti by bola ucnovka peklo. Ja som jedno take, mne uplne stacili tie technicke prace co sme mali 😀 a pocut ako sa hobluje ci smirgluje apod. A ak sa nedostanu v svoj rok, tak snad o rok neskor alebo aj na VS z horsej strednej a vacsou podporou vzdelavania doma. Co ine sa s tym da robit, ked veci verejne trapia malokoho. Sledujem totiz debaty robi aj Monika Todova kade tade po Bratislave a nepocula som pre nikoho z politikov, ze by dostali otazku, co planuju robit so skolami. A to ani nevraviac, ze uz teraz by mali byt pripraveni na to, ze budu chciet tie deti na VS. Pretoze tie ak uz raz odijdu na VS von, tak ich nik nedostane spat, tu jednoducho nie je o com. Debata sa stale zvrhne na platy, no je to o pohode v praci, o istote, o nejakom koncepte toho co robime, kam smerujeme a ten koncept a plan my nemame v nicom a nikde. Aj preto sa to ruca ako domcek z karat.

zuzanka.zuzu
27. jún 2023

@oriesocek prosím ťa, nerob si ešte väčšiu hanbu 🙈 google asi 2 sekundy - Husákove deti je označenie generácie narodených v silnej populačnej vlne v bývalom Česko-Slovensku, ktorá sa začala v čase tzv. „normalizácie“ začiatkom 70. rokov 20. storočia..... to sú dnešní päťdesiatnici 😂 husákove deti majú deti na stredných a vysokých školách, husákove deti NERODIA 🙄

atinkaa
27. jún 2023

@matenka toto ma inak zaujalo, vies k tomu napisat viac. Ako este rozumiem systemu olympiad, ale to ostatne? o tom skoly niekde informuju, ze vies robit aj priklady mimo skusok, ci to je len pre niektorych? lebo ano, prist o 46 bodov logicky musi boliet.

Vdaka vopred, nikdy som o tom nepocula. A tiez uz to budeme musiet za chvilku riesit.