Pravopis, gramatika - koníkovské jazykové okienko
Ja neviem, nechcem to zle napisat ani nikoho urazit, no neskutocne ma to vytaca, ked vidim, ako tu niektore dievcence neovladaju pravopis. Napr. ked som chcela malickej kupit cez bazar nohavice, ani neotvorim link s oznamom "predam ryfle".
Proste katastrofa! Som ucka na I.stupni a je to ozaj skoda. Fakt - v mailoch a esemeskach je vidno, kto ma kde zakladnu inteligenciu.
Aky je vas nazor???
@mirien22 no, k tomu jarmoku. Ja mám taký pocit, že odkedy sú soc. siete, tak nikto nerieši ,,kultúru,, jazyka. Ono to ako na jarmoku už vyzerá. Niekedy aj horšie. To nie je ako kedysi, keď sme posielali úradné listy. Všetko malo svoje pravidlá. Teraz je dovolené všetko. Každý píše tak, ako to používa v bežnej reči. Nikto nerieši vhodnosť použitých slov. Či je to spisovné a pod.
@dana_l keby len Vianočky. Už sme domka. Poďkaj sem. Ukažkaj mi to. Neviem prečo svokra, odkedy má vnúčence, má tendenciu používať takéto výrazy. Strašne ma to vytáča. Deti sú už pomaly dospelé a stále to používa. Ako keby sa nedalo normálne povedať poď sem. Chceš šťavu z mäsa? A nie šťavku. Ja tak neznášam tieto zdrobneniny. Už len čakám, keby spravia niečo také zo spojky a.
@kvetinka75 priatelova matka hovori tak pribrzdene. Chlebik, jahodky, tento tok bude vela orieskov a ked ideme jest - vek 27 az 36, povie: "Pekne papajte."
" bol hrozny prietrz mračien "
Vybracie ...
@matazirafa ja nerozumiem tiež, v polovici inzerátoch je napísaná vYsačka, vždy mi to tvrdé Y vypichne pravé oko😵 Odkiaľ zobrali Y v slove visieť/visačka preboha?
A co taky igelitovy sáčik alebo sáčok? 😱Nas uz na ZS vzdy opravovala triedna ze je to vrecusko
@0silvia0 spravne je " v polovici inzerátov "
@malzeville predpokladám, že je to len preklep v rýchlosti. ČI?
@0silvia0 možno u nich slovo ,,sačka,, niečo znamená, tým pádom vy je ako predpona vy - vý - vybrané slovo po v 😉
@kvetinka75 sacka, sacok, sacik 😂😂😂😂
@fokuska no prišli sme na to 😂
@0silvia0 pri tomto mi napadlo. Vysačka - vysávač. Odvodené slovo. 😉 Ešte mi to pripomenulo jednu hlášku z Profesionálov - aké i/y je v slove rizoto? Ryža je s tvrdým, rizoto s mäkkým. Prečo? No čo má rizoto spoločné s ryžou? Na tom sa vždy dobre pobavíme. Cesty ľudskej logiky sú nevyspytateľné.
@kvetinka75 varená ryža zmäkne 😉
@matazirafa no to fakt, Tak toto mi nenapadlo. No má to všetko veru logiku. 😉 Ako si my všetko vieme zdôvodniť. 😂
@malzeville áno, máš pravdu, kolegyňa ma vyrušila keď som to písala, tak som sa veľmi nesústredila a chcela som to urýchlene dopísať. A neskontrolovala som to po sebe, vyzerá to hrozne to moje skloňovanie 😔🙄 hanbím sa...😕
@kvetinka75 aj mne to evokuje ten vysávač. Dala som si zo srandy do vyhľadávanie v bazári slovo vYsačka a našlo mi 1798 detských inzerátov so slovom vYsačka, 1126 inzerátov s oblečením pre dospelých so slovom vYsačka a mnoho ďalších so slovom vYsačka. Z tohoto mi vychádza len jediné: množstvo ľudí má toto slovo zafixované s ypsilonom, ale kde na toto prišli veru ani srnka netuší... asi v škole nedávali pozor😎
a ešte jeden fenomén som dnes znovuobjavila: "bola som pri gynekologicke" miesto bola som u gynekologičky. Mne to evokuje že bola dotyčná u gynekologičky a pri nej stála. To bude tiež nejaký regionálny čudný tvar...
Rizoto pochadza z talianskeho "risotto " my sme si to prisposobili 🙄
@0silvia0 to sa rozpráva na vychode, takisto sa tu nárečovo hovorí aj ze "idem do doktora" a nemyslia tým ze mu vlezu do riti 😂😂😂
@matazirafa no mne to je take cudneeee naozaj ako keby mu chceli vliezt do riti😂
@0silvia0 ja odtiaľto nepochádzam takže tak nerozprávam a dúfam že ani nezačnem 😂
@0silvia0 videli párkrát na nete a zafixovali si to, že je to vY - vizuálna pamäť
@matazirafa a čo ty vieš, aký bol pôvodný účel tohto vyjadrenia? 😂
@matazirafa no ohladom tohto co sa na vychode pouziva "idem do doktora..." atd., u nas to nabralo necakany spad, ked bola u nas na navsteve susedka (8rocna) a opytala sa ma otazku tykajucu sa mojho 11rocneho syna: "Teta, a moze ist Matej do mna?" 😅 som normalne zamrzla a pomyslela som si: "ok, moja, ale tak o 10 rokov, dobre?" potom mi zaplo co tym myslela a normalne som jej odpovedala, ze "jasne, ale nech nie je dlhsie ako polhodinu... 😅 "
Ja neznasam ked ludia vynechavaju predlozky: "idem gynekologicke", "chod doktorovi", "pojdem kadernicke", alebo "sobotu cestujeme", "pondelok idem do prace"... kde je "ku" a "v"?
A este take ako "nemame chleba", "daj si vody", "pridaj tam soli"
@fokuska áno aj v inzerátoch sú veci "top stave" "ihneď odberu" a podobne 😂 inak bývalého matka zas nesklonovala určité slová, také že "zavri dvere nech nemám zima" alebo "máte tu tma" 😊
@kvetinka75 slang používa určitá skupina ľudí a ja mám pocit, že toto slovo používa skoro každý. Mladi, starší, pracujúci, študenti atd. Používajú ho asi na väčšine Slovenska, takze by som ho zaradila ako hovorové slovo, ale určite nie spisovné... Správne sú kraťasy
@mirien22 no počkaj, teraz tomu nechápem - správne sú kraťasy - veď o nich sme aj pred tým písali nie? Alebo som niečo zle pochopila?

@bielamacka3 tak takéto preklepy robím aj ja. Hlavne keď si na poslednú chvíľu rozmyslím slovo, ktoré chcem povedať, ale už som začala a koniec úplne dokomolím.