Prečo klesá pôrodnosť na Slovensku?
Ahojte akurat som sa strasne rozculila. Narazila som na clanok kde sa udivuju na klesajucej porodnosti na slovensku za rok 2024. Ved a comu sa divia? Toto sa jasne dalo ocakavat!! Po skole si mladi ludia najdu smiesne zaplatenu robotu, hypoteku im nedaju, najmy drahe ako slak ze jedna vyplata ide pomaly len na najom. Ani nehovorim o tom ze ludom s detmi niektori ani nechcu prenajat byt. Stavat si dom na vlastnom pozemku je uz dnes vysadou bohatych. Svadbu ked si chcu urobit normalnu tak 20 000 len taky fukot.. deti aby vam zobrali do jasli tak to sa este modlite aby vobec v sukromnych mali nejake miesto a to co to stoji radsej ani nejdem pisat. Rodicia strazit nemozu lebo tiez pracuju. Potraviny drahe, do auta natankujeme raz a 100€ v kybli. Dnes je to tak ze clovek ak si po skole zacne setrit tak uz daleko po tridsiatke ma mozno nasporene na ako taky start do zivota ak mu nedaju rodicia. A cuduju sa ze mladi ludia si nechcu robit deti ked nevedia ci skor kupit v akcii to alebo ono. To som tu len napisala lebo ma to hrozne nastvalo
@jamimo nic v zlom ale to ze nepracujes na roli je vysledok aj toho ze mi si tu zijeme nadstandart na ukor krajin tretieho sveta ktory ziju v nasom odpade a pracuju na nase blaho a na to aby sme si mi mohli dovolit kupit lacne veci. Oni tam maju kvoli tomu kolkokrat par centov na hodinu ako mzdu. Keby sa to nedialo veruze by sme si toho nemohli dovolit tolko co kedysi a mozno by si bola nutena na tu rolu aj vybehnut a zasadit si tam napriklad zemiaky. A vies preto ti ludia hovoria ze nevies ake je to cestovat s detmi lebo to naozaj nevies. Tiez ako matka milujem ked sa niekto zacne stazovat ako sa mu napriklad nechce balit na dovolenku. Akoze halo. Ja musim zbalit aj seba aj dieta a este vsetko nastavit aby dobre bolo. Je to ako keby sa zdravy stazoval niekomu chronicky choremu ze ma sople chapes? Naco...
A inak precitaj si este raz to svoje prve PS co si napisala
@mandzula vsak ano je nas do toho prd ale preco by sme sa nemohli vyjadrit? Mne sa nepaci tato hyperkorektna doba ze kazdy sa hladme len na seba hlavne sa nevyjadrujme k nicomu nic neriesme co sa nas netyka. Aj ked toto sa tyka vsetkych. Jednoducho je to vec o ktorej prirodzene ludia diskutuju niekomu sa nepaci deti mat niekomu nemat a kazdy si svoj nazor povedat moze.
@autorka... Samota a voľnosť ma/nás ešte neomrzela a to nám ťahá na 50. Spolu sme 26 rokov, v harmonickom zväzku.
A choroba, staroba? Choroby a dosť vážne ma zasiahli na vrchole síl po 30 roku života. Dodnes nás stáli tisíce €€€. Aj staroba aj úmrtie nás bude stáť mnoho. Aj eutanáziu máme doma odkomunikovanú. Aj umrieť dôstojne niečo stojí, však? Práve zo zodpovednosti voči sebe samej sme sa rozhodli pre bezdetnosť.
No a to objatie... musím sa pousmiať. Mohla by som písať do vianoc príbehy romantických predstáv rodičov a smutné závery čakania za záclonou.
Neboj, mi bezdetní si už nejak poradíme tiež. Ty sa o to nemusíš báť.
Autorka, povedat si mozes, len zbytocne nehodnot a nerob zavery o zivotoch niekoho ineho.
Zas a dokola tu ludia, co sa rozhodli mat deti, riesia bezdetnych. Musime vas niektorych naozaj fascinovat lol.
@jamimo ani ti to vobec nebude chybat ked budes na dochodku a trebars ti uz umrie manzel ze si nemas s kym zavolat ze ta nepride niekto navstivit a ze nemas tu srdcu blizku osobu? Ak nie tak potom si sa asi naozaj rozhodla spravne ja si to osobne predstavit neviem. Moja starka mala v tvojom veku uz vnucata a vzdy sa velmi tesi ked ku nej prideme. Uz je sama a nudi sa. Kamaratky jej pomreli. Starky umrel uz davno
ty ale beries do uvahy ze je to akoby automaticke ze tie deti a vnucata sa postaraju v starobe o rodica, vo vela pripadoch to tak nie je, bud su take vztahy, alebo deti odidu daleko do zahranicia
Mne sa hlavne páči, ako dala autorka relatívne všeobecnú tému do pléna a bezdetní sa tu rozkrikujú najviac. 😀 😀 Ako keby sa niekto do nich obúval, však normálne diskutujeme. Omg.
@autorka myslím si, že máš interný problém sama. so sebou, alebo tvojim životom. Milujúca mama, ktorá sa oháňa rodičovstvom a teší sa na dovolenku sa. predsa neoháňa tým, že treba pobaliť kufre a deti. Ja sa nesťažujem a viem sa pobaliť. Vieš prečo mi to tie matky hovorili: Lebo sa so mnou porovnávali- môj voľný čas, slobodu, rozhodovanie, finančné rozhodovanie... To ale nieje môj problém, vieš? Ak sa niekto rozhodne za (v hocičom, nielen za rodičovstve) musí si byť vedomý všetkých okolností. A neporovnávať neporovnateľné..
A tie tvoje eko- teroristické výčitky na mňa neplatia. Takých tu už na MK bolo! Domácnosti zariadené od podlahy po strop produktami z Poľska, Číny, Turecka, Bangladéša, 🍏 hodinky, atď, atď... A plné ústa ekológie a blahobytu.
Ty žiješ mysľou v ktorom období? Máte maštaľ, ráno o 4:00dojíš, doobeda ideš na pašu, 10 detí oberá lesné plody, umývate sa pod pumpou na dvore a po večeroch tkáš ľanovú metráž? 🤔
@caroline_ nie neberiem to ako automaticke. Ale vies co automaticke je? Ze ked tie deti a vnucata nemas urcite sa o teba v starobe nepostaraju tam to mas na 100%
@drahomirrra presne tak ja som primarne vobec nechcela diskutovat o ludoch co deti nechcu ale o ludoch co deti chcu a ake su na to podmienky no ale co uz
@jamimo viesco ja nemam so sebou ziadny problem a ani to balenie mi problem nerobi treba si precitat s porozumenim ale tvoje utocne komentare a neustale odvolavanie sa na dake mastale, dojenie a role svedcia skor daco o tebe a tymto koncim na teba reagovat nema to vyznam lebo sa nezhodneme
však keby nešafarili ako teraz rozahadzuju prachy tak by nejaké prachy boli, lenže sme tak zdlžený že to bude riadny pruser a namiesto aby poškrtali vydavky renty to hodime na ženy čo nechcu deti lebo klesa pôrodnost
Autorka, mne osobne je úplne jedno, ako si kto žije. Vymieranie nás ako Európu čaká, bohužiaľ, nahradia nás Moslimovia, Indi, Afričania, tam je pôrodnosť na obrovských číslach. Nuž, čo už. Ja dieťa mám, som rada, že ho mám, môj život naplnilo v takých stránkach, o akých som si ani nemyslela, proste uzavrelo môj kruh. Nezávidím bezdetným, nesťažujem sa na svoje rodičovstvo. Žijem život, pre ktorý som sa rozhodla. Skôr ma serie, že sociálny systém je nastavený tak, ako je. Ale to je asi iná debata.
@autorka... ty máš fakt nejak zromantizovanú predstavu o starostlivosti v starobe. Tvoj potomok ak bude mať hypotéku 250 tis. a rodinu, bude žiť vo vedľajšom meste, asi ťažko podá výpoveď a bude sedieť pri matkinom lôžku. Takto si to predstavovala aj moja krstná mama, má jediného. syna... No bohužiaľ... a nie, nie je to sebectvo. Je to krutá realita fungovania mladej rodiny 🤷♀️
@jamimo Hlavne sú ľudia a ľudia. Všetko je v závere o konkrétnom človeku. Poznám ľudí, ktorí nechali lukratívnu prácu a dochovali milovaného rodiča. Poznám takých, ktorí ich rypli do DSS. V zásade sa nič nedá zovšeobecniť.
@jamimo ved ale moja ja uz neviem kde ty toto citas. Kde som prosim ta ja napisala ze ma niekto sediet pri mojom lozku? Co tu vsetko tak hystericky opisujes a pouzivas extremy vo vsetkom? O co ide? Ja nepisem nikde o mastaliach, kravach, roliach, sedeni pri mojom lozku ani nic podobne to si ty v hlave vytvaras. Ja som napisala ze sa budem tesit ked moje dieta pride na kavu a ze moja starka sa tesi ked k nej prideme a ano istotne je rada aj ked jej vyzdvihneme lieky lebo niekedy uz nevladze tolko ist do mesta. Neulietaj si uz prosim ta na domnelych predstavach zo stredoveku a neprirovnavaj vsetko k tomu strasne je to otravne. Uz sa sustred na realitu
Autorka, niekto investuje do deti (pri ktorych nemas zaruku, ze sa o teba postaraju), niekto do seba a uspor na to, aby mal na starobu na pekny penzion, kde si za sluzby zaplati a nebude nikoho obmedzovat, aby mu bol poruke a utieral mu rit (pre mna nocna mora).
@drahomirrra áno, nedá sa zovšeobecniť a nikto nemôže mať istotu, že ho deti opatria. To, že niekto nemá deti, neznamená, že má horší a menej kvalitný život, ako tu je prezentovane. Tak, ako rodičovstvo nerobí z človeka Nadčloveka a človeka vyššej kategórie... lebo sebci, lebo neviem čo... fakt smiešne
@mandzula ja by som tiez nechcela svojmu dietatu ostat na krku urcite a nechcela by som ho obmedzit na tolko aby sa muselo o mna starat tiez by som to radsej nechala na profesionalov nech mi ,,utieraju rit" ale telefonat ci navsteva by ma urcite potesili
@mandzula a do dietata ozaj neinvestujem preto aby sa o mna postaralo ani som si ho preto nerobila ale touto predstavou oplyvaju vsetci bezdetni ze co ste si robili deti aby sa mal kto o vas postarat? Nie😄
@mandzula V prvom rade, v peknom penzióne sa dejú na senioroch tie nahjoršie zverstvá, od prispávania až po riti neutieranie. Takže tu by som sa tiež nespoliehala. ;)
@autorka ty si sa tu začala zavzdušňovať o blahobyte. Na základe tvojho príspevku som. prespokladala, že ti prekáža a je ti sympatické žiť tak, aby si čo najmenej zaťažila matičku Zem a svojim životným štýlom bojuješ proti výdobytkom doby, zneužívaniu ľudskej práce, pracujúcej chudobe, porušovanie ľudských práv a vykorisťovaniu iných krajín 🤷♀️ Ja veľmi dobre viem ako svet fumguje 😉 Odporúčam knihu
@jamimo Ale to tu skoro nikto nepíše, že bezdetní majú horší život, alebo čo. Ani sa rodičia netvária ako nadľudia, veď to je blbosť. To o sebeckosti trošku reálny základ má. Ale každého rozhodnutie. Poznala som pána, ktorý presne takto na základe ženiných rozhodnutí sa nestal pri nej otcom. Tváril sa že okej, ale v zásade dieťa veľmi chcel. Následne v 55 od ženy odišiel.
Ona sa nervovo zrútila, lebo všetko, na čom stavala život, zmizlo. A on sa pred 60 tkou stal tatkom s novou partnerkou. ALe to je každého osobný príbeh s vlastnými konzekvenciami.
Aj tu písala raz nejaká pani dlhé vlákno to bolo, že on nej v 50 muž odišiel, lebo nemali deti, z dôvodu jej maniodepresie. Ona to vraj dieťaťu nechcela urobiť, ale muž bez dieťaťa hrozne trpel.
@jamimo predpokladala si zle
@jamimo no ked sa pozriem okolo seba tak ano travia s nimi cas neviem co mas v okoli ty... ja ti len prajem nech ti optimizmus, zdravie a uspory sluzia na tolko aby si aj v tej 70tke mohla zit bohaty a pestry zivot sama so sebou

@mandzula presne 👏 Lenže povedať to nahlas je stále tabu, alebo drzá opovážlivosť. 😉
Mne ťahá pomaly na 50 a stále som ok s tým, že nemáme deti. Neplačem po nociach do vankúša, ani pri pohľade na kočík. 🤷♀️