Postavenie psa v rodine
V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "
Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".
Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?
@elienka no ved jasne 🙂 my ked ideme na navstevu alebo pride sestra s borderou, tak nie je ziadny problem, borderka ma nasu malu dakde na konci zaujmov a nevsima si ju (ani ked je mala na zemi... prosto ju obide).
@maminuska my sme takemuto zaujmu predisli tym, ze prve dni vzdy jeden drzal malu a druhy hladkal psa, aby hafan ani nahodou nezacal ziarlit... a ked bol na malu zvedavy, tak som ho neodtlacala, ale nechala ho, aby sa k nej potom nechcel dostat ako k "zakazanemu" ovociu. Ano, parkrat ju oblizal - ruky, nohy, aj ksicht sa mu podaril, ale malu som umyla a u psa som dosiahla stav, ze ho mala v podstate v byte doma nezaujima a vonku si ju strazi. Ked nahodou velmi potrebuje lezat pri nas a mala sa dostane k jeho srsti a vytaha ho, tak pes ide radsej prec. A to je stav, ktory som zatial chcela dosiahnut, takze som plne spokojna s nasim detsko-psim spoluzitim.
@kamino Souhlasím. Myslím si, že nevhodný přístup k takovému psu, i když se jedná o "rozmazlování", je vlastně týrání. Lidé, co chtějí "mazlíčka" si mají pořídit vhodné plemeno, kterému nevadí válet se po gauči a chodit jen na malé procházky apod. Člověk by si měl vybrat psa podle své vlastní nátury. Když o sobě vím, že jsem "gaučák", pořídím si takového psa a budeme spolu šťastni. Nevybírám psa podle fotky. Ale samozřejmě mi nevadí, když někdo oslovuje psa "ty jsi naše miminko" (i když jde o vlčáka) apod., protože někdo třeba říká svému partnerovi/manželovi "ty můj medvídku" 😉
psa treba vedieť vychovávať a ak je správne vedený, neublíži 🙂 . my máme RTW a je to neskutočne dobrá rasa. vyzuruje sa na kríkoch 😉
@maminuska Neznamená, že ked niekto trepne, že toto su moje deti a zahrna do toho aj psa, tak dáva psa na úroven dieťaťa. Proste je to taká sranda, chce tým možno len poukazať, že psíka ma tiež velmi rád, ale v skutočnosti samozrejme tá láska sa nedá porovnať.
My máme psíka, máme ho velmi radi. Nevoláme ho síce dieťatko naše, ale napr, ked naš synček menuje členov rodiny tak povie : Maminka, tatinko, Dominik(ako on), bábätko(v brušku), Timinko(psík) Žije s nami v jednej domácnosti, tak ho vníma ako člena rodiny, a my v podstate tiež. Ale napriek tomu ti môžem zo srdca povedať, že ani ja ani manžel nedávame na jednu úroven dieťa a psíka, napriek tomu, že aj nášho chlpáča máme velmi radi. To sa ani nedá. A pravdupovediac vôbec ma nefrustruju tie fotky ako si napísala ty, lebo moc dobre viem, že je to v rámci srandy, a chcu tým možno len poukazať na to, že aj psík je súčasťou rodiny. Ale som si istá, že láska rodičov k dieťatku je omnoho silnejšia ako ku psíkovi. A aj tí rodičia si to uvedomuju. LEn nezainteresované osoby, to občas môžu pochopiť inak ako to v skutočnosti je myslené
@lindaaax Přesně tak...já měla vždy ovcaky. Pak jsem se přestěhovala do Prahy,máme malou zahradu,času taky méně,než bych si představovala,tak volba padla na westa a jsem spokojena. S ovcaky jsem cvicila,mám složeno pár zkoušek,ale je to zrout času a ten momentálně nemám. Jasné,ze ovčák je ovčák,ale teď zkrátka to nejde. A oslovovuji psy taky zdrobnelinami😉 tedy maminka pro ne nejsem,ale ta láska tam je veliká.
@maminuska
Jsi si jistá, že se dle oslovení dá soudit, jaký význam se danému zvířeti/člověku přikládá, že se to opravdu musí brát doslovně? Myslím, že jde o dvě různé věci. Nebo všichni, kdo řeknou svému partnerovi miláčku, jsou bezmezně milující a oddaně bytosti, které danou osobu nikdy nezradí? To sotva, ale bylo by to krásné 😉 . To, jak někoho pojmenujeme, nemá nic společného s tím, kým ta osoba či zvíře pro jmenovatele opravdu jsou. Já svým morčatům třeba říkám sviňuchy a přitom je rozhodně nepovažuju za vodní tvory 😀 Ale asi budu taky divná, a to tu vůbec nemluvím o mých rodičích, kteří v nadsázce říkají, když mi je hlídají, že jim zase vezu vnuky 😀 Hrůza děs, kam to ta společnost dopracovala...😉
A i kdyby to někdo náhodou myslel doslovně, tak ať, vždyť jednak je to každého věc, druhé tohle neohrožuje (pokud je psům dána příslušná výchova a výcvik) a pak...pro někoho pes může být opravdu člen rodiny se vším všudy a já to úplně chápu. Našemu psovi (mimochodem, naši si ji pořídili, když už jsme s bartrem byli víceméně z domu a nazývali ji třetím dítětem 😀 ) jsem se do kožichu nesčetněkrát vypovídala a některé momenty nezapomenu nikdy. Narozdíl od lidí jsou s námi bezpodmínečně.
@barbade
Pod Tvá slova bych se podepsala, moc krásně a výstižně napsané.
@maminuska
@fallingstars Přesně tak,výstižne. Prcek měl v brise přezdívku. Darmozrout. Myslíš,ze ho nemilujeme?kdyby mě někdo poslouchal,jak na něj mluvím když nechce spát,nebo vriska dle mého názoru pro nic za nic ( on asi má důvod,ale ještě mi to neřekne) tak na mě volas socialku😉
Jasné,někdo lásku ke psu dohání do extrému,ale je to jejich přístup a nepřísluší nám ho soudit.
@fallingstars prosím prečítaj si celu diskusiu , nebudem sa už opakovat vysvetlením zopakovala som to minimálne 6 krát. Nemám čo k tvojmu komentáru .
@maminuska to, ze niekto takto oslovuje svojho psa mi neprekaza, ja to nerobim ale nikdy ma nanapadlo sa nad tym pohorsovat.
Druha vec je skutocne len vyznam,aky mu dany clovek pripise a myslim ze na toto si narazala.
Od zaciatku:Pes je pes.Nie clovek.A nemyslim to tak, ze staviam psa do nizsej polohy ako cloveka.Jednoducho je to zivocisny druh,ktory ma svoju chararakteristiku a osobitost.A tak sa k nim treba chovat.Nepoludcovat a nepripisovat im vlastnosti ludske.A toto je zakladny problem vychovy psov,ktory ludia robia.A potom aj s najmierumilovnejsieho plemena sa moze stat nevrly,agresivny a nepochopeny pes,ktory utoci.Pes od nepamati zil v svorkach a toto mu nikto z hlavy nevymaze.Cize je dolezite,ake miesto mu v "svorke"(z nasho pohladu rodine)pripiseme.Staci pes s dominatnejsou povahou a neujasnenymi pravidlami a hned je problem.(a je uplne jedno ci
je to pitbul alebo jazvecik ci labrador)
Odporucam pozriet serial "Znalec psi duse" kde ako sa on nazval psycholog psov Cezar Milano to krasne v kazdej casti vysvetlujeme, ake chyby pri spolunazivani zo psami robime a najvyznamnejsia je ta ze pozerame na psa ako na cloveka.
@romcovaklarka reagujem na tuto tvoju vetu Člověk je víc než pes... z pohledu člověka Z pohledu psa je určitě nejvíc pes, z pohledu mravence mravenec atd.
Ja si týmto tvrdením niesom celkom istá. PRE zdomacneného psa je mnohokrát jeho pan vzácnejší ako akýkolvek iný pes. Neraz sa stalo, že po smrti svojho pána od smútku zahynul do niekolkých dní aj pes. Pes sa podla mna dokáže tak silno napútať na človeka, že je ochotný položiť za neho vlastný život, že je pre neho úplne všetkým.
doporučujem psíčkarom knihy R.Desenského...
http://www.psycholog-psu.com/kdojsem.html
na stránke su uvedené vpravo...su nielen o problemových psoch, ale celkovo o vztahu clovek-pes 😉
@vejula dobre si to podotkla, tiez mi to prebehlo hlavou , len som na to nereagovalo, ze pre psa je vzdy najdolezitejsie jeho pan.
suhlasim aj s tym , ze mu treba urcit miesto, aby neprerastol cez hlavu. 🙂 to znamena, ze musi vediet svoje postavenie v rodine, to je uz jedno kolko ma clenov, aby to fungovalo vo vseobecnej harmoni. cize poznat miesto vo "svorke" lebo naozaj ako pise @adka22 , pes ktory nevie kam patri a nema urcene priority, sa straca a potom sa stavaju tie veci, co sa stavaju...
inac aj macky vedia smutit, minule som o tomaj citala 🙂 to len tak na okraj. 😝 aj jeden moj znamy prisiel z belgicka na Sk, jeho macka, ktora ostala doma dva dni nezrala.. 😅
@zmrzlinkams v jednom s tebou nesuhlasim... "bojove plemena" neexistuju, kazdy pes bol na nieco vyslachteny a nase inteligentne media do tejto "skatule" hodili aj napriklad rhodesian ridgeback... psa vyslachteného na boj s levom, ze? to si bežný smrteľník myslí... ale pravda je niekde inde...
"Pôvodným poslaním týchto afrických psov bolo vystopovať korisť a zabrániť jej úteku, až do príchodu lovca. Boli využívaní na lov divej zveri, špeciálne levov. Odvtedy sa používa pre rodézskych ridžbekov pomenovanie „leví pes“.
Často si ľudia myslia že títo psi levy zabíjali. Nie je to pravda – rodézsky ridžbek nie je schopný zabiť leva – a to ani vo svorke. Psy vždy len nahnali zviera smerom k lovcovi."
a takto by sa dalo vyvrátiť milión dohadov a neprávd o týchto psoch, ktoré sú vhodnejšie k deťom ako napríklad obľúbené malé kabelkové psíky...
a štatisticky v útokoch na človeka vedú iné plemená ako napríklad jazvečík či čivava... a tie nikto nechce zakázať či vyzabíjať, že?
ehm a opačne, vraj "najinteligntneší" tvor tejto planéty denne utýra xy psov a mačiek, zabije xy zvierat, ktoré sú na pokraji vyhynutia... svojim nezodpovedným správaním sa za volantom denne zabije xy ludí... zvláštne, ked pes napadne človeka musí byť usmrtený, keď človek zabije človeka nemusí... s dobrým právnikom dostane max podmienku, s horším ide na pár rokov do basy a po polovici ho pustia... a proti toto nikto nebojuje, ale proti psom treba!
chorý je tento svet... 🙄
a tiež s ami nepáči, keď niekto po čase vyhodí psa, lebo sa mu zunoval, alebo len kvôli tomu že čaká dieťa. je aj vedecky dokázané, že pes dieťaťku prospeje, tak si myslím, že hento je zbytočný a prehnaný strach a taký ľudia sú bezcitní, ktrí vyhodia psíka kvôli dieťaťku.
@kamino ked sa ti mimi narodí, uvidíš, pochopíš ten velký rozdiel..... Tiež som si to nevedela predstaviť, ale až ako som porodila Dominika, som pochopila ten priepastný, obrovský rozdiel medzi láskou ku psíkovi a ku dieťaťu. Mám velmi rada nášho chlpáča, keby sa mu čosi stalo, tak plačem a som smutná. Ale keby sa niečo stalo s mojim synom tak už dalej neviem žiť. Uvidiš ten rozdiel po pôrode 😉, nedá sa to porovnať.
@maminuska
Já jsem si jí přečetla. Opakuješ, že nejde o název, ale o zadefinování vztahu. Ty jsi ale vztahy lidí, kteří psy takto nazývají, zadefinovala podle toho toho, že je takto nazývají. A já na to odpovídám, že dle názvu se nedá posoudit vztah a myslím si tedy, že je můj příspěvek k tématu. Nezlob se, ale jen si myslím, že Ti nějak chybí argumenty...
@vejula Dobře, to je fakt. Já jsem to brala jakoby v přírodě. Ochočená zvířata to mají jinak - ale to jen proto, že jim byl "implantován" ten lidský pohled na lidskou důležitost. Určitě nikde v přírodě jeden druh nevzhlíží k druhému. Může tam fungovat nějaká symbioza, nějaká vzájemná potřebnost, ale nebude si třeba liška říkat - mno jasně, zajíci jsou lepší než my, jsou důležitější, měli by se nažrat jako první.
A inak, je to síce smutné, ale žial je torealita☹ Psík pri vás vás ostane celý život, ale deti, tie keď vyrastú, mnohé z nich sa odsťahujú, kašlú na svojich rodičov,☹ Je to smutné, najmň ak sa mamička pre to dieťa aj vľa obetovala a ono sa k nej v dospelosti takto zachová☹
pes by toto nikdy nespravil.
@vejula jasne že bude...je to normálne!
netreba si to vyčítať ani nič..to postavenie pes ako dieťa pes nevyžaduje je to v hlave majitela nie psa.
Pes potrebuje k šťastiu pána vodcu a nechce od Vás aby ste ho brali ako syna či dcéru🙂)
to nie su výmysly psov ale ludí.
Jasne že láska k deťom je väčšia ako k zvieratu-ved o tom sa snad nemusíme baviť..
@lussy23 presne to ma niekedy napadne, ked ukazuju tie vztahy medzi rodicmi a detmi, ako nechaju mamu sa trapit, syn ju dobreze nezbije aby mu dala peniaze. teda niektori aj fakt mamu alebo otca zbiju.. je to smutne ako sa niektori ludia chovaju k vlastnym rodicom.
a to je to co som pisala predtym, deti a psy su ciste duse.. pes miluje rovnakou laskou od jeho narodenia az po smrt,neskazia ho ani peniaze ani okolie.
@romcovaklarka jasne v divočine to funguje tak ako vravíš. Ja som to napísala fakt na margo tých zdomácnelých psíkov. Náš sa napr vzdal slobodného života, a volneého uživania si s fenkami po večeroch 😀 😀 JE to najdušik, 2 roky prežil na ulici. A potom sme sa dali nejako dokopy 😀 on sa zvdal svojho tulackeho života 😀 😀 I ked raz, ešte na začiatku nám utiekol za ciganskymi fenami, čo pobehuju na volno, prehýril s nimi celú noc a rano sa vrail smradlavý, ufulaný pred naš barák. chudák tak sa hanbil, ani sa mi do oči nepozrel 😅 A od vtedy ani jeden takýto úlet a to sú tomu už tri roky. 😉 A to sa tiež vraví, že psíkovia tulaci, len ťažko zakotvia na jednom mieste. 😉
@danjelca ja som si ešte ako tehotná nevedela predstaviť, že ukrátim chlpáča o našu pozornosť. PRetože teda naš hafan by sa nechal škrabkať od rana do večera keby sme mali čas, a pred narodením malého sme volné chvíle trávili viacmenej len s ním.
Po narodení malého sa to teda rapídne zmenilo. Ale chlpáč to zobral chlapsky, myslím, že už ked som bola tehu chapal, že nastáva nejaka zmena. A po narodení, to pochopil nadobro. Že tu je dieťatko v tej hierarchii je pred ním, teda, že najprv sa naplnajú potreby mimina. Zo začiatku skušal ešte, práve ked malý začal plakať, knučal, a pískal, že chce škrabkať, ale rychlo pochopil, že najprv musím utišiť babatko a on musí počkať.

@maminuska Vidíš,odpověděl jsi si sama...Kavkazan je pes s určitými nároky a povahou a bohužel si je pořizují lidé,co o nich nic nevědí. S kavkazanem se musí s láskou,ale důsledně. Rozhodně ne drilem a bitim. Člověk má být vůdce a jeho postoj jasně daný. Navíc Kavkazan je zvyklý na fyzickou zátěž a není nic horšího,než nudici se pes..to ho pak napadají věci různé. Před pořízením jakéhokoli psa to chce zapojit nejdřív mozek a něco si zjistit.