icon

Prečo je snežienka biela, púpava žltá a vlčí mak červený?

kamajka
11. jún 2012

Tak toto má dnes na úlohu moje dievča. Tak,maminy? No ja fakt akože neviem. Díky

irriss
11. jún 2012

@ikke
Pekne oduvodneni domaciho ukolu..urcite na jednicku s hvezdickou..ale 😉
"Nenapovidej" 😀 😀 😀 😉

aduskatt
11. jún 2012

@ani3012 v tom mas sice pravdu, tiez to viem pohodlne vysvetlit z fyzikalnochemickeho hladiska, ale zial, je to uloha pre druhacku na ZS a s tym by asi nepochodila, ale inak klobuk dole🙂

traktor
11. jún 2012

ukradla som co napisala kamoska, ked som sa pytala..... 😀 ..lebo nebudme rasisti ! 😀 😉

ani3012
11. jún 2012

@aduskatt som guglila 😀 ale nechala by som to na Patrikovi aby to napísal ako si myslí...jeho odpoveď je :
lebo je to tak odjakživa
za to by asi jednotku nedostal,že? 😅 Tiež je druhák .... 🙂

irriss
11. jún 2012

@ani3012
Musel by doplnit, pro jistotu😉 ..ze je to od jeho "jakziva"..kdo vi, jak to bylo "kdysi davno"
viz mrkev od @ikke 😉

p.s. Patrik se nezapre...vsechno ma levou zadni hotove 😀 😀 😀

aduskatt
11. jún 2012

@ani3012 snazil sa ulohu splnit🙂))

iskrickaa
11. jún 2012

@traktor Slnko vo svojom jadre spaluje vodik na helium. Nazyva sa to aj synteza jadier. Dochadza k nej, ked su lahsie prvky "nutene" k tomu, aby sa stali tazsimi. Pri tomto procese sa vytvara obrovske mnozstvo energie. Jadro slnka ma vysoku teplotu aj tlak, co sa premiena na energiu, ktora zohrieva slnko...

mataharyy
11. jún 2012

@kamajka No u vlčího máku mě napadá že je to výrazná barva (odstrašující) z důvodu určitého nebezpečí... Sněženka je bílá, dejme tomu proto, že nemá tolik slunečního světla, neb kvete brzo z jara a pampeliška je slunce milná, tak je žlutá... Víc mě fakt asi nenapadá 😅

irriss
11. jún 2012

@mataharyy
Mne zas napada "detsky"😉:
aby bylo krasne na Svete...aby nebyl svet cernobily 😉

mataharyy
11. jún 2012

@irriss No zatím se mi úměrně věku nejvíc zamlouvá "protože je to tak odjakživa" 😉 😀

hajanka
11. jún 2012

@kamajka co by si chodila za ucitelkou, je tak tazke spravit referat o vcele? 🙂 ved to je uplne jednoduche zadanie 🙂 zajst do kniznice, pripadne pouzit internet 😉 spravit si osnovu (obsah) nejaky opis, ako ziju, kde ziju atd atd... nakreslit alebo nalepit nejake obrazky .... zabava pre deti 😀 ziadne ucenie-mucenie 😉
moj v provom rocniku robil koncorocnu rocnikovu pracu o levovi na 4 strany, tohto roku o obrannych mechanizmoch zvierat (sposoby obrany zvierat) 8 stran + prezentacia v power point a prednes pred ziakmi a rodicmi (vsetko vratane obrazkov, obsahu a zoznamu pouzitej literatury s vyuzitim ineraktivnej tabule a data projektoru), okrem toho vypracovavaju pocas celeho skolskeho roka rozne projekty na rozne temy, hravou, zabavnou a poucnou formou, taketo ucenie je ovela prinosnejsie nez ucenie sa nejakych pouciek (napr. o vcele) 😉
ja si myslim, ze v tejto ulohe islo skor o to pouzitie fantazie 🙂 "prinutit" dieta rozmyslat aj vyjadrit sa aj vlastnymi slovami, pouzit predstavivost (nie len nejaku pouckou alebo presnu definiciu z ucebnice), pri prednese ulohy naucit sa vystupovat pred ostatnymi... zeby islo o nejake presne definicie a poucky ? (mozno aj ano) ale aspon u nas to takto v skole funguje 😉 a hlavne, u nas kazdy kto do ulohy vlozi nieco "zo seba" ma u pani ucitelky plus, pani ucitelka zadava ulohy v ktorych akceptuje rozne riesenia, takze je na kazdom ziakovi, ako sa k ulohe postavi, ci na nu pojde "vedecky" a formou nejakej definicie, alebo vlastnymi slovami 😉 ziadne riesenie nie je zle.

desszi
11. jún 2012

@kamajka no neviem z akeho hladiska ich to zaujima, z biologickeho je to jasne - kvety su farebne vyrazne, aby uputali pozornost opeliveho hmyzu. Ale to nevysvetluje farbu, z fyzikalneho hladiska je odpoved nasledovna - Biele svetlo je elektromagneticke vlnenie zlozene zo spektra farieb. Kazda farba ma inu vlnovu dlzku. Predmet ma taku farbu, ktoru odraza. Biely predmet je preto biely, lebo odraza cele farebne spektrum. Cierny predmet je preto cierny, lebo pohlcuje cele farebne spektrum. Cerveny predmet je preto cerveny, ze pohlti vsetko okrem vlnovej dlzky cerveneho spektra, cervenu farbu teda odraza. Takze preto je pupava zlta, ze odraza vlnovu dlzku zltej farby, jednoducho staci povedat zltu farbu, vlci mak cerveny, lebo odraza cervenu farbu, biela snezienka odraza vlnovu dlzku vsetkych farieb. Akoze sorry, ale toto podla mna nie je otazka pre dieta. Ved to sa uci az na fyzike a podla veku sudim, ze dcerka este fyziku nema.

macamac
11. jún 2012

@kamajka 😅
inak-vôbec nechápem, z akého dôvodu dala učiteľka takúto "filozofickú" domácu úlohu 😀

akože-ja práve učím druhákov a poviem vám, tak sprosto vypracovanú učebnicu som už dávno nevidela 😝
a veľa učiva sa prelína-doslova je rovnaké, ako vo vlastivede.

občas mám problém sa zorientovať, či práve učím vlastivedu alebo prírodovedu 😀

to tá reforma. rozbila predmet "Prvouka" na dva nové predmety prírodoveda a vlastiveda-a teda neviem, mne sa to nepáči.

a inak-ja moc tú učebnicu nepoužívam. robím si sama pracovné listy,alebo niečo pozriem na nete a čerpám odtiaľ.

a domáce úlohy-veľmi málo dávam z tohto predmetu.
a úprimne- toto by som si netrúfla zadať. lebo ani ja nechápem, z akého pohľadu to treba rozobrať.

ak môžem poradiť-pochop to úplne najjednoduchšie,ako sa dá a ako ti radili baby. opýtaj sa dcéry, čo si ona myslí /že prečo je .../ a to aj napíšte 😉

a pod úlohu napíš, že si nepochopila zadanie a dúfaš, že to bude správne 😉

heln
11. jún 2012

prečo je snežienka biela, to neviem, ale púpava je žltá a mak červený pre to, aby prilákali určitý druh hmyzu, je to o tom že vlastne farby sú odrazy elektromagnetického vlnenia (dúfam, že dobre vravím a nie dajakú blbosť 😅 ), a tieto svojou vlnovou dĺžkou lákajú ten hmyz.... pogúgli, určite nájdeš..... 🙂
a pre zaujímavosť, tráva je zelená, lebo obsahuje zelené farbivo - chlorofil, a vďaka nemu je schopná fotosyntézy.....

damienko
11. jún 2012

no čaute kočeny aj ja to dnes riešim...bomba tieto úlohy 😉

kamajka
autor
11. jún 2012

@hajanka no to je síce fajn aj som našla už čosi na nete o včele,to je samozrejmá vec, ale zaráža ma že celý rok resp.dva nebolo ani slychu o nejakých referátoch či projektoch, a power point? To u nás v škole ani neviem či existuje......... 😅
Celé je to o tom asi,že v triede je 15 žiakov, z toho 9 z neprispôsobivých rodín, učiteľka to zjavne nestíha pretože tých 9 detí nevie ani 2+2 vypočítať, asistent nula bodov a nejaké tabule to ani neviem čo je,teda počula som o tom ale že by to naši mali v škole? Nič im poriadne nevysvetlí, vravím majú 4 strany v zošite za 10 mesiacov školy!!!! A teraz zrazu referát o niečom čo si dnes napísali o tom 3 totálne nezrozumiteľné vety.

kamajka
autor
11. jún 2012

@macamac ďakujem

no aj mne sa to prelína, napríklad minule sa na vlastivede učili o tom, že nemajú nikomu dvíhať telefón lebo je to nebezpečné a niekto by ich mohol podviesť 😕 😕 😕 😕 čo ale asi nemá nič spoločné ani s vlastivedou ani s prírodovedou............. no úžaaaas 🙄 😠 😠 😠

Ja som si to napísala, dcére som to zatiaľ nedala,len som z nej dolovala že čo vravela pani učiteľka, majú to až na stredu tak to budeme robiť zajtra s tým,že nechám najprv ju nech porozmýšľa čo by asi tak napísala a ako by asi urobila ten projekt,či referát či čo to má byť,lebo jedni vravia tak, druhí zase inak....

Ja som si to s tými kvetmi vysvetlila tak (teda úmerne 8-ročnému dieťaťu 😀 ),že snežienka je biela preto,lebo kvitne skoro na jar, a hmyz ju nemá problém podľa farby nájsť, keďže sa topí sneh, všade je blato a málo trávy (možno je to totálna sprostosť 😀 ), ďalej že púpava je žltá preto, lebo kvitne už v období, kedy sa všetko zelená a aj stromy začínajú kvitnúť bielymi kvetmi, tak preto potrebuje byť žltá aby upútala pozornosť hmyzu (aj to je možno úplná blbovina 😀 ) a vlčí mak je červený preto, lebo rastie v lete na poliach, medzi iným rastie i mnoho iných farebných kvetov, tak sa tou červenou vlastne vyníma medzi ostatnými, aby bol pre hmyz ľahšie vyhľadateľný. No vravím možno sú to bludy, pomohlo by mi keby som vedela, čo si rozprávali v škole, ale keď nulové poznámky tak skade mám všetko vedieť? Učebnicu nemáme vôbec, to majú v škole a ani neviem ako vyzerá a pracovný zošiť tiež neviem či existuje. Jediné čo máme k dispozícii sú tie úbohé štyri strany v zošite.

Čo sa týka včely medonosnej, tak som napísala, že včely žijú v úľoch, medzi nimi je kráľovná ktorá kladie vajíčka, z ktorých sa neskôr vyvinú včely-robotnice. Tie vylietajú z úľa a zbierajú z kvetov nektár, ktorý prinesú do úľa a z neho včely v úľoch vyrobia med. Pri zbieraní nektára zároveň opeľujú kvety, z ktorých sa neskôr vyvinú plody (jablká, slivky, marhule a pod.(to si hovorili v škole)). Okrem nich žijú ešte v úli trúdy, vďaka ktorým je kráľovná schopná naklásť vajíčka.

No myslím si že viac tam netreba, ako napríklad to, že kráľovná vylučuje vôňu - feromón, ktorá bráni ostatným včelám robotniciam vyvinúť sa na novú kráľovnú, alebo napríklad to, že keď kráľovná zostarne,tak táto vôňa slabne a niektorá z robotníc sa vyvinie na kráľovnú a potom sa neviem ako medzi sebou pobijú a vyletia z úľa a roja sa a podobne, však to je na piatakov veľa nie ešte na druhákov. Skúšala som to tak úmerne tým poznámkam, zas nechcem to písať za ňu, nech rozmýšľa aj sama.

hajanka
11. jún 2012

@kamajka ☹ tak to je smutne, aspon z toho co pises mam pocit, ze ta pani ucitelka deti ani ucivo asi vobec nezvlada 😖 to by aj mna poriadne hnevalo 😠

😅 ved to si napisala vsetko za nu 😀 nechaj ju nech sa trosku posnazi 😉

kamajka
autor
11. jún 2012

@hajanka nechám nechám🙂 budeme zajtra spolu premýšľať, tak, určite jej pomôžem, urobíme to asi formou projektu s obrázkami na veľký výkres

hajanka
11. jún 2012

@kamajka no vidis, to bude urcite super 😉

anaxamon
11. jún 2012

@kamajka a vies co je najvacsia sranda, ze az tvoja dcera zada do googla otazku preco je snezienka biela vyhodi jej odkaz na tuto diskusiu hned ako druhy mozny 😉

macamac
11. jún 2012

@kamajka celkom pekne si to vystihla 😉

napr. my sme v rámci Dňa Zeme boli na Včelárskom chodníku /jediný na Slovensku/ na poznávacej turistike-a poviem ti, bolo to neskutočne perfektné. sprevádzali nás niekoľkoroční včelári a porozprávali nám veľa info, mohli sme si kúpiť med, všetko nám vysvetlili, poukazovali, my sme si pripravili krátky program na tému Včela /básničky, piesne, tance, výkresy,.../. bol to super zážitok- a tým som mala včelu v predstihu prebratú 😀 😉 a myslím,že im to dalo viac, ako klasické učenie.

no a k tej dú- fakt si to pekne napísala, ale naozaj nechaj ju-možno budeš prekvapená, že ona to vidí inak a príde na iné myšlienky 😉
lebo učiteľ fakt hneď zbadá,kedy sú to myšlienky dospeláka 😉
ja preto-ak chcem od detí ich myšlienky, nápady, tvorivosť, tak zásadne takto abstraktné veci nedávam na dú, ale ich napr. rozdelím do skupín a tvoria v tíme a potom si porovnávajú odpovede iných a svoje. a môžme sa napr. dopracovať k "svojim" poznámkam k učivu, ktoré spoločne vytvárame na tabuľu a potom si to prepíšu /napr. aj v rámci písania/ do zošitov 😉

no-ale som kapánek mimo tému 😀 😀 😉

katka1981
11. jún 2012

Lebo keby boli na luke vsetky kvietky rovnakej farby, bola by to nuda. Tak je to aj s ludmi, kazdy clovek ma inu povahu a dokonca aj farebne sme rozdielni.

ikke
11. jún 2012

(v zmysle mojej predchadzajucej odpovede): lebo snezienku este slniecko nestihlo opalit tak ako vlci mak v maji-juni. no a pupava je tak na polovicu opalena 😀 😉

kamajka
autor
12. jún 2012

@anaxamon no,to je pravda, ale predtým jej nevyhodilo nič iba blog.sme, kde už bola len diskusia a článok neexistoval, a tam to teda bolo vysvetlené naozaj odborne 😀D

kamajka
autor
12. jún 2012

@ikke to je síce fajn ale oni to chcú predpokladám z toho prírodovedeckého hľadiska mať od detí vysvetlené, tak úmerne 8ročným deťom, no som zvedavá ako sa s tým dneska budeme mordovať, možno aj keby moja dcéra dávala v škole pozor,tak by vedela čosi viac, ale tak dá sa to pri 9 neprispôsobivých deťoch ktoré behajú po celej triede od rána do obeda? veď to je nonsens. To by malo byť v osobitnej škole,ale školy nemajú peniaze a preto držia v normálnych školách aj deti ktoré absolútne nemajú bunky na nič...☹ smutné,lebo potom tým trpia tie normálne deti.

bets
12. jún 2012

moj syn tiez mal takuto ulohu. on to ponal z pohladu roznej pigmentacie kvetov.
mne sa takyto typ uloh paci, cim viac ich deti maju, tym viac sa deti ucia lepsie vyhladavat a sortovat informacie.
ked sa detom nedari vyhladat, tak im poradim, aby skusali aj ine klucove slova. tuto napr. aj same google ponuka preco maju kvety rozne farby

bubbles
12. jún 2012

ale preco si myslite, ze to ucitelka nezvlada pretoze ze im dala takuto ulohu? 😕 chceli by ste radsej, aby sa deti v skole drvili suchoparne poucky ako my kedysi? teraz su ucitelia vedeni k tomu, aby deti naucili same ucit sa, nie drilovat.. ja vitam taketo druhy otazok, ktore podporuju myslenie a rozvijaju fantaziu. Ako tusim zakladatelka uznala, dievcatku aj hovorili v skole nieco o tych farbach, len ona na to zabudla a spomenula si, ked jej mamka povedala co tu nasla, ze nieco taketo bolo na hodine.. ale aj keby nie, ved je to prave o tom - najst si nieco na internete, alebo vymysliet vlastnu, originalnu odpoved - tu neide o to, zabit ucitelke - "lebo je to tak odjakziva" a haha, my sme ju dostali.. tu ide o to, aby nad tym porozmyslali a nieco pekne vymysleli, nemusi to byt o farbach v spektre, ked na to nemaju vek, skor si myslim, ze tu ziadna odpoved nebude nespravna, ide o rozvijanie samostatneho myslenia.

kamajka
autor
12. jún 2012

@bubbles no môže byť, len potom nechápem na čo im učiteľka kázala googliť.....

renab
12. jún 2012

@kamajka mimo tému, ale zarazilo ma: 9 neprispôsobivých detí, ktoré nemajú bunky na nič ?????????? a najjednoduchšie všetky dať do osobitnej školy?????? ☹