Postavenie psa v rodine
V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "
Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".
Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?
@maminuska Ano je. Je to člen rodiny a nikdy u nás nezazni Je to jen pes. Vždy zohlednujeme i jeho potřeby.Pro prcka bude kamarádem a už se tesim,jaké budou dělat lumparny. Pokud by se něco stalo Kominovi,nebudu váhat ani chvíli a budu se snažit ze všech sil mu pomocí,stejně jako dítěti. V Malém Princi je věta - co je ochocit ? To znamená vytvořit pouta. A o tom to je. Máš zodpovědnost za to,co sis k sobě připoutal ať je to pes nebo dítě. Oboje jsme si pořizovali o své vůli a počítali s tím,ze je to radost,ale i starost. Pokud nemám hlídání na psá,nikam nejdu. To samé,pokud někam nemůžu s dítětem,tak také ne. Co je na tom divného?
@mat_ova ešte raz opakujem , tu nejde o oslovenie psa ale o zadefinanovanie vztahov, píšem to už asi po 5 krát a neviem či nechcete rozumiet alebo fakt nerozumiete.
Nech si každý hovorí o psovi ako chce, volá ako chce, ale definovať rodinné vztahy na úroven rodinných vztahov je absurdné .
@petronesa pes je pes a nema ziadnu hodnotu? tak to je velmi ubohe tvrdenie.. vsetko ma svoju hodnotu a povedala by som, ze zvierata ju maju dokonca vyssiu nez clovek.. pozri sa okolo seba a uvidis kolko hnusnych veci dokaze clovek urobit... nevazi si nic.. ani prirodu, ani prostredie v ktorom zije, ani druhych ludi.. tak by ma zaujimalo, aka je to hodnota? ak pes zautoci, ma na to dovod..
@katka0905 Já mezi psy vyrůstala,nesčetněkrát mě olizali,povalili...jasne ze se mi to asi nelíbilo,ale následky to nezanechalo.když jsem začala rozum brát,byly to bezva hračky,co mi nosily klacky a mazlili se se mnou,byly to moje zpovednice a kamarádi na výlety. Psi miluju,jsou rovní. Pes nelze,nezabývá se blbostmi a je kámoš do nepohody. Soužití dítě se psem je dle mého názoru ideální,dítě pozná hranice co smí a nesmí a hlavně se učí zodpovědnosti.
Takže nevěřím,ze dítě z pejskarske rodiny se bude bát psu.
Spíš se setkávám s maminkami,co děti straší - Pozor,kousne te. Tyto děti se pak bojí,mají nepřirozenou řeč těla a někteří psi to bohužel vyhodnotí špatně. Ale to je chyba rodičů. Jako se socializuje pes,zvyká na všechno okolo,tak by maminky měly zvykat děti na přítomnost psu. Ze bez dovoleni majitele k ním nemají chodit,ze je nemají tahat za uši,ocas...stejně jako by rodiče neměli nechávat bez dozoru malé děti a psy,pokud hrozí,ze dítě psa ohrozí,třeba tím tahanim za uši.
pokud se zachová základní bezpečnost a zapojí zdravý rozum,tak soužití bude bezproblémové. Taky necháváme Komise před koupanim olizat malého,tedy ne obličej,to ví ze nesmí ani u nás,ale ruce klidně.
@maminuska souhlasim, ale jen napul, pes nesmi ublizit diteti, ale i dite nesmi ublizit psovi. Proto neuznavam nejaky hrabani se v misce, lezeni prcka na psovo misto atd. Mam dva maly psy,kteri maji mistecko v ohradce, kam muzou kdykoliv zalezt kdyz si nechtej hrat s malou a jsou spokojeni. Urcity pravidla se dodrzovat maji,jinak to pak dopada tak, jak obcas vidime ve zpravach 😔 ,ale na druhou stranu at kazdy dela co chce, pokud to tak vsem vyhovuje 😎
@maminuska nemám rada polemiky o postavení ve smečce. Je to případ od případů a strašně záleží ná výchově obou. Jima mě hrůza,když jsem viděla,jak dítě vleklo psá malého plemene na vodítku,naprosto necitlivé..nedivila bych se,kdyby se ten pejsek naštval. Jo a rodiče přihlíželi. Otázka: má si pes nechat líbit vše? Je to vždy jen o rodičích a výchově obou.Dítě od malicka musí být vychovavano k respektu a pes to samé.
@maminuska me nejde o to hrabani v misce jako takovy,ale o princip. Dite si ke psovi do urcityho veku proste nejaky veci dovolit nesmi. Vim ze to pes nebere tragicky,ale radsi takovymto vecem predchazet, nez se pak divit az psovi hrabne. A nerikejte ze se to stat nemuze, do hlavy jim nevidime
@camelinka je to skupina psov ktorá vznikla nevhodným krížením napr.v množiarňach , kde už rodičia s plemenitby neboli vylúčený pre vysoký stupeň agresivity a ak sa k tomu pridá aj poľudštenie psa , je fakt problém .
Ďaľšou skupinou su psy razenia kaukazský ovčiak - ktorý velmi málo reaguje na výcvik , je to pes s vlastným rozhodovacím systémom a aj množstvo chovateľov s ktorými som v kontakte by do chovu tohto plemena nešlo.
@maminuska No právě Kavkazan je plemeno,které pokud je správně vedeno vlastním neublíží. Cizím ano,ale to je přirozenost plemene,za tímto účelem byli po stovky let slechteni a rozumný člověk si toto plemeno pořizuje pouceny co ji vlastně pořizuje. Rozhodně nechtějte po Kavkazanovi,aby radostně vítal návštěvy jako labrador😉 ale domácím,pokud je správně vychován neublíží a bude je bránit do roztrhání těla.
@camelinka ja uznávam princím absolutnej dominancie voči psom , psy chovám dlho a nikdy som nezaznamenala u mojich psov utok na členov mojej domácnosti a mojej rodiny a ani na druhých ľudí , avšak už aj moje deti vedia že psovi sa neubližuje pretože je to živý tvor.
Už som spomínala že môj strýko vlastní hotel pre psov a aj psov cvíčí a prevychováva, jeho psy ho miluju napriek tomu že s nmi podla laikov jedná dosti tvrdo - pozor však , nebije ich !!!!
Bitie psov je podla môjho názoru pod úroveň , je tolko spôsobov ako psovi ukázať že prestrelil.
@maminuska to je uz ale chyba cloveka.. ak nevie ukazat psovi, kde je jeho miesto... je sice pravda, ze niektore psy maju maju zlozitu povahu a ich vycvik je o nieco narocnejsi, v takom pripade ich clovek nemusi zvladnut.. ale to je uz zase len jeho zodpovednost - predtym ako si zaobstara psa, mal by si predovsetkym ujasnit, akeho psa si kupuje a ci ho dokaze zvladnut...
a k povodnej otazke.. psy su uzasne stvorenia a verim, ze mnohi ludia ich povazuju za clena rodiny.. ale tiez sa mi zda cudne, ak ich niekto stavia do pozicie svojho dietata.. ale na druhej strane, niektorym ludom to moze pomoct.. napr. poznam pani, ktora nemoze mat deti, hoci po nich vzdy velmi tuzila.. a tak si to psom snazi kompenzovat a povazuje ho za svoje dieta...
@kamino ale samozrejme, pes je super kamarat, vidim to na mojom manzelovi. Par mesiacov na zaciatku mojej materskej bolo fakt uzasnych. Muz sa vratil z prace, cely den sa nanho tesime, ale on ide na hodinu vencit psa. A potom vecer zase. Ja ho totizto zle vencim, lebo jeho pes / border kolia / sa nema vencit na voditku, lebo ona potrebuje pohyb a slobodu. Cele dni o tom, ze ja sa hram s malou a extremne aktivny pes mi do toho nosi hracky, aby som mu ich hadzala. Dcerke sa tiez nepacilo, ked sa pes strkal pred nu. Takze nakoniec som to musela spravit tak, ze som dala manzelovi ultimatum, a odvtedy si nosi psa do roboty. A to nehovorim o tom, ze dcerka cela od chlpov, ked pes plzol. Vysavala a zmyvala som kazdy den a aj tak. Teraz mi je zas luto dcerky, lebo ona sa snazi hrat so psom, hadze mu hracky a psa to nebavi, on sa chce hrat so svojim panom. Mam proste pocit, ze spoluzitie psa a dietata / aspon tohto plemena, border kolie / neprinasa nic dobre, aspon nam to nic dobre zatial neprinieslo, iba hadky. Teraz je to take, ze sa to da vyzdrzat, taky zmrazeny stav. Ja psa ignorujem a je to relativne v pohode, ked je cely den s muzom v praci.
@kamino u kaukazáka je zaznamenané najvyššie % útoku na vlastného majiteľa, to je fakt.
Pes sa rozhoduje samostatne, je ťažko hierarchicky udržiavatelný a jeho pán musí mat veľmi pevnu ruku aby ho zvládal. Hlavný problém je to že si zaobstará človek ktorý jednoducho na neho nestačí, nezvláda ho a nastane to že zrazu sa pes rozhodne pre postupenie na priečke.
@katka0905 Ja mám borderku a jazvečíka a malú dcérku. Sú to naši miláčikovia, keď som ešte nemala dcéru, tak som hovorila, že sú to moje chlpaté deti. Katka vy asi bývate v byte že? Lebo ja už zostanem borderkám verná, v živote som nemala lepšieho psa, ale je pravda, že keď mi lezie na nervy vnútri, tak ju proste pošlem na dvor.Sofi ešte nevedela ani sedieť ale zato už vedela hádzať loptičku 😀 Moji psi by sa radi postavili na úroveň mojej dcéry, stále ešte nechápu, že keď sa kŕmi ona, prečo oni nie. Ale ich miesto u nás v rodine majú jasne vymedzené, majú obrovské výhody, ktoré vedia, že by im za neposlúchanie boli odňaté. A borderka poslúcha na pol slova, ju by ani nenapadlo odporovať.
samozrejme že utok kaukazáka ako utok jazvečíka je diametrálne odlišný , jazvečík vás môže tak max.riadne pohrýzt a jedným odhodením sa ho zbavíte, kaukazák vás môže ale zabiť.
Nedávno som vyberala našu Akiku z psieho hotela, lebo na doovlenku na ktoru sme išli by neuchodila , je to anglický buldog, teda nie že neuchodila, neudýchala by to . Strýko tam mal staforda, ktorého priviedli ako " svoje miminko " ktoré však priviedli na prevýchovu, pretože to miminko ked si ľahlo na gauč nikto tam nesmel lebo by ho pohrýzol.
Mesiac mu trvalo kým ho dal do laty, najprv s náhubkom pretože ak sa mu niečo nepáčilo jednoducho pohrýzol .Povedal že tak pokazeného psa dlho nemal, pes bol skazený neprirodzenou láskou.
@katka0905 tak ona borderkolia obecne nie je vhodna k malemu dietatu, nema na neho trpezlivost a cit, ak nie je specialne k tomu vychovana (a vlastne aj ked ju clovek donuti k opatrnosti a trpezlivosti, vzdy to pojde proti prirodzenosti tohto plemena). Vidim to na nasej, borderku mame v rodine, ale som fakt rada, ze s nami nebyva :D my mame svojho spokojneho a pokojneho krizenca kolie, ktory je pre malu urcite vhodnejsi, aj ked nie je tak super vychovany - hoci zrovna sestrina bordera robi velke pokroky, sestra ju vodieva do skolky na ukazky dogdancingu, ale na fenke je kazdy vecer potom vidiet, ze je vycerpana z tolkych deti a z celodennej kontroly samej seba.
@maminuska Iste, hierarchia je dolezita, ale tazko vysvetlis psovi, ze napr. 4-mesacne leziace dieta je az pod nim. My to tak mame sice nastavene a nas pes nema ziadne prejavy ani naznaky dominancie voci nej, v podstate jeho jedina interaktivita s nou je, ze si vonku strazi kocik alebo mna, ked mam malu v satke. Ak sa s manzelom rozdelime a pes je navolno, tak si vzdy nakoniec vyberie mna s malou. Ale je mi jasne, ze ked zacne mala liezt po zemi a otravovat ho (lebo uz teraz ho viditelne zboznuje), tak az vtedy zacne realna vychova psa versus dieta na jednej i druhej strane.
@ivanka.7 samozrejme že to sa nedá.
Ja keď som priniesla malu z pôrodnice, mala som len jedného psa - francúzskeho buldočka - to su psy ktorí maju veľku trpezlivost s detmi , nie su agresívne.
Avšak len som sa otočila pre plienku a fena bola už na gauči a behom pár sekund jej doslovne na hlave jazykom vyčesala kohúta 😀 .
Tak zrovna toto nemusím , pár krát som ju z toho gauča zhodila a viac sa to neopakovalo .
@ivanka.7 áno je pravda, že borderka nie je zameraná na deti, má rada svoj priestor, je voči sofi taká neutrálna, ani ju nemiluje, ani jej neprekáža. So staršími deťmi sa však už strašne rada hraje. Raz si mi na ňu dokonca sadla (ale to bola vážne chorá, neurologická porucha). čo sa výcviku týka, tak ja som vedela že to bude skôr problém s jazvečíkom. Celých 10 mesiacov som čakala, kedy prvýkrát zavrčí na dcérku - stalo sa to v momente, kedy malá začala štvornožkovať, fenke zamierila rovno do peliešku a hodila sa na ňu. Zavrčala len trochu, ale to bolo to, načo som celý čas čakala. Som jej dobre skočila po krku (u nás som vodca svorky ja, ja rozdelujem krmivo, ja rozkazujem, manžel rozmaznáva), okamžite stratila všetky výhody na pol dňa, odvtedy je ako med, a to ju Sofia inak šticuje ak nedám pozor. Stále mojim psom zdôrazňujem, že majú právo odísť, dcéru napomínam aby im nerobila zle a aby ich len hladkala. Ale ak ostane ticho, často doženie Sofi borderku, donúti si ju lahnúť a už ju "operuje" 😀

@lussy23 no podla mna je chore, aj ked niekto tyra svoje dieta svojim psom, o tom som pisala. Ze rodicia nechaju psa, nech olizuje dieta, dietatu sa to ocividne nepacilo, nakoniec sa rozrevalo a rodicia sa smiali. Podla mna to dieta nebude mat rado psy. Ale mysli si, co chces, je to tvoja vec.