Prečo Boh dopustí, aby boli deti ťažko choré?
Ahojte, hned na uvod napisem, ze nechcem rozvirit vasne, prosim zachovat tuto diskusiu bez nevhodnych, posmesnych alebo ustipacnych komentarov.
Moja otazka smeruje hlavne na veriace mamicky, ktore mi tuto otazku dokazu normalne zodpovedat.
Preco Boh dopusti, aby deti trpeli tazkymi chorobami, znasali velku bolest uz od narodenia alebo zomreli.
Dakujem
@markusrasford Dieťa v aute zabudne rodič, v Afrike je veľa ľudí, ktorí by sa mohli podeliť s jedlom, alebo riešiť situáciu, vojnu sa zabíjajú ľudia navzájom. Načo obviňovať Boha? Choroby sú veľakrát spôsobené ľuďmi, dedičnosť, zlá životospráva...
Každý deň sa to pýtam...prečo...moje dieťa je ťažko postihnuté prečo....véd sa len narodil pedofil vrahovia tyrani si žijú beztrestne koľkí behajú žijú nikomu som nič neurobila ....nepila som nefajcila kavu nepila vsetko dopredu zabezpecene novy kocik vybava hojdacka postielka vsetko mozne bolo chcené narodil sa do usporiadanej rodiny finančné zabezpečenej fetacky alkoholický majú zdravé deti ešte aj do ústavov ich davaju.... moje dieťa sa len narodilo nemal možnosť spoznať život v pravom slova zmysle....proste nič.....a co mi snim bude ked tu nebudem....aj mne to vzalo zivot teraz nerátam že sa starám 24/7 ..p .nonstop ale vzalo mi to pokoj spánok lebo sa trápim každý deň nonstop prečo....... prečo nema život ako ma byt prečo trpí co snim bude keď tu nebudem....
Bolesť - môže byť skúška, môže byť trest a môže byť milosť. Milosť - Boží dar. Nechceme to, nechápeme. Ale bolesť nám otvára oči, vidíme svet ináč, zmenia sa hodnoty, priority, formuje nás, začneme klásť otázky a možno niečo pochopíme.
Prečo Boh dopustil, že Ježiš trpel a zomrel?
Rodič trpí, ak trpí jeho vlastné dieťa. Čo však, keď trpí niekto iný? Nezájem.
Lásku bez kríža nenájdeš a kríž bez lásky neunesieš.
Mam dcerku s tažkym autizmom.a ine diagnozy.Bude mať 9rokov.Nerozumie nerozprava a denne robi veci ktore sa beznemu rozumu vymykaju.Je to strašne ťažke .Tiez sa denne pytam prečo? Ja som si odpovedala,ze sa mam naučiť pokore.No denno denne naražam na svoju slabosť.Dcerku milujem no denno denne ma udivuje kde az jej diagnoza dokaze zajsť.Zatial a myslim ,ze tu na tomto svete sa nedozvieme prečo.
@dzulli1980 dejavu je davno vedecky vysvetlené😉
Tazka téma, práve z môjho blízkeho okolia zomrelo dnes po narodeni iba 2-dňové bábätko. 😥 Otázkou je, prečo každý dlhovekosť a kto koľko požije, považuje za výhru, to, že niekto fajčil a dožil sa aj 100 rokov, keď na smrteľnej posteli ma milión výčitiek ako žil svoj život, aké vzťahy mal s okolím a uvedomí si, že dokopy ten život za nič dobré nestál, ja za výhru nepovažujem. Žiaľ, z biológie, nielen u ľudí, ale aj u zvierat, všade sú anomálie a rodia sa aj choré jedince. Na jednej strane v minulosti sa z 10 detí dožilo dospelosti 5, medicína nebola v takom štádiu, aby dokázali zachraňovať v hojnom počte novorodencov a rôzne ťažké choroby. Dnes, keď zas máme vyspelú medicínu, nechápeme, prečo sa tieto deti trápia, i keď v minulosti by ich medicína nemala možnosť zachrániť. Žiaľ, svet nie je dokonalé miesto a nič nie je samozrejmosť. Práve dnešný deň mi to pripomenul. Nie je samozrejmosť ani len plodnosť a mať deti, nie je samozrejmosť mať zdravé deti, za všetko treba byť vďačný, naozaj toto všetko je dar. Kedysi som nebola veriacou a kopu myšlienok od ateistov som tiež vyznávala, ktoré som si tu prečítala, takže chápem aj takýto pohľad. Dosť ma udivuje už teraz, čo všetko ľudia pripisujú Bohu, pritom naozaj, mame slobodnú vôľu, možnosť rozhodnutia a tým ovplyvňujeme svoj život. Ja som sa naučila za veľa prosiť, modliť, ďakovať. Proste a dostanete. Keď ľudia neprosia, nemusia dostať, lebo naozaj, nič nie je samozrejmosť. Zároveň to beriem tak, že svet tu na zemi nie je vždy dokonalý, ľudia nie sú dokonalí a zle veci sa stávajú. Dnes zomrel novorodenec a rodicia sú psychicky zrútení, ja by som na ich mieste bola tiež. Na druhej strane, teraz to bábätko už netrpí, ja verím vo večný život a verím, že síce rodicia plačú, ale ono je už teraz spokojné na mieste, kde je dobro, pokoj, láska a žiadna bolesť. Čiže nie vždy je dlhovekosť výhra, len pre to, lebo sa bojíme smrti a čo po nej. Viac by sme sa mali obávať, keď vedieme zlý život, zavistlivy, neprajny, klameme, kradneme, závidíme, čo tu po nás zostane, aká to bola “kvalita” života a či sme takto nenaučili žiť ešte aj ďalšie generácie - naše deti. Ja sama mám so sebou problém, neviem byť dobrý diplomat, veľa krát som príliš priama, no skúšam na sebe pracovať. Žiaľ, tu na Zemi, na tomto svete sa dejú aj zlé veci, každému, nik nie je nejak privilegovaný. Ale už iba na nás zavisí ako sa ku každému nešťastiu postavíme. Mne osobne sa z veľmi zlých situácii v živote, kde som už nevidela východisko, po rokoch mnohé pretvorili aj na výhody a z mnohých vznikli aj úplne iné dobre veci, po modlitbách a prosbách a mnohé mi aj do seba zapadá, ze keby sa nestali aj tie zlé veci, ktoré ma dohnali na kraj síl, nemohli by potom vzniknúť aj tie dobré. A prečo trpí aj spravodlivý ? lebo svet nie je spravodlivé miesto. My veriaci však veríme, že snahou priblížiť sa k svojmu čo najlepšiemu JA, za to dostaneme odmenu na tom druhom svete, kde už je dokonalosť a tí nespravodliví tiež dostanú zas tú svoju “odmenu” po smrti. Snáď som to ako-tak vysvetlila. I keď nie som kňaz.
Biblia hovorí, že nepriateľ prichádza aby ničil, kradol a zabíjal. Nepriateľ je satan, padlý anjel, od neho pochádza všetko zlé.
1. Chceš rozvíriť vášne, neverím ti.
2. Preco si myslíš, že za to môže Boh? Ja si myslím, že to dopúšťa šatami, diabol. Ten má rád bolesť a utrpenie.
Ja som si všimla jednu vec a potvrdzuje sa mi to celý život. Keď sa máme dobre, tak si užívame, tešíme sa zo šťastia radosti našich blízkych aj z materiálnych vecí. Vtedy si nikto/málokto spomenie na boha a poďakuje mu.
Ale keď sa nám deje niečo zlé, sme chorí my alebo naše deti, nedarí sa nám, vtedy si zazracne všetci spomenú práve na boha. ,, prečo toto Boh dopustil."
Nikoho som ešte nepočula nadávať na satana, prečo toto čert dopustil??!
Ty autorka ako si na tom?
aby cez to dieťa teba zmenil, teba viac pripútal k sebe aby si Ho viac hľadala.... tvoj život potom vidia iní ľudia ktorí si vieru všimnú len cez tvoj život, ako zvládaš situácie ako konas a oni sú schopní vieru si všimnúť len takto, keby si im rozprávala o Bohu vybehnu na teba že sú to blaboly....
@ivana11155 ak boh pouziva utrpenie bezbranneho dietata, aby zmenil a k sebe priputal jeho matku, tak je to dobre necitlivy manipulator (hodi sa mi tam ostrejsie slovo, ale tak....)
@kaitlin3
Je mi to ľúto. Tiež si to nedokazem predstaviť. Neviem či si čítala Bibliu, ale peklo aj nebo tam je nespočetne krát zmieňované, hlavne peklo rôznymi opismi už v Starom Zákone a to máme spoločný so Židmi, ktorý je omnoho starší ako Nový Zákon. Cirkev si sama od seba nič nevytvorila.
100% nebude nikto z nás, môžeme sa k tomu len snažiť priblížiť. Preto by nebola spoveď, kde ľutujeme hriechy, sviatosti, sám Boh to vedel a preto poslal Ježiša, aby sa on za nás obetoval. A my sa vdaka tomu mohli spovedať.
@katkami123 tu Bibliu dnešnú, ktoru si “napísala” a poskladala Cirkev neskôr…v pôvodných textoch ktoré sa našli zachované z toho obdobia sa peklo alebo nebo tak ako ho veriaci poznajú alebo ako o ňom káže cirkev nespomína… rovnako to je aj s judaizmom
@kaitlin3 kde píšem o ohybaní pravidiel a straším peklom?!
Píšem o tom, že sa treba v živote snažiť a spraviť pre seba, svoje telo a dušu maximum, mať čisté svedomie, že som spravila všetko preto aby som bola dobrým človekom, žila vo viere a dodržiavala desatoro. Nikde v biblii sa nepíše o tom že vykúpení a do neba sa dostanú len tí, ktorí sú dokonalí na 100%.
Pretože Boh neexistuje
@martul ale poriadne čítaj čo píšem, ja nevravim že sa to píše v Biblii ale že benevolentnejší výklad Biblie kňazmi a nejednotnosť v kázani v podstate ničí akýkoľvek zmysel strašenia peklom alebo utešovania nebom, najmä keď koncept neba/pekla ako odmeny a trestu nepochádza od Boha ale od človeka. Jeden kňaz ta za antikoncepciu v podstate bez rozhrešenie posiela do pekla a druhý ti to rozhrešenie v pohode dá, mne je úplne jedno, ži si ako chceš, ja len narážam na to že ako Cirkev organizácia nemáte zmysel, ten ktorý tam bol myslený pôvodne, pozri ty si sa ozvala na môj príspevok, každá si tu ideme svoje tak sa zhodnime že sa nikdy nezhodneme ✌️
K Ježišovi raz priviedli slepého človeka. A pýtali sa ho, prečo je slepý, či zhresil on, alebo jeho rodičia. A Ježiš povedal, že nezhresil ani on, ani jeho rodičia, ale majú sa na ňom ukázať veľké Božie skutky. A potom ho uzdravil.
Boh môže každé zlo premeniť na niečo dobré.
Ešte som sa nestretla s rodičmi postihnutého dieťaťa, ktorí by ľutovali, že to dieťa majú, skôr sa vyjadrujú, že ich takéto deti mnohému naučili, že im priniesli veľa radosti, uvedomili si, čo je naozaj dôležité a že by ani nechceli, aby tie deti boli iné.
Keď sa mne deje niečo ťažké, tak sa radšej pýtam, ako sa v tom Boh chce osláviť, než prečo sa mi to stalo.
Už som to niekde pisala, zlo, choroby a podobne veci sú od diabla. Keďže okrem boha tu mame aj jeho.
Kto neverí, nech si neverí, ved raz všetkým takým spadne huba. Boh je dobrý a treba veriť aj keď sa nám dejú zlé veci.
@kaitlin3
Ako mozes podložiť tvrdenie, že si to ľudia napísali sami? Starý Zákon mame spoločný so Židmi, čo je jedno z najstarších náboženstiev, nový zákon napísali apostoli. Nechcem sa tu s tebou hádať, je to tvoj názor, ale je vidieť, že si celu Bibliu necitala, keby áno, nemáš tieto tvrdenia a dokážeš si ich zdôvodniť, lebo by si mala základ a vedela, že práve títo novodobé smery klamú. Kedže si ju necitala, uveríš tomu, kto ti čo povie, lebo nemáš poznatky na vyvrátenie. V podstate na tomto stavaju rôzne sekty a rôzne novodobé smery - na nevedomosti. Nevie, tak mi uverí.
@katkami123 vieš po anglicky? https://www.npr.org/2020/03/31/824479587/heaven...
@kaitlin3
Keď budem mať čas, precitam si, zatiaľ som pozrela životopis toho pána na wikipédii, z evanjelika sa rozhodol byť ateista, študoval Nový zákon na univerzite.
@katkami123 no veď práve, je studovanejsi ako my tu 😉
@zofizulka boh sa teda "slavi" v utrpeni? Ak by mal taky pristup "slavenia sa" v utrpeni clovek, ako by sme ho oznacovali?
Podla mna psychiatrickou diagnozou...
A ze rodicia nelutuju narodenie postihnuteho dietata je hadam prirodzene, kedze tu do toho vstupuju city. Jasne, ze ked svoje dieta milujes, nebudes lutovat, ze sa narodilo..
plus to, ze vravia, ze sa vela naucili, je z velkej miery sposobene tym, ze clovek potrebuje zdovodnenia, vysvetlenia situacie, logicke dosledky a hladaju ich vo vsetkom moznom. Tak funguje nasa psychika. Racionalizacia je nam prirodzena.
Tiez je na mieste dodat, ze co pises neplati celoplosne. Kazdy sa s tazkou zivotnou situaciou vyrovnava inak. A niektori veru aj lutostou..
A je potrebne si uvedomit, ze rovno niekomu povedat, ze "ano, lutujem" , nebyva spolocensky prijatelne. Najtajnejsie myslienky si teda ludia nechavaju zvycajne pre seba..

@tomika Jasne tak ja som
Asi menší clocek ako ty . Ale viem sa vžiť z istých dôvodov !!!! Do pozície rodiča čo mu zomiera malinké dieťatko !!!!! A určite nepomôžu reči typu “tá tvoja malinká 2 mesačná dcéra si nesie karmu z minulého života” tak preto sa ti roka nedožije . Ale tak očividne to ty chvalabohu take niečo nepoznáš . Keby tvoje dieťa bolo smrtelne choré , obdivujem tá , že si s radosťou a fanfárami povieš “ Ale veď to je jeho karma z minulého života “ ………….