icon

Poraďte aké mu plemenu psa by vyhovovali tieto podmienky

arcticcode
3. aug 2019

Rozmyslame nad kupou 🐕. Teda aby som to upresnil, na 99,9999% zoberieme nejakeho utulkaca, takeho starsieho. Psa sme nikdy nechovali ani ja, ani pani manzelka. Mal by to byt pes, ktory bude byvat vonku v bude. Urcite nie ziadne vreckove biele hovienko, ale zas ani selmu. Nieco medzi tym. Nieco take, co so sebou mozem zobrat aj do lesa, aj na hriby, aj na luku, aj do mesta.
Zaroven musi pes dobre znasat deti, kedze mame jednorocneho chlapa. Vedla susedia mali vlciaka, to uz mi pride moc. Dalsi sused ma takeho hnedeho kratkosrsteho, pocul som ho za 4 roky brechat asi raz. Take nieco by mi vyhovovalo. Vedeli by ste poradit, co take hladat? Mozu byt aj krizenci, srst nezalezi

mogaa
3. aug 2019

@lula313 vidíš ja zase mám názor , že väčší pes v byte - je len trápenie pre psa....plemená čo popisuješ potrebujú veľa pohybu a voľnosť - takže za mňa určite račej dvor ako byt....

juja16
3. aug 2019

@arcticcode mozno labrador ? Vhodne k detom,nebrese casto,postrazi ...prechadzky zboznuje,ja osobne mam a som spokojna nadmieru.

arcticcode
autor
3. aug 2019

@mogaa aleluja. Aspon niekto ma chape. V skutocnosti mame v dome male izby, najvacsia je spalna a kuchyna, co su vlastne pristavba, tie maju 16 stvorcov. Ostatne izby maju tak 10-12 stvorcov, viac ne

mogaa
3. aug 2019

@arcticcode ja sa len pozastavujem nad niektorými názormi napr.že psovi bude zima a preto má byť vnútri🙂my sme mali psa ktorý bol len vonku, v živote mu nebolo zima a vnútri bol len ako šteňa...Keď mrzlo mal zateplenú búdu, v nej starý koberec, voliéru na závetrí🙂bol to stredný nemecký špic šmrncnutý s niečím a srsť v zime mal ako kožuch...teraz keď vidím že v byte chovajú vlčiaka alebo bojové plemeno mne to jednoducho pripadá choré, pre tých psov to musí byť trápenie.....

lula313
3. aug 2019

@mogaa veď sa chodia vencit. Ono zase veľa ľudí má zmylene predstavy. Myslia si, že keď majú dvor, psa nemusia chodit vencit, čo je velky omyl, lebo pes potrebuje nove podnety, ktoré má len na prechádzkach. Väčšina psov zavretá na nejakých 5-10 aroch nemá nove podnety, čo sa prejavuje tým, že ich celodennou zábavou je stekať po vsetkom, čo prejde okolo pozemku alebo sa nudia, upadajú do letargie, či sú inak psychicky nevyrovnani. A ďalšia vec, že mi vysvetli, čo je akože bojové plemeno? Sama som mala 12,5 roka Tosa inu, čo je vzdy na zoznamoch nebezpečných plemien. V zivote nikoho nekusla, po nikom nezavrcala a to cely zivot behala na Bratislavskom sídlisku bez voditka. Vzdy som ju bravala na zistenie znášanlivosti utulkacov do karantenky, lebo som vedela, že ona flegmos konflikt nevyvolá. Opacne sme v karantenke zažili tu toľkokrát odporúčaného jazvecika, či retrivera, čo nášho vedúceho dohrýzli, aj sa kvôli agresivite vracali z adopcie, lebo viac ako gény na povahu a agresivitu vplýva samotna vychova.

11mirka22
3. aug 2019

@arcticcode labrador je skvelý pes, ale dosť lenivý, teda do terénu na potulky by si ho už od stenata musel učiť. Ale najlepšie vyberieš podľa sympatií, teda ti musí padnúť do oka. Daj na svoj inštinkt.

mogaa
3. aug 2019

@lula313 no veď ja s tým súhlasím že prvoradá je povaha psa a výchova, nie samotné plemeno....a samozrejmý je aj pohyb psa - trápenie je ak je celý deň zavretý v byte a páníček ho ráno a večer zoberie na 15-20min.prechádzku rovnako ako keď je uviazaný na reťazi alebo len stále zavterý vo voliere...ja mám psov rada, ale za žiadneho psa by som ruku nedala do ohňa , aj pri deťoch som bola veľmi opatrná ktorého psa môžu pohladkať a ktorého nie...my sme mali aj vlčiaka ešte šteňa (cca 8mesiacov) a rafol ma ked so potiahla vodítko, síce nestlačil ale za koleno ma chytil, rovnako keď som venčila špica vždy na vodítku išiel pekne pri nohe a zrazu raz mi skočil do cyklistu(ešte že bol na vodítku🙂)

nelca84
3. aug 2019

@arcticcode tento by sa vam nepacil? http://utulok.poprad.sk/zvierata/dusty/ podla popisu velmi priatelsky a nauceny aj na vodzku 😉

rebeca40
3. aug 2019

@arcticcode urcite k dieťaťu neber dospelého radsej nech si na dieta zvyká od mala nikdy nevieš čímsi uz ten dospely pes presiel a moze hoci aj nechtiac ublížiť dieťaťu.
A na rase nezáleží ako si ho naučíš taky bude.Sice pri utulkacoch mas trochu smolu lebo nikdy nevies ake povahy mali dany rodicia .

nelca84
3. aug 2019

@rebeca40 absolutne nesuhlasim s takymto zaskatulkovanim utulkacov, baby v utulku urcite vedia posudit, ci je psik vhodny k detom, pripadne ine povahove crty...viem o viacerych psikoch z utulku, ktori sli do rodin s detickami a krasne spolu vychadzaju...

klaudia_kaja
3. aug 2019

V útulku nenájdeš plemeno také, ktoré hľadáš.. je to cudzí pes, ešte k tomu keď chcete starého.. pes by si mal od malička zvykať na vás a hlavne deti... V útulku vám môžu hoci čo nabulikať, aký je pes dobrý, ale keď sa stane nešťastie už je zle hlavne neskoro.. mi nevieme akeho psa ma sused ktorí breše raz za 4 roky 😁 pes má štekať a hlavne oznamovať tým, prítomnosť cudzej osoby.. tu ti na mk nikto s týmto neporadí

macekovam
3. aug 2019

@arcticcode ja som spokojna so slovenskym ciernym ovciarskym psom..zatulal sa k nam volakedy davno.. mal už asi rok... a je to skvely pes.. aj teraz pozeram nejakeho takeho ale je ich nejako malo v ponuke. Ludia si ich mylia s vlciakom.... tak asi zavitam na salaš sa opytať. je inteligentny a myslim ze by ti mohol vyhovovať.

macekovam
3. aug 2019

a na potulky lesom by ti aj Slovensky kopov mohol vyhovovať...

drobcek53
3. aug 2019

"Pes je preto, aby sluzil cloveku, nie naopak. Koniec koncov vsetky zvierata aj rastliny su nato, aby sluzili cloveku. " Presne pre takéto názory planéta vyzerá ako vyzerá...

maminuska
3. aug 2019

@arcticcode k rocněu dieťaťu by som si nikdy nevzala psa z útulku a už vôbec nie psa dospelého. Príliš veľa rizík. Niektoré plemená psov do domu nepatria, mali by byt celoročne vonku, pre teba by bol ideálny chodský pes.

livus5510
3. aug 2019

Akože odporúčať poľovné plemená pánovi bez skúseností je fakt super... hej zabudnite na poĺovné plemená, chytíte náhodou takého fakt pudového a ste v keli, skús sa orientovať smer ako miešance labradora, zlatého retrívera, dokonca aj nemeckého ovčiaka, to sú ľahko cvičiteĺné plemená, poväčšinou dobrej povahy, samozrejme výnimky sa nájdu. Tie poĺovné plemená sú tvrdé nátury... pre niekoho bez skúseností úplne, akože môžete mať šťastie, ale fuuu...

montemotherone
3. aug 2019

@arcticcode ty kokso, ty to opisuješ akoby si kupoval auto. Ešte napíš akú spotrebu a výkon to má mať 🤦🏻‍♀️ Skúste si najskôr na skúšku ísť povenčiť psíkov z útulku. Aspoň pol roka sa im povenujte, postarajte sa o nich... Pes nie je vec. Je to ďalší člen rodiny a vyžaduje si starostlivosť a pozornosť. Dobre si premyslite či vôbec a ak, tak si naštuduj ako sa o psíka treba starať 😉

megyi1711
4. aug 2019

@arcticcode my mame labradora a je to strasne rodinny hravy pes,neskace vobec po nas,nesteka(to fakt musi niekto stat za plotom aby stekal) je velmi rozumny rychlo sa nauci na vsetky poveli a podobne,deti ho velmi lubia,uz by som ineho nechcela...mala som aj yorka takeho stredneho a ten vkuse skakal ako sibnuty..rodicia maju staforda to tiez skace a deti sa ho boja

mamcotka
5. aug 2019

Poradim ti utulok tulkacik, utulok Sala, slovensko kastracny program, denisa reckova, to všetko su ludia na FB co hľadajú psikom umiestnenie.. ak chces chodiť do lesa a mat psika k detom volila by som polovneho, mozno nieco ako bigl, polovne psy nie su agresivne ale maju radi vybeh

arcticcode
autor
5. aug 2019

A čo taky husky? Ten sa mi páči definitívne najviac, ale počul som, ževraj sú to inteligenčne slabé psy.

marsmykkok
5. aug 2019

@arcticcode myslím že veľmi náročné na aktivitu a plus majú sklony zdrhať,takže neodporúčam, sú ich teraz plné útulky lebo sú celkom "in" ale ľudia ich nezvládajú

suge
5. aug 2019

@arcticcode Ani ja neodporúčam huskyho. Je to pekné, ale nezávislé až samotárske zviera, ktoré potrebuje dominantného pána, nie neskúseného začiatočníka. Tiež zvykne veľa hrabať, utekať a vyť. A ako strážny pes k domu sa tiež nehodí, zlodeja skôr povodí po dome, ako by ho uhryzol.😀

lula313
5. aug 2019

@suge suhlasim, netreba vyberat ocami, ale hlavou. Najlepšie zbehnite do utulku, poradte sa a zoberte si psa do docasky. Zistite, či Vam vôbec vyhovuje mat psa a ako docaskar budete v adopcii uprednostnení pred druhými zaujemcami.
Husky sa nudi, bude ničiť alebo utekat.. mate male dieťa, nebudete mat čas sa mu plne venovat a zamestnať ho

daniella30
5. aug 2019

@arcticcode kolia je velmi priatelska k detom

majlo1234
5. aug 2019

Odporucaju ti tu rozne polovne upotrebitelne psy, ale pri nich treba davat pozor, kedze su polovne, maju sklon stopovat/hnat zver, cize tvoje potulky lesom by sa mohli skomplikovat. Pokial teda nechces psa vodit na voditku cely zivot, urcite neodporucam ziadneho kokra, jazvecika ani kopova. Labrador je vhodnejsi partak, avsak velmi aktivny(niekto spominal lenivost, ja som lenoveho labradora este nevidela) a zboznujuci ludsku pozornost, cize si bude vyzadovat prechadzky a rozne aktivity. Je ale lahko motivovatelny a rad spolupracuje, ak nie ste makki, s vychovou si poradite jednoducho. Kolia je tiez super tip, co sa tyka vychadzania, vychovy a vztahu k lidom celkovo, ale horsie je to s pobytom vonku v bude. Hodil by sa vam aj chodsky pes alebo nejaky svajciar (mensie au lepsie, co sa pohybu tyka), alebo potom utulkac,ale drzala by som sa dalej od spicoidnych a bradacoidnych psov a vsetkeho polovneho, pokial to nechcete mat cely zivot uviazane na spagate. A Husky detto, uplne nwvhodne na akykolvek bezny zivot

maminuska
5. aug 2019

@majlo1234 ja si myslím že chodský pes je absolútna jednotka , je to veľmi dobré plemeno , nenáročné a zvyknuté byť vonku aj v nepriaznivých podmienkach . Veľmi dobre hlási , nešteká zbytočne , má dobru podsadu , je to inteligentný pes a dobre cvičiteľný. Súhlasím s tebou , až na dospelého psa z útulku , absolútne nevhodné k malému dieťaťu .

lula313
5. aug 2019

@majlo1234
@daniella30 kólia je spoločenská, miluje ľudí, tá separovana v bude zahynie žiaľom(do filmu vracia sa Lassie, nebolo toto plemeno vybraté nahodou).. ďalšia vec, nemá vhodný typ srsti do mrazov a pán pisal, že je dobrodružný typ, čo rad chodi po lesoch, nie sedi pri telke a rad by sa venoval cesaniu psa hodinu denne..

0silvia0
5. aug 2019

@arcticcode husky určite nie, ako baby písali, zdrhá, potrebuje veľa pohybu a zavýja. Ideálny je kríženec labradora, vlčiaka, retrievera. Niekedy sú to fakt vydarené exempláre a sú poväčšine inteligentné a priateľské k deťom. Máme momentálne kríženca labradora a švajčiarskeho ovčiaka a som veľmi prekvapená, ako inteligentný môže byť pes. Náš predchádzajúci útulkáč nedosahoval inteligenciu súčasného...

yasmeena
5. aug 2019

hoci tvoj nazor,ze zvierata maju sluzit ludom je napriek rozsirenemu nazoru priserny a nijako by som ho nerespektovala,davam palec hore za to,ze si sa rozhodol adoptovat /a k tomu starsieho!/a nie sa pretrcat kupenym psom,na ktorom musi byt vidiet aky bol drahy...ja mam utulkaca,hoci som sa celozivotne bala psov a neznasala ich..osud mi ho privial do cesty aby som pochopila dalsiu lekciu...moj je krizenec kolie a spica-a je nadherny a jedinecny-to nekupis 🙂 ...hodi sa k detom,miluje vychadzky,aj zasteka ak niekto podozrivy nablizku-ale inak je ticho...je aj na tury aj do mesta...chod priamo do utulkov-nepocuvaj pracovnicky,ale daj na svoj instinkt...radsej si daj nacas,neponahlaj sa s vyberom...a s tou psou inteligenciou-okolo mna je denne viac blbsich ludi nez psov...

arcticcode
autor
5. aug 2019

@yasmeena Dobre, môj príbeh je takýto, aby sme už túto kapitolu uzavreli.
Od malička som neznášal všetky psy a to, jak sa z nich ľudia idú pokakať. Už ako decko som nemal psy rád a bál som sa ich. Vždy som hovoril, že ja a pes nikdy. Asi rok pred svadbou (čiže 2016) niekedy o tomto čase, tak začiatok augusta sme sa šli s manželkou prejsť do lesa, tam kde chodievam na hríby. Proste len tak, prechádzka. No a zrazu začula nejaké zavýjanie. Šli sme podľa zvuku a v kopci pod cestou cca 5 metrov bolo vreco z koša a hýbalo sa. Znelo to zo začiatku jak mačky. Vytiahol som ho na cestu, otvoril. Zvuky utíchli. Otvoril som vreco a niečo som tam videl, ale dnu bola tma. Opatrne som vreco prevrátil tak, aby to, čo je dnu, pomaličky vypadlo na cestu. Bolo to 6 čerstvo narodených šteniatok, ešte lepkavé z pôrodu a ešte mali pupočné šnúry. 4 z nich už boli mŕtve. Dva ešte žili. Určite to boli nejakí kríženci, ale tie dva, čo žili, vyzeralo podobne ako toto: https://img.cncenter.cz/img/5/full/5235348-img-...
Nevedeli sme vtedy čo robiť, volal som do útulku, kde ma zprdli, že oni môžu zbierať len psy z územia mesta Poprad. Volal som do dajakého OZ na ceste domov, alebo niečo také, tým to zas dlho trvalo, lebo nemali auto. Volal som aj 112, za trištvrť hodiny prišli dvaja fízli a zobrali tie dva živé do útulku do PP s tým, že povedia, že ich našli pri letisku. )Vtedy sme si so ženou sľúbili, že ak prežijú, zoberieme si ich obidva domov. V ten deň večer sme prišli do útulku a "pán" útulku povedal, že ich dal k dajakej suke, ale že to nevidí ružovo. Ja som šiel ďalší deň na týždňovku do KE. O dva dni som volal, že v jakom sú stave. Zomreli obidva. Vtedy sa to vo mne všetko zlomilo a vtedy som si uvedomil, že "nenenavidim" psy, ale iba ich debilných majiteľov. Už sme sa na nich normálne tešili, ale nedočkali sme sa :(
A preto chcem práve z toho útulku psa, radšej staršieho, ktorý už má niečo odžité a ktorý ovláda aspoň základné pokyny, nemám proste na to skúsenosti, aby som vychovával šteňa. A ani neviem, čo to obnáša. Preto je tu toto fórum a preto som tu aj písal, aby mi poradili ľudia, čo majú viac skúsenosti.
Takže záver je z toho taký, že psy mám rád, ale nie prehnane, vedia byť dobré, užitočné a máme ich radi. Napriek tomu z nášho pohľadu nikdy nemôžu zaujať miesto človeka, preto nikdy psa nebudem považovať za "člena rodiny".

PS: Mali sme aj ježa afrického a tiež sme sa s ním vedeli vyhrať a potešiť sa, ale tiež sme ho nepovažovali za člena rodiny. Proste to bola naša pichľavá gulička a tým to končilo. Verím, že to pochopíte 🙂