Pozvali by ste na oslavu narodenín dieťa-dvojičku, ktorú nemá moje dieťa rado?
Ahojte žienky,
čo spraviť, poradíte? Konečne máme všetko vymyslené s oslavou narodenín dcérky. Máme však problém. Dcérka sa kamaráti s dievčatkom, ktorý má brata. Sú dvojičky a chodia do jednej škôlky. Chlapček je neposlušný a neposedný, bije sa. Dcérka ho nemá rada. Išli sme k nim na návštevu a on dievčatá stále bil, alebo ich chcel do skrine zatvoriť. Moja mala aj tvár poškriabanú.
Ja by som pozvala len dievča bez mamy, ak nebude chcieť prísť bez mamy- smola. Osoba, ktorá pozýva si kladie podmienky a keď sa niekomu nepáči môže odmietnuť. Mame susedov dvojičky - chlapec a dievča, syn sa kamaráti od mala s chlapcom, s dievčaťom moc nie, i keď spolu dobre vychádzajú.... od mala pozýval vždy len chlapca, nie sú to siamské dvojčatá, že musia všade chodiť spolu... od cca 6 rokov robia aj pre nich oddelene party - dievča si popozyva dievčatá a robia dievcenenske veci a v iný den si on pozýva chlapcov a je to chalanska aktivita
Ak si môj syn želá mat na narodeninách len chlapcov tak tam bude mat len chlapcov, zatiaľ ani jeden rodič sa nehral na blbeho a nepchal mi na party súrodencov...
To, že dievča bez mamy nevydrží pár hodín je čistá výhovorka, predpokladam, že v škôlke cely deň mama nesedí.
@nikolka1986 ale prosím ťa v akom srdiečko, to čo už sú za hlúposti. Budú tam len dievčatá a on chudáčik bude plakať, že nemohol byť s dievčatami na párty? Isto 🤦 ja byť asi tým chlapcom alebo dievčaťom, tak by pre mňa bolo oveľa horšie, že mam ísť vôbec na nejakú párty kde ma nechcú. To teraz mamička bude tieto deti tlačiť do všetkého spolu, lebo čo ak srdiečko? Dievča bude musieť chodiť s bratom a jeho kamarátmi vonku a to isté chlapec s jej kamarátkami? Prepáč, ale má 5 rokov, už má určite roky, aby vedel pochopiť, že aký je rozdiel v ňom a v jeho sestre. Ešte by bolo dobré, keby to pochopila aj mamička.
Dcera tam kamosku chce, pozvite aj brata. A na toho by som si pocas navstevy “pekne posvietila”
Budes mat s muzom, ci babkou? Tak ustrážiť jedneho soploša zvládnete
A aj by som mu povedala, ze kamoš, ak budes robit zle, budem žalovať
Mame deti normalne povedz, ze pozývame len deti
Ked chce kavu, nech si ju vypije doma
Bud trochu asertívne
U nas sa teraz robia oslavy (pre skolakov) a nepozyvaju sa spoluziaci, ale kamosi (z mnoziny spoluziakov). Ja osobne by som nepozvala chlapca, duplom, ked sa chova ako sa chova. Dcere by som vysvetlila, ze kvoli tomu mozno nepride ta kamoska, nech sa rozhodne ona. Ak je mamicka taka prihoreta, ze sedi a popija cajik, rozhodne by som si nerobila nasilie. Uz len postarat sa o tolko deti, popripravovat vsetko je dost vela prace a namahy a nie este davat pozor na cudzieho sopliaka, co sa nevie zmestit do koze, ale uziva si vyhody toho, ze ma sestru dvojicku a vsade ho pozyvaju napriek jeho nevychovanemu prejavu.
Je to dcerina oslava pozvala by som iba kamaratku a hotovo. My sme vzdy oslavovali v kruhu rodiny. Teraz je trend pozyvam kamaratov a su s tym len problemy.
U nas si deti pozyvaju vzdy len kamaratov, nie aj ich surodencov. Ani by som nesuhlasila. Lebo to dieta nie je “pravoplatnym” clenom partie, bude tam ako piate koleso na voze. Aj ked - moze to dopadnut dobre, no skor je realnejsi ten opacny scenar.
(Aj to som dala limit max 6. Tolko este vladzem ustriehnut sama. Takze musia vzdy rozhodnut, koho aj nepozvu. Inak by sa mi domom prehanala horda deti.).
A hoci ti kamarati maju surodencov, niektori len s rocnym rozdielom a su na seba naviazani ako dvojicky, vsetci to respektuju. Aj ich rodicia. Dievcenska oslava je dievcenska a chlapcenska je chlapcenska. Nerobime vynimky. Len ak by si moje samotne dieta zelalo zmiesanu oslavu.
Moj nazor je, ze dvojicky netreba az takto na seba viazat. Ze kde jedno, tam druhe, vsetko spolu (aby sa necitili odstrcene, ukratene). Narodili sa v jeden den, urcite maju k sebe blizko, ale su to dve osobnosti. Mali by mat aj vlastny priestor a respekt pre surodencov priestor. S rozumnym spravanim od samotnych rodicov by im to nemalo nastrbit vztah.
Vzdy vo dvojici (aj v skupine) je niekto, kto ma prirodzene silnejsiu priebojnejsiu osobnost. Takze sa prirodzene postupne sam presadi ako ta vodcovska osobnost. Ak maju dvojicky vsetko spolocne, aj kamaratov, tak neskor moze mat jedno z nich pocit, ze zije v tieni svojho priebojnejsieho surodenca a je ako privesok (ale zase moze to brat aj ako vyhodu, ze surodenec ho potiahne, kam by ho inak ostatni neprijali a ono sa len vezie).
Preto si myslim, ze rodicia neurobia chybu, ak ich podporia v tom, aby malo kazde aj ten svoj svet, nielen spolocny. Aj kvoli tomu, aby sa obe ucili byt aj same za seba.
@eva112014 pozvať môžeš samozrejme len dievčatko, ale otázne je či to budú rodičia akceptovať...Za mňa ak by som mala dvojičky a chceli by ísť obe, tak by nešlo ani jedno - nebudem si robiť rozbroje medzi deťmi kvôli cudzej oslave....Račej by som im urobila program pre obe....ale rovnako je rozdiel koľko rokov majú deti - ak 3--4roky tam ak by nešli obe, tak jedno nepustím, u 5ročného už vieš vysvetliť a argumentovať
@eliska13 Trafila si klinec po hlave. ☺️ Je to tak, groteska ako vyšitá. A mám dcéru "potrestať", že nebude mať žiadnu oslavu. Prečo? Dievčatko sa rozhodlo, že ju pozve. Určilo si svoje podmienky, veď oslavuje svoje narodeniny. A my teraz môžme tiež rozhodovať, že čo a ako.
A súhlasím vyššie, čo bolo napísané. Ja som tiež nemala oslavu a som tu. A detská sú už dnes také, že sa pýtajú jeden od druhého, kedy bude mať narodeniny. 🙄
Pozvať iba kamarátku. A ked sa mamička opýta, či môže ísť aj chlapec, tak povedz rovno, že nie. Ked sa urazí, jej vec. Dievčatko možno tiež nepríde, ale za tie nervy to nestojí. A kamarátiť sa môžu aj bez osláv. Ja som obmedzovala oslavy iba na každý 2-3 rok. Dokonca staršia dcéra, ked mala oslavu tak mladšiu dcéru tam ani nechcela. Je to tvoje rozhodnutie a ostatný ho musia akceptovať. Ved aj na párty alebo svadbu prídu len pozvaný hostia 🙂
@eva112014 ešte ma napadlo,povedz matke deti že kľudne po malu prídete( ak to nemate ďaleko) a dovediete ju spat,zober 2 koláče ,jeden pre malého jak bolestné,druhý pre matku ku káve, ktoru si vypije doma a je to 😜
Tiez by som pozvala len dievcatko, ked su kamosky. A ak by ju mama nepustila kvoli tomu, ze nejdu obaja, tak sa to dievcatko urcite nemoze hnevat na tvoju dcerku, pretoze pozvana bola ale rozhodla jej mama. Proste treba robit rozhodnutia, aby ste sa citili aj vy sami prijemne. Trosku nadviazem z ineho sudka. Mam sesternicu, ktora ma 2 synov. Ten starsi je autista a druhy od neho mladsi asi o 2 roky je zdravy ale vsetko po nom samozrejme opakuje. Takze ked boli raz u nas, bola to katastrofa. Tvarila som sa, ze je to spravanie a to, co u nas robili ok,..predsa len ten maly za to nemoze, je chory.. Ale dalsie navstevy som vyriesila radsej vonku. Odvtedy, ked ich pozveme ku nam, ideme zvycajne niekam na zmrzku a do pizzerky, kde maju vonku kutik pre deti. A tam mam pocit, ze to prebieha tak kludnejsie ako v uzavretom priestore. Tymto chcem povedat, ze sme tiez hladali sposob, ako sa da spolocny cas stravit pokojnejsie a aby sme sa aj my citili prijemne.
@janinah ze stara vydra 🙂. Inak, ja som tiez ta starsia generacia a som rada, ze ma to minulo, lebo toto mi pride take.....no viac negativ, ako pises. Chvalabohu, ze ma to minulo, lebo ked obcas citam, ake pompezne detske oslavy niektori rodicia robia, nestacim sa divit. Len to potom mam pocit, ze nie je o tom dietati a radosti....
Mozno bude lepsie, ked namiesto vyhovoriek - ze mate len dievcenske hracky a neviem, co si to este pisala, - povies mame aspon ciastocnu pravdu.. A teda, ze dcerka chce, aby prislo len dievcatko. Ved je to normalne 🙂 Ona si vybera kamaratov. Na to sa urazit nemoze.
@eva112014 samozrejme ze iba dievcatko. Ved ty ked pozyvas na narodeniny kamaratku - tak pozyvas aj jej brata, stryka, kona? To ked pozves 10 deti ktore budu mat surodenca, tak pozves 20 deti? Rodicia to chapu - a ked nechapu, tak asi niesu party ostrielani. Je rozdiel pokial pozyvas rodicov - pretoze mas s nimi vyborne vztahy. To pozyvas celu rodinu. Ale inak, pozyvas len dieta ktoreho sa to tyka. Co robim ja - pri prichode dostavaju deti heliovy balon, a pri odchode dostanu aj pre surodenca, aby doma nebolo veselo.
@eva112014 ja by som pravdepodobne pri pozývaní len dievčatka povedala dotyčnej mamine, že malá chce "princeznovskú" oslavu iba s dievčatkami a ty jej chceš vyhovieť, keďže sú to jej narodeniny. To ako na vysvetlenie, prečo tam nepozývaš chalana (nie si povinná vysvetľovať, ale keďže sú dvojičky a známi, tak ok). A že tam prídu iba deti bez rodičov. Ak ti povie, že malá bez nej nepríde, alebo že bez brata nie, tak povedz škoda, "daj vedieť ak si to ešte rozmyslíte, moja dcérka by sa potešila". A bodka. Tak tam budú iné kamošky. Kebyže je chalan nespratník dobrý kamoš a dcérka ho tam chce, tak by si musela vydržať, ale takto keď ona ho tam nechce tak čo pokazíš jej oslavu?
Napisem trosku opacny pohlad. Syn je vysokofunckný autista. 10r. Ma kamosa, ktoreho ma strasne rad - moj syn nie je konfliktný len musi byt stale v pohybe a ma svoj svet. Tohto kamosa mal na oslave svojich narodiek, kazdy den bol u nas, mojho nikdy nezavolali k nim. Pol roka tento druhy chlapec, volajme ho Filip, sluboval mojmu ze moze prist na oslavu narodenin. Strasne sa tesil moj syn. Vyjadrili sa aj rodicia, ratala som to ze to bude ok. No asi mesiac pred bol tento Filip u nas, a zrazu som pocula z izby ze tetaaa, on sa na mna hneva! tak som prisla, ze pre co? moj maly sedel zarezany, slzy mu tiekli. Tak sa pytam Filipa, co sa stalo. No "povedal som mu, ze nemoze ist na moju oslavu. mama zakazala, tato zakazal. nevydrzal by si". V zivote fakt v zivote som nevidela mojho syna takeho zniceneho - sedel potom polhodinu bez slova. Filipovi som povedala ze ako by sa on citil na jeho mieste, ci by tiez neplakal? ze kolko krat tu kadeco ponicil, neposluchal, zle robil /je adoptovany a tiez ma evidentne nejaku poruchum ma 10, je este len tretiak a s trojkami/...ze ci on vydrzi a je poslusny...a ze moze ist teraz....Odvtedy sarodicia tohto chlapca ani bu ani mu, radsej nas nevidia. Aspon taki pocit mam. Boli to stale syna aj nas, ak organizujem oslavu pre malolete dieta, mam trochu aj zodpovednost dohliadnut a keby sa nieco deje, zavolam rodicovi pridte si...Ved stacilo povedat, pustite ho napr na polhodinku nech zagratuluje, da si tortu chvilu sa pohra a pojde domov...A nie toto...
Ja osobne si teda myslim, ze je to oslava tvojej dcery a ona si ma vybrat, koho na tej oslave chce mat..Urcite aj dalsie deti, ktore pozyvate, maju surodencov a co mate teraz pozvat vsetkych? Mna by absolutne nezaujimalo, ze su spolu v triede aj s tym druhym dvojcatom, ved nemusia byt kamarati a obzvlast, ked sa na tej minulej navsteve u vas hentak spraval..Je to oslava tvojej dcery, ona sa tam ma citit dobre a aby sa nestalo, ze jej tam ten chlapec bude zase robit zle a tvoja dcera bude mat na jej oslavu zle spomienky..A ked sa matka urazi, tak jej problem..U mojho syna v skolke tiez uz par deti robilo takto oslavu mimo skolky a nikdy nepozyvali vsetky deti z triedy, ale len kamaratov..Ved v triede ich je 24, nemusi byt kamarat kazdy s kazdym..Ja by som brala ohlad hlavne na svoje dieta, je to jej oslava, ona tam toho chlapca nechce a bodka..
@pink_lady to muselo byť kruté, ale toto mu urobil kamarát, to je iná situácia, nie tá istá o ktorej tu diskutujeme v obrátenom garde. Tam sa môžu rodičia Filipa hanbiť, že každodenne svojho syna k vám posielali a nie sú schopní to oplatiť. Ale tejto malej škôlkárky o ktorej sa bavíme chalan nie je kamarát, nehráva sa s ním, práve naopak, vyhýba sa mu a sama ho tam nechce. Mama jej želanie rešpektuje. Naopak Filipovi rodičia, ako sa zdá, Filipove želanie nerešpektovali.
Toto mi je hrozne čudné... Buď by som ich pozvala alebo nepozvala oboch proste. Pozvala, ak sú veľmi dobre kamarátky a vysvetlila mame, v čom bol problém naposledy. Nepozvala, ak už tam bude mať dosť iných kamarátov a táto by jej nejako extra nechýbala, aby som si ušetrila to vysvetľovanie. V každom prípade by som jednala priamo bez nejakých výhovoriek a sugestovnych reči, že budú iba dievčenské hračky. V takom veku by som vobec nerozdelovala párty na dievčenské a chlapčenské, ak teda nie si v irane. A celkovo sa mi zdá lepšie, dať tomu voľný priebeh. Ja som mala dcerinu narodeninovú oslavu teraz a pozvala som jej kamošov, s tym, že prisli aj súrodenci, niekto tam nechal deti samé, niekto s babysitterkou, nikto sa nič nepýtal, neriešil a bolo to super 🙂 nech ti to dobre dopadne v každom prípade
@eva112014 jaky si to udelas takovy to mas 😉 normalne ich pozvi oboch aj s maminou a ked bude robit zle, tak ho uprac do laty a vysvetli to aj mamine. Tvoj dom, tvoje pravidla. Ide len o to najst slusny diplomaticky ton reci. Ja som to riesila v rodine. Prisli mi svagrove deti so svokrou a mladsi synovec je tiez zivsi a myslel si, ze ked ho mama nevidi, tak nemusi posluchat. Tak som musela byt vychovna a svokre som to vysvetlila, ze u nas platia nejake pravidla pre deti, co sa hry a hraciek tyka a nenecham si spravit z domu kolnicku na drevo, len preto, ze je to rodina.tie Deti mam rada, ale plati to pre vsetky. Pre mna je prirodzene respektovat pravidla, ked prideme niekam na navstevu. Je to trochu ina situacia, ale princip je rovnaky. A matke dvojiciek skor vysvetlis, ze obe deti su vitane, ale chlapec nesmie robit to a to, ako separovat tie deti.
Ide o oslavu tvojej dcery tak nech ma pekne spomienky. A ked sa rodicia spytaju ci nemoze aj brat tak sa im to normalne vysvetli a bud si ho ustrazia alebo smola. Mozno ta to prekvapi a budu to respektovat. Ale ide o oslavu tvojej dcerx ktoru chces aby mala peknu a to je priorita nie co je a neni blbe. Ani ja brata neberem na oslavy kam pozvali mna🤣
@eva112014 úprimne, ja neznášam tieto detské oslavy. Sama mam dcéru a vždy som tieto oslavy robila nasilu... Deti sú drzé. Raz ku nám prišla taka 7 ročná soplana a hneď pri dverách zahlásila mojej dcére ktorá ju pozvala, dúfam, že si nepozvala na oslavu spolužiačku XYZ, lebo ju neznášam a idem domov. Mala som chuť ju otočiť hneď pri dverách. To neželané dievčatko dcéra nepozvala koli tejto... Tiež dlho rozmýšľala ktorú pozve. Ja by som na tvojom mieste dcéru nepustila, urobila by som iný program a dievčatko by som tiež nepozvala. Ešte jej mama sa nanominuje zase na kávičku. Nejde o kávičku, ale o princíp. Ja som postupom času tieto oslavy zrušila a oslavujeme len s rodinou.
@laila22 A ako dopadla tá oslava? Správalo sa dievčatko slušne? A ty si ich nechala voľne sa hrať, či si mala program pre nich pripravený?
Takúto kapitánku budeme mať i my na oslave. Rada určuje pravidlá. Viem to, bola som v škôlke. Mali "otvorenú" hodinu, dva dni za sebou. Bola som tam dvakrát, ona je taký vyjednávač, ale za to spolupracuje. Tento chlapček, ktorého nechceme pozvať sa oduje, nespolupracuje s učiteľkami. Povzbudzuje aj ostatné deti, že choď zbiť toho a toho.
@eliska13 😁 Veď to je taká manipulácia zo strany mamičky. Vieš, mne písala jedna mamička, či tam môže byť aj ona s dcérou. Ja, že nie. Je to detská párty. Ona, že v poriadku. Prinesie dieťa a odvezie domov. Jej som písala, že nie. A táto (mamina dvojičiek) tam bude? Ono tiež je to "nefér" aj oproti iným rodičom. Veď deti doma povedia....

Hm...ide ti o to aby ta neohovarali alebo o dcérku?ked bude mat pokazene narodeniny to ta bude menej trapit ako ked sa nejaka mamicka urazi?nechapem preco by si mala pozyvat obe deti ked tvoja dcerka sa kamarati len s dievcatkom.bude to dievcenska party a hotovo.mamicka mohla synceka zobrat a urobit si s nim pekný deň vo dvojici..ja som to vzdy tak robila ze ked jedno dieta islo na nejaku super party tak s tym druhym sme si urobili pekny program..je to príležitosť aj pre mamu budovat vztah so synom..a chvíľu sa venovat len jemu urcite nema vela príležitostí a to dieta tiez moze mat v ten den mamu len pre seba a robit s nou niečo zábavné