Povaha manipulátora. Viete s nimi bojovať?
Je sympatický, milý, usmievavý, zábavný, pôsobí dojmom inteligentného a rozhľadeného človeka, všetko vie a pozná ... a predsa sa v jeho prítomnosti cítite nepríjemne, neslobodne a vaše sebavedomie sa scvrkáva na nepatrnú bodku. Nuž mala som do činenia s nebezpečným úkazom – manipulátorskou osobnosťou.
Manipulátor=topiaci sa diktáror.
Môže mať viacero podôb, môže pôsobiť ako dobrý altruista, tvrdý diktátor alebo obeť potrebujúca vašu pomoc. Zaliečaním, chválami, prípadne vzbudzovaním pocitu viny si vás snaží získať, hrá sa na kamaráta, na ktorého sa možno vždy spoľahnúť alebo úbožiatko, o ktoré sa treba starať. Keďže spočiatku vystupuje presvedčivo, takmer každý mu bez odporu podľahne. Až neskôr vyjde najavo, že je to tvor bez chrbtovej kosti, neváhajúci sa uchýliť k tým najrafinovanejším zbraniam proti svojmu okoliu. V skutočnosti je to totiž osoba vnútorne veľmi nešťastná a nespokojná sama so sebou. Je to topiaci sa človek, ktorý sa po chrbtoch druhých snaží dostať nahor. K správaniu ho motivuje zvnútornený obranný mechanizmus, ktorý využíva ako prostriedok na prežitie. Pri tom druhým ich vlastný život otravuje, utláča ich a bráni dýchať. Vyčíta nedostatky, obviňuje, posudzuje, neustále na niečo poukazuje a kritizuje. Tým sa snaží zakryť vlastné nedostatky, o ktorých podvedome vie, ale za nič na svete by ich nepriznal. Znižovaním hodnoty druhých sa snaží nadobudnúť stratenú rovnováhu, aby sa sám cítil v bezpečí nad hladinou.
S manipulátorom sa obvykle veľmi ťažko komunikuje. V rozhovore počúva len seba, z ničoho nič zmení tému, keď rozprávame my, tvári sa nezúčastnene, na naše otázky odpovedá protiotázkou alebo vôbec, uhýba pohľadom. Rád sa múdri, používa odborné termíny, ktorým ostatní nerozumejú, argumentuje polopravdami. Často klame a zavádza. Manipulátor celkovo nie je schopný niesť zodpovednosť za svoje správanie. Je to typ nezrelej osobnosti veľmi nebezpečnej pre svoje okolie, najmä pokiaľ sa s ňou stretávame príliš často a intenzívne.
Manipulátori môžu byť naši známi, príbuzní, kolegovia v práci, či dokonca dlhoroční „milujúci“ partneri, dôverní priatelia, rodičia a či vlastné deti. Na svoje vládnutie nad nami tak využívajú hlboké citové puto k nám. Využíva morálne zásady druhých na naplnenie vlastných potrieb.
Poznáte ich? Viete s nimi bojovať? Poraďte, prosím
ano, ale už je to našťastie preč...musíme žiť aj tak
A ako sa daju otvorit oči človeku ktory je manipulovany a "nevidi" to ,lebo je to jeho rodina? Je to velmi smutne pre mna pozerat sa na to ako ho manipuluju a využivaju. Každy naš rozhovor o tom skonči hadkou ,pretože on si mysli že pomaha a pri tom to už pochopili aj pribuzny len on nie??? ☹ ☹ ☹
@bubinko83 ved, pisem, ze je to tazsie...nenapisala si, ze sa ta to tak bytostne tyka...
je ine, ked vidis znamu, alebo kamosku, ktoru manipuluje manzel a ona to nechce zmenit.
ked niekto manipuluje tvojho manzela, tyka sa to aj teba...lebo ste jedno telo, jeden duch.
je este jedna vynimka, kedy mame pravo vrtat do osudu druheho...ked sa to tyka nasho nezletileho dietata
mám na krku psychopata-manipulátora s ktorým mám dieťa, našťastie nie je to môj manžel ale bývalý priateľ s ktorým už 5 rokov nebývam v jednej domácnosti, asi pred pol rokom som stretla človeka ktorý mi je sympatický a ktorého by som chcela bližšie spoznať, dozvedel sa o tom môj ex-partner a mám peklo, sleduje ma , vyhráža sa mi, nedá mi pokoj ak príde pre malú nadáva mi neskutočne, nemôžem sa normálne pohnúť z domu, dala som na súd o úpravu styku s maloletou Paulou a úpravu výživného tak sa na súd nedostavil, a ďalšie pojednávanie máme v septrmbri, čiže zase mi tu behá kedy sa mu zachce a berie si malú kedy mu to vyhovuje , lebo že on je otec a má na to právo bojím sa hlavne o malú, má 5,5 ročka .....on chce že ak ja pôjdem vonku ,aby som mu malú doniesla, doteraz mu malá nechýbala v noci, starala sa mi o ňu moja mamka až teraz odkedy zistil že sa s niekým stretávam mu záleží neskutočne na malej a ja som už (kurva)....poraďte čo mám robiť ako sa mám s ním normálne dohodnúť už sa to nedá vydržať
No tak do tejto témy sa mi nedá nenapísať...
S jedným takým čakám dieťa,s jedným takým žijem. Tiež sa tozačalo pri nevinnom zoznamovaní, bol milý ale až do vtedy kým som sa do neho úplne nezamilovala. A vtedy to začalo. Jedeň deň že ma lubi chce byť o mnou, druhý deň že som ku...,pi..., že ma nenávidí, a potom zas opravedlnovačky. A tak to šlo až kým som neostala tehotná. Prvá reakcia, že pojdem na potrat, na druhý deň že sa na dieťa teší, na tretí deň že diťa nie je jeho, a štvrtý deň chce so mnou žiť... A vyberte si. Tiež som to ist čas znášala, nakoniec som sa rozhodla ísť s ním bývať, dieťatko som i nikdy nechcela vziať i ked som mala na mále 😒 tak ma psychycky deptal až som skončila v nemocnici s krvácaním , a bola som na rizikovom. Musím zaklopať, teraz sme v 28tt. maličká kope, a dúfam, že sa teší na svet... Ale späť k téme.
Jeho deptanie pokračovalo aj ked sme spolu začali bývať. Nazačiatku to bola katastrofa. Nebolo jedného dňa čo by som nepreplakla. Každý deň som si balila veci a vyháňal ma z domu jak prašivého psa. Potom sa mi velice ospravedlnoval a bolo dobre. Ako ste písali, nájde vaše slabé miesto a tam vás bude chcieť zničiť. To moje miesto je moje dieťa, a to že ho milujem. A on tovšetko zneužíva. I napriek mojej snahe sa mi dopraje tak týždeň- dva v klude kedy je milý, a ja pocuťjem eufóriu šťastia že sa aj on teší na maličkú, že ma lubi. Len zas mu to prepne, tak ako napríklad aj včera. Bol Valentín, doniesol mi čokoládu, pohladklal bruško, a večer som už bola pi...,ku.. a žemám odísť z jeho bytu, že lutuje že ma spoznal, a dnska ráno správa, že dúfa, že som pochopila že ma nelubi a nehce so mnou byť...a dovod? Nemám tušenia...
Prepáčte že tento "love story" je trošku dlhší, ale ja toho človeka milujem a nenávidím zároveň. Raz je úžastný, najlepší, proste písala by som o nom len v superlatívoch, a na druhej strane... ach ... Nevyznám sa v nom :( a to ma ničí... neviem ako byť voči tomu odolná, a ako si na to zvyknúť
@simi906
Stasne mi topripominapribeh me kamaradky..
Zvykla si na tento pristup manzela..
Proc?
protoze se tesila, ze kdyz se na ni vybije,ze bude nasledovat par dni,kdy ji bude nosit v naruci..ktere je videt jen ve filmu. 😉 .
trpela vedome i za malo osolenou polevku.. a tesila se na tech par dni..Vymenila 90 procent svych tragickych chvil plnych bolesti a ponizovani za 10 procent "RAJE"..
az do chvile,kdy tehotna spadla a on do ni nestastne kopnul..a odkopnul ji placentu..
narodil se KRASNY chlapecek,ale dozivotne na vozicku..😢
RADA: UTIKEJ pryc..to, ze ho milujes..to je jen strach, ze te uz nikdo nebude milovat a uz nikoho milovat nebudes schopna ..
Ver tomu, ze to neni pravda..🙂
@irriss tvojej kamarátky mi je veľmi ľúto, neprajem to žiadnej... ale čo z toho keď to nedokážem? možno som ako ona, vymením tých 90% trápenia za 10% v raji.Je to presne tak ako píšeš. Možno mám silné slová, ale slabé skutky. Jednoducho to nedokážem, velmiho lubim a záleží mi na ňom. Bojím sa že zle dopadnem, napriek tomu že sa snažím ako len viem. Otázne je že prečo sa tak správa? veďvraví že ma lubi, že sa teší na maličkú, že je rád že ma má. nenávidím toto "obdobie" ked má chuť sa hádať a ponižoať ma :( trápi ma to, napriek tomu chcem byť silná a zotrvať, ale kde je moj strop ?
@irriss možno že aj... lebo d kedy som jeho spoznalanemám nikoho.Zmenila som trvalý pobyt k nemu, s matkou už nemám taký vzťah aký som mala... nemala by som sa kam vrátiť. Alevtom to nebude. Ja chem byť ozaj s ním a byť šťastná. Len mám strach, že ked sa malá narodí tak ma odkopne jakhandru, a ja nebudem mať kam ísť. A budem si vyčítať že to bolo len koli tomu, že som siju chcela nechať... ťažké to je :(
@simi906
At se na to divam, z jakekoliv strany..porad mi vychazi jen jedine..strach zustat sama...a nemit kam jit.. ☹
Vis, idealni maminka je ZAZRAK 😉 ,
ale zkusila bych to znovu u ni...zatukat, obejmout..potlacit hrdost..a sverit se..az po reakci maminky bych tuto moznost prehodnotila..a v pripade pozitivni reakce "alespon chvilkove pauzy" od partnera vyuzila..
Podle meho, on vi, ze jsi na nem zavisla... 😉dokud o tom bude presvedceny..nepoznas jak to myslli..zda jeto jeho (bez)charakter nebo jestli jsi pro neho "zatez" 😉a nebo "jen" misto, do ktereho si jde kopnout,aniz by chtel... 😉
@irriss k mame sa nemôžem vrátiť... po pravde je na tom zle, a bojím sa že by potopila ešte aj mna :( myslím finančne.znie to kruto ale je to tak .Možno príde o byt a ja aj tak nemám kam ísť, nechem bťy s malou sama ... ale čo ak chcem ostať s ním?to sa potrebuje cítiť tak nadradený, a stále ma ponižovať a vyhadzovať? ... máš pravdu, on vie že nemám kam ísť :( myslíš že toho len využíva, alebo o čo mu vlastne ide?
@simi906
Jednoznacne toho vyuziva..ale muze to byt i tim, ze TY sama jsi mu dovolila zajit az takto daleko...Ja vim, ve znameni Lasky..nic si nevycitej..ale je treba to zmenit..sla jsi za laskou, ale nedala jsi ji hranice, az kam jsi schopna ji do sveho "ja" pustit, doslova si te Tva Laska vycucla...a ty ses nechala.. 😒
Myslim si, ze kdyz ma"krize"..rad by sel a bouchnul hlavou o zed..ale proc si sam ublizovat..kdyz to muze bolet tebe a jemu se zaroven ulevi??
p.s. Ted si nevzpominam kde, ale nekde v Orientu se pocita vek ditete uz od poceti..i ja si myslim,ze ZIVOT zacina pocetim a prenatalni zivot je tudiz soucasti zivota "na svetle"..
Tim Ti chci rict,ze by ses mela zamyslet nad situaci, protoze kdyz places, neplaces sama..kdyz te neco boli,boli to a trapi to i Vanesku.. 😉
mate nejake dobre pratele a nebo moznost jit do poradny??
@irriss práeže toto si plne uvedomujem! že ak sa trápim ja, trápi sa aj ona... včera som cítla ako kopala ako keby chcela povedať: mami neplač... Ale prečo to tak necíti aj on ? Malá je jeho, občas sa s nou rozpráva, teší sa na nu, a zároveň jej taktoubližuje cezo mňa. Nevie to pochopiť. A o poradni sa nechcem ani zmieňovať, už b bol oheň na streche. Jemu nič nepomože, sám mi povedal, že sa nemá koli komu,ani koli čomu zmeniť. Ceé 4 roky sa tak správal k bývalej, ale že vraj pri mne teraz dospel, že sa správa lepšie. No neviem, neviem...
Keď teda vravíš že jemu akýmto spôsobom uľaví, ako mu mám dať najavo, že ma to netrápi? Alebo abysa on zbadal, že aha, toto som prehnal, ublížil som jej... toto chcem aby si uvedomil !
@irriss no,udobruje si ma svojim vtipom, zmyslom pre humor. Snaží sa ma rozveseliť, až kým a neusmejem,lebo potom vie že už jedobre. Ale vo väčšine prípadov vždy doleziem ja, ale teraz som dosť naštvaná takže doliezať tento krát nemienim... aj ke viem, že on to neurobí.
A aké má citlivé miesta? Myslíš, čo by mu mohlo ublížiť? Najcitlivejší je a svoju mamu, ale na tu nemožem krivého slova povedať,je strašne super, vchádzame spolu
@simi906
pokud je to Mama v pravem slova smyslu...neprestavej ji povidat a sverovat se..nenech se zastrasit..ve Tvem pripade je podle meho jedina sance jak zklidnit situaci.. 😉
Kazde dobre mame lezi na srdci dobro a stesti ditete..a ted ma TRI .tebe, jeho a malickou 😉
Nemela by delat rozdily..pokud je to mama, o ktere si myslis, ze je spravna mama.. 😉
My mamy jsme mamy VSECH deti..male, velke..vek nic nic nic nezmeni..
@irriss akurat som jej volala , nemala moc času so mnou hovoriť, lebo je v práci, povedala že m eše zavolá... ona mala vždy záujem že ako sa máme, či je všetko v poriadku. Ale kolkko krát mi už aj ona povie, že to si musíme my dvaja vyriešiť, atď... mne asi pomoci nie je, ach jaj... to zas bude víkend :( len ma bude obchádzať, ja zas vedla v izbe budem plakať, potom mi bude vyčítať že sa nezaujímam či je hladný a úplné kraviny.. :(

@jarus1ale no, prečo?Stalo sa niečo vážne?:(