icon

Prečo Boh dopusti, aby sa detičky trápili?

3. júl 2020

Tak sa zamyslam, ak existuje Boh,preco dopusti, aby sa malicke deti trapili, ci uz chorobami alebo je na nich dopustane tyranie. Cim si to nevinne deti zasluzia? Ma to byt trest pre rodicov? A za hriechy rodicov ma trpiet nevinne dieta? Neviem najst zmysel v utrpeni. Dospely to este pochopim, ze sj mame poniest nejaky kriz,ale deti? Prosim neodsudzujte temu. Som skutocne zufala a hladam pokoj a pochopenie utrpenia. Nie som ziadny fanatik,ktory hlada ovecky, ak by mal niekto chut spochybnovat tuto temu.

alexandraalexandrova
5. júl 2020

@katkati o tej slepej viere si to napisala presne. Kto chce verit, ten bude verit bez ohladu na to co sa bude diat, vzdy v tom najde nejaky zmysel...

bmuller
5. júl 2020

@alexandraalexandrova Tak nejak - kto chce, vidi Boha vsade, kto nechce, nevidi ho nikde. Akurat zalezi, ako si to obratis.

alexandraalexandrova
5. júl 2020

@bmuller a potom su pripady ked niekto boha vidi a potom zisti ze to bola len iluzia...

bmuller
5. júl 2020

@alexandraalexandrova No ak Boh existuje, tak vela veci moze davat zmysel. Ak neexistuje, tak sa nic nezmeni. Moze byt aj otazka, ci o nieco prichadzame, ked v Boha verime - a rovnako, ci o nieco prichadzame, ked v Boha neverime...

alexandraalexandrova
6. júl 2020

@bmuller je na to nejaka teoria ktora rozobera presne toto. Z toho vychadza ze stale je lepsei verit ako neverit...ale viera, aspon pre mna, nie je o rozhodnuti, skor o schopnosti. Bud som schopna verit, alebo schopna nie som...

ali_123_a
18. aug 2020

Pán Boh si nikdy neželá utrpenie, ale keď už sa niečo zlé prihodí, každú situáciu, chorobu a problém dokáže obrátiť na dobré, ak máme v Neho dôveru 🙂
tu o tom dobre rozpráva jeden kňaz (anj video):

https://www.youtube.com/watch?v=0NOTU1g0Z8w

Na tejto stránke tiež:
https://www.everystudent.sk/preco-je-zivot-taky...

o zmysle utrpenia dobre rozpráva aj p.Vojtech Kodet (odporúčam pozrieť do konca):

https://www.youtube.com/watch?v=YRjEVQmY5gw
svedomka
30. okt 2021

to preto lebo sa rodicia nemodlia

svedomka
5. dec 2021

Prečo Boh dopusti, aby sa detičky trápili? Aby ste ho hladali a modlili sa k nemu

luci310
5. dec 2021

Nemusíš hľadať vinníka, sme len inteligentnejšie formy života a niekedy sa to stáva, že niektorí sú chorí, bohužiaľ, taká je príroda…

svedomka
5. dec 2021

@luci310 ale ja nehladam vinnika iba odpovedam na vasu otazku Prečo Boh dopusti, aby sa detičky trápili?

luci310
5. dec 2021

@svedomka ach, no vidíš to, a úplne si sa stratila… tu otázku som nepisala ja, ale odpovedala som autorke..

svedomka
5. dec 2021

@luci310 prepac

slovakboy
5. dec 2021

Niekoľko viacerými nezávislými metódami dokázaných vedeckých faktov: Vesmír je skoro nekonečný a 13,7mld rokov starý. Skoro nekonečný znamená že priemer má aspoň to čo vidíme 94mld svetelných rokov a to čo nevidime môže byť aj 150 kvadrilionov krát väčšie. Tých 150kvadrilionov nie je uz fakt ale teória. Je však isté že je mnohonásobne väčší ako tých 94mld sv. rokov pretože je malo pravdepodobne aby sme boli presne v jeho strede a potvrdzuje to aj teória inflácie a hustota vesmíru. Ďalej vieme že všade v tomto vesmíre platia rovnaké prírodné zákony. Ďalej vieme že čas pred tými 13,7mld rokov neexistoval. Vznikol spolu s priestorom pri veľkom tresku a je súčasťou trojrozmerného priestoru v ktorom sa hybeme. To vieme preto lebo priestor a čas sa dajú deformovať až do nuly a to aj lokálne v súčasnom vesmíre. Ak by sme odstránili všetku hmotu v našej slnečnej sústave alebo galaxii alebo vesmíre a to aj s atómami neutrinami antihmotu fotonmi a žiarením tak nám neostane nič? Nie. Niečo nám ostane. A to niečo je priestoročas. Priestoročas nie je priestor a nie je to čas. Čas bez priestoru nemôže existovať a priestor bez času. Ale priestoročas sa ohýba okolo hmotných objektov. Priestor aj čas sa skracujú. A v extrémnych prípadoch az do nuly. Ak by jedna z fyzikálnych konštánt nebola presne taká aká je tento vesmír by nevznikol. Ak by nevznikli hviezdy a nefungovali tak planéty a prvky neexistujú. Väčšina prvkov v mendelejevovej tabuľke vznikla veľmi komplikovanými procesmi pri zrážkach neutrónových hviezd. Nie len pri výbuchoch supernov ako to všade populárne casopisy píšu. Tak vzniklo len male množstvo prvkov. A ak by atómy neboli take aké sú ak by neplatila teória relativity ak by jadra atómov neboli aké sú tento svet by neexistoval. Je zaujímavé že v ňom platí matematika a matematici aj fyzikovia žasnú aká je ohromná a nechápu prečo platí všade pritom by nemusela. Mohli by sme byt z gelu a fungovať ako babky pod nejakými čarami kúzelníka Boha a nikto nikdy by neprišiel na žiadnu zákonitosť. Je to všetko náhoda? Myslím že nie. Iba ak by to bolo tak ako niektorí fyzikovia si myslia, že vesmírov je nekonečne množstvo stále vznikajú a zanikajú a len malo z nich funguje dlhšie ako skoro nekonečný zlomok sekundy ak v tom vesmíre vôbec nejaké sekundy sú. To sú už len hypotézy a nie teórie žiaden dôkaz o tom nie je. Ja osobne verím na zázraky. Ak nebolo nič ani priestor ani cas a v tomto nič sa v pomerne presne definovanom čase v minulosti objavilo niečo tak je to zázrak. Hoci by to nebol veľký tresk ale iba zrnko piesku tak je to zázrak. Preto považujem stvorenie sveta za zázrak. A verím že ho stvorila nadprirodzena vysokointeligentna bytosť ktorá nemá obmedzenia v tomto priestoročase. Nie je to pole fluidum ani nejaký prvotný princíp ako niektorí tvrdia. Musela to byť osoba. Inak mi tie nahodou presne Zvolene fyzikálne zákony a konštanty nedávajú zmysel. Prečo cas a entropia stále rastu? A pritom by nemuseli. Prečo sa rozbitý pohár neposklada pritom kľudne vesmír mohol byt stvorený aj tak že by sa mohol film pustiť späť. Ale nie je takto stvorený. Napriek tomu že v tomto vesmíre su prirodne zákony veľmi presné a nemenné tak je samotne stvorenie veľmi náhodné. Žiadna hviezda sa neopakuje. Dokonca ani atóm. Môže sa nachádzať naraz na dvoch miestach ale je jedinečný hoci je identicky s ostatnými. Toto zrnko piesku na Sahare je tým zrnkom piesku ktorým je a nie je iným. Ak si zrnko piesku označíme raz ho nájde niekto o tisíc rokov aj s našou značkou. Je to princíp identity. Druha vec je už stvorenie života. Vznikol z prachu toho vesmíru ktorý bol stvorený a je taký hrozne náhodný hoci má tak hrozne presne fungujúce zákony a matematiku. Zvláštne. Život funguje na základoch tých istých prírodných zákonoch ako vnútro hviezdy. Vedci ktorí skúmajú vznik života sú ohromení aké obrovsky malo pravdepodobne je vyniknutie bunky. Najprv pády asteroidov aby vznikla energia ktorá umožnila vznik prvej zlúčeniny potrebnej na replikovateknu molekulu RNA. Potom milióny rokov len RNA potom záhadne vznikli organely mitochondrie ešte záhadnejšie DNA. Miliardy rokov tu bol len sliz jednobunkovce a mohlo to tak ostať. A iba niekoľko sto miliónov rokov dozadu zrazu hup a boli tu mnohobunkovce. Diferencovateľné mnohobunkovce. Potom zasa dlho nič a vymieranie ale život už sa nedal vyhubiť. V tejto evolucii boli revolúcie. My sami sme vznikli ako revolúcia medzi zvieratami. Treba si uvedomiť že miliarda rokov je obrovský dlhy čas. Ak jeden rok je jeden milimeter tak 2.000 rokov sú dva metre. Ale miliarda rokov je 1.000km. Na dvoch metroch vzniklo kresťanstvo. Mnohobunkovce na 400 - 700 kilometroch. Život samotný tak ako je teraz vznikal na trase 4.000km a vesmír na 13.700 km. Ľudsky život má na tejto vzdialenosti rezervovaných 10 centimetrov. A teraz je tu otázka ako to celé riadi Boh? Ten ktorý stvoril ten priestor čas atómy svetlo hmotu a zadal konštanty tak aby sa náhodnými procesmi v rámci nenahodnych zákonov vyvinuli ľudia a mali mozog z tej hmoty ktorú stvoril. Buď to necháva celé na náhodu alebo to riadi. Môj osobný názor je že stále tvorí a my sme jeho pomocníci. Nám dal možnosť spolutvorit tento svet rovnako ako dal neutrónových hviezdam možnosť tvoriť prvky z ktorých sme stvorení. Len ony nemajú možnosť voľby riadia sa fyzikálnymi zákonmi a náhodou ktorá vo veľkých opakovaniami nemusí byt náhodná. Je to tak ako keď hráč hádže kocky dovtedy. Pokým mu nepadnú samé šestky. Boh najprv vytvoril tie kocky a nechal nech sa točia pokým nepadneme my. Pre Neho je 13,7 mld rokov nič. A možno my ešte nie sme koniec toho hádzania. Tie nádory v hlavičkach detičiek sú žiaľ si myslím dôsledok toho že tento živý svet je ešte nedokonalý hoci k dokonalosti smeruje. Boj v prírode zvieratá žerú iné zvieratá my sami trápime trpiace bytosti ktorými sú zvieratá ktoré konzumujeme. Možno naše duše putujú a vylepšujú sa učia sa. Možno končia v raji ako tomu veríme my kresťania. Neviem. Ale stvoriteľ určite existuje a má nejaký úmysel. Jeho úmysel nie je utrpenie zvierat ani deti. Je to žiaľ súčasť tohoto sveta a sám mám veľký problém pochopiť zmysel utrpenia. Žiadne náboženstvo mi to nevysvetlilo. Vedia len pomôcť sa s tým vysporiadať. Prijať zmieriť sa bojovať proti utrpeniu pomáhať si atd. Obdivujem vedcov a lekárov k akým pokrokom došli za posledné roky a je mi ľúto že táto krajina nedokáže zabezpečiť slušnú starostkivost pre tých ktorí to potrebuju. Radšej sa stará o bruchá tých ktorí to nepotrebujú. Ale ja hoci verim vedcom a neverím nevedeckým fantastom, tak verim na zázraky a verim v Boha všemohúceho.

svedomka
5. dec 2021

@slovakboy si mudra ako pivo a nic nevies

slovakboy
5. dec 2021

@svedomka
Ja viem.

svedomka
5. dec 2021

@slovakboy radsej citaj bibliu

slovakboy
5. dec 2021

@svedomka čítam

svedomka
5. dec 2021

@slovakboy no tok to velmy zle citas ,sustred sa ked citas

slovakboy
5. dec 2021

@svedomka ty vieš?

svedomka
5. dec 2021

@slovakboy a co ?

slovakboy
5. dec 2021

@svedomka no ja nič neviem tak sa pýtam či ty vieš.

svedomka
5. dec 2021

@slovakboy ale zalezi co chces vediet podla pisma sv ?Co Boh na to

0silvia0
5. dec 2021

@slovakboy
@svedomka no tento vas dialog je fakt podnetny🤪

svedomka
5. dec 2021

@0silvia0 uc sa budes mudra

slovakboy
5. dec 2021

@svedomka to viem to čítam. Ale Písmo je náboženská kniha a kniha o Bohu. Nie je to fyzika ani prírodoveda. Zatiaľ som nepochopil úplne zmysel utrpenia. Ty si to z Písma pochopil?

svedomka
5. dec 2021

@slovakboy Pismo to je Hlas Boha rozprava v nom ako mame zit a co robit a ako zit vecne

0silvia0
5. dec 2021

@svedomka tvoj styl komunikacie sa mi nepaci, takze ucit sa budem radsej inde. Ale dik za ponuku😘

svedomka
5. dec 2021

@0silvia0 neni zac

dkethe
5. dec 2021

Ja sa na to divam tak, ze cokolvek sa udeje (a zial deju sa aj zle veci - sposobuje to priroda, okolie, ludia) Boh nam pomaha, aby sa neudialo nieco horsie. Nikdy nezvaluj nieco zle na Boha. Robi vsetko preto, aby nebolo horsie.