Postavenie psa v rodine
V poslednej dobe sa stretávam pre mňa s úplnou absurditou , na niektorých forach o psoch a na nemenovanej sociálnej sieti sa objavuju fotky majiteľa a psa a pod tým komentáre : " taťka a syn " , " ségry " ( malé dieťa a fena pes ) , "moje deťátka" ( pes a dieťa ) ,dvaja dospelý +pes - komentár" my a naše mimi "
Aby som podotkla, psy milujem , mám doma dva ale nikdy som ich nepostavila na úroveň svojich detí a nedala im význam rodinného vzťahu. Naposledy ma dorazio v Brne ako kričala mladá slečna na svojho psa, ktorý ju mal evidentne v paži :" Počkej na maminku , tak miláčku počkej na maminku " .
O dva týždne v Bratislave :" no poď ockovi na kolená ".
Je toto podla vás normálne a prirodzené , pes je pes aj keď člen rodiny ale takto definovať vzťahy ?
Osobne si myslím, že je úplne zbytočné porovnávať psov a ľudí z hľadiska toho, ako ľudia vedia ubližovať, týrať, deti odídu od rodičov atď. a psy nie, porovnávať akúsi psiu morálku s ľudskou. Tak ako tu už bolo povedané, sú to dva rozličné živočíšne druhy - pes je skrátka pes a človek je človek, tu nejde o to, ktorý z ních je nad ktorým, ktorý je "lepší" má čistejšiu "dušu" a tak podobne. Pes sa správa a pohybuje v limitoch svojho živočíšneho druhu, takže niektoré veci nerobí len z toho dôvodu, že toho nie je schopný, rovnako ako napr. nie je schopný hovoriť ľudskou rečou a nie je to o jeho lepšej morálke či čistote.
Človek je skrátka kdesi inde, jeho myslenie, mozog je na úplne inej úrovni - je schopný oveľa viac a do hĺbky rozmýšľať ale zároveň vie vymyslieť aj veci a skutky, kt. ubližujú. To nie je o tom, žeby som riešila, či je pes niečo menej ako človek - len sú to skrátka bytosti, kt. sa v určitých oblastiach dajú porovnávať a v určitých nie. Napr. pes rovnako ako človek je bytosť, kt. je schopná cítiť bolesť, z toho dôvodu je pre mňa neprípustné ubližovať či týrať psíka rovnako ako ubližovať človeku. Ale neporovnávam moju morálku s jeho.
napr. náš psík Ťapko - je zlatý, milý, je to náš miláčik a je to skrátka pes. Nespráva sa podľa našich morálnych pravidiel, vie sa len prispôsobiť pravidlám, kt. ho naučíme, pričom hlavným dôvodom, prečo ich dodržuje, je okrem lásky k nám, ich výhodnosť pre neho 😉. Keď sme boli nedávno na návšteve u kámošky, kt. má jeho mamu, tak jeho psia mama sa akurát hárala. Náš Ťapko samozrejme celý žhavý, nebral ju ako svoju matku, ale ako sučku, na kt. chce vyskočiť. Z pohľadu človečieho je také správanie neprípustné či nemorálne, z pohľadu psieho je prirodzené a inštinktívne. 😉 .
@elienka ano, bohuzial byvame v byte. Ale ako hovorim, uz je to teraz v pohode, ked chodi s muzom do roboty, ale tie prve mesiace materskej boli hrozne. Mne toho psa bolo luto niekde zatvorit a izolovat od nas, ale zaroven som sa isla zblaznit, ked mi bez prestania a unavenia nosila nejake blbosti na hadzanie. Zaroven to vencenie, ona sa ani nevycika na voditku, muz ju tak naucil, bez voditka. Mne to ale zas vadi, ked beha pustena po ulici, a jak sialena za autami, vadi mi to kvoli ludom, moze niekoho vystrasit. Takze vysledok je ten, ze nechodime s muzom takmer vobec spolu von. On sa stara o psa a ja zas o dceru. Ale uznavam, ze je to inteligentny pes, poslucha na slovo, ale chovat ho v byte, je otras. Co uz, ked som si nasla chlapa so psom. Kym som ho nespoznala, tiez som bola velky milovnik psikov.
@andrejka1983 krásne napísané, súhlasím.
Nechápem ale založenie tejto diskusie. Tak áno, zakladateľke nejako vadí, nepáči sa jej takéto pomenovanie psov, ako dieťaťko, sestra... Ale to je predsa každého vec. Tí ľudia nie sú chorí, nikomu to neubližuje, tka načo zbytočne zakladať diskusie a riešiť to? . Mne vadia dlhé vlasy u dospelých chlapov,(chlap má byť chlap a nie ,,žena") mám preto hneď zakladať diskusiu? 😀
@mat_ova @zmrzlinkams a ako sa previnilo trojrocne dieta na ktore vybehol z poza rohu pitbull a z nicoho nic ho roztrhal skuste vysvetlovat jeho dohryzenej bezmocnej matke ze pre jej dieta nie je uz pomoci tak ako ja ano previnilo sa to dieta ze bolo v nespravnej chvili na nespravnom mieste islo s matkou na nakupy a z nich sa nikdy nevrati...tak mi nevravte ze nevychovane dieta otravovalo psa malo tri roky a toho psa nikdy nevideli..Ten pes zautocil z nicoho nic a ak stte take premudrele mali by ste zazit asi ten pohlad 😔
@zmrzlinkams nie ty, ale naši novinari ho tam zaradili, a zaradili tam aj iné plemená, ktoré sa previnili jedine svojim veľkým vzrastom, čo mna "pobavilo, preto som pridala tu charakteristiku, lebo vela ludí si myslí, že to čo počujú z médií je aj pravda, pritom to tak v 90% nie je ;) ale ked ukážu hrozitánsky vycerené zuby na celú obrazovku, alebo bežné cvicenie/aktivitu psa/pitbulla ako sa zavesí na figuranta alebo visiaci pešek, tak človek to hned v mozgu vyhodnotí negatívne... v telke to totiž stopnú a neukážu že je to cvičenie, zmanipulujú to tak, aby vyvolali verejný strach zo psov... a tým su "zaškatulkované" konkrétne rasy... lebo jpp lebo sú to "bojové psy" 😉
@lauritka tento album samozrejme poznám, aj som mu dala palec.
a inak, keď je už reč o pomenovaniach, tak čo pomenovanie pre dieťaťko anjelik? tiež je to prehnané, lebo ,,anjelik" je pomenovanie pre niečo úplné iné, toto pomenovanie sa najčastejšie vyskytuje pri veľmi smutných témam a udalostíiach. tak prečo tak volať dieťa, ktoré je šťastné a živé?
ale aj to je každého osobná vec. Ja to neriešim, len to je to isté, ako miláčik, dieťaťko.... pre psa.
@mat_ova presne tak. rovnako aj pomenovanie ,,anjelik" pre dieťa. Anjeli žijú v nebi, a dieťa s nimi nemá nič spoločné. Navyše, toto pomenovanie je často spojené s udalosťami, ktoré nie sú zrovna najveselšie☹ Ale samozrejme aj to je každého osobná vec, ale je to to isté ako pomenovanie miláčik, dieťaťko... pr e psa.
@kali23 statisticky v utokoch na cloveka vedie nemecky ovciak a jazvecik je az druhy 😀 A teda ja by som sa mojmu jazvecikovi niekedy ani necudovala, keby niekoho hryzol(zatial sa drží). Ludia si myslia, ze ake mile male rozkosne a podsuvaju sa mu a on je polovnik a chce mat od nich pokoj a riesit si svoje.
@petronesa myslela som, ze sme si to uz vysvetlili... tazko hodnotit, ked si tam nebola ani ty a fakt nevieš ako to naozaj bolo... 😉
my máme malého útulkáča, a všetci rodicia na vychádzke svojim detom "dovolili" hladkat ho cez náš plot, nielen ze dovolili, ale este dieta nabádali, poď pohladkaj psíka! ehm, susedia majú aj dogy, aj vlkovavov aj vlčiakov... vobec by som sa nedivila, keby niektorý pes to dieta proste pohrýzol cez plot... a na vine by bol samozrejme hlúpy a nebezpečný pes alebo jeho majitel... 🙄
@vejula Počkej,já už dítě mám,zrovna jsem ho uspavala...stejně,jako jsem uspavala Komina když byl stěně a učili jsme ho spát na chodbě. Rozdíl v tom nevidím,o oba se bojím a pro oba chci vychovat tak,jak se sluší a patří. Jsou oba členové rodiny. Každý člen má svá práva a povinnosti. Komin už ví,ze když se koji,tak neleze na sedacku,smí malému oliznout ruku,nebo nohu,volá nás,když malý brečí, zkrátka je pravoplatnym členem rodiny.
a zabudla som, mňa viac štve, že niektorí psičkari neupratujú ,,nádielku" svojich maznáčikov. Toto je podľa mňa rozumnejšie riešiť, ako pomenovanie a povstavenie psa v rodine!
@katka0905 Tak to jo...pes se nedá zavřít do mrazaku,takže tě čeká ještě pár let soužití..u nás je to teď podobně,večer s Komínem chodí přítel,jsou zvyklí na půlnoční procházku a v tu dobu kojim😉 v létě jsem vzala prcka do kocaru a šli jsme taky,ale teď už bohužel...přítel teď tomu říká Chlapska hodinka😉 jeee jak mi ty noční procházky chybí...😉
@lussy23 presne tak, zakladatelka temy by mala riešiť tento problem ak jej až tak vadia psy, a nie to že na nich niekto pokrikuje miláčik či bábtko 😀...ale tak každy mame ine priority....
@maminuska Ja odpovedám len na otázku zakladatelke tejto témy: Podla mna je to choré!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Úplne neprirodzené, dehonestujúce !!!!!! Ja mám pred psami rešpekt -od malička sa nenormálne bojím ešte aj čivavy a ked vidím náhodou velkého psa - ked aj za plotom----úplne zdreveniem, krvi by sami nevedel dorezať, nenormálne sa bojím psov a mačiek taktiež. Len málokto to vie pochopiť. 😔
PS: prosím, neútočte na mna...je to len moj názor ani ja sa nestarám do vašich názorov. Dakujem.
@fallingstars vyargumetovala som svoj postoj ako som najlepšie vedela. Zrejme nejdeme v jednej rovine.
@fomarik V pořádku,jistě máš nějakou fobii,špatnou zkušenost,nebo jen obyčejný strach,ze by mohli ublížit. Ovšem bohužel tito lidé se při kontaktu s velkým psem,zvlášť pokud je sám pes labilnejsi mohou dostat do problémů,jelikož se nechovají přirozeně a může se stát,ze ten pes zdánlivě bezdůvodně zaútočí...takže pozor na to,pokud by ses s nějakým velkým psem setkala,snaž se chovat přirozeně,pokracuj v cestě a hlavně neutikej.
toto samé ja nechápem pri vyjadrovaní lásky.niekto povie ľúbim hráškovú polievku a potom povie synovi ľúbim ťa.podľa mňa treba robiť rozdiely koho ľúbim a čo mám rád.to samé so psom.pes je člen rodiny.ale nikdy sa nedostane do roviny mojich príbuzných.
@lussy23 keď si toho svedkom, nič Ti nebráni volať mestskú políciu, tak isto ako keď majiteľ nemá psa na vodítku a pod. zákon č. 282/2002 Z.z. §7 Priestupky
Tu je link:
http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/htm_zak/jas...
@kali23 uplne suhlasim. Mame doma psov dvoch. Jeden je radeny medzi "bojove plemena" a druhy je labrador. Obaja maju za sebou vycviky, posluchaju a NIKDY mi nenapadlo nedoverovat im. A to su v kontakte s nasim synom od narodenia. Maleho volame maugli, lebo je ako clen svorky, hraju sa spolu, mazna sa s nimi, hladka ich, psy ho plne respektuju a maju radi.. Vcera som pocula ako to nase bojove plemeno steka pri plote. Kedze nie je ustekany, cudovala som sa, co sa deje a tak som vysla na zahradu. Chalani od susedov do neho hadzali kamene.. Nerko to bral ako hru, ale necudovala by som sa, keby sa rozzuril. Keby sa nedajboze nieco stalo, tak je na vine pes, resp. ja, lebo ved nikto by neriesil, ze dvaja mali spratkovia tam do neho hadzu sutre...
@ginger_fox polovička psíčkarov by platila pokuty a to vrátanie neodpracávania hovienok.
@ginger_fox A uz jste nekdo tu policii volal? Ja sice upozornuju, at si to uklidi, ale vetsinou mi nekdo rekne, ze nema sacek, do ktereho by to dal.
@maminuska aspoň by sa zvýšil príjem obecných rozpočtov 😀
Keby všetci tí čo sprepáčním "pi.ujú" na psíčkarov a na ich správanie naozaj zavolali policajtov, tak by si páni majitelia viac uvedomovali svoje povinnosti, svojich psov by si zabezpečovali a mnohým problémom by sa predišlo. Lenže keď je na SK vymožiteľnosť práva taká aká je, tak sa ľudia len rozčulujú, ale Mestskú políciu nezavolajú.
@alamo to si píš, že ano 😉
Ahoj. Také přispěji do diskuze 🙂 Čekám první miminko, bydlím v panelovém domě a mám labradorku Kačenku. Má canisterapeutický výcvik, poslouchá a i když je neskutečně rozmazlená, tak přesně ví, kde je její místo. Od štěněte je v kontaktu s lidmi a dětmi a někdy se i divím, s jakou láskou, a hlavně trpělivostí, s nimi "jedná". Nikdy by mě ale nenapadlo mlvit na ní stylem: "Pojď k mamince, hačni si k mamince, neběhej od maminky..." a tak. Mluvím s ní asi jako s člověkem, tím myslím, že si s ní povídám a vyprávím jí (muž je přes týden v práci a jezdí domů až v pátek 😒 - tak mi nahrazuje, vlastně dělá, společnost pouze ona), ale prostě poslouchat musí. Myslím, že jí to dělá i dobře, zná hranice, zná pravidla. A to je důležité.
Souhlasím s Tebou @kvetinqa , kdyby se, nedej Bože, něco stalo, tak to odneseš Ty a pes. Znám co dokáží lidé. Jednou mi v nemocnici pacient nakopl psa jen tak. Kdybych mohla, byl mrtvý, de*il. Kačka to ustála, ale dlouho byla nedůvěřivá.
@malinkaaninka Je to smutný,ale můj pes je kolikrát nad některými mými příbuznými...nepomlouva,nelze,má nás rád...a to bez podmínek.

@kali23 ja som v žiadnom prispevku neuviedla názov tochto plemena ako bojoveho tak neviem či sme sa nepochopili alebo ako ale uplne si prekrutila moje slova v tomto lebo ja som myslela ako bojove plemena pitbul a podobne nim a je plno plemeniem čo su na rozne veci šlachtene ale určite su šlachtene plemena vyslovene len na utoky a boje a su take ale ja sa v plemenách nevyznam takže nemožem posudiť plemeno a ich vyšlachtenie a ja som preto nedefinovala uričte plemeno ale sto pro take plemeno je ....... na rozne zapasi a pod.
a jazvečik je to lovecky pes vyšlchteny pre plovnikov, na stopovanie a vštko čo k tomu sufici ak sa jazvečik držk s kratka je to v pohode a da sa ale akonáhle pustite jazvečika do stada z husami alebo so sliepkami tak dokáže (aj nemusi) všetko pozabijať pretože to ma v sebe ale pritom to nemusi byť ako v zlom a on si to ani neuvedomuje je to proste chyba čoveka ked viem že to je polovnicky pes tak ho tam proste nepustim, každe zviera svoj udel, su slepecky, požiarnicky, zachranarske psi v korách, pri lavinach a pod. su psi už aj pre alergikov je ich spusta ale neštudujem to aj ked my sme hladali psika tak sme vyberali podla charakteristiky - aj ked to nemusi uplne sedieť geny a jedno s druhym a každy jeden pes ma aj svoju povahu ako aj človek
bud sme sa nejako nepochopili alebo je to male nedorozumenie! 😒
ale suhlasim s tebou s druhou polovicou a to iste som len trošku inymi slovami napisala aj ja v predošlich uryvkach že sa mi nepači že sa sudia psi pretože ubližia človeku a pritom mohli byť vyprovokovane ale ked ubliži človek tak sa nič nedeje.... toto sa ani mne nepači a hneva ma to 😠