Populačná vlna valcuje mnohé slovenské školy
Ahojte, diskusia skôr len tak, na zamyslenie. Názov som si požičala z článku v novinách, na ktorý som dnes natrafila. Týka sa toho, že v najbližších rokoch nastupujú na stredné školy silné populačné ročníky, ktorým kapacita stredných škôl jednoducho nepostačuje. Čiže bude u nás situácia, aká už reálne je v ČR. Môj syn aktuálne končí 6. ročník ZŠ a mám preto reálne obavy o jeho umiestnenie na dobrej strednej škole. Učí sa dobre, rozhodne patrí medzi najlepších žiakov v triede. Ale takých je aj na iných ZŠ dosť. A kým na základnú školu musia prijať každého a v prípade potreby jednoducho musia navýšiť kapacity, tak pri stredných školách sa na to už prihliadať nemusí a keď nezoberú dobrého žiaka pre nedostatok miesta, tak proste skončí niekde na učňovke, jeho problém. 😒
Ani neviem, čo od tejto diskusie očakávam, píšem pod dojmom z toho článku. Lebo tam som sa nedočítala, že by sa s týmto problémom išlo niečo robiť. ☹️
@zuzana76 ja som 1970 a zo spoluziakov je babka iba jedna - ta, co z nas jedina mala dieta v 19 rokoch - a z kamaratiek tiez iba jedna, ktorej dcere sa postastilo v 17 otehotniet. Vacsina ma deti v rozpati ZS-VS, hoci par ma aj MS (to su spoluziaci, co maju druhy vztah s mladou kockou).
@simsalabim presne tak, este je zriedkave, aby rocniky 1970-1976 boli starymi rodicmi. Ja by som si trufla este aj na babatko, keby sa zadarilo.
Ja som 77 ročník a mám stredoškoláčky dve a jednu na ZŠ. Ale mám dve kolegyne, jedna 75 ročník a druhá 76 a obidve sú babičky, staršia má 4 ročnú a ročnú vnučku a mladšia z nich ročného vnuka.
@h2 nebolo dačo podobne uz keď sme boli my stredoškoláci? Na ZS triedy A-E po 35 žiakov a na gympli 3 prvacke triedy?
Zase sa situácia iba cyklicky opakuje. Mimo tému teraz, kolko krát tu čítam, že mne na známkach nezáleží, ja viem, ze to to moje dieťa vie, pripadne život nie je o jednotkách. No tak teraz zial bude aj o tom. Lebo nestačí, aby dieťa "iba" vedelo, musíat aj dobre známky k tomu. Druhá vec je, že úroveň škôl je rôzna. Niekde je to jednotkar, na inej škole by mal možno trojku. Proste treba známky a aj sa treba snažiť.
@zuzana76 fiha, ja uz teda nie 🙈
@h2 Áno, je to tak, tento trend má trvať až do roku 2034. Ale ked si vezmes, ked sme my isli na SŠ (ja mam 36) tak to bolo úplne prirodzené, na gymo išli len jednotkári, dvojkári na OA a priemyslovky a ostatok na učňovky. Neviem v akom meste bývaš, v BA môže mať reálny problém, keď chce gympel. Tento rok jeden gympel v BA (asi Grosslingova?) mal 1400 uchadzacov a zobrali 150.
@mb2021 ja nie som z BA, mozno je to tym, u nas sa ratali prijmacky aj priemer. Aj ked si urobil dobre prijmacky, tak niektori nemali dost bodov, lebo nemali dobry priemer zo ZŠ.
@lienka.7 presne tak..celkom nerozumiem,keď tu mamy píšu, že učí sa pre seba, radšej šťastný trojkar a pod..
Ale...na veľa školách zaváži práve vysvedčenie okrem výsledkov z monitoru a prijímačiek. Aspoň na výberových školách.
Nás syn mal do 6 triedy samé jednotky a od 7 triedy sólovú dvojku zo slovenčiny. Aj vďaka nám, lebo hoci je nadpriemerne inteligentný, chybaju mu vôľové vlastnosti a snaha...keby sme ho nechali, možno má trojky a mohol by rovno zabudnúť na odbor, ktorý si vybral. Brali naň len 8 žiakov s tými naj výsledkami
@scorpionflower1 Veď práve to, že syn pôjde na strednú školu (dúfam v gymnázium, ale nechám to naňho) do Bratislavy. Nebývame tam, ale máme to najbližšie.
@simsalabim tak ja som o 6 rokov mladšia 😀
@h2 ano, je to resp bude ibrovsky problem, my sme z toho dovodu dali syna na 8r gymnazium. Viem, ze niektori zastavaju nazor, ze vsak dostanu sa iba najlepsi a zvysok na ucnovky, ale ten rozdiel, medzi tymi “najlepsimi” a tymi, ci na tu skolu tiez s prstom v nose maju, bude minimalny a to je na tom to strasne, ze kopec deti strati prilezitost na dalsi rozvoj, aky by si zasluzili. A ano, podla mna nemozeme porivnavat situaciu za nasich cias, pretoze teraz je 80% vybornych ziakov v kazdej normalnej triede, pretoze rodicia viac dbaju o to, aby sa deti dobre ucili. Kompetentni vobec tento problem neriesia, ze nemame kapacity a zahadzuju buducnost sikovnych deti. Bude sa rozmahat korupcia v skolstve, aby sa deti podostavali do skol a budu sa pripravovat na prijimacky uz 2 roky vopred rovnako ako v Prahe. Velmi smutne😔
@zuzana76 tak v 47 uz rodit je dost cez hadam 😉
ja som vyrastla v mestecku nedaleko BA som rocnik 78 a do 6 triedy sme mali na ZS dvojsmenku tj ucili sme sa jeden tyzden doobeda adruhy poobede v triedach bolo bezne 32-33 ziakov
ja mam uz dieta na VS aj viacero spoluziacok rodili sme po skonceni VS
tak uvidim kedy budem babka 😉
@mamina7070 vravím, že by som si trúfla, vyzerám maximálne na 35 (ak niekomu poviem svoj vek, tak mi nechcú veriť), cítim sa tiež dobre. Problém by bolo otehotnenie, v tomto veku už takmer nepravdepodobné.
@zuzana76 ja myslim, ze to nie je az taky problem otehotniet, skor donosit zdrave dieta, je tu uz velmi vysoke riziko, ja som mala 32 ked sa mi narodil jediny syn a mala som teda dost, rovesnicky su uz babkami a uzivaju si zivot a ja mam pubertaka🙂 Ono zalezi vela aj na partnerovi, akym je otcom a aby sa nim stal aj stav spermii a to uz je problemom mnohych mladych muzov.

@daja07 ja som 1976 a teda v mojom okoli este ziadna žena môjho veku nie je babka, bežne majú deti môjho veku svoje deti na ZŠ, rodila dom ako 34 ročná naposledy