Postavenie psa v rodine
V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "
Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".
Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?
najviac sa mi páči, ako tu mnohé napíšu, že sa tu riešia "chujoviny", že sú na svete horšie veci- ako vojny,....a prispievajú zároveň najviac do témy.
téma nie je o vojnách, ani o skleníkovom efekte. koho trápi toto-založte si tému a diskutujte.
táto téma je o postavení psa v rodine.
nepáči sa mi - neprispejem 😝
zvieratá mám veľmi rada- a nerozlišujem.
ale- myslím,že mnohé nepochopili zakladateľku a to čo jej vytýkajú- že sa berie vážne- to robia aj ony. berú jej slová doslovne.chytajú za slovíčka.
ja som tému pochopila tak, že či sa zdá niekomu normálne, že majitelia psov na nich pokrikujú "počkaj na mamičku" 😀 😀, pri fotkách psa s deťmi napíšem "súrodenci" 😀 😀 / a degradujem svoje deti na post zvieratka, alebo "povýšim" psa na rolu môjho dieťaťa 😕 😀/
no, zrovna tieto dve pomenovania sa mne zdajú absurdné, aj keby boli myslené zrovna s nadsázkou
a rozšírim úvahu: pes verzus výdobytky modernej doby:
1. pes vs. oblečko 😀
obliekaním psov im berieme ich prirodzenosť a z môjho pohľadu ich svojim spôsobom zosmiešňujeme /chcem vyzerať "in" a snobsky/. každý majiteľ by snáď mal vedieť, že pes nie je ozdoba a nedotvára jeho imidž. a bol od prírody stvorený, aby prežil chladné aj horúce počasie. na to nepotrebuje bundu ani sveter 😝
2. pes vs. kočík 😀 😀
nedávno som zahliadla foto celebrity voziacej svojho psa v športovom kočíku, ako mu dáva piť vodu z plastovej fľaše 😀
znova- chceme zo psa človeka 😀
pes vie chodiť po svojich a určite sa mu super pije z fľaše 😝
3.pes vs.bývanie
pes odjakživa patril von, nie do bytu na sídlisko, kde čumí z okna/balkóna, učia ho tam chodiť na nočník 😀 spia s ním v jednej posteli, kúpu ho v spoločnej vani. znova- psa chceme preučiť a spraviť z neho "človeka".
mne skôr toto všetko príde ako týranie zvieraťa
vráťme sa o 50 rokov nazad na dvory svojich babičiek, kde pes celý deň voľne pobehoval, jedol z misky, mal búdu, ktorá ho ochránila pred vetrom, dažďom, chladom. kde sa mohol prejaviť ako pán- a strážil obydlie, robil to, čo mu je prirodzené od prírody. a patril K rodine a nie DO rodiny. to nie je slovíčkarenie. to len predložka mení význam slova 😉
dalo by sa pokračovať do nemoty. 😝
tak ja už len toľko- k tomu, nehovor hop, kým nepreskočíš.
ak zostarneme a vlastné deti na nás zabudnú, možno nám zostane len ten pes. OK. ale to mi nebude dávať stále dôvod nazvať ho svojím synom/ svojou dcérou.
a to, že na starobu po nás ani pes neštekne, nie je chyba len toho psa 😒
asi sme zabudli zároveň s výchovou psa venovať sa aj výchove detí 😅
@maminuska takze Ti to vlastne nie je jedno. Na jednej strane tvrdis, ze Ti ide o definovanie rodinnych vztahov a na strane druhej sa pozastavujes nad oslovaniami psov poniektorych panov. O ake definovanie vlastne? To mi uchadza. Co je brat, sestra, svagor, svat c isvatka, to vie kazdy priemerne inteligentny clovek. Aj kto komu je takto. Koho dalsieho si do tohto kruhu pusti je uz asi na kazdeho uvazeni. Nepredpokladam, ze nazvanim psa "sestra" to niekto berie v plnej hlbke tohto pribuzenskeho vztahu. To si ani Ty nemozes mysliet, vsak nie? Ak ano, mam silne pochybnosti, ale nie o majitelovi psa. Jasne, vztah pan - pes moze mat aj nestandardnu podobu, tak ako napr. v pripade pedofila k detom ci sex. devianta k zenam. No, ale to su patologicke pripady. V globale ide o tu nadsazku, o ktorej som Ti pisala a je smiesne hned sa pohorsit nad niekym kto na ulici vola na svojho psa milacik. Pes je clen rodiny, pokial zije v spolocnej domacnosti s ludmi. Ludia si ho oblubia, cim dlhsie ho maju, tym viac ho maju radi. Uplne prirodzeny vyvoj. Ked mas niekoho rada tak sa mu aj milo prihovoris. Je uz otazkou fantazie kazdeho aky verbalny prejav zvoli. Neexistuju vseplatne regule koho a v akej intenzite mozeme a nemozeme oslovovat. No a k tomu pohorsovaniu, uz, ludia sa dokazu pohorsit nad vselicim. Mnohych dokonca uraza ak ma pes ludske meno. Smiesne. Skor to dokaze pobavit ako urazit. Ale tak podaktorych uraza vsetko. A zas sme pri tom ako sa kto berie vazne. A ked sa berie smrtelne vazne obycajne dedukuje pozoruhodne zavery. K nim radim aj univerzalny nazor, ze ak niekto nazve psa brachom tak ho tak berie, do slova a do pismena, so vsetkym kontextom. No jo, uz len pridat nocne mory ako niekto plodi dieta so psom a narodia sa im stenata...ale toto uz je moj fantaz ulet, to si hadam uz nikto nemysli, ze? 😉
mne sa psy pacia,ale tot vse.cudujem sa ludom kt.ich chovaju v bytoch....je to zver,patri do prirody a potrebuje vybeh.potom sa cudujeme ked im slnko pripeka na hlavy a utocia na ludi....ja sa jednoducho cudujem,je to moj nazor.ja tak akurat maleho psika pohladim a idem dalej....je to mile.ale mat to doma,nikdy ani za svet.
@macamac len dve veci... príroda psa "nestvorila" na stráženie ľudského príbytku... to ho naučil človek, niečo za niečo, pes strážil, a človek mu dal nejaké zbytky... a to bolo pred tisíckami rokov... napriek tomu bol pes voľný, nebol na reťazi ako to bolo pred tými 50 rokmi (ale i dnes) na dedine...
a ohľadne obliekania - vieš opať človek vyšľachtil krížením rôzne druhy/rasy a napríklad nie každý pes má srsť určenú na zvládnutie zimy v kanade... konkrétne krátkosrsté psy nie sú stavané ani na naše zimy a trpia chorobami napríklad obličiek, preto aj ja svojho krátkosrstého psa "obliekam", pre nás je to nutnosť, nie nejaká móda, dokonca aj moja mama mu jeden uštrikovala :P
🙂 @jabadaba ano vzťah pán a pes môže mať aj neštandartnu podobu a toto je podla mna jedna z nich .
Oslovenie a zadefinovanie vztahu su dve odlišné veci.
Ak niekto napíše toto je môj Matýsek a vidím psa, nič to so mnou neurobí ale ak niekto napíše že Matýskovi sa narodil brácha a po vzhliadnutí je to krásne malinké miminko v perinke tak to je už pre mna absurdita.
Oslovenie psa lásočka, miláčik , macko prečo nie 🙂, vyjadruje náklonnost k psovi ale zadefinovanie vztahu voči druhej osobe hmhm , to už neberiem .
@macamac zjavne píšeš o niečom v čom sa nevyznáš.
psy sa šľachtia už veľa rokov a v dnešnej dobe je kopa psov čo sú spoločenské plemená a pre tie by bolo týranie keby mali žiť niekde v búde daleko od ľudí. samozrejme, že sú aj psy, ktoré sú určené na stráženie a až tak veľa ľudskej spoločnosti nepotrebujú.
a takisto v dnešnej dobe už nie sú len vlčiaky s hrubou srsťou ale napríklad aj naháče čo nemajú skoro žiadnu srsť a tie oblečenie potrebujú. aj ked pod oblečením myslím hlavne nejaké pohodlné vesty a podobne, nie rifle, šiltovky a tak dalej. to už je aj podľa mňa fakt zbytočné a je to niečo čo psovi asi skôr prekáža ako pomáha.
a ešte k tým agresívnym psom, keby radšej ako toto že kto ako psa oslovuje ste niektoré riešili, aby si ľudia nekupovali čistokrvných psov bez preukazu pôvodu od chovateľov čo ich chovajú len pre zárobok.
lebo to sú práve tie psy ktoré vdaka tomu že LUDIA na nich zarábajú sú také ako sú. sú chované a krížené nevhodne a potom sa často stane, že ak sa ulakomíte napríklad na lacného labradora ktorého chcete preto že sú mierumilovný, tak nakoniec máte doma psa, ktorý je agresívnejší ako nejaký pitbul čo sa chová na psie zápasy.
a to sú už také vady, že je často jedno ako budete psa cvičiť a vychovávať , ani skúsený cvičitel by nevycvičil psa tak, aby bol ten pes aký by mal byť podľa rasy. nehovoriac o tom, že takéto psy majú od narodenia aj rôzne zdravotné problémy a veterinár bude stáť nemalé peniaze.
takže nie je to o psoch, je to hlavne o nás ludoch, že aké sú psy... keby sme na nich nezarábali alebo by si niekto nekupoval pitbulov a podobné plemená len kvôli frajerine, hoci nemá ku psom žiaden vzťah, tak by neboli psy agresívne a nebolo by toľko útokov.
@lentilka29 cudzích psov nechytaj nech sa akokoľvek milo tvária a nech majú akýkoľvek mikrorozmer. Lebo keď Ťa hryzne, budeš ty za tú s od slnka pripečenou hlavou... a to myslím fakt v dobrom 😉
@maminuska stale ale z takeho popisu nie je mozne urcit objektivne, nakolko sa dotycny/dotycna odchyluje od normalu. Moze ist opat len o nieci zmysel pre recesiu, moze to byt humorne ladene a pod. Tazko takto dedukovat ked nemas viac zachytnych bodov, len popisku k foto psika. 🙂 K zaverom treba viac. 😉
@macamac macka, len sa tu vyjadruju. Tema je k tomu, navyse verejna, aby sa k nej vyjadrovalo. Pytala sa autorka ci im nieco pripada normalne, tak dostala odpovede, ze ano. Od inych zas, ze nie. V com je teda problem?
Niekto degraduje svoje dieta na post zvieratka? Som sa pobavila, naozaj. Ako taka degradacia vlastne vyzera v reale? Dieta nepapa, ale zerie? Zerie z misky na zemi? Ma obojok? Dostava granule ci zuvaciu kost? Hm? Ako to vyzera lebo moja fantazia tuto konci. No ano, uz som sa stretla s pohorsenim nad vyrazom "mladatko" na adresu dietata. Skoda reci, dotycna sa zhodila a mna dobre pobavila. Lide jsou ruzni, ponejvice...kazdy nech si doplni. Autor - sam pan Werich. Ej bystu, ale to vymakol... 😀
@maminuska Tiez sme mali psa, v podstate som s nim vyrastla, ale nikdy by som ho nenazvala bratom, aj ked sme si boli velmi blizki a velmi mi chyba.
Ja sa s takymto personalizovanym oslovovanim psa vsak vylucne stretavam u bezdetnych a osamelych znamych,,, trochu ich viem pochopit, ale pride mi to ako taky unik, ze ich maju ako nahradu... ale celkovo mi to pride cudne, aj ked trochu pochopitelne.
A to na socialnych sietach, to beriem len cisto ako recesiu. Sice nemam pre nu velky zmysel, asi som divna.Nuz, ale kolko ludi a psov, tolko nazorov..
Uplne bezne oslovenie mojho psa je "Isiska milacik" hovorim jej tak ci uz doma alebo na ulici. Takisto o nej hovorim ako o mojom chlpatom dietati a nevidim na tom nic zle. Je to clen rodiny a mam ju velmi rada . Kazdy clovek vsak vie a je jasne, ze s dietatom sa to neporovnava...kazda matka by dala za dieta zivot , za hafana asi nie 😉 a este jedna vec ano hovorim ze mam dve deti a teraz co ? 😀
ja mám zasa pre také zosobnovanie psov pochopenie, hlavne sa pri prechádzkach stretávam so staršími osamelými ludmi, pre nich je ten psík všetkým, dietatom, kamarátom, spoločníkom....a verným ☹ ☹ často im nahrádza kontakt s vlastnými príbuznými, čo na nich nemajú čas ☹ je to pre nich terapia..rozprávaju sa snimi,.......i ked jeden pán, čo ho stretávam, to so svojou láskou asi až prehána, jeho jazvečík je obéézny 😀 😀 😀
mladé bezdetné ženy tužiace po dietati- druhá kapitola...ale zas, ruku na srdce, kolké by sa utápali v slzách a trpeli depresiami a takto majú pre koho žit...a že sa oslovuju maminka a ocko....a nech..príroda je silná a materinský pud je omnoho silnejší a ked konečne budú mat dieta, postúpi automaticky na prvé miesto ... 😉
Sama mám psa, v rámci srandy ráno sypem synovi aj fenke granule - 😀 😀 synovi samozrejme čoko guličky 😀 😀 , ale smejeme sa na tom... 😀
Já teda nevím, ale máme s manželem rok a půl starou fenku irského setra - a i když ona je "jen" pes, je naučená ragovat na "maminku" a "tatínka" v soukromí, ale stejně tak na veřejnosti na jména či paničku a pána.Ale je to jen oslovaní. Je to mazel a zároveň dobře vychovaný lovecký pes. Můj tatka se zeptá, co dělá vnučka, když volá. Ale je to sranda, smějeme se tomu a nikdy bych neřekla, že jí títmto oslovaním stavím na úroveň dítěte. My děti ještě nemáme, i když si je moc přejeme a snažíme se - a až jednou budou, pes rychle spadne z lopaty 😀 A nepřipadám si chorá! Jsme dva vysokoškoláci, rozumě myslící, kteří mají rádi psa, a ať mu řeknou jakkoliv, je to pořád jen pes.
Já vlastně ani nechápu proč se tady řeší , jestli se psovi říká bratře nebo sestro. Já mám doma Jorkšíra, pořídili jsme si ho ještě než jsme měli mimčo a to jen proto, že nám zacelil tu hlubokou ránu a odreagoval nás od myšlenky proč se nám nedaří otěhotnět. Je to můj bůžek miluji ji strašně moc, protože já věřím, že právě kvůli ní máme tak krásného syna. U nás doma je to prostě ségra a brácha a je mi úplně jedno, kdo si co chce říká, takhle to cítím já a kašlu na okolí. Malý jí zbožňuje. A já dokavaď bude žít ten svůj psí život, tak jí budu chránit a hýčkat jako bych měla další dítě. Takže za mě asi tak.

@diviska jsou věci mezi nebem a zemí,které nikdy nepochopím a ani se o to nesnažím. tahle diskuse je ten případ🙂)))