icon

Prečo je snežienka biela, púpava žltá a vlčí mak červený?

kamajka
11. jún 2012

Tak toto má dnes na úlohu moje dievča. Tak,maminy? No ja fakt akože neviem. Díky

Strana
z4
bamb27
11. jún 2012

a z akeho predmetu? ..akoze z akeho uhla pohladu sa na to zamerat 😉

lussy23
11. jún 2012

ach čo ešte tie učiteľky nenapadne 😨 zvláštna úloha.

kamajka
autor
11. jún 2012

Inak je to z prírodovedy úloha

kamajka
autor
11. jún 2012

No ženy ja som z toho normálne nervózna že čo je to za blbosť...

lvka
11. jún 2012

@kamajka a je to "seriozna" otazka? Nejde len o nejake pouzitie fantazie?

jaduska
11. jún 2012

Ja by som to na tvojom mieste nechala na dcérku, nech napíše, čo ju pri tej otázke napadne. Ak sa o tom učili v škole, tak to napíše po "odbornej" stránke a keď sa o tom neučili, tak jednoducho napíše, že je to preto, aby bol svet krásny... My dospelí hneď nad všetkým uvažujeme z vedeckého pohľadu a deti na takéto otázky vedia krásne odpovedať, len im treba dať voľnosť.... 😉

hajanka
11. jún 2012

suhlas s @jaduska nechaj to na nu, cvici si tym predstavivost a urcite zapoji svoju fantaziu 😉

xenicka13
11. jún 2012

ja sa ucim s druhakom slovencinu pracovny zosit doniesol no citam tam tie zadania a citam a dokola, no fak si pripadam ako zabrzdena...

klincek
11. jún 2012

@kamajka lebo take vyrastli..to je kravina, fakt.
teoreticky mozno preto, lebo snezienka je prvy jarny kvet, tak aby nebola velmi napadna v snehu, je maskovana bielou farbou, tak prezije. pupava kvitne v case, ked uz kvitne viac kvetov a aj stromy, tak laka hmyz zltou farbou kvoli opelovaniu. a ked kvitne vlci mak, tak uz je kvetov vonku vela, tak tiez aby si ho hmyz vsimol. ale mozno je to blbost ako mraky.

sisaha
11. jún 2012

@kamajka mne napadlo, že snežienka je biela preto, lebo kvitne ešte, ked je na niektorych miestach sneh (biela farba), púpava kvitne na jar - ked svieti slnko, vlčí mak kvitne v lete... Mohlo by to mať súvis s ročnými obdobiami?

sisaha
11. jún 2012

@klincek presne na to som myslela 🙂

titkovamiriam
11. jún 2012

už sa teším ked pojde Marek do skoly 😠 😠 😠 😠 😠 ale daj si otazku do googla a zaujimave clanky najdes ako toto:
Podľa starej legendy získali snežienky pozoruhodnú odolnosť vďaka svojmu súcitu a štedrosti. Boh stvoril sneh bez toho, aby mu dal nejakú farbu. Preto sneh prosil všetky pestrofarebné kvety, aby mu dali trochu zo svojich krásnych farieb. Každý kvet ho však odmietol. Len krehká snežienka sa zľutovala a navrhla snehu, že sa s ním podelí o svoju skvostnú belosť. Na znak vďaky je odvtedy jedinou kvetinkou, ktorá kvitne v snehu a mráz jej nemôže ublížiť.
http://blog.sme.sk/diskusie/1692485/2/13449842/...

slivka3
11. jún 2012

@kamajka Skús pohľadať na nete,aspoň my sme tieto blbé otázky čo mali v druhom ročníku s prírodovedy,vždy riešili,že sme hľadali na nete.

anjelicek26
11. jún 2012

Kazda farba pritahuje specificky druh hmyzu, aspon tak si to pamätam ja... kombinacia vone a farieb... snezienka je biela, vo farbe superit nemusi, je prva, opelovat ju moc netreba, deli sa cibulka....zlta pritahuje chrobaciky - preto su zlte narcisy a pupavy, vylozene jarne kvety, kedy vcely este moc nelietaju... cerveny mak kvitne posledny a musi byt ziarivy, aby zaujal hmyz, ked uz je taky velky vyber farieb.. nejako takto by som to postavila ja 😉

iskrickaa
11. jún 2012

Za farebnost kvetov mozu pigmenty. Ziariva farba kvetov sluzi na to, aby pritahovali vcely, vtaky a hmyz kvoli tomu, aby sa kvety mohli rozmnozit. Ked rastlina potrebuje na reprodukciu pomoc vtakov a vciel, genetika sposobi to, aby rastlina mala ziarivu farbu a hmyz k sebe pritahovala. Ked na reprodukciu rastliny postacuje vietor a vzduch, pigmenty rastliny su nenapadne.

bamb27
11. jún 2012

ja by som skusila rozmanitost druhov,,, akoze nejak laicky, detsky, kombinacia farieb a voni neviem velmi ci uz dava pochop druhakom, zlozenie pody, oblast vyskytu, cas kvitnutia, rastlinne farbiva ,,co ja viem, povedala by som jej o tom a nech pise co ju napadne,,, nejaky vedecky eleborat snad nik neocakava

kamajka
autor
11. jún 2012

no najväčší problém je v tom,že oni sa o tom prd učili, len im to zadala ako úlohu a informácie o tom vraj majú hľadať na internete. Našla som len tú jednu diskusiu na sme, dcéra mi tu už nerváčila, že google vôbec nechápe,čo od neho chce 😠

v zošite má 4 strany od začiatku šk.roka, prvá je SEPTEMBER nič viac a pod ním obrázok, druhá strana Môj vysnívaný dom a ďalší obrázok, tretia je citujem zo zošita mojej dcéry - Snežienky nie sú chránené ale za odtrhnutie môžete dostať pokutu až do 3230eur, jarné kvety snežienka, podbeľ, jesenné kvety levandule, šafran

štvrtá strana : VČELA opeľuje ---> PLOD
žijú v úli
kráľovná, robotnice, trúdy

zo štvrtej strany majú urobiť referát. no naštvaná som a idem zajtra za učiteľkou lebo ja absolútne neviem čo od nich tá učiteľka chce

anjelicek26
11. jún 2012

@kamajka - no mozno im to ucitelka aj povedala, ale ja malym detom co sa tyka spravnej interpretacie zadania vobec nedoverujem 😅 😅 Nemas cislo na ine maminy zo skoly, ci by nevedeli, co bolo cielom ulohy?

slivka3
11. jún 2012

@kamajka To bolo aj u nás v druhej triede,tiež som nikdy nechápala,čo vlastne od nich chce,ale ako som písala,vždy sme to hľadali na nete a bolo toho viac takých priblbých úloh.Aspoňže teraz v tretej triede sa učia už k veci.

kamajka
autor
11. jún 2012

ďakujem maminy už to z mojej drahej dcéry vyliezlo, vraj si o tom hovorili v škole, a tie rastliny majú preto takú farbu lebo lákajú ňou hmyz. no úžas. a čo sa týka včely medonosnej tak to netuším čo ideme akože aký referát robiť

eviq
11. jún 2012

@kamajka snežienka je biela, lebo je to sestrička posledného zimného sniežika, púpava je žltá, lebo prvé jarné slniečko ju zafarbí na žlto a vlčí mak - ten kráľuje v lete, kedy je všetko pestré a farebné, 🙂

jaduska
11. jún 2012

No, baby, moja dcéra je tretiačka a ja ani neviem, že v druhom ročníku nejakú prírodovedu mali. Ona si riešila všetky domáce úlohy sama, ak trebalo pomôcť, tak som jej to vysvetlila na inom príklade, prípadne usmernila, kde má hľadať info. Ja osobne si myslím, že domáca úloha je pre dieťa a nie pre rodiča. Ale niektoré učiteľky asi tento môj názor nezdieľajú 😝 😝 😝

carodejnica
11. jún 2012

A to chodí na vysokú školu? 😅 😕 Ja mám VŠ prírodovedné vzdelanie a netuším, prečo je snežienka biela, púpava žltá, vlčí mak červený, niektoré orchidey sú zase žlté, iné fialové.. a prečo je žaba zelená a vlk môže byť šedý, hnedý, biely aj čierny .. preboha... asi vrátim diplom. 😀 😀 😀 😀
(no bude to zrejme niečo o opeľovačoch, ale nechápem tento typ otázok na základnej škole, to sa rovno môžu spýtať, že prečo svieti slnko)

irriss
11. jún 2012

Ja take souhlasim s @jaduska at domaci ulohu vypracuje ona...

Dokonce my tady nesmime ani podepisovat ulohy..nesmime je kontrolovat..vse udela az pani ucitelka ve skole, aby poznala, kde dite chybuje a pripadne s nim okamzite dohnala, kde ma diru..
Pokud zde nekdo vypracuje spatne ulohu, neni problem, naopak..ucitelka zjistuje, proc k tomu doslo...
Dulezite je na dom. ukol nezapomenout...nebo nesplnit...
Je jedno jak, ale v dobre vire a podle moznosti na maximum, v pripade neuspechu se chyba napravuje ale ne rodicem, nybrz samotnym ucitelem.. 😉

ani3012
11. jún 2012

Pýtate sa...Prečo je kvet divého maku červený?
Divý mak nemusí vždy byť červený. Môže byť žltý, fialový... všetko v závislosti kraja, kde sa vyvinul.

Všetko na svete má nejaké prírodné sfarbenie. Tak je to aj s makom.

Myslím, že to bolo už pred skoro 200 rokmi, kedy fyzici objavili, že svetlo sa dá rozbiť na komponenty. Konečne, čo je dúha? Rozbité svetlo. Ľudské oko vidí len tie farby spektra, čo sú v strede, avšak každý vie, že jestvuje aj infračervené a ultrafialové..., ba na samom konci spektra je aj čierne svetlo. (Pri ňom mačací moč svetielkuje.)

Jeden, nám najlepšie známy druh divého maku je červený. Prečo? Všetky farby spektra absorbuje, ale červenú reflektuje a preto ho takýto aj vidíme.

Viacej o farbách maku: napojte sa na Google a napíšte tam POPPY (to znamená mak) a uvidíte, koľko je tam druhov a koľko farieb. Farba divého maku nemá nič spoločné s bájkami, poverou a pod.

…napísal J. Kulík

elise
11. jún 2012

myslim že to treba pochopiť tak že deti maju spraviť opis napriklad snežienka je bielučká preto lebo je to prvý jarný kvietok ked je na lukach posledný sniežik luče slniečka vytiahnu zvedavu snežienku von, jej kalich je preto bielučký ako sniežik🙂 je sklonený k zemi
pupava je žltá ako slniečko,na lukach vystrčí svoju hlávku a slniečko ju zafarbi na žlto je pekne rozkvitnutá aby si silniečko vychutnávala a bola v trávičke vidieť🙂krásne knej môžu priletieť včielky
vlčí mak je preto červený lebo ho nikto nesadi rastie na divoko ako vlci v lese červená farba je preto aby vyslal varovanie aby sa nikto jeho kvietkov nedotýkal🙂

ikke
11. jún 2012

ja viem, preco je mrkva oranzova, keby ste potrebovali 😀 😉

eviq
11. jún 2012

@ikke poveeedz 😀

traktor
11. jún 2012

@carodejnica ty..a preco svieti slnko? 😀 😀 😉

ikke
11. jún 2012

@eviq lebo ju taku niekedy v x-tom storoci (neviem presne, ci 16., 17. alebo 18.) vyslachtili v Holandsku na pocest rodu Oranzskych. dovtedy bola predovsetkym fialova 😉

inak vtedy, ked kvitne pupava, kvitne napriklad aj vela ovocnych stromov a to bielym kvetom, ktore urcite potrebuju prilakat hmyz viac, nez nejake pupavy 😕
ja by som to nechala na detsku fantaziu, napriklad biela preto, ze vtedy este slnko nie je take silne, potom zlta, ked uz je silnejsie, este neskor cervena a nakoniec fialova...

elise
11. jún 2012

http://kruhy.blogspot.sk/2010/05/pytate-sapreco...
http://vydavatel.sk/kniha/vies-ze-zaujimavosti-... v tejto knihe je to fyzikálne vysvetlene je to o spektre farieb🙂

Strana
z4