Poraďte, s čím kŕmite vy svojho psa

hencsiii
12. nov 2019

Prosím poradte mi, sčim krmíte vy svojho psa ? Granulky alebo barfovanie ? Sčím máte lepšie skúsenosti? Budem vďačná aj za odporučanie 🙂

nelca84
12. nov 2019

Nas NO papa granulky Brit - dobry pomer kvality a ceny, takze spokojnost na oboch stranach 😉

len_nig
12. nov 2019

My dávame nášmu Trainer Fitness 😊

marsmykkok
12. nov 2019

brit care, pri barfe sa bojím že či by som vedela odsledovať pomer živín

syslik81
12. nov 2019

zalezi akeho mas psa .. ja mam len gaucoveho .. ma cely den nasypane granule a dostava jednu konzervu malu na den ..

snehulienka8
12. nov 2019

granule Acana

lindusss2016
12. nov 2019

Barfovanie nie je len o tom, ze mu hodis cerstve maso. Vyzaduje si to dost usilia, vela studovat, zo zaciatku vazit, premyslat, vyberat a financne to tiez nie je lacne. Takze ak nie si preto ochotna obetovat dostatok casu, ani sa do toho nepustaj a kup mu granule

sofistikovana123
12. nov 2019

Ja barfujem od 7 tyzdnov nasho psa. Staci si precitat nieco o tom. Ak ta to zaujima http://www.manwe.eu/index.php/vypoet-krmne-davky prikladam link na vypocet krmnej davky pre psika, je to tabulka, do ktorej len vlozis hmotnost psa a ci je to stena alebo dospeli pes a vypocita ti to kolko ma coho dostat.
Pokial je barf pre teba nepohodlny, odporucam granule yoggies, tie su z ceska, vyborna kvalita alebo granule Reico.
Hore spominane granulky Acana su vyborne, ale najma pre psy, ktore su pracovne a potrebuju vyssi prijem bielkovin (husky, malamut, samoyed...), pretoze acana ich ma vo vyssom pomere ako je obvykle, myslim, ze az 85% bielkovin a 15% ovocia a zeleniny, bez obilnin.
Ak chces granule hladat inak, zameraj sa na sposob spracovania a pomer zivin protein/ zelenina, vyhybaj sa soji, ryzi a obilninam.... to vsetko pre psa nie je prirodzene.
Ak budes chciet pomoct viac, v pohode mi napis spravu, o vyzivu psov sa zaujimam a mam toho vela precitaneho a vyskusaneho.
Vela stastia

zalka
12. nov 2019

@hencsiii granulky sú jednoduhšie, ale na obmenu nášmu dávam aj surové mäso, kosti, tiež konzervy a miluje pečivo, tak sem tam aj to dostane. Je úžasné ho sledovať ako robí z rožka strúhanku ak je suchší.
Granulky mu kupujem z moutfieldu najvyššiu radu starvita - jahňacie, chutia mu - mala som i brity ale tie mu nešli pod ňufák. Ale oveľa viac mu chutia "smradlavé granulky" https://www.mountfield.sk/carnis-polomakke-gran... ale toto má viac menej za odmenu. Ak nosí loptičku, alebo poslúcha povely.

lujza123
12. nov 2019

Obidvoch psov krmim barfom. Mladému granule nerobia dobre a starý ich nevie pozut. Ja osobne nič extra nevážim a nepremyslam, žrádlo im dávam naozaj odhadom, niektore balenia sú po kg, to viem ale ostatne od oka. Správny pomer maso/kosti/vnutornosti dodržiavam v rámci týždňa, nie dennej dávky. Dostávajú k tomu vločky alebo psie cestoviny, zeleninu väčšinou sú to zvyšky/prebytky zo záhrady, kuchyne (napríklad šupky z mrkvy, vrchné listy salatu), ovocie jablko to majú hádam každý den.
Dostávajú olej, olivový, kokosový, ryby.... Surové vajíčko majú 2 x tyzdenne, tvaroh raz za mesiac. Jedine co varím sú pečienky, zjedli by ich aj surové aké v polievkovom stave ich milujú tak občas im spravím radosť.
Pár krát ročne kúpim balenie sypaných vitamínov ako doplnok, balenie mi vydrží mesiac potom pár mesiacov pauza... Nutné to nieje ale robím to hlavne koli starému už má 16 rokov a potrebuje kvalitnú stravu. Jedine co nedostávajú je kuracie mäso, nerobí im dobre.
Celé ma to stojí cca 30 - 40 eur mesačne, psy majú 30 a 10 kg. Čiže suma ako za lepší priemer granúl.
Ináč psy sú zdravé, krásna srsť, neprdia ako granulovy psy aj tých 💩 je o polku menej.

Osobne vidím výhodu granúl iba v ich jednoduchosti, nasypes a psy žerú, s barfom je trochu viac prace ale za tie roky sme si zvykli a mam v tom nejaký systém.

bayuska
13. nov 2019

keďže ich máme viac, tak nemám priestor na barfovanie a kŕmim granulkami. chcem ale upozorniť na britky, tiež sme ich používali lebo je to dobrý pomer cena kvalita ale zistili sme, že neskutočne špinia zuby, mysleli sme si, že naši majú zubný kameň kvôli zlej vode po presťahovaní ale dostali sme avízo od viacerých psíčkarov tak sme prešli na sam's field a neviem si ich vynachváliť, preestali prdieť, resp začali prdkať aj tí, ktorý neprdeli, ale tie prdy už nesmrdia (a 1 prd za 100 doktorov 🙂 ) a dokonca sa im krásne začali čistiť zúbky. Jediný dodávateľ je jkanimals.sk a ku každej objednávke dávaju aj hodnotný darček, dostali sme už vodítko, 2,5kg granule naviac alebo aj 5e balíček pamlskov + majú akciu 4+1 zdarma a netreba to naraz objednávať, ono sa vám to automaticky spočítava. Zatiaľ som spokojná a psíkom chutia a majú viacpríchutí na prestriedanie a vyhovujú aj nášmu seniorovi, ktorý potrebuje malé a mäkšie granulky
@marsmykkok @nelca84
@hencsiii

hencsiii
autor
13. nov 2019

@lindusss2016 sme ochotný im obetovat cas, oni su nase deti ( nakolko deti nemozme mat)
Nam hlavne ide o kvalitu nakolko su staffordky a aj snimi sportujeme
A vtych granuliach vobec neverim ze jak do toho extruduju maso ? :/

mummy01
13. nov 2019

Nasej granule nerobili dobre,stale sme riesili nejake grcacky a hnacku. Takze ja jej varim a odvtedy ma aj brusko spokojne.

eliska13
13. nov 2019

@hencsiii granule Acana, alebo Brit care
Od malicka akonahle dostal maso hovadzie, pecienku cokolvek mal hnacku.Ma rad mrkvu, banan, jablko
Ak to mas ako "deti" mozes tomu venovat cas a asi by som nedavala granule

mimibb
13. nov 2019

My máme vipeta s extra citlivým trávením, akonáhle zje niečo pomimo - kus pečiva, alebo som mu pár krát dala surové mäso, či náhodou mam snahu zmeniť granule za"lepsie", začne strašne hnackovat.... Čiže už neskúšam a je na britkach.... No pokiaľ to psík ok znáša, tak je jednoznačne barf najlepšou voľbou....

nina004
13. nov 2019

@hencsiii My mame australskeho ovciaka -4 a pol mesiaca. Krmili sme granulami Essential - ale mal riedky bobok po nich, tak sme presli na Brit care. Pri barfe sa bojim ci by sme odhadli spravny pomer.

lindusss2016
13. nov 2019

@hencsiii tak ale nejde len o cas, musis tej vyzive aj rozumiet, aby si nechtiac nieco nezanedbala. Precitaj si nieco o vyrobe a kontrole granul, je vela naozaj kvalitnych, najdes aj bez konzervantov a farbiv. Myslim, ze napr. Taste of wilde su take. Ale vseobecne kanadske granule su tiez fajn. Citaj, studuj, porad sa s chovatelmi. Ja s tymto plemenom nemam ziadne skusenosti, vela nepomozem 😐

lindusss2016
13. nov 2019

@hencsiii no a brit care je samozrejme dobry pomer cena a kvalita, ale na trhu najdes daleko daleko kvalitnejsie granule. Ak ich mate ozaj ako deti, tak investujte do niecoho lepsieho, ked ai to mozte dovolit

nelca84
13. nov 2019

@bayuska sme na britkách už viac ako 5 rokov, ale nespozorovala som žiaden problém so zúbkami, zatiaľ pekné, bez kameňa... nemôže to byť už skôr vekom, že sú tie zúbky v horšom stave?

lujza123
13. nov 2019

@hencsiii ja som si najskôr prečítala knihu Barf kŕmení prirodzenou stravou, je to tam vynikajúco popísané co a prečo psovy dávať, nároky na stravu aj podľa veku, rôzne diétne úpravy pri alergiach, chorobách. Nieje to nič ťažkého, možno prvý mesiac človek rozmýšľa ale potom nabehne na nejaký systém veľmi ľahko. Dávka sa vypočíta podľa telesnej hmotnosti, masová zložka je cca 3 - 5%telesnej váhy. Mäso sa dá kúpiť cez donášku cez net ak mas veľký mrazak, keď nie mleté zmesy pre psov majú aj v masiarstve, kosti sú zväčša zadarmo. Striedam kvalitnejšie (čisto pomleté mäso) s vecami takmer zadarmo.. Kosti, rybie hlavy atď.
Veľa ľudí zvykne pridávať doplnky ako pivovarske kvasnice, aj v knihe to odporúčajú. Ja kupujem aj ryby olej pre psov, super vec.

Myslím si ze "pri barfe bude určite psovy niečo chýbať lebo človek nebude vedieť pripraviť správny pomer zivin v krmive" je čistý mýtus podľa mňa rozšírený hlavne výrobcami granúl a podplatenymi veterinármi (takého som stretla, všade vystavena jedna značka granúl a vkuse mi ich cpal že mi dá zľavu na ne a keď som povedala ze je na barfe tak so mňa spravil pomaly tyratela psov)

Ani človek keď sa chce stravovať zdravo neváži si každý gram jedla, každú zlozku a neje každý deň to isté. Psy to tiez nepotrebuju, živiny im zabezpečí práve tá rozmanitosť. Pri barfe je narozdiel od granúl každý deň niečo iné.
Ja som toho názoru že keď granule tak tie najkvalitnejšie, čo sa napríklad pri 2 väčších psoch neuveriteľne predrazi,pri barfe dosiahneš rovnako kvalitnú stravu za polovičnú sumu. Kým pri barfe máš podiel masovej zložky 70% pri priemerných granuliach je to 20 - 40%, to ma byt ta super vyváženosť ktora sa akože nedá dosiahnuť bez umelého zradla? Cenu granúl navýši práve to spracovanie a preprava cez pol sveta (kanadské granule)

A úplne posledný dôvod prečo sú moji psy na barfe je ze im chuti. Stačí vidieť tie sklamane tváre keď majú v miske náhodou granule. Ten starý ich ani nezožerie, radšej bude hladný. (a to je zdedeny pes odchovany celý život na granuliach. Prvé 3 - 4 kŕmenia bol skeptický voči niektorým druhom vnutornosti ci zeleniny ale rýchlo si zvykol a zachutilo mu). Misky aj všetko okolo oblizuju ešte 10 minút po krmeni

ivca88
13. nov 2019

Na Facebooku je toľko skupín. Myslím že tam nájdeš viac informácií ako tu.

lujza123
13. nov 2019

@hencsiii ak rozmýšľaš nad barfom za skúšku nič nedáš. Dostupné info o tom ako a čím kŕmiť nájdeš aj na nete.
Pokiaľ sú zvyknuté na granule treba prejsť postupne, začať len surovými kosťami, ostatne uvariť aj so strúhanou zeleninou a postupne pridávať surové, sledovať ako a co trávia. Zo začiatku určite nedávať veci na ktoré musia mať zvyknuté trávenie napr surové pečienky, vemeno.. Ja osobne nedávam kuracinu, iba kuracie kosti lebo starý iné nepožije.

Na barf som zvykala 2 psov. Starčeka sme zdedili 15 ročného tomu trvalo pár dní kým si zvykol najskôr jedol veľmi opatrne, s vareným problém nemal ale surové vnutornosti a zelenina nevedel co si ma myslieť.
6 ročnú fenku sme mesiac strážili kamarátovi, to bol superpriebercivy pes. S mäsom kosťami problém nemala, vnutornosti šli tiež pomaly, zeleninu ani ovocie absolútne nechcela. Zmixovanu uvarenú som jej ju dávala do jedla a postupne po kúskoch prihadzovala aj klasiku ako našim psom (nakrájanú, nastruhanu). Tretí týždeň už zrala ako ostatný. Kamoš nechápal keď si po ňu prišiel a videl ako bez problémov hlce šalát.
Ani jeden z nich nemal z prechodu na barf žiadne tráviace potiaze. U obidvoch som vnutornosti začala opatrne dávať v malom množstve až druhý týždeň.

Každopádne zdravie a vitalitu psa poznáš podľa 💩, postavy a kvality srsti, pre kontrolu sa dá urobiť krvný rozbor. Psy ktoré majú veľa fyzickej aktivity budú na barfe chudé a nasvalene. Pozor nebudú im trčať rebrá, to nesmú ale nebudú mať toľko tuku ako gaucove granulove psy. Budu mat o polovici menej hovien, budú zakaždým inej farby (koli rozmanitosti stravy) a nebudú prdiet. Budu výrazne menej piť vodu ako pri granuliach. To sú možno veci ktoré majiteľa prekvapia

erickatt
13. nov 2019

@zalka nas ma Eminem a tiež nie je moc nadšený.

kahh
13. nov 2019

@hencsiii barf je skvely ale musis mat o tom fakt vela nastudovane, ja mam CHS saluki a barfuju vseky uz od steniat, novym majitelom vzdy pribalujem dve knizky 1. https://www.martinus.sk/?uItem=104890
2.https://www.martinus.sk/?uItem=180046 pani Novosadova je u mna top, maso sa da objednavat odkial kolvek, ja objednavam z do psi misky, maso skladujem v mraiakoch v pivnici, zalezi aj na tom urcite akeho psa mate vacsi zje viac masa taka nemecka doga zje denne 2 az 2,5 kilovu porciu maso, ovocie,zelenina, rozhodne sa treba riadne naucit aby boli dodrzane denne prisuny toho co by malo byt, treba vediet kombi vnutornost kost a aj zeleninu a svalovinu atd, ja osobne neodporucam cestoviny,zemiaky a ani ryzu to nedavam, je to trosku komplikovane, kym pridete na to co s cim pes sa niekolko x posere alebo bude mat zacpu takze najprv nastudovat a ak na to nemate cas tak radsej granule, mam aj psy, ktore su o granuliach pretoze maso nechceli, krmim carneevalom nutricne su vynikajuce, nie su chemicky kozervovane, ale su z drahsich 10kg/80 eur cca, lacnejsia a kvalitna varianta este je Brit care alebo ND od farminy to je od tych 35eur do 58 cca, ND je fajn pretoze pouzivaju aj ovocie a zeleninu do receptur 🙂 Urcite neodporucam kombinovat granule s masom, kazde sa travi iny cas a psovi viete viac uskodit ako pomoct, verim, ze som vam pomohla 🙂
@erickatt su chem. konzervovane a nutricne tiez nie su najlepsie na to kolko stoja, skuste vymenit za brit care 🙂

bayuska
13. nov 2019

@nelca84 my smie tiež asi 4-5 rokov boli ale nie je to vekom, lebo ma to aj najmladsia a mam to potvrdene z viacerych stran a hlavne odkedy zmenili zlozenie a stahovali fabriku hore dole tak aj prestali nasim chutit a bolo to uz take vselijake. Ako nemusi to byt problem u kazdeho, tak ako niektore kvalitne granule nemusia sadnut kazdemu psikovi, ale nasim to teda robilo problem evidentne, teraz sme 3. mesiac na samsfieldoch a musim poklopat aj im chuti aj sa im cistia zubky pomaly aj maju lepsie travenie. resp oni aj na britkach boli celkom ok az pokym nezmenili to zlozenie. My sme si mysleli, ze jedna z nich prdi lebo proste prdi, iny zdravotny problem nemala, ale teraz ked sme presli na tieto nove, tak je to neopisatelne, konecne sa tu da dychat aj ked si usmazi :D este mi odporucali aj N&D, ktore tiez su cenovo dosotupne, ale kedze im tieto sadli, tak dalsie som uz neskusala 🙂

hencsiii
autor
13. nov 2019

Tak dnes sme sa pekne poradili a od zajtra pojdeme do barfovania, dnes sme boli v SC nakupit skusobnu davku a potom uvidime 🙂 ale studujeme dalej, dakujem pre kazdeho za radu

gubcikova
13. nov 2019

@hencsiii u stafordky barfujeme od vyše pol roka nakoľko začala odmietať granule, francúzskeho buldocka od narodenia.v priemere nás mesačne stoja 30-40€

hencsiii
autor
13. nov 2019

@gubcikova práve že aj ja som to teraz preratala ze s maskom vyjde nam lacnejsie a aj pri tom vieme ze co papaju, proste ze je to masko a nie obiloviny 🙂

annlia
14. nov 2019

Červené eminent

barboarb
24. feb 2020

Zdravím, prešli sme na barf (cca týždeň) a psík začal byť apatický, už toľko nebehá po vonku a nie je hravý, akoby nemal žiadnu energiu. Čítala som, že psovi môže trvať dlhšie, kým začne byužívať živiny z barf stravy. Vydržať alebo prejsť opäť na granule? Je to buldog, nikdy nebol veľký športovec, ale vždy sa veľmi tešil, keď bol vonku. Ďakujem za radu.

essenceee
18. máj 2020

náš zje všetko, ale sestra ma šteniatko, ktore okrem konzervy nič ine jest nezožerie