icon

Prečo Boh dopusti, aby sa detičky trápili?

3. júl 2020

Tak sa zamyslam, ak existuje Boh,preco dopusti, aby sa malicke deti trapili, ci uz chorobami alebo je na nich dopustane tyranie. Cim si to nevinne deti zasluzia? Ma to byt trest pre rodicov? A za hriechy rodicov ma trpiet nevinne dieta? Neviem najst zmysel v utrpeni. Dospely to este pochopim, ze sj mame poniest nejaky kriz,ale deti? Prosim neodsudzujte temu. Som skutocne zufala a hladam pokoj a pochopenie utrpenia. Nie som ziadny fanatik,ktory hlada ovecky, ak by mal niekto chut spochybnovat tuto temu.

0silvia0
4. júl 2020

@eva112014 hej, zivot je cesta poznania a pokory. Pre veriacich, neveriacich... len ludia casto chcu a chcu a chcu a vycitaju a nic nedaju... Myslia si, ze Boh je ako eshop, objednam si pre seba jedno odstranenie depresie, jedno odstranenie napr. cysty na oblicke, Boh mi to hodiny odstrani, ja precedim medzi zuby dikes a ficim dalej... Bez vnutornej zmeny, bez pokory, bez pohnutia. Ja akoze fakt nechapem, ako si toto niekto moze mysliet, ze by to takto mohlo realne fungovat...

stanulienkat
4. júl 2020

Veriaci maju vzdy na vsetko odpoved,takze oni si to nejako obhaja. 😊 Boh to podla mna nedopusta,lebo je to imaginarna postava,teda neexistuje. To len cirkev si potrebovala postrasit svoje ovce,aby boli poslusne. Deti tyraju dospeli ludia,lebo su hovada. A choroby? Neviem.. Genetika,priroda,osud??...

kvetinka75
4. júl 2020

@0silvia0 precoby nemohol.uzdravit deti

stanulienkat
4. júl 2020

@eva112014 citovat z fantasy filmu,to uz je aka demagogia???😂 Asi krestamska,ze?

kvetinka75
4. júl 2020

@eva112014 tak nech odpovie teda aj.mne. preco? On by uz mal vediet na co sa.pytam. odpoved roky nedostavam

0silvia0
4. júl 2020

@kvetinka75 mozno mnohe deti uzdravil... mozno mnohych dospelych uzdravil. A mozno keby teraz udravil vsetky deti sveta, nikto by aj tak neuveril, ze to urobil Boh, zasluhy by si zobral kde kto...

eva112014
Autor odpoveď zmazal
luuubik
4. júl 2020

@0silvia0 chapem v principe, co sa snazis povedat, ale uprimne... ta cesta pokory, poznania, neviem, neviem...
To primarne, co podla mna aj autorka riesi, je, ze toto poznie - za cenu utrpenia - je tak nespravodlivo rozdelene medzi ludmi. Jasne, ze nik normalny realne necaka, ze poviem modlitbu, potom sa zelanie splni, poviem dikes a cau. Ale preco vobec ma problemy a velmi tazky zivot ten, kto si to casto vobec nezasluzi? Objektivne - podla moralnych i roznych svetskych pravidiel zli ludia sa mnohi maju fajn a prave ti, zo zlatym srdcom najviac trpia. Akoze, to sa taki maju kajat a pokorit, ked ozaj v zivote nikomu neublizili? Tak potom ti zli co, oni nemusia zakusit poznanie, pokoru, ked sa im nestastie vyhyba? A najvacsie klise je podla mna to, ze kazdy ma svoje trapenie, aj ti bohati, zdravi... Ano maju mozno daco, no neviem si predstavit vacsieho trapenia ako napr. chore dieta... Cize, kto je zdravy, fyzicky aj psychicky a ma este aj zdravu rodinu ktoru lubi, nemoze sa jeho problem chytat zdaleka na rozne choroby , vojny, tyranie, hlad, vrazdy a pod. Cize nejde o to, ze Boh ma vzdy vsetko vyriesit... Ale ak sa tu mame daco naucit, stat sa lepsimi ludmi, duchovne narast... Tak preco nie vsetci? A preco to zivot/Boh/nahoda/ vesmir/ priroda nezariadia tak, ze prave ti, co by tieto lekcie potrebovali najviac ich nedostanu? Toto je ta vecna najtazsia otazka, ktoru mozno ani nasim nedokonalym rozumom nie sme schopny obsiahnut a pochopit... Nech je ako chce, ja na vyssiu duchovnu moc pevne verim, i na to, ze nas miluje a chce nam pomoct... A to ostatne... Treba aktivne zit v laske a pokore - nielen recami, no najma svojimi cinmi. Odstranit vsetko zlo, ktore len je v nasich silach odstranit. A co nemozme ovplyvnit ani rozumom pochopit, to prijat, hoci to iste musi byt nesmierne tazke.

0silvia0
4. júl 2020

@luuubik ono na ceste poznania prestaneš riešiť, čo je spravodlivé a kto si čo zaslúži. Toto nie je dôležité. Prečo? Lebo každý sme počas života niekde inde. Niekto je v procese užívania si života bez duchovnej pridanej hodnoty, niekomu práve nad hlavou zasvietila žiarovka a zistil, že život nie je len o užívaní, požívaní, hedonizme, sexe a tele. Niekto je dokonca ďalej, pátra, umrtvuje svoju živočíšnu zmyselnosť, aby prišiel na cestu duchovna a vyšších princípov poznania. Preto nie všetci, pretože ten, ktorý je ešte ponorený v pudovosti, živočíšnosti a telesnosti ešte nie je zrelý na duchovný rast, on len čaká na impulz, ktorý možno príde, možno nepríde. Ak nepríde teraz, možno príde raz v budúcom živote, ak nejaký existuje...

luuubik
4. júl 2020

@0silvia0 ano, reinkarnacia je asi jedinym vysvetlenim toho vsetkeho, lebo nespravodlive na tomto svete, za predpokladu, ze mame len jeden zivot, je uz samotne narodenie. Niekto sa narodi do milujucej rodiny, iny tyranovi... Co ovplyvni cely dalsi jeho vyvoj. Viem, ze kazdy je iny a inde na svojej duchovnej ceste, to si pekne povedala. Preto toto vsetko zahrnam do kolonky "nemozem zmenit, nevidim za oponu bozieho zameru, skusim sa velmi nad tym zbytocne netrapit"... Ale je pre cloveka s co len stipkou citu hrozne, pozerat na vsetko to nespravodlive utrpenie a krivdu... Preto aj chapem taketo "vykriky do tmy" a otazky Preco? ako dava autorka...

0silvia0
4. júl 2020

@luuubik aj ja chápem výkriky do tmy, ale pre človeka je dôležité netýrať sa tým, čo nemôže zmeniť. Treba robiť najlepšie ako viem, ako som schopný, ak nemôžem urobiť veľa, urobiť aspoň máličko. Každé dobro sa znásobuje. A prísť do levelu, že verím, že všetko sa pre niečo deje. Áno, nevidíme za oponu, nevieme čo s čím súvisí a prečo sa diali aj dejú zlé veci. Ale nemá význam hádzať vinu na Boha, v ktorého aj tak vlastne dotyčný neverí a nechce veriť. Ani ho vlastne nechce spoznať, hneď ho odsúdi že aj tak vlastne nemôže existovať, lebo dopustí to a to... Boh nebude asi robiť zázraky na počkanie, aby sa zapáčil, aby presvedčil. Toto treba pochopiť. Dá sa to implementovať na veriacich, aj na neveriacich.

luuubik
4. júl 2020

@0silvia0 plne suhlasim, len by som neodsudzovala ludi, ktori su veriaci a obcas tapu, pochybuju, maju slabu chvilu... Na margo toho, ze takyto clovek v Boha neveri a nechce verit, ked sa pyta, preco dopusti to ci ono. Aj sam Jezis vypustil z ust: Pane Boze, preco si ma opustil? vo chvili najvacsieho utrpenia. Clovek nieco aj "vie" v zmysle, ze tomu ozaj veri, avsak zivot casto vieru skusa a nie je chybou uvazovat aj nad takymito vecami, nech akokolvek v dusi citime, ze spravna odpoved neexistuje...

benculka
4. júl 2020

@yipsylonka9742 ahooj. Viem ze si to asi nemyslela zle. Teda aspoň dúfam. Narodilo sa nám po 7 rokoch snaženia druhé dieťatko. Veľmi ťažko hendikepované. Môj manžel je človek ktorého môžeš natrieť na chlieb, obrazne povedané. Ja som nikdy nikomu neublížila, nemáme radi zlosť, ubližovanie. Fakt si myslíš že sme na vine? Či som to zle pochopila? Ďakujem za odpoveď 🙏

0silvia0
4. júl 2020

@luuubik dufam, ze z mojich slov nevyplynulo, ze ja osobne odsudzujem vykriky do tmy. Chcela som len pomoct pochopit. Ak to vyznelo odsudzujuco, tak to som naozaj nechcela a mrzi ma to...

luuubik
4. júl 2020

@0silvia0 nemas sa za co ospravedlnovat, mudro si vsetko napisala 😉 Len vravim, ze my ludia, sme zial, aj vo svojej viere ci akomkolvek zivotnom presvedceni, tak ako vo vsetkom, nedokonali. Preto aj taketo otazky o zodpodnosti Boha za to ci ono...

0silvia0
4. júl 2020

@luuubik ano, samozrejme, to mas pravdu. Je to prave tym, ze vsetci sme na ceste. Niekto na zaciatku, niekde v strede, niekto skoro vo finale...

yipsylonka9742
4. júl 2020

@benculka ahoj. ja som iba napisala svoj nazor ... diskutujuci nepochopili...tak som ho aj zmazala... takisto ani tebe nejdem odpovedat a znova sa do diskusie zapojit, lebo nema to vyznam...

yipsylonka9742
Autor odpoveď zmazal
benculka
4. júl 2020

@yipsylonka9742 ôk. Ja rozumiem, ale zabolí to, keď viem že som nikdy nič zlé neurobila. A možno to aj ja zle chápem. Preto som chcela vysvetlenie. Veľa šťastia v živote 🙏❤️

0silvia0
4. júl 2020

@benculka ja si myslim, ze ste boli vybrani ako vynimocni rodicia pre vynimocne dieta. Vase dieta s postihnutim by nikto tak s laskou neprijal ako vy dvaja s manzelom. Bolo vam dane preto, lebo ste silni a mate vela lasky aj pre dieta, s ktorym je mozno vela starosti, ale bude vam to stonasobne vratene. Ini rodicia by mozno nevedeli dat takemuto dietatu to, co mu date vy.
Z tvojich slov je citit, ze si laskava, pokorna a dobra zena. Prave takuto mamu potrebovalo vase dieta❤️

gladys_07
4. júl 2020

@yipsylonka9742 aha, takze idiotske nazory a este aj zbabela. Hanbi sa.

benculka
4. júl 2020

@0silvia0 zo ❤️ ďakujem že krásne slová❤️❤️ . My to neberieme ako trápenie, aj keď jasné že zabolí že už mohla chodiť, hovoriť. Ale je iná, má inú cestu a my ideme tou cestou s ňou. ❤️❤️❤️

yipsylonka9742
4. júl 2020

@gladys_07 sa do mna nenavazaj ...pozri sa na tie vlastne nazory

yipsylonka9742
4. júl 2020

@gladys_07 A KDE JE TVOJ NAZOR K TEME? otvorila si toto temu lebo vsak velmi rada sa sotis do temy ktora suvisi s Bohom aby si mohla prezentovat aka si ty neveriaca! To uz poznam...!! Potom si si vybrala mna ako vhodnu osobu ma buzeraciu...moc pekneee

eva112014
5. júl 2020

@kvetinka75 Poznàš príbeh o topiacom sa mužovi? Zàplavy vzali pobožnému mužovi dom. Držal sa brvien a modlil sa o zàchranu.
Prišla loď a ľudia nañho kričali a ponùkali mu voľné miesto. On však odmietol s tým, že jeho zàzrak je pàn Boh.
Opäť sa modlil. Bože, pomôž mi. Po pàr hodinàch prišiel zàchranàr, chceli ho vybrať z vody.
On povedal:" nie, nechajte ma, ja verím, že Pàn Boh urobí zàzrak."
Muž sa utopil. Pri nebeskej bràne sa sťažoval sv. Petrovi ako mu Boh nepomohol. A sv. Peter odpovedal: " a čo tie 2 lode?"
Boh odpovedà, ale nie vždy sme schopní prijať jeho odpoveď, alebo pomoc.

eva112014
5. júl 2020

@kvetinka75 My sme boli na fotení v jednom ateliéri u jednej pani doma. Ako sme sa vyzùvali, všimla som si, že na komode mà fotku Ježiša.
Išli sme ďalej do ateliéru. Posadila nàs a na ùvod sme si aj potykali. V ateliéri mala fotky svojich detí. Mà 2 synov a 1 dcéru. Chlapci zdraví a dievčatko malo Downov syndróm. Dievčatko bolo 3 dieťa v poradí.
Povedala som jej, že ju obdivujem. Odpovedala, že nie je treba. Oni si toto vybrali samy. Vždy tùžila mať dcérku. Jej sen sa splnil. Vedela, keď bola tehotnà, že dievčatko bude mať Downov syndróm. Odporùčali jej potrat. Celé tehotenstvo tŕpla, lebo neskôr jej povedali, že bude mať srdcovù vadu. Budù ju musieť operovať.
Oni sa jej nechceli vzdať. Povedala mi, že ju prijali do rodiny takù, akà je.
.... že toľko làsky v živote nedostala od nikoho ako od nej. Pokračovala:" my vieme, že nebude dlho medzi nami, ale sme vďační pànu Bohu, že ju tu màme."
A o dva ďalšie roky sa im narodilo štvrté dieťa, zdravý chlapec. 🙂

miriam11
5. júl 2020

Verím na jedno - karma je zdarma. Žeby niečo v minulom živote? To co zasejes, budeš aj žať. Skôr, či neskôr.

queen_mary
5. júl 2020

Lebo neexistuje? Je to len viera. A kazdy nejaku potrebuje. Boh, karma, osud..

alexandraalexandrova
5. júl 2020

Ziadny zmysel v tom nikdy nenajdes. Boh neexistuje. Je to iba taka barlicka pre nas ludi, lebo potrebujeme verit ze je tu niekto kto nas ochrani...ale nie je. Ak by boh existoval skutocne, nikdy by nedopustil aby sa nevinne dieta trapilo. Aby sa trapili ludia, ktori nikdy nikomu neublizili. Aby si veselo zili ti, co naopak beztrestne ublizuju...clovek by sa nemal spoliehat na nejaku imaginarnu bytost, ale na seba...

katkati
5. júl 2020

@alexandraalexandrova Presne. A situácie, keď niekto muči ľudí, nesmierne pritom trpia a ti druhí sa v tom vyžívajú, ako ho ospravedlnite, že toto dopustí? Aha už viem, ľudia majú slobodnú voľbu, tak ten zlý nech si to na tom svete užije a Boh sa s ním porozpráva potom, on to bude riešiť potom... Nielen láska, ale aj viera dokáže byť slepá.