Pôvodom som Slovenka, ale doma som v zahraničí
Chcela by som trošku vyspovedať slovenské mamičky, ktoré si našli manželov/partnerov v zahraničí.
Ako dlho vám trvalo, kým ste sa „tam“ začali cítiť doma? Boli chvíle, keď ste sa cítili osamelo? Ako vás prijala partnerova rodina? Ako to prijala vaša rodina na Slovensku, keď sa dozvedeli, že zostanete žiť vonku?
Začali ste niektoré veci robiť inak ako sme zvyknutí my tu?
Ja som pár mesiacov strávila v Anglicku. Pre starších Angličanov bolo všetko, čo som robila „naším spôsobom“ divné. Mať na obed polievku a druhý chod, tak to bolo niečo nemysliteľné. Umyť si ovocie, predtým než ho zjem? A načo? Veď je anglické! Zato odpadky do separovaného zberu bolo treba minimálne opláchnuť... Keď sa chceš poumývať máš na výber dva kohútiky. Z jedného tečie voda ľadová a z druhého horúca. Hmm, ktorý si vyberiem? Spomínam si, ako anglická mamička svojmu jeden a polročnému synovi dala v aute snack – slané zeleninové čipsy (spomenúť to tu na MK, tak by sme si prečítali niečo šťavnaté). Otázky či viem používať internet, vysávač, mikrovlnku, či sú aj u nás semafory po nejakom čase púšťa človek jedným uchom dnu, druhým von. Skrátka, cítila som sa ako zvláštny druh z tretích krajín 😒 Vtedy som si začala uvedomovať, že som cudzinec v ICH krajine, kde platia ich pravidlá, zvyky, spôsoby. A pokiaľ by som tam chcela zostať žiť, musím sa vzdať niektorých mojich zaužívaných spôsobov a prispôsobiť sa ich zvykom. Riešili ste aj vy niečo také? Museli ste sa vzdať niektorých našich zvykov?
Nechcem rozoberať, ktorý spôsob života je ten správny, lepší. Človek si asi vyberie z každého to, čo mu najviac vyhovuje a urobí si po svojom. Čo ste napríklad začali robiť inak, ako ste robili na Slovensku?
Aké to je vychovávať deti v zmiešaných zväzkoch? Učíte ich slovenčinu? Spievali ste im slovenské uspávanky, keď boli ešte bábätká? Čo naše zvyky a tradície? Snažíte sa niečo z nich presadiť aj vo vašej rodine?
Cítite sa teraz vnútorne, po tých x rokoch v zahraničí viac Slovenka alebo Američanka, Nemka, Angličanka atď.? Ako vás oslovujú vaše deti? Ste pre nich mamička alebo mummy?
Nechýbajú vám slovenské Vianoce, horalky, kofola, makové šúľance, pirohy? 🙂
Ak máte chuť, napíšte sem vaše životné príbehy, nech si tu môžeme prečítať aj niečo z iného súdka 🙂
PS: klobúk dole pre vami 🙂
@vroni ahoj,tie otazky ohladom zhanania prace dostavam na SK uz devät rokov a mam ich plne zuby.........tak odpovedam,vyzeram ako urad prace????? 😠 mne pred rokmi nikto pracu nehladal,sama som musela.......este sa najdu dokonca drzi znami,ktori ma po par vetach prekvapia otazkou,ci nemam par eur nazvys pre nich,to mi uz dvihne dobre tlak..........
@vroni Vroni s tymi jazykmi mas pravdu 🙂 to bolo dobre; lebo ludia co v UK umyvaju riad s Poliakmi a dojdu domov a povedia ze vedia anglicky - mne to dostava do kolien 🙂 😀 😀 a to neroznaju predpritomny cas od priebehoveho 😀 😀
Este ma napadlo k tym restikam - siet restauracii Crocodile je velmi dobra; perfektne jedlo; super obsluha; tie su po celom Francuzsku; je to styl *all you can eat* ale fakt dobre; predjedlo-kolko chces; hlavne jedlo - vyberies si z jedalneho a dezerty rozne-tiez kolko chces.
@modrazaba, vdaka, v juli vyskusame 😎
@erikasadek, nestretla som ta (skoda 😉 ), ale mala som na mysli chlapov - casnikov, vzdy boli taki "plechovi" ako keby boli na statnej navsteve. Jedineho usmievajuceho sa casnika som zazila v Avignone, ale to predpokladam, ze skor neodolal mojej "uzasnej" francuzstine 😀
Joj, zienky moje, nahodou na Sk je super. Ale musite si najst restiky a obchodiky a apoteky a chodit tam pravidelne. A otocit tam 200-300 eur a potom mate vzdy super servis 😀 ja sa nestve,, ja si este aj darceky vypytam a vzdy mi daju 🙂 a pokecam aj s casnikmi, aj s predavackami (ale urcite nie v retazcoch) a je nam vsetkym dobre. Hehhee.
Ale tiez maximalne tri tyzdne a hajde domov. Mna asi najviac vytacaju auta na ceste. A potom po poslednej navsteve teraz v aprili...ja som si myslela, ze horsie cesty ako mame na Sk uz nemozu byt...ale ono vam to ide. To uz nejde o to, ze netrafit dieru,ide o totrafit tunajmensiu 😀
Ja som 14 rokov v Nemecku.Prisla som tu ako osemnastrocna a velmi rychlo som si tu aj zvykla.Malicka(ma 5 rokov) zacala od troch rokov rozpravat nejak automaticky trojjazycne.Je zaujimave,ze ked je na slovensku a vie,ze ju vsetci rozumeju len ked hovori po slovensky,prepne automaticky do slovenciny.V Nemecku hovori vsade nemecky,len so slovakmi po slovensky.Od malicka som jej spievala slovenske pesnicky a teraz vsetky ovlada.-)Anglictinu si zdokonaluje hlavne z pesniciek,ktore pocuva a obdivujem jej perfektnu vyslovnost sloviciek.Robi zo mna hrdu maminu 😉
A zivot tu v nemecku...hmm,skutocne sa tu citim ako doma.Dovolenky travim rada u maminy na slovensku,no pripadam si tam obcas trosku zvlastne.Mozno aj tym,ze po odchode som si neudrziavala ziadne kontakty s kamaratkami a tak travim cas s mamkou doma sama..Tu v nemecku mam kopu kamosiek,zaluby,dobru pracu a citim sa dobre...
Vianoce miesam s slovenske a aj nemecke zvyky dokopy,na velku noc hlada malicka v zahrade cokoladove vajicka atd
A co sa tyka zivota v Afrike...U manzelovej rodiny (v Nigerii)som bola raz,na par tyzdnov ked sme sa brali a musim potvrdit to,co stoji na zaciatku tejto diskusie.Je to zivot plny strazenia,sluhov a hrania sa na nieco,co nepokladam za spravne.Preto som tam uz viackrat necestovala.
Niektore prispevky su tu dost smutne.......hlavne ta integracia a zaradenie sa do spolocnosti je asi tazsia v Europe, ako v USA.
Musim sa priznat, ze ja ked som americanom (mojim znamym a priatelom) ukazala nieco nase "slovenske", tak nikto sa necudoval, ale blo nadseni, ze sa dozvedeli nieco nove....vzdy sa ma pytaju, pri urcitych prilezitostiach otazku: " a u vas sa to ako robi?"
Ja mam stastie na ludi....... a k americanom sa staviam uplne opacne ako pisala napr. @katkanova o britoch. Vela dobreho ma naucili...nemam problem vidiet vyrasat moje deti v americkej kulture...(samozrejme urcite veci sa mi nepacia tiez) a v okoli, kde zijem sa mi velmi paci.
Este som sa ta chcela spytat, preco byvas v takej lokalite, kde sa ti nepaci? Nemate moznost na prestahovanie?
Ale ako vidim, vacsina sme na tom rovnako......nadavame na "slovenske sluzby" v restauraciach 😎 😀 No ja sa chystam v lete domov a uz sa nemozem dockat.....
@digysa byvame tu preto lebo tu mame obaja velmi dobru pracu - ktroru mame nielen radi ale je aj velmi nadstandardne zaplatena, inak by sme to tu uz davno zabalili 🙂 navyse tu za tie roky mame velmi vela priatelov, aj s detmi takze maly si teiz postupne vytvara vztahy ... a k tomu ako sa k nim stavim - myslim ze anglicania a americania su dost odlisni ... a este anglicania specialne v nasom meste su ini od celeho anglicka asi 🙂
Žijem v USA 9 rokov a cítim sa tu viac doma ako na sk.
Slovensko mi chyba veľmi. Hlavne rodina a známi Kamosky jedlo, prechádzky po meste. Ale po mesiaci na sk (buď každý rok alebo každý druhý) sa už teším naspäť domov.
Sk aj keď milujem je stále po zadu čo sa týka života, mentality, ignoranstva ľudí, servisu, služby, kvalitou,
V USA sú všetci tolerantni. Hlavne kdezijem. Je to super lebo každý je z inej krajiny. New york je veľmi kosmopolitne mesto. Plne kultúr, nikto mi nedávajú javo ze tu nepatrim, ziadna negativma skúsenosť. Ak náhodou postrehnu môj akcent so záujmom sa opýtaju z kadiaľ som. To ze som cudinka sa berie skôr pozitívne medziamericańi. Skôr je to prednosť ako negatívum.
S dieťaťom sa snažím rozprávať po slovenský od prvého dňa. Ale cim dalej je to ťažšie.
Niekto sa vyjadril na prvej strane ze je to prirodzene rozprávať materinskou rečou s deťmi v zahraničí.
Je to veľmi ťažké!!!! Ja mám manžela z ďalšej krjiny. Takze mame 3 jazyky a hlavne dieťa mi odpovedá anglicky na všetko a potom sa to pletie. A . Rozmýšľam či. Mi vôbec rozumie. Viem ze áno. Alena to myli keď odpovedá po anglicky.
@norwayka dobry den prajem ja by som sa chcela opyta mi z manzelom sme slovaci a manzel pracuje v norsku a mame moznost isc z detmi tam zit.ale mam obavy o deti o jazyk a ako sa budu ucit po norosky ked su slovaci.a este mam jednu starost co ak mi deti vezme socialka alebo urady co ukazovaly v telke len za to ze ich otec boskal na usta.stale sa rozhodujem ci mam ist a ci nie .prosim o radu dakujem
@aliza tebe odpoviem, nie si dnes vytvoreny nick. Takto krasne sa prekrucaju statistiky... Bolo odobratych 200 tis.deti, co by bolo kazde 5.te dieta k dnesnemu poctu miliona deti v Norsku. Len ti, co toto napisali, resp,povedali, zabudli povedat, resp.zle prelozili, ze tych 200tis nie je z dnesneho poctu, ale od roku 1920. Takze tak. Inak sa uz na tuto temu ja nevyjadrujem a ni nebudem, lebo ma to uz nebavi, kolko blbosti a vytrhnuti z kontextu som si precitala. A kto chce tomuto verit, tak ja nebudem presviedcat o opaku,
@norwayka ved ja rozumiem, sama zijem v Uk a tiez kazdy si tuka na celo, ze co tu s detmi este robim, ze preco som odtialto neusla. 😖. Ale to Norsko bolo tak presvedcivo podane....videla som par dokumentov, kde hovorili o tom, ako cele rodiny pachaju sebevrazdy, ked k nim ide socialka a pod..... bolo to fakt presvedcive, az som uverila 😔
@aliza je to na zaplakanie, co sa roztocilo na SK, CZ, RU, PL. Niektore pripady moli byt take vseliake, za vsetkym su ludia. A detii sa beru, to nebudem dementovat, ale chvala bohu, ze sa beru. Ja dakujem, ze mam sancu vychovavat moje deti tu a ze mozu prezit svoje detstvo tu. UK komentovat nemozem, lebo neviem, ale mam problem verit vsetkemu, co sa popisalo. Nejake pripady-urcite a to na zaplakanie, ked system funguje opacne. Ale teraz pomaly uzavriet hranice a vsetko zapadne je strasne hrozne. Najskor, UK, potom Skandinavia, teraz uz FR, DE, IT, cela zapadna Europa... A zrazu uz to nie je ani o detoch, ale protigayovska propaganda. Cele divne.
@adka707
@aliza
preboha kto sa boji socialky? to sa akoze niekto rozhoduje ci pojde do nejakej krajiny alebo nie kvoli socialke? 😀
TO mi pripomina clanky dole... baby, ved slovenske media zase potrebuju rozoberat voloviny... ked uz grecko nikoho nebavi, tak treba vymysliet nieco ine,.
akoze sorry, ale tomuto niekto naozaj veri, resp. venuje pozornost?
http://www.hlavnespravy.sk/sexualna-vychova-det...
http://www.magnificat.sk/2012/02/horror-pod-pla...
ja teda zijem v nemecku, pre doplnenie..
minule som bola na slovensku na navsteve a chcela som pozriet hlavne vecerne spravy (tusim na markize?), ze co je nove na slovensku. Prva sprava dna (!) bola o nejakej zene, ktora potratila pocas cestovania v autobuse, este tam s nou robili interview a aj s vodicom autobusu.. SLovenske media.... ☹ a ked si nabuduce vymyslia nejake hluposti aby bolo zaujimavi, tak o tom ludia este aj diskutuju ☹
Tak ja som v Kuwaite chybaju mi kupelne oblatky,margot,artemis,cabajka,madarska salama,sunka,bravcove maso a nielen to,prostredie je tu strasne ubyjajuce,nepriatelski ludia ukazuju svoju nenavist cudzincom kde len mozu,vela toho tu chyba,prostredie je strasne zamorene,voda,vzduch,more.Ja sa tesim ako male decko ked kazde 3-4 mesiace ideme niekam do EU.Moj muz tiez nieje fanusik Slovenska takze tam chodime velmi malo ale mne staci aj ten Pariz,Monaco,Amsterdam,Benatky,Florencia hlavne ze sme prec odtialto aspon na chvilku
@fidka79 to som si myslela aj ja, ked som prisla zit do Kanady a stretavala som deticky Slovakov a deti vedeli po slovensky len pasivne. Neveriacky som krutila hlavou nad tym, co su to za rodicia. PO 10 rokoch v Kanade a vlastnych skusenostiach sa uz vobec nedivim a uz absolutne neodsudzujem
1. Nie kazdy Slovak zijuci v zahranici zije v uzavretej slovenskej komunite, kde dieta do nastupu do skoly nepocuje nic ine len slovencinu, niektore deti su od jedneho roka v skolkach, kde pocuvaju cca 10 hodin denne anglictinu
2. nie kazdy Slovak chodi kazdy rok na niekolko mesiacov na SLovensko, ci ma k dispozicii babky, ktore su 6 mesiacov na vypomoci s detmi, niektori chodia radsej na dovolenky do inych krajin a babky nanajvys pokecaju raz za mesiac na Skype
3.NIe kazdy Slovak ide dieta prizabit, ked sa mu smykne jazyk a pouzije miesto slovenciny anglictinu, pre niektorych je znalost uradneho jazyka krajiny, v ktorej sa dieta narodilo, v ktorej sa bude vzdelavat a pravdepodobne zit prioritou a znalost jazyka rodicov je povazovana za bonus, nie nevyhnutnost
@mariuskaa uplne chapem, ja ked pridem z prace a deti doma hucia po anglicky tak po 1. nemam chut nikoho cepovat a dozadovat sa slovenciny
2. ked pocujem anglictinu a som unavena automaticky odpovedam po anglicky bez toho, aby som sa na sekundu zamyslela, aku rec pocujem a v akej mam odpovedat.
3. a toto som vzdala uz pri dcere - ked robim zo synom domace ulohy (5 rokov) automaticky rozpravame po anglicky, inak sa to ani neda, taktiez denne maju citat knizky, kedze sa ucia citat, takze aj vyber kniziek musi byt anglicky
Su v zivote aj horsie veci ako ked dieta nehovori recou svojich rodicov. Pre dieta je dolezite ovladat rec krajiny, v ktorej sa narodil a zije.
Moj obdiv patri vsetkym rodicom a aj ich detom, ktore si dokazu udrzat jazykov svojich rodicov a zaroven ich znalost reci krajiny, v ktorej ziju nezaostava. Lebo poznam aj take pripady - detom ostali slovenske prizvuky a pod., nechcem, aby moje deti boli v ich domovine povazovane za cudzincov, koli ich sposobu vyjadrovania
@fidka79 my budeme pristahovalci az do konca zivota, ale pre nase deti to platit nebude, dcera prisla ako 4 rocna, zo Slovenska si nepamata nic a syn sa tu narodil, takze tazko bude pristahovalec vo vlastnej krajine ...
Neviem, co znamena pravy Kanadan. to je nejaky slovensky pojem? Tu sa ludia nerozdeluju na pravych a lavych, vsetci, co maju kanadske obcianstvo su Kanadania, nedelime sa tu na 1.,2., 3. generaciu pristahovalcov, toto nie je Anglicko, sem sa drviva vacsina ludi pristahovala, ci uz pred 100 rokmi, alebo 10.
Neviem, kde som napisala, ze moje deti nevedia po slovensky, na nikoho cumiet nemusia, tym, ze dcera sem prisla so znalostami slovenciny, vie po slovensky nie len pasivne, ale aj aktivne, dokonca po slovensky pise ( I ked pravopis nie je bohvieaky, kedze pise ako pocuje) a syn vie zatial len pasivne to znamena ze po slovensky rozumie uplne vsetko! a tiez na nikoho nemusi cumiet s otvorenymi ustami. Taktiez som nepisala, ze dcera nevie odkial pochadza a syn samozrejme vie, odkial pochadzaju jeho rodicia, sorry nemozem napisat odkial pochadza on, kedze on zo Slovenska nepochadza, ma len slovenskych rodicov a to si je uz v svojich 5. rokoch plne vedomy, az take blbe deti nemam, zeby si nevsimli, ze rodicia hovoria inym jazykom ako sa hovori v spolocnosti.
Ja som chcela svojim prispevkom len poukazat na to, ze je najednoduchsie niekoho odsudit bez toho, aby sme poznali detaily a nie vzdy je jednoduche udrzat slovencinu. Aj ked ty to pochopit nemusis, existuju ludia, ktori maju ine priority ako drilovanie slovenciny.
@sisaka uplne s tebou suhlasim.
@fidka79 Moja dcera mala 3 roky, ked sme sa natrvalo usadili v UK, po anglicky nevedela ani slovo a dost to vplyvalo na anglictinu, dlho to dobiehala. Syn sa tu uz narodil, takze je doma tu a tym padom materinsky jazyk bude zrejme anglictina. Najprv som s nim hovorila po slovensky,a le po skusenostiach s dcerou som presla na anglictinu a maly sa pekne chyta, chodi uz do skolky, vsetko rozumie, pekne odpoveda, uz aj vo vetach. Dcera po slovensky aj rozprava, maly iba rozumie, je tu moja mama, takze maju slovencinu denne. Poznaju svoj povod, na Sk chodime casto,a le domov maju tu,v UK. Studuju tu a preto ich budem podporovat v anglictine, aj na ukor slovenciny. Ide mi predsa o ich buducnost a tu maju tu, nie na Sk....ze hrat sa na svetaka 😕....no, my v tom 'svete' totiz sme, je prirodzene, ze sa prisposobujeme danej krajine, ci nie? my tu nie sme na par rokov, sme tu nastalo, takze sa na nic nehram. A nie je pravda, ze deti nasavaju ako spongie, najma ak rodicia hovoria len jednym jazykom a ziju v krajine, kde sa hovori druhym. Ine je, ak jeden z rodicov je native speaker, tak sa dieta stava prirodzene viacjazycne, ale nie u deti cisto slovakov. Ja nepoznam ziadnu slovensku rodinu, kde by deti hned bez problemov 'nasali' anglictinu....poznam deti, co ani po 5-6 rokoch nehovoria poriadne, resp. hned pocujes, ze nie su 'domaci'. Niekomu to vyhovuje a niekomu nie. My, co sme tu nastalo, to vidime uplne inak, ako ti, co sem prisli na par rokov za pracou. ja sa za svoju krajinu nehanbim, dokonca mame narok na UK obcianstvo uz par rokov a nezmenili sme zatial, stale sa citim Slovenkou a viem, ze tu budem vzdy cudzinka, to sa neda zmenit, ale zaroven viem, ze prave vdaka prisposobeniu sa krajine sme si vybudovali tu novy zivot, novy domov, okruh znamych a priatelov a mame dobry zivot.
@aliza sisaka @fidka79 co sa tyka jazyka - myslim, ze deti nasavaju ako spongia. my doma rozpravame len slovensky - muz je tiez slovak, ale syn rozprava po svajciarsky bez rozoznania od ostatnych deti - naucil sa v spielgruppe a teraz pokracuje v skolke.
ale je pravda, ze doma sa citia tu a ich vztah ku slovensku je uplne iny ako nas rodicov. maju radi babku aj dedka.
co som si ja vsimla ako najväcsiu chybu nas slovakov , je odmietanie novych nepoznanych veci - napr. tu vo sui iny pristup k detskym chorobam, dalej väcsia precitlivelost na vlastne deti - babusenie, ochranovanie aj vtedy, ked nie je treba, a tiez vyhladavanie slovenskej komunity (toto je ale asi problem nielen nas, ale väcsiny cudzincov v nejakej zemi). co nie je sice uplne zle, ale na integraciu totalne na nic. hlavne pre zeny, ktore su dajme tomu doma s detmi. ako povedala moja suseda (sui), kontakt si zeny buduju na ihrisku, kym su deti male, neskor uz matku na navstevu ku kamosovi nepotrebuju. a ked mas kontakt len dajme tomu s tou nasou svk komunitou, a to vieme, ze nie su vzdy prave susedia, tak vlastne o kontakt s okolim prichadzas a uz ho vlastne nemas kedy urobit.
ja sa drzim hesla, kto chce s vlkmi zit, musi s vlkmi vyt. su veci, ktore som si ponechala, a su veci, ktore som skratka nechala pred dverami 😉
tak ja sa pridavam, 4 roky som vo Francuzsku, s manzelom Cechom🙂 neodisla by som odtialto ani keby tanky padali. ale pochopila som, ze nie kazdy sa tu ma tak dobre ako ja. dolezite je kde clovek pracuje, ake ma socialne vyhody, poistku, firemnu comite, pocet dni dovolenky atd. ja so velmi spokojna, naviac juh fr, slniecko, nema to chybu. integracia bola pre mna vyborna a lahka, ale hlavne mam priatelov z prace. ale je ich dost, aj sa navstevujeme. vyhodu vidim v tom, ze oni maju rodicov daleko, na opacnom konci krajiny a teda si nepripadam divna ze moji rodicia a rodina su na slovensku. deti este nemame, tak sa uvidi co potom ale urcite bude rozpravat ceskoslovensky🙂, fr sa nauci v skolke. inak dodrzujeme vsetky tradicie, kapor, svieckova, knedle, lokse, pirohy🙂 naviac tu na juhu mame cesko fr komunitu, kde aj malujeme vajcia na velku noc atd.
@fidka79
Mojho syna materinska rec nie je slovencina ale anglina. Moja je slovencina syn sa narodil tu ja na SK.
Su rozne kombinacie, ktore poznam deti a ako su dvojjazycne...
1. moj syn anglina-100% americky prizvuk, doma sa bavime anglicky ja a manzel takze ma anglictinu 90% v uchu stale... skola plus ked sa ja rozpravam s manzelom, mimoskolske aktivity po skole, park... vsetko anglina.
slovencinu ma so mnou od prveho dna narodenia len slovensky, stale menej a menej, nie preto ze by som nechcela, ale je to jednoduhsie po anglicky aj pre mna ... (takisto odsudzujem to co ty , aby dieta nevedelo slovenksy je hanba... ale) ale ja s nim po slovensky rozpravam stale vacsinou... ale je to tazke, lebo nemam spatnu vazbu v slovencine, aj ked rozumie dost ale nie je to jeho jazyk, nerozprava nim. O trochu horsie ako SJ ovlada turecky. od manzela..
2. kamoskin syn ona slovenka, on rusko, doma v usa sa bavia anglicky s muzom, dieta zacalo po slovensky vsetko od malicka... krasna slovencina (nemyslim si, ze sme sa venovali detom inak), doma maju anglictinu, tiez su obaja z inych krajin , ich maly nerozprava cisto anglicky, dost zly prizvuk, slovensky prizvuk, a to do 3 rokoch len po slovenskz vacsinou hovoril. Co je zaujimave... Moj maly ked zacal hovorit ako prve anglicke slovicka (teda len anglicke)
3. Kamoska z turecka aj jej manzel, ziju v usa., dieta hovori dvojjazycne bez prizvuku ... doma sa bavia len turecky 90% nie celkovo, lebo ani im to nejde, niekedy proste pouzivaju niektore vyrazy anglicke... deti medzi sebou sa rozpravaju turecky.
4. Cesky par, dve deti, dosli sem ako babatka, doma sa bavia cesky, deti medzi sebou len anglicky, rodicia po nich stale okrikuju, cesky, tak sa cesky, ale necitia to cesky v hlavach.
Kazdopadne je ina situacia u teba, ked ste obaja slovaci, zila si mimo slovenska 8 rokov (pisala si v minulom case, nie zebyste sa prestahovali).
Podla mna by to bolo ine, kebyze zijeme blizsie ako USA teda v EU a mohli by sme lietat (1 hodinovy let) 10 krat do roka, ako je to 10 hodinovy let. Kebyze je SK blizsie, chodime castejsie na sk, kde expozicia slovenskemu jazyku by bola vacsia.
A este jedna vec so spatnou vazbou. Kebyze mi odpoveda slovensky, nutilo by ma to rozpravat 100% slovencinou. Nemam spatnu vazbu len v angline, ked sme boli cez leto na SK, maly sa musel dohovorit s bratrancami - detmi, co nevedeli anglicky len po slovensky, takze zacal aj on.

@vroni tak to si nestretla mna..!!! 😀 😀 😉 ja som vzdy boal usmievava 😉 😉preto sm mala vzdy sprepitne vysoke..
restik je tu vela a vzdy najds sa usmievajuceho....
vsade je vela ludi ktori sa neusmievaju, a zase na druhej strane casnik ked robi tu na dve smeny ziadna sranda unava zabija...