icon

Poraďte, čo robiť s únavou po celom dni.

18. feb 2020

Dievčatá, potrebujem nejakú radu alebo aspoň aby ma niekto "vypočul".
Vec je taká, že po celom dni strávemon s deťmi (5r a 1r) som večer už o takej 21h úplne vyšťavená a môj cieľ je jediný a to ísť spať. Lenže mam aj chlapa, ktorému sa nedokážem venovať ako by si on predstavovala. Celý deň som s deťmi viac menej sama aj na domácnosť som sama a večer keď nachystám večeru, kakŕmim deti, poumývam riad a dám ich spať, tak ja úplne padám od únavy. Mám skúsiť brať železo? Dosť sa začíname koli tomu aj hádať. Manžel chodí do prace a robí aj na dvore nejaké veci ale on nie je unaveny tak ako ja aj keď ráno vstáva o hodinu skôr ako ja. Poraďte?! Som lenivá alebo mi "niečo" je ?!

Strana
z2
autor
18. feb 2020

Myslim ze 90% zien nepochopilo moj vylev alebo prosbu o nazor/pomoc. Dakujem za rady aj za zbytocne "nerady" 😅 Užívam si vsetko cez den..len vecer proste som velmi velmi a niekedy citim ze az "nezdravo" unavena..takze asi pojdem na krv ci mi nieco chyba..nasadim magnezium aj zelezo a snad s prichodom jari ked zacne sezona sadenia a starania sa o zahradu a dvor sa mi opat nastartuje energia ako som mavala kedysi. A tie co pisete ze s prichom prace budem bezranda uz uplne, mylite sa. Nepracujem v kancelarii, pracovala som vo vyrobe 12tky aj nocne a verte ze som nebola tak znicena ako teraz o tej 21h vecer.

halienka
18. feb 2020

ja ti chcem ešte napísať jednu zaujímavosť, ktorú som aj ja nedávno zistila a to o tom hluku, že hluk vyčerpáva. Je to realita, ja som tiež človek, ktorý má rád ticho alebo proste tichšie prostredie, sama som si uvedomovala už dávnejšie, že po niekoľkých dńoch strávených v nejakom väčšom hluku ( práca+ nejaké návštevy večer alebo výlety v partii atď.) že som nervózna, vyčerpaná a potrebujem aspoň 1 deň kľud aby som sa zase dala do poriadku. Nedávno som spoznala jednu sestričku z ORL, ich ordinácia sa špecializuje na sluch, strojčeky atď. a ona mi vravela, že presne tento problém majú ľudia, ktorý majú ľudovo povedané až moc dobrý sluch, tj. tú hranicu, kedy je to pre nich už nepríjemný hluk majú omnoho nižšie ako iní ľudia, dokonca majú aj pacienta, ktorý to pociťuje už pri 30 decibeloch a ten je normálne z toho niekedy na liekoch. Teda chcem tým len povedať, všetci vieme ako vedia deti kričať v určitom veku sú proste ukričané, uplakané atď. že je dosť možné, že ťa naozaj vyčerpáva aj ten hluk ak máš ten prah znesiteľnosti nižšie. Že by ti pomohla naozaj "terapia tichom" raz za čas, no musel by ti s tým pomôcť naozaj niekto, kto by ti raz za čas trebars na pol dňa tie deti zobral. Alebo len taký jednoduchý trik, štuple do uší alebo sluchátka, ani nie že by si nepočula vôbec, ale aby si to trebars aspoň stlmila ten zvuk. Inak to železo je dobrá rada, mne na únavu pomáha aj B-komplex, no niektoré ženy z neho priberajú, tak to treba skúsiť. Určite vyraď všetky činnosti, ktoré naozaj robiť nemusíš, nemusíš byť dokonalá a mať všetko tip top. Navar si aj na tri dni, alebo viac jedál naraz, veď ono to v chladničke vydrží a hneď sa ti uľaví aj od varenia aj od umývania riadu. Dom tiež nemusí byť tip-top uprataný, každý chápe že kde sú deti tak to nie je možné udržať v super poriadku. Trošku proste zmeň ten harmonogram varenia a upratovania a už aj to ti pomôže. K tomu to železo a občas relax v tichu a uvidíš, hne´d budeš menej unavená 🙂

wena
18. feb 2020

Nie, vôbec to nie je tak, že dospelý človek musí fungovať aj po 21. Môj muž je napríklad večerný typ, on o 20 chytí druhý dych a ide si kľudne zabehať, navarí, niekedy aj napecie, uprace, uspi malú a energie má na rozdávanie. Ja som ranný typ, ja v pohode budem fungovať aj od 5, doobeda mam najviac energie a aj na obed a poobede. Po 20 som už ale nepoužiteľna, pre mňa začína večer a kludovy režim, ja si už len vypijem čaj a čítam v pyžame, mám relax a upratovať a variť ma ani nenapadne. Venovať sa muzovi to áno, to je pre mňa relax, ale musí to byť skôr ako o 22 :D môj muž má napríklad taký útlm poobede okolo 3-4, vtedy cez víkend si kľudne na hodinku pospí a cez týždeň keď príde z práce mu doprajem oddych.
Žiadne železo ti netreba, len pochopiť svoj biorytmus a zladiť sa s mužom, ak sa ti nechce večer, tak sex môžete mať ráno, alebo skôr večer ako o 21.

ivca88
Autor odpoveď zmazal
wena
18. feb 2020

A ešte, môj muž vie čo všetko v domácnosti večer treba urobiť, akú máme večernú rutinu a zapojí sa, dokonca prevažne to robí on. Vie, že čím skôr povinnosti dokončíme, tým viac mi ostane energie na príjemný večer - víno, seriál, sex, rozhovory atď., takže má motiváciu aj on večer pomôcť. On teda uspi malú a ja urobím večeru, on uprace po večeri a ja zavesím prádlo, on navarí na ďalší deň, ja sa idem osprchovať a umyjem kúpeľňu atď. Obaja zamakame a obaja mame potom relax.

miriam11
18. feb 2020

@ivca88 fúú. Ty si... na to ani slovo nieje.

pribinak
18. feb 2020

A keď ten menší ide poobede spinkať, nemôžeš si ľahnúť s ním? Aspoň 2-3x týždenne?
Však nebyť každý deň, uvar viac a zamraz, alebo uvar tak aby bolo na 2 dni.

eliska13
18. feb 2020

Je to úplne normálne, že si večer o 21 unavená koľko by si chcela toho stíhať, keď vstávaš o 06 a venuješ sa celý deň deťom, máš prácu doma?každý je iný niekto má energie na rozdávanie niekto je slabší jedinec.muz má iné vzruchy je to aj stereotyp nuda aj, keď ideš von, nikdy nekončiaca a neviditeľná práca v domácnosti.

tncka
18. feb 2020

No tak to nejak prestriedaj,jeden vecer sa premoz aj ked nevladzes,nachystaj jednoduchu veceru,pritom chvilu oddychni a ked uspis deti ides na to 🙂 na dalsi den hadam prezije bez sexu a mas pokoj,dalsi sa zas vynasnazis ako najlepsie budes vediet,ved planuj,nemusi byt vsetko tip top ked teda nevladzes. Ale mne je jasne ze tebe hrabe hlavne z tych deti,no tak ich nechaj pol dna na dvore sa "miagat" v blate,vecer hodis do vane,urobis len dozor a je to,decka unavene a ty mas pokoj🙂 pripadne pouzi stuple do usi 🙂vecer si vylozis nozky,nalejes vinko a mas veget 🙂 idealny vecer

eliska13
18. feb 2020

@ivca88 víkend chcú ľudia stráviť inakšie ako upratovaním, keď majú konečne voľno a môžu byť spolu.
Autorka muz, keď sa rozhodne robiť na dvore neučia mu pri hlave 2 deti sústredí sa iba na svoje, toto je skôr taká psychická únava byť stále v strehu rozmýšľať čo uvariť, dávať pozor na dieťa, rozdeliť čas medzi nich 2, aby si sa im aj venovala.Skus niekedy robiť iba niečo pre seba zacvičiť si ...starší chodí podľa mňa neskoro spať o 21.mas úplne normálne pocity mamy 2 deti

tncka
18. feb 2020

@ivca88 zalezi od rozlohy,ja mam umyvanie domu s vysavanim tak na hodinku,nie 6min. 😀 preto to ani nerobim,zariadila som to inak.200m² je na odstrelenie nie na 6min

ivca88
18. feb 2020

@tncka no aj my tak máme. Preto zvyšok domu nevysavam stále. Ale kuchyna a obývačka fakt nezaberú veľa. Staci to len prebehnúť. Žiaden robotický vysávač netreba.
Neviem. Mne to upratovanie ozaj nepríde taká ťažká práca.
Osobne si myslím, že až keď pôjdem do práce, pochopím, čo je to únava a aké to je sa popri práci starať o domácnosť a deti a úlohy a podobne.

majah212
18. feb 2020

Treba chlapa zamestnať s deťmi. Každý chlap ktorý robil niekde 8hodin či viac a potom sa musel starať o deti povie že v praci je to ľahšie ako s deťmi. A reči že však to kedysi zvládali atď. Môže napisat niekto kto sa hlbšie nezaujima o problematiku (viď sociálne štúdie, zmeny v rodine, negatívne dopady atď.). Manžel má pomáhať s deťmi, v domácnosti pretože sú na to 2. Nehovoriac o psychohygiene matky ktorá je doma s deťmi.
Porozpravaj sa s manželom, nech sa venuje deťom a ty budeš mať potom aj oddych.

deti95060810
18. feb 2020

jednoducho únava, vyčerpanosť....mm viac zamestnaj s deťmi, nech ti pomôže...

mala som šéfa, ktorý akonáhle prekročil dvere bytu žienka mu odovzdala deti a ona sa zamkla do izby a čítala , relaxovala....V noci stával ku deťom on, a pritom ráno išiel do práce...Ona bola na RD ...Sem tam si išla na predĺžený víkend alebo dvojtýždňovú dovolenku a jeho nechala doma aj s deťmi...Nedokázala ísť ani k pediatrovi s dvoma deťmi lebo vraj sa to nedá...Niektoré si to vedia zariadiť....😉

eliska13
18. feb 2020

@deti95060810 áno žena, ktorá všetko zvláda je na tom vždy najhoršie😀nedaj Boh, keď sa raz za čas postazuje.su ženy, ktoré majú doma muža o 16 a ešte aj večeru uvaria a deti vyvencia.cez víkend sa prestravujú u babičky ešte na 2 dni si prinesú proviant a svet je ružový.

aylinn
18. feb 2020

Hahah😂😂 tu už človek nemôže byť unaveny po celom dni stravenom s dvoma deťmi ktore su určite uplne ine ako tie vaše , lebo každe dieťa je ine.. a po vsetkych domacich pracach lebo hned je leniva p**a 😂 a sťažuje sa ... lebo že ženy pred 572 rokmi zvladali deti, porylovať,posadiť,podojiť,vykydať,zabit obed, uvarit ho, poliat zahradu atd atd 😂 je 2020, dobre ranko tak isto ako zeny maju vela vyhod v dnesnej dobe tak maju ich aj chlapi nechapem preco toto sa porovnava ked zijeme v uplne inej dobe a nikto to nezazil ake to bolo predtym, preco by nemohla byt autorka unavena aj z normalnych beznych cinnosti, ale chapem ze zase tu mal iba niekto potrebu polozit sa na vyssi level ako autorka a spravit zoseba najväčšiu😂.... k veci.. skus magnezium , alebo ked pijes kavu tak si ju daj par hodin pred tym ako ma prist muz domov aspon par krat do tyzdna, nech sa nehadate a vyhovieš aj ty jemu, ostatne dni buď kludne unavena a spi!!!! Lebo je to ludské a nejsi stroj..

adulienka017
18. feb 2020

a napríklad také vyšetrenie štítnej žľazy ste neskúšali??? ja som bola presne na tom istom..stále unavená aj keď cez deň som fungovala, večer som dala deti spať a tým som skončila..ako píšete doma hádky, lebo stále len spím..ja chodím na endokrinológiu pravidelne na kontroly kvôli sledovaniu nálezu, ktorý na nej mám, takže mne na na to prišli hneď a nasadili lieky. Odvtedy únava prešla a ja dokážem fungovať aj keď deti zaspia 🙂 Možno to nie je váš prípad, ale tiež som skúšala kadejaké vitamíny, už som nevedela čo so sebou a nakoniec to bola štítna žľaza 🙂

deti95060810
18. feb 2020

@eliska13 skôr to bolo že ona mm jednoducho využívala.... a ten na oplátku neznášal ženy...Bol ku nám nepríjemný ako ku podriadeným....

eliska13
18. feb 2020

@aylinn ano len voľakedy, keď ženy rylovali a starali sa o zvieratá nemali stres či navaria deťom bio a zdravo, či sa im dostatočne venujú, či sa aj samé vzdelavaju, aby boli dosť dobre pre spoločnosť, či efektívne trávia svoj čas, či vyjdú s peniazmi, detské vzdory a nespanky a pod...veď všetci vieme ako deti vtedy žili bez lásky, opory.Dnes je tlak na všetkých a ešte žena po celom dni s deťmi sa má cíti vinna, že je unavená a pán tvorstva nemá sex.

miadi
18. feb 2020

@deti95060810 Lebo bol nevyspany🤣ked sa maly narodil prve 4noci dni nespal velmi malo ., a ked sa k nam hrnuli navstevy svokra svagor.,, tak sa uz aj vtaci bàli priletiet k nasmu domu😂take nervy som mala na vychrapanych ludi😀

tulipanicek
18. feb 2020

Ak chces ísť na krv či ti niečo nechýba tak si v žiadnom prípade predtým nenasad železo, horčík či niečo iné. Inak budeš mat skreslene vysledky

fiafia
18. feb 2020

@salome123 presne. Ja som po troch 12tkach nebola taka unavena ako na RD. Chlap vacsinu prec, teraz fici u nas obdobie vzdoru, po nastupe do skolky nonstop kolotoc chorob. Niekedy mam dost vecer 😊

miadi
18. feb 2020

Nechyba ti železo ked vecer nemas na muža chut. Nieco ine chyba. Ja som mala v teho velmi nizke železo a bola som unavenà od rana do vecera, hoci som popri tom poriešila akcne dieta a 3 podlažny dom isla sama s malou cez ocean na dovcu na sk a kazdy den akcny program 7h vo vodnom parku potom este nejake navstevy atd, A intimnosti Este aj v TP . Ty mas narok byt o 9 vecer unavena aj ked nemas doma kravu a kone😁tvoj muz by sa mal vecer venovat detom Lebo su aj jeho nech maju spolu vztah. Deti to strasne ocenia ked sa o ne rodic stara. To co si opisala mi pride ze on sa zasiva okolo domu da si veceru a caka až uspiš deti on si kuka tv a caka kedy za nim prides v sexy košielke. A ty by si radsej išla spat. Zelezom sa ale nepchaj zbytocne bez rozboru krvy. Je tazke na travenie a zapejà. Mozes zmenit stravu viac sosovice atd mozes mat jarnu unavu malo vitaminu D .. ale najskor si len taka vyhoreta stereotypom dna a muz by mohol nieco urobit Aby si mala chut na intimny život. Aby si nebola iba matka kucharka upratovacka manželka ale aj clovek Sam o sebe žena .. ocenrnà nie len očalavane že vsetko urobiš ty.

lucyluv
18. feb 2020

@halienka dakujem za tento prispevok, konecne sa vdaka tebe necitim taka nenormalna, konecne moja citlivost na hluk dava zmysel a konecne to pochopila aj mamina, co ma stale nechapala

medulienka81
20. feb 2020

Ale ty ťaháš 24 ku každý deň, jednoznačne by ta mal muž odmremenit trochu od detí a to tak ze vypadnes z domu. Kamoška, kino, vínko a hneď ti bude lepšie. Ako budeš na tom keď aj do prace budeš chodiť

Strana
z2