icon

Postavenie psa v rodine

maminuska
28. aug 2012

V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "

Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".

Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?

anty
28. aug 2012

mě to příjde nenormální už jenom proto, že se někdo nad tím pozastavuje. Ale tak diskutujte dále snad na něco příjdete 🙂

lauritka
28. aug 2012

tak ja len k tomu tolko , tiez sa pridavam k "sialencom" ktory volaju psa. pod k mamke, pod k ockovi.. nekompenzujeme si tym urcite to , ze zatial deti nemame, lebo rovnaky vzath som mala ku psovi aj ked som mala 18... 😉
vobec nechapem naco sa nad takymito vecami pozastavovat... 😝 kazdy nech si urci priority sam, ci mu bude spat na hlave,alebo bude zrat z jeho misky. a prirovnavat psa k dietatu ma uplne vecny dovod. su to ciste duse, neskazene.
psy vas budu milovat rovnakou laskou od narodenia az po smrt. pre nich je majitel ich cely svet. pre niektorych "len zviera". aj ked mu ublizia, stale bude k ludom s nadejou vzhliadat... 🤐

pre nas boli su a budu milujuce a uprimne bytosti.

tak som sa vyjadrila a este obrazok na koniec. 🙂

maminuska
autor
28. aug 2012

@anty môžme to točit dokola pozastavujem sa nad tým lebo mi to príde nenormálne 🙂 .

lindaaax
28. aug 2012

myslím si, že pes by měl mít v rodině své místo (v hierarchii uplně dole), což neznamená nic zlého vůči němu. Své místo by měli mít totiž všichni členové rodiny, jak lidé, tak zvířata. Ale nikoho neodsuzuji a chápu i jiný přístup. Například moje mamka bere svého pejska jako partnera, kterému vyloženě posluhuje a ustupuje. Má papillonka, tak ani moc nevadí, že ji moc neposlouchá (nerespektuje), protože by nikomu neublížil (maximálně sobě). Pokud by se jednalo o náročnější a větší plemeno, už by to taková sranda nebyla, ale věděla jsem, komu štěňátko kupuji a jak to dopadne. 😎

lauritka
28. aug 2012

p.s nikdy nevinte psa za to aky je, vzdy za to moze len jeho majitel 😉

anty
28. aug 2012

@lauritka hezky jsi to napsala, souhlasím s tebou.

katka0905
28. aug 2012

podla mna je uplne jedno, ako kto oslovuje psa, ked ho chce niekto oslovovat "moje dietatko". je to len a len vec toho cloveka. Nemyslim, ze takto by psa oslovoval rodic, ktory ma aktualne male dieta. Pes by mal mat v rodine svoje miesto, rohodne by mal chapat, ze je v hierarchii na konci, este za dietatom, aj ked je to dieta malinke. Ja som "zdedila" psa s manzelom, nejako extra ma to teda netesi, ale zatial s tym nie je ziadny problem, co sa tyka chovania psa k dietatu.

maminuska
autor
28. aug 2012

@katka0905 . "Nemyslim, ze takto by psa oslovoval rodic, ktory ma aktualne male dieta. "

Nechcem ti brat iluzie , ale oslovuje a pridáva k tou rodinné väzby ( brat ,sestra ).

katka0905
28. aug 2012

@maminuska no je to smiesne a smutne zaroven. Videla som na youtube rozne videa deti so psami, z ktorych som bola zhrozena - ako rodicia nechaju psa hrat sa s dietatom, malym babatkom, dieta bolo z toho ocividne otravene, unavene... pes ho stale lizal po tvari. Vlastne tym vychovavaju dieta, ktore urcite nebude mat pozitivny vztah k zvieratam. Myslim, ze taketo dieta to raz rodicom vrati, ich prehnanu, choru lasku k zvieratam.

lussy23
28. aug 2012

nemohlôa so mto dočítať, akože niektoré názory... čo je na tom choré? Je to zvláštne, ale rozhodne to nie je choré. Súú ľudia, ktorí nemôžu mať bábo a tak si to kompezujú zvieratkom. Čo je na tom, veď to je láska k zvieratku a to je krásne.

Choré je podľa mňa, keď niekto týra zvieratka alebo dieťa, alebo mu ničí zdravie.. ale to že niekto hovorí psíkovi miláči, a poď k mamičky, to je síce divné, zvlašntne,ale určite nie choré.

lussy23
28. aug 2012

@katka0905 to j rr ich vec ako si vychovajú svoje deti. pokiaľ rodičia deťom neničia zdravie a neubližujú, je úplne jedno ,ako ho vychovávajú a netreba to riešiť, odsudzovať a komentovať.

lauritka
28. aug 2012

no pes nevie inac povedat, ze ta miluje, len tym ze ta olize. 🙂

lussy23
28. aug 2012

@lauritka krásne napísané

bianca
28. aug 2012

akoze najprv som otvorila otvorila temu s frflanim ze co zasa kto riesi za debilinu ale nakoniec som zmenila nazor.Palec hore zakladatelke

lussy23
28. aug 2012

a je pravda, že aj pes môže ublížiť svojmu majiteľovi, ale žiaľ rovnako aj dieťa(keď dospeje) rodičovi. Všetk ozáleží od výchovy.

lussy23
28. aug 2012

a za svojimi názoromi si stojim a pr emna za mna nech ma aj pastelka74 a lubenka131 a ine ukrizuju.

lauritka
28. aug 2012

@lussy23 odporucam kuknut album od michaela1985. krasne fotky... laska medzi dietatom a psom. velmi dojemne.

ivanka.7
28. aug 2012

Je mi srdecne jedno ako kto vola svojho psa. Ja mu nehovorim ani dieta, ani nasej malej nie je brat, je jej strazcom a chceme aby to tak bolo aj nadalej. Ale pre nas bol akymsi treningom na dieta, kym sme sa nerozhodli malu mat (ja som bola este na vyske, potom prax v praci aspon chvilku, nech sa viem zamestnat aj po materskej)... nikdy vsak pre nas nebol ako dieta. Je clenom rodiny, to bezpochyby a obetovali sme mu vela a vela sa podla jeho potrieb riadime - typu ze si vopred zistujem, ci niekam mozem aj so psom a pod. lebo ho nemozem len tak hocikam odlozit. Mame psa z ulice, zrejme kedysi tyraneho, ktory sa nedal vychovavat ziadnymi tvrdsimi metodami (vobec nehovorim o biti ale ani ziadnymi inymi vychovnymi metodami okrem hlasu a par sikovnych tahov).
Ale v hierarchii rodiny ma vzdy posledne miesto a bodka. A on to vie tiez napriek tomu, ze mu rodinny zivot ciastocne podriadujeme.

Mimochodom nasa mala ho zboznuje a vzdy ked ho vidi, tak sa smeje. A ked ho niekedy nahodou vysticuje za srst, tak on sa len zdvihne a odide z jej dosahu.

@lussy23 zle vychovany pes mozno moze ublizit svojmu majitelovi. Ale dnes sme boli s tym nasim u veterinara (ano vsetci, manzel, ja, aj mala v satke) a ked mu veterinarka holila kusok chvosta, kde mal ranu, tak to nase trdlo vrcalo (ani sa necudujem, ked sa mu cudzi clovek obsmietal okolo zadku). Veterinarka sa manzela spytala ci ho neuhryzne a ten na nu len nechapavo pozrel... v zivote mu ani nenapadlo, ze by ho jeho pes mohol uhryznut. Lebo my mame takeho psa. Cim netvrdim, ze by nemohol zautocit na niekoho ineho, keby ten niekto utocil na nas. Ale vtedy by som ho ani veru nedrzala.

kamino
28. aug 2012

Náš pes je člen rodiny stejně jako naše dítě, stejně s ním jezdím k doktorovi, stejně o něj pečuji, pořídili jsme si ho a neseme za něj zodpovědnost stejně za dítě. Psa vychováváme a budeme vychovávat i naše dítě. Nevidím v tom rozdíl. Tedy rozhodně na Komína nevolám Pojd k mamince, ale Komí ke mně, ale pocitově to máme nastavené takto.

ivanka.7
28. aug 2012

@kamino Presne toto sa mi paci. Raz mam psa, JA som sa rozhodla mat ho, tak za neho mam plnu zodpovednost. A rovnako ako mam zodpovednost po nom upratovat, ked vonku urobi potrebu a zabezpecit aby neotravoval ostatnych v rozumnej miere (myslim tym, ze iste mu nedovolim stekat po nociach, ale holt ked mi tri razy cez den vystekne, lebo neznasa zvuk zvonov, tak sa nezblaznim, rovnako ako sa nezblaznim, ked mi dieta 15 minut reve, lebo je mrzute a neda sa utisit), tak mam aj zodpovednost ho v co najlepsom zdravi a vitalite dochovat, az kym neumrie so vsetkym, co k tomu patri - vhodny pohyb, strava i laska.

maminuska
autor
28. aug 2012

@ivanka.7
@kamino tto snad samozrejmost, mám psa starám sa o tom sa nemusíme snad baviť.

@kamino k tebe by som mala otázku osobitne - "Tedy rozhodně na Komína nevolám Pojd k mamince, ale Komí ke mně, ale pocitově to máme nastavené takto." je pre teba pes a dieta na rovnakej úrovni ?

lenoura
28. aug 2012

@petronesa no , mam pocit, ze ty vis o psech uplny kulovy, devce. Psi se deli do ruznych skupin, jako treba lovecka plemena, spolecenska plemena, pastevecka plemena, sluzebni plemena atd, ale neexistuje skupina nazvana bojova plemena! Je sice pravda, ze nekteri psi se diky svoji sile a telesny konstituci pouzivali a stale nekde nelegalne pouzivaji pro psi zapasy nebo pro zapasy s dalsimi zviraty jako napr. medvedi atd, ale to neznamena, ze jsou to bojova plemena...jenom takovi zabednenci jako ty, tomu tak rikaj.....takzvany bojovy plemena maj na svedomi mnohem min pokousani cloveka, nez treba jezevcik a takovy mali zmetci, problem ovsem je velikost psu...kdyz se do tebe zakousne jezevcik, tak maximalne zajdes na tetanovku, ale kdyz po tobe skoci stredoasiat, tak je problem....VSECHNO JE TO O VYCHOVE, mila zlata..... proste se musi brat v uvahu, jestli mam na to, zvladnout psa urcityho plemene a ne vybirat si ho podle toho, zda je zrovna v mode.....a nejaky povoleni na psa?? co to je za blbost??? osobne vlastnim psa plemene, ktery je treba v nemecku vedeny jako bojovy...hloupost, je to pes loveckej a kdyz mu bylo 7, narodil se mi malej a pes se na nej nikdy ani krive nepodival, presto, ze vazi skoro 50 kilo a malej mu kolikrat provadi sileny veci....sle nikdy se nestane, aby spolu byli o samote, i kdyz svymu psovi verim. Je to vsechno o pristupu majitele psa....
@maminuska no a neni snad jedno, jak kdo svymu psovi rika?? kdyz mu nekdo rekne pojd k mamince, tak tim urcite nemysli, ze ho porodil, jako svoje dite...proste je to jenom pojmenovani...fakt bych chtela resit takovy blbosti, jak kdo rika svymu zvireti a co tim pojmenovanim mysli....smankote

lenoura
28. aug 2012

@maminuska a myslis si, ze kdyz nekdo pod fotku napise 'braskove'a je tam dite se psem, tak ma na mysli to, ze jsou to sourozenci? To hadam nikdo tak nemysli....proste je to pojmenovani....

petronesa
29. aug 2012

@lenoura ja len vravim pre mna za mna nech je to akykolvek pes vzdy je to len a len zviera a je choré si tak bránit psov ak idu na odstrel ked niekoho roztrhaju myslim tým co som velakrát pocula chudak pes a co tak chudak clovek ked ho napadol pes...O výchove? taak preco su pripady ked mierumilovný, milacik rodiny vraj kludny pes z nicoho nic napadol dieta?

mat_ova
29. aug 2012

@petronesa protože to nevychované dítě otho mirumilovného psa otravovalo. Tyby jsi nedala facku, kdyby ti někdo šlapal na hlavu? Znám pár případů pohryzaných osobně, a i když se našli tací, kteří chtěli psa utratit, tak sama maminka přiznala, že to dítě toho psa bilo (i když tomua si nerozumělo) - a to nebyla majitelkou žádného psa!

zmrzlinkams
29. aug 2012

@maminuska hej su ludia čo to trošku akoby som povedala preciťuju ináč a potom su niektori zmetení ale pre nich to je normlana vec, ktorá je u nich bežna ja viem ono je to take trošku divne ale vobec ma to neprekvapuje najdu sa aj taky a ked mam pravdu povedať som radčej ked tie zvierata takto oslovuju, takto sa k nim chovaju akoby ich mali tyrať, biť, a neviem čo ešte na čo ani nechcem pomyslieť, som rada že sa najdu ludia na svete čo svojich miláčikov natolko miluju že ich beru ako deti a velku sučať rodiny - aj ked možno pre niektorych trošku divne.
našu tie mojkam, tulikam, a sem tam jej aj poviem miláčik, zlatinko - koli malej ju teraz oslovujem havinko a nellynka a ona už vie a ked vidim ako tie dve sa spolu hraju ako ju karolinka krmi piškotkami a smeje sa na tom ako ich nellynka papa a ako nellynka karolínku straži ked spinka v kočiku lahne k nej a poriadne sa od nej nepohne....... je to krasne ozaj to vyzera akoby bola velka sestrička aj ked nieje je to krásne chlpate stvorenie - ale tie zvieratka dokážu tolko lásky odovzdať ludom že si to my ludia niekedy ani neuvedomujeme pokial s nimi nemame hlbši vzťah - aj tie zvierata na dvoroch, uviazane a v bude dokážu lubiť len sa to tak nevidi lebo tie psi čo žiju v byte, v dome aj vo vnutri tam sa to viac preciťuje - naša napriklad od malička spinkava s nami v posteli a ked sa karolínka narodila ani nás nenapadlo ju odstrčiť a robiť rozdieli aj nadalej sme sa k nej chovali tak ako do teraz len sme jej nazančili že mame male babatko doma a ona ho musi chraniť na začiatku trošku bola žiarliva lebo sa stalo že sme ju museli trošku odstričiť ked ležala vedla kajky ale to preto aby nechtiac ju nepoškriabala ona si to neuvedomuje a može ubližiť ináč od malička s pala pri kajke ked spala na gauči alebo v manž. posteli, spala vedla nej alebo väčšinou pri nohach bolo to velmi krásne a tak si aj budovali vzťah - neodelovala som ich od seba 🙂
náš sused nám raz zahlasil že v druhom živote chce byť psom a byvať u nás 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

zmrzlinkams
29. aug 2012

@petronesa tie utoky na psov z nejakeho dovodu su - je to smutne lebo je toho poslednej dobe vela, ale pes len tak nezautoči na človeka pokial nema dovod, pokial neni vyprovokovany alebo mu niečo nieje a niečo ho podraždi, stači nejaky naznak.
napr na našej ulici je pes ktorí sa rozbehne ak je nahodou na ulici len na ludi ktorí držia v ruke tašku ináč si nikoho ani nevšimne a sa ludia pohoršovali - ak oneubliži len sa rozbehne a šteka ako zbesneni a utoči na tašku ale vystrašiť to vystraši - a zistilo sa že ho raz niekto z taškou zbil - tak potom čo chceme sami si robime zle.
teraz je take počasie že je velke horko, je dusno a počasie sa aj prudko meni - ako to vplyva na zvierata no horišie ako na ludi a tei zviera su potom podraždene a niektore povahy aj tak že dokažu zautočiť na človeka lebo je podraždeny z niečoho a potom už mi chyba len niečo čoho vyprovokuje
nezastavim si zvierata su aj take povahy ktore len utočia a su agresivne tak ako aj ludia maju rozne povahy tak su aj zvierata teiž sa bojim czdzich psov lebo neviem čo urobia ked ich nepoznám a hneva ma ked ma niekto za plotom bojove plemeno a nema urobeny plot, nema vysoky plot alebo tam am dieri a ja idem s tou našou - toho psa nemusim vyprovokovať ja ako osoba jeho možno vyprovoku cudzi pes lebo to ma v povahe biť sa a potom si to odnesie aj človek - takyto ludia čo maju taketo psi - oni by mali byť zodpovedny za to aby sa to zviera nedostalo von, ludia maju mať rozum a postarať sa o to aby ten pes nikomu neubližil a nie potom lamentovať ked sa to stane - verim tomu že každe zviera ma svoju dušu, citi, vedia rozdavať lásku, citia uzkosť, bolesť tak ako ludia, maju aj depresie čo som bola svedkom a su velmi inteligentne len my si to ludia neuvedomujeme len rozdiel je v tom že zvierata sa chovaju pudovo a vrania sa - ideš od zadu automaticky sa brani bez rozdielu či to je kopancom alebo zavrčanim že ťa napomina..... my ludia mame mať rozum ktorí by sme mali rozumne použivať
a kolko je ludi čo bez dovodu utoči na zvierata je toho dnes vela ako su zvierata tirane - je myslim toho omnoho viac ako ked pes zautoči na človeka (nevravim je to hrozne a smutne) ale prečo sa to tiež nerieši tak ako sa to rieši u zvierat !

zmrzlinkams
29. aug 2012

@mat_ova uplne s tebou suhlasim - deti si to neuvedomuju čo robia, ale pes sa len brani a pozname deti dojdu poťahaju za chlpi, poštucuju, šptupnu a neviem čo ešte - naša by ani muche neubližila a vidim ako sa sprava k dcerke ael ju učim nesmeiš ťahať, nešticuj a musiš urobiť havovi len moja aby vedela lebo naša jej za nič neurobi drži ako hlucha dvere lebo ju pozna od malička ale druhy pes jej može ubližiť, a mojho brata sestra maly samozrejme starši už ma 2 r. tak ona ho k tomu nevidlia nikdy a ked maly robi zle tak ona stoji pri nom kyvne plecami a smeje sa, boli raz u nás (ináč sa netikame ale iny pribeh) nellynka spinkala na gauči on došiel k nej a dal jej popapuli ale tak že cez nufak ona sa tak zlakla automaticky zavrčala a vybehla po nom ešte ona bola urazena - tak ma n...a, a ked sme šli svokre a brali sme aj nellynku tak ona sa k nej chovala akoby k nejakej handre vyslovene ma to uražalo a tak som jej povedala keby svoje dieťa viedla a učila k tomu aby nerobil zle zvieratam tak sa to nestane a nie že teraz nellynka je ta zla a to som sa dozvedela len neskor že do nej aj kopal, išiel okolo nej a kopol si do nej len ona vtedy ho ignorovala lebo ma rada deti ale každy ma len jedny nervy ktore raz prasknu.
a druhy pripad mali sme doma psa 16 rokov, v živote nikoho nekusol bol to dobračisko plny lásky ale zautočil na bratranca ked bol maly ale tak že ho zvalil na zem a postavil sa nanho a vrčal mu do tvare neubližil by mu len chcel pohroziť a od vtedy sa mu bratranec vyhybal a dovod, za každym ked došiel k nám a to bol u nás stale lebo byvali vedla nás, tak toho psa štipol ale take že tei prsty tak vykrutil a pes zaknučal od bolesti, sem tam si kopol donho a pes musim pvoedať že to velmi dlho znašal až mu raz praskly nervy - nezanevrel na deti ale neznašal deti v určitej vyške on si zapametal dieťa ako vo vyške ktore mu robilo zle a ked bratranec vyrastol tak si ho ani nevšimal ale ked boli u nás deti zo všetkymi sa hral až na niektore vynimky - tak mi nepovezde že len tak pes zautoči .... vždy je niečim vyprovokovany
a kede zautoči bez dovodne tak tam je ina chyba prečo zautoči ale to je už chyba majitela a nie psa... su vynimky ale to su bojove plemene tie to maju v sebe zabudovane a geneticky v sadene aby boli bojove - prečo ich ináč vyšlachtili ale take by som zakazala bežne chovať v rodinách !!

mat_ova
29. aug 2012

ještě mě teda napadlo přirovnání - říkat v těhotenství o miminku v bříšku "fazolka" - je snad potom ten dotyčný podezříván za "chorého", když rostoucí dítě přirovnává "jen" k jídlu? Stejně tak koblížek = těhotná žena.