Posielanie balíkov pri platbe vopred

misickajakubko
29. okt 2021

Ahojte, môžte mi poradiť, ako poslať balík, keď mi zaň zaplatia vopred? Ďakujem za radu, nemám s tým skúsenosť.

miusa00
29. okt 2021

Pojdeš na poštu a pošleš… zálezi, ze ako ho chces poslat a ci naozaj ako bali, lebo do urcitej hmotnosti, rozmerov to vies stale posielat ako listc aj ked to “vyzera” ako balik… neviem na co konkretne sa pytas

suzitok
29. okt 2021

@misickajakubko Ahoj,aky ma rozmer, vahu? Je viac možnosti...

radkaradix
29. okt 2021

tu si vsetko mozes navolit a pozriet vyslednu sumu: https://cennik.posta.sk/

sovica
29. okt 2021

@misickajakubko Podľa linku, čo Ti poslala @radkaradix si vypočítaš, koľko bude stáť zásielka.
Balík zabalíš do baliaceho papiera alebo do plastovej obálky. Do pravého dolného rohu napíšeš adresu príjemcu (adresáta, komu balík posielaš), do ľavého horného rohu napíšeš svoju adresu. Vypíšeš podací lístok (ak ho doma nemáš, na pošte Ti dajú) - odosielateľ - Tvoja adresa, adresát - adresa príjemcu. Uhradíš sumu za poštovné.
Do 2kg sa dá poslať ako doporučený list, nad 2kg ako balík na adresu (príde to priamo domov) alebo ako balík na poštu (to si musí prísť príjemca vyzdvihnúť na poštu sám - poštovné je ale o 1,20 Eur lacnejšie). Podací lístok nestrať!, kým Ti príjemca nepotvrdí, že zásielka v poriadku došla. Prípadne si podľa podacieho čísla môžeš sama skontrolovať na webovej stránke pošty, či bol balík prebratý. Ak by sa balík stratil, s týmto podacím lístkom môžeš podať reklamáciu.
Neposielaj zásielku ako obyčajný list (nemáš žiadne potvrdenie) - ak sa zásielka stratí, nedá sa dohľadať, ani reklamovať.