icon

Pozor na malé deti v obchodoch

25. nov 2024

Moja chorá už zostarnutá mama už trošku nemotorná dnes skoro zrazila maličké (aspoň výškovo) dieťa, khoré jej vošlo do cesty. Bolo bez rodiča. Teda on tam bol, ale nedržal ho za rúčku. Pred Vianocami sa to v obchodoch hemží ľuďmi
Treba viac na taketo maličke detičky davať pozor. V obchodoch nakupujú aj starí a chorí ľudia a môžu nechtiac tomu dieťatku ublížiť. Našťastie sa nič nestalo. Viem ale že nemáte sto rúk, a oči vzadu a že nemáte inú možnosť ako nakupovať s dieťaťom sama. Sám, ale aj tak.😔

earlgrey
25. nov 2024

@natall113 tiež si myslím...vieš, ja som sa ešte v obchode nestretla so žiadnym pobehujúcim dieťaťom, bez dozoru, alebo s dieťaťom, čo by vrieskalo, hádzalo všetko možné okolo seba atď. Ale stretla som sa s drzými, arogantnými, neuctivými dôchodcami. Stojí to kde chce a vykecáva, neuhne sa s tým veľkým košíkom, predbehuje sa v rade na mäso, o pokladniach ani nevravím, veď čo, že 10 ľudí čaká pred tebou a ešte sa šupne na samoobslužnú a vykrikuje na predavačku, aby pomohla...atď. Čistá katastrófa...moja mama mala tendenciu sa predbehnúť (skoro 80 ročná) a hneď som ju upozornila, že nech to ani neskúša...ja neviem, či tí dôchodcovia sú na jedno kopyto, ale normálne neznášam nakupovanie a radšej pôjdem do malého obchodu, kde preplatím, ale nakúpim bez "vytočenia sa" 😀

natall113
25. nov 2024

@earlgrey hovoríš mi z duše 😃ja som proste toho názoru že všetci si musia dávať pozor, vieš koľko krát do mňa nabúrali postaršie panie košíkom? A veľa z nich ani to blbé "prepáčte" nepovie

autor
25. nov 2024

@earlgrey moja mama nie je taka ako popisujes.

xckaretxxx
25. nov 2024

@mandarinka555 súhlasím s tebou, neznášam ako deti smatraju po tovare, už som videla, že decku padne tovar a znehodnoti ho a ved nič sa nedeje...

earlgrey
25. nov 2024

@natall113 Veď áno, mne sa to stáva často...ani mu a ani bu...ale tak nevadí, nakúpovať musia všetci...

earlgrey
25. nov 2024

@autorka
Nepísala som o tvojej mame, ale že som sa s takými dôchodcami stretla. Vieš, to malé dieťa ešte nevie, že si musí dávať pozor na starších ľudí, aby ich nenabrali...a matka toho dieťaťa, alebo otec, tiež potrebuje nakúpiť...prečo ak tvoja mama má také zdravotné problémy, prečo ťa nepoprosí o urobenie nákupu? veď keď matky majú a deťmi ostať doma, ak dieťa nezvláda nakupovanie...tak potom každý, kto nezvláda...nech nenakupuje 🙂

simca06022011
25. nov 2024

Ano autorka, mas pravdu, v obchodoch nemaju co deti behat, duplom ak ich ani nevidno. Do vozika posadit a vybavena vec. Keby sa mu nieco stalo tak kto je na vine? ja ked nakupujem, som povinna strazit ci nejake dieta spoza rohu mi nevyleti pod vozik? TO nie je ihrisko. Dospeleho cloveka zaregistruje aj perifernym videnim clovek bez problemov, alebo niekoho tlaciaceho vozik... Kolkokrat aj tak tuknu do seba aj dospeli... A aj ked sa nic nestane, tak aj ten co to dieta naberie vozikom, ma riadny "zazitok", to nie je len ze pardon...

Ja napr velmi kvitujem take metro a kludne aj inde by som nieco podobne zaviedla = nemaju tam co do urcitej vysky deti behat (aspon kedysi tam bolo, obmedzenie na vysku a vek). Lebo ich nevidno. pred vozikmi, pred cistiacimi strojmi, hocikde sa mozu objavit... vid napr. aj uraz v OBI, ked na dieta spadli veci... ci niekto chce ci nie, hocico sa v takom obchode moze stat. Chapem, ze do obchodu treba ist, preto prave zakaz by som neriesila, ale volne behanie urcite nie je ok.... druha vec = male voziky kedysi (teraz neviem, nemam obhliadnute) mali taku zastavku vysoku.. cize ked to dieta tlacilo jednak za to to vedel rodic chytit ak bolo treba ( :D ) ale clovek videl, spoza svoj kosik, ze sa tam nieco male plíži.. Tak si to treba zariadit teda takto, dat dietau vozik a nech ide s nim, ak uz je problem ho umiestnit.

Naucim si dieta, ze vydrzi, ak nevydzi, idem do mini obchodu, kde nakupim raz dva a idem prec a velky nakup si necham na inokedy, alebo nakupi niekto iny.
A to nie je len, aby dochodca to dieta nezrazil, ale celkovo kvoli bezpecnosti, tak dietata ako aj tovaru :D

earlgrey
25. nov 2024

@simca06022011 A ak je niekto na dieťa sám? slobodné matky? kto im nakúpi? Netýka sa to mňa, ja dcéru do obchodoch neberiem, lebo obchody neznáša 😀 ale tak sú matky, ktoré jednoducho to dieťa nemajú kam daf a nemá im ani kto nakúpiť. Ale áno, pobehovať deti by nemali no.

simca06022011
25. nov 2024

@earlgrey ako som pisala: da si dieta do vozika alebo si to zariadi, aby tam to dieta nebehalo. ja som 99% casu bola s dcerou sama, 100%nakupov robila s nou a nikdy mi po obchode nebehala a nevzdalovala sa od nasho kosika... kym bola v kociku, nakupovala som tak, potom isla do vozika alebo sa ho drzala alebo som isla do malych... ked bola uz skolkarka toto bolo bezpredmetne, nakup som si pravila predtym ako som ju zobrala zo skolky :D alebo rano ked som ju tam niesla, alebo ju supla po skole otcovi a urobila si velky nakup na dva tyzdne.

Pobehuju (resp nemusia behat, staci ze od rodicov odchadzaju a tmolia sa kade tade) = male obchody stale funguju vsade, tam sa to celkom da aj ustriehnut. Nutne veci sa daju nakupi hocikedy za par minut. A velke nakupy s detmi co nemozu/nevedia nic? resp rodicia tvrdia,ze sa to neda? no neviem, tesco mi chodi kazde dva roky, tak ak je sluzba dostupna, je podla mna aj dost lacna = dovoz domov, usetrena hodina kruzenia po supermarkete, dieta kludne... mesacny poplatok asi 7eur? podla mna super cena, bez nervov a nahanania dietata po obchode. Ak je samozrejme sluzba dostupna :D

earlgrey
25. nov 2024

@simca06022011 Veď áno, ale tak nie vždy sa každá mama vie zariadiť...ale ja som vážne ešte nevidela pobehujúce deti v obchode, alebo kričiace, alebo vzdialené od rodičov, alebo som proste nevšímavá 🤷‍♀️

simca06022011
25. nov 2024

@earlgrey ja davno tiez nie.. ale kedysi som zazila :DDDa asi sa to stava, ked autorka pise o tom. Zase urcite kazda mama to takto nerobi, ja poznam kopec rodin, kde s detmi nakupovat chodia minimalne, lebo to nestoji za tie nervy :DDD

earlgrey
25. nov 2024

@simca06022011 Veď jasné. Chápem.

cherrystone
25. nov 2024

nestava sa mi v obchode, ze by som tam stretavala deti, ktore by tam behali alebo nahodne vybiehali z uliciek. ale za to dochodcov, co sa po 3 rozky vyberu s vozikom, nasledne sa slizia po celom obchode, kde nahodne zapchavaju cele ulicky a vykecavaju sa, a vo finale mi este pomasiruju oblicky drgajucimi vozikmi pri pokladniach, tych tam stretavam kazdy jeden krat, co idem rano do obchodu. a to ani nevravim, ze vela z nich pride autom a presne tak ako nekoordinobne jazdia s vozikom po obchode jazdia aj po parkovisku. to mam este len smrt v ociach, ked ich vidim ako ledva sadaju do auta. co tam po nejakom voziku v obchode.. Deti davajte na svojich starsich rodicov pozor a pomahajte im s nakupmi, nenechavajte sa ich trapit samych, ked uz nemaju dost sil, aby bojovali pred vianocami s ostatnymi o lacne manadrinky!!!

autor
25. nov 2024
mooonika1975
25. nov 2024

Za dieťa je zodpovedný rodic, ak vbehne pred košík , alebo zhodí regál, je zodpovedný rodič. Stale len rodič .

mooonika1975
25. nov 2024

@earlgrey mala som dve maličké deti, muz na týždňovky, chodili sme pravidelne do obchodu, nikdy nebehali, išli popri mne .

lalenka33
25. nov 2024

Toto je opäť diskusia dieťa je Boh a kto je viac. Ja keď idem do obchodu na nákup, tak sa sústredím na svoj košík a svoju kabelku. Pozerám po tovare a len periférne sledujem ľudí a košíky aby som sa s niekým nezrazila. Ja nie som povinná sledovať či mi odniekal nevbehne pod košík dieťa, ktoré nemám šancu vo výške svojich očí vidieť. Nato, je tam rodič, aby si dieťa ustriehol. Už sa mi viac krát stalo hlavne v Tescu, že domňa zozadu narazilo utekajúce dieťa. Deti vreštiace na celý obchod a hádzajúce sa o zem sú iná kapitola. Už som mala možnost vidiet aj dieta prehrabavajuce sa v pečive kým mamička kecala o uličku ďalej . Ale tak isto neznášam ludi, ktori si mylia obchod s debatnym kruzkom a blokuju ulicky, tovar a narazanie do chrbta s košikom.

nikoletah
26. nov 2024

@autorka na 95% vsimam si potreby dietata, a potom sa stane ze manažovanie vyšmykne z ruky a to unavene dieta je v tescu a ja musime nakupit. To čo tu pripisuješ je krásne, len život a realita trošku iná... ale ked budes mať dieta tak uvidis 🤣

90909
26. nov 2024

@lalenka33 my to práve preto už dlhšiu dobu riešime donáškou. Cenovo je to rovnaké a ak aj nemajú nejaký tovar, raz za čas zbehneme do malých potravín. Ja už som mala kŕče v bruchu z toho ísť do supermarketu. O predsviatkovom zhone ani nehovorím. Konečne mám svätý pokoj. A dodám, že tuto si tak nejak každý bez ohľadu na vek, pohlavie, postavenie, dopravný prostriedok, myslí, že zrovna jemu patrí svet a všetci ostatní by mali brať ohľad.

janinah
26. nov 2024

Včera v tescu mama.stara mama.kocik a nak.kosik veľký s kolieskami a pomedzi to behajuce plačúce dieťa asi 1,5_2r...
Nechápem prečo jedna z nich neostala s dieťaťom sa prechádzať vonku a druhá nešla v kľude nakúpiť.
Súhlasím s názormi.ze za dieťa je zodpovedný jeho rodič.Niektori tu píšete ako keby ste večne ostali mladí a krásni.Jaj.aha.vy už ako dôchodcovia sa budete správať úplne ideálne.teda ani nakupovať nepôjdete.aby ste mladým nezavádzali....

.

natall113
26. nov 2024

@janinah stačí uznať že aj ten starší musí dávať pozor

candii
26. nov 2024

Ja pracujem v obchode a už som pár detí, takto našla ktoré sa stratili 😁 chudence.

zuzi0911
26. nov 2024

Mam 3 deti ...posledný 1.5 r je proste poriadne šidlo ...
Vrieska ,aj sa hodí o zem ,aj sa mi snaží utiecť....ale tak hádam ho nepustím...nech si lieta po obchode . Snažím sa ho nejako ukludnit ,pripadne dat na ruky,lebo toto je ďalšia vec,že nik není povinný počúvať striekajúce cudzie dieta ... atď...ale na tie deti si mame dávať naozaj my pozor ..nikto není povinný si všímať v každej zákrute ci mu tam nejaké dieta nevybehne.....

A na druhej strane sa snažím ísť do obchodu vzdy v case keď viem ze ma spat...nespi doma ,ale vonku v kociku .

Vtedy si v kľude nakúpim...

beata_k
26. nov 2024

Autorka, mas uplnu pravdu. A argument, ci mas deti je uplne scestny. Lebo ja mam dve male a da sa to aby mi neutekali po obchode. Ja si tiez obcas klepem po cele ked matka to nedava s jednym. Nonsalantne si kraca s vozikom, cita zlozenie a dieta ma uplne na haku ved nech ho vsetci obchadzaju. Niekore si obchod fakt milia s hernickou.

autor
26. nov 2024

@zuzi0911 a kto ho vonku strazi?

candii
26. nov 2024

@beata_k a ešte ten typ rodičov , čo vozia deti napríklad v spodnom priestore alebo sú zakvacene na vozíku. Minule som videla ako dieťa cca 9 rokov, sedelo hore na vozíku, ledva sa tam držalo. A otec ho tlačil, keby sa tak prekprclo a rozbilo si hlavu na dlážke 🫣 už som veľa krát videla ako dieťa prevrátilo vozík na seba keď sa po ňom kvačkalo. Okrem iného pracovníci obchodu, hlavne väčších ako tesco a Kaufland , chodia aj s elektrikou, niekedy sú naozaj nebezpečné situácie, aj v obchode sa môže stať nestastie

zuzi0911
26. nov 2024

Myslím to tak ,ze ho uspim vonku v case spánku a môžem s nim.nakupovat ....

autor
26. nov 2024

@candii s elektrikou? To som este nevidela. A mas inak pravdu.. aj ten pripad v tom.obi co popadali a zabili tie tovary dieťa.

nikoletta1712
Odpoveď bola odstránená
janinah
26. nov 2024

@natall113 súhlasím.kazdy má dávať pozor.ale ide aj o zodpovednosť..
Moja dcéra mala vážny úraz.kwd s bicyklom zletela dolu zrázom do rieky.lebo nechcela zraziť dieťa.ktorw jej podbehlo do cesty na lesnom chodníku.kde chodili chodci aj cyklisti...
Moja dcéra mohla dopadnúť veľmi zle.lebo nejaký rodič si neustrážil dieťa na frekventovanom chodniku..jazvu na tvári bude mať navždy.ale našťastie hlava ok.