icon

Prečo klesá pôrodnosť na Slovensku?

31. mar 2025

Ahojte akurat som sa strasne rozculila. Narazila som na clanok kde sa udivuju na klesajucej porodnosti na slovensku za rok 2024. Ved a comu sa divia? Toto sa jasne dalo ocakavat!! Po skole si mladi ludia najdu smiesne zaplatenu robotu, hypoteku im nedaju, najmy drahe ako slak ze jedna vyplata ide pomaly len na najom. Ani nehovorim o tom ze ludom s detmi niektori ani nechcu prenajat byt. Stavat si dom na vlastnom pozemku je uz dnes vysadou bohatych. Svadbu ked si chcu urobit normalnu tak 20 000 len taky fukot.. deti aby vam zobrali do jasli tak to sa este modlite aby vobec v sukromnych mali nejake miesto a to co to stoji radsej ani nejdem pisat. Rodicia strazit nemozu lebo tiez pracuju. Potraviny drahe, do auta natankujeme raz a 100€ v kybli. Dnes je to tak ze clovek ak si po skole zacne setrit tak uz daleko po tridsiatke ma mozno nasporene na ako taky start do zivota ak mu nedaju rodicia. A cuduju sa ze mladi ludia si nechcu robit deti ked nevedia ci skor kupit v akcii to alebo ono. To som tu len napisala lebo ma to hrozne nastvalo

autor
1. apr 2025

@drahomirrra toto si pamatam a casto sa aj na koniku vyskytne diskusia ze muz sa nahle rozhodol ze deti chce... tiez to nie je pravidlo ale moze sa to stat. O tom bezdetny nenapisu len o tom ze nas deti strcia do domova a odidu do zahranicia a nezavolaju ako keby to tak muselo byt😄😄

jamimo
1. apr 2025

@drahomirrra tak ja ti už neviem... fakt si v celej diskusii nezacítila podtón voči nerodičom? Sebeckosť, vlastné pohodlie, neochota upustiť zo svojho..? Dokazovanie, čo rodičia musia zvládnuť? Áno musia, ale ak by som sa rozhodla byť rodičom, je mi to prirodzené. Nemusím to nikde prízvukovať a pripomínať na margo bezdetných, aby som si na chvíľku zdvihla sebahodnotu 😉
Nerodičovstvo máme doma odkomunikované, žijem so zdravým, uvedomelým, naplneným človekom. Mnoho športujeme, cestujeme, máme fajn zázemie v rôznych oblastiach, venujeme sa jeden druhému, aj zvlášť... No a ak by v 60 predsa zatúžil po dieťati, nič by som s tým neurobila, ani sa nezrútila. Ortodoxne nikde netlačím len jeden názor... Myslím, že sa rúcajú viac mladšie ročníky s 3 deťmi od 2-3 otcov v podnájme, prípadne v detskej izbe u rodičov.

mandzula
1. apr 2025

@drahomirrra netreba zovseobecnovat, urcite sa najdu aj take, kde sa o ludi naozaj staraju.

autor
1. apr 2025

@jamimo odpadnem uz.. ako ty mozes napisat ze nikde netlacis ortodoxne jeden nazor? Ty napises ze niekto si dviha sebahodnotu na bezdetnych? Popritom ty tu vytahujes same extremne pripady aby si zhodila ludi co deti maju? V ziadnom komentari sa tomu nedokazes vyhnut a nemozes si pomoct nenapisat aspon jednu neprijemnu vetu o ludoch co deti maju. Teraz si zas vytiahla extrem o troch detoch od inych otcov v podnajme u rodicov. To ty mas nejaky problem s nizkou sebahodnotou preto mas pocit ze si ju niekto zvysuje na tebe

carolynka
1. apr 2025

@jamimo ano, sebeckych bezdetnych sem zatiahli rodicia na druhej strane diskusie... Hlavne ten pan, co mal prispevok o tom, ako budu bezdetni trpiet v starobe, lebo po nich ani pes nestekne. V tom pripade by si mali takito rodicia priznat, ze aj oni mali dieta z casti sebeckych dovodov, lebo nechceli zostat v starobe sami. Na tom nie je nic zle, je to jedna z prirodzenych ludskych potrieb, patrit niekam a byt milovany. Ale Treba byt uprimny a priznat si, ze ano, aj ja som zcasti sebecky, presne tak ako niektori bezdetni ludia.
Okrem toho, nedobrovolne bezdetni ludia tiez existuju, ako sa asi maju citit, ked sa ich ludia s detmi vzdy pytaju, a kto sa o teba postara na starobu? Nie kazdy znasa bezdetnost lavou zadnou. A ano, niektori rodicia zo seba robia nadludi v porovnani s bezdetnymi. Pritom Vela bezdetnych si prejde problemami, ktore rodicia vobec nemusia riesit. Trochu empatie by z tejto strany tiez nezaskodilo.

terry658
1. apr 2025

Tak ja neviem kde to klesá. Okolo mňa samé mamičky s kočíkmi. Nepoznám veľa rodín,kde by mali menej ako 2 deti. Asi záleží od toho kde. Podľa mňa čím bližšie k Blave tým menej detí.

siska53
1. apr 2025

Vo vekovej kategorii 20-30 ani v mojom obdobi tohto veku vela ludi nad detmi nepremyslalo. A mnohi ostali takto doteraz. Lenze nasa generacia Husakovych deti, nas bolo kopec, preto tu porodnost trosku zachranila, aj ked mnohi deti nemaju. Lenze my uz s rodenim sme bud skoncili alebo pomaly koncime... A v 90.tych rokoch sa rodilo o dost menej deti a tie rodia alebo skor nerodia prave teraz. Bud nechcu alebo nemozu alebo este nemaju toho spravneho partnera..
A dalej, ano, dieta je draha zalezitost, mam dve na 2.stupni a teda... No.. kym pred par rokmi som sa povazovala za strednu triedu, teraz si hovorim pracujuca chudoba. A to obaja pracujeme a nemame minimalne mzdy .. Preto mnohi ak maju, tak len jedno dieta... Plus si chcu uzit, aj ja som si chcela, akosi som tiez rada chodila na party, chaty a diskoteky to bolo moje, plus dovolenky.. A mnohi chcu aspon v tych dovolenkach pokracovat dalej.
Takze tych dovodov preco niekto nema deti, je viac.

jamimo
1. apr 2025

@autorka fajn, tak som predpokladala zle. Trošku zmätočné, ak sa odvolávaš na vykorisťovanie iných krajín a ľudskej práce a žiješ zrejme opak. 😉
Ďakujem za prianie, tebe tiež všetko dobré.
Ochádzam 🏃

jamimo
1. apr 2025

@carolynka súhlasím a pekne si to napísala. Odvodené slovo od slova diskusia je diskutovať. Diskusia má svoju dynamiku, vývoj, argumenty za a proti, čítanie medzi riadkami. Ako vidno, na MK aj v bežnom živote sa to stále nepripúšťa.

autor
1. apr 2025

@carolynka ja by som inak k tomu co si napisala len poznamenala: to nie je ze robim si dieta zo sebeckych dovod. To je benefit toho mat dieta. Tak isto ako ty si najdes kamaratky nie preto aby ti pomahali ale preto ze ich mas rada a zabavate sa a mate spolocne aktivity. Benefit toho ze ta maju kamaratky rady je to ze ti pomozu ak by si potrebovala alebo ty im. Teda nemozem hovorit za vsetkych ludi co deti maju samozrejme ale myslim si ze vacsina si naozaj nerobi deti preto aby ich mal kto doopatrovat

carolynka
1. apr 2025

V poriadku, ja som napisala niektori ludia, nie vsetci

3petka
1. apr 2025

plne s tebou súhlasím.

paulina291
1. apr 2025

Je to pravda čo píšeš. Len je tu aj druhá strana mince. Ja ako mladý človek mám v okolí najmä bezdetných ľudí, takmer nikto nemá vlastné bývanie. Na dovolenke sú 5x ročne, každý deň káva v kaviarni a obed v reštaurácii, chalani si kupujú drahé autá, na ktoré minú takmer veškeré úspory. Žijú u rodičov a čo zarobia to minú. Lebo sa propaguje, že ako mladý si máš užívať život. Čo je aj pravda, nech si užívajú, kedy než nie teraz? Len čo potom do budúcna? Tak isto ako sa mi chvália tým, čo si nové kúpili ale o kam idú, tak sa sťažujú, kedy budú mať deti a vlastné bývanie, lebo je to všetko moc drahé a že nemajú takmer nič usporené, lebo to nejde.

elzena2
1. apr 2025

@jamimo mňa by zaujimalo, aký máš dlhodobý zmysel života alebo taky cieľ, niečo, čo ťa permanentne motivuje. Že aj keď sú zlé dní, tak neklesas na duchu. Ten šport robíš nejako sutazne alebo máš zoznam krajín, ktoré chceš navštíviť alebo podporujes nejakú organizáciu, zalozila si firmu alebo čo take? Ci to naozaj len žiješ každý jeden deň naplno (cestovanie, sport, rande) a neriešis budúcnosť? Ak sa to vôbec tak dá, nie je to po nejakej dobe aj trocha nudné?

fion22
1. apr 2025

@matkahelka moja starká raz povedala (to bolo pred 15r), že keby mala také možností ako majú dnešné ženy, že určite by nemala toľko deti... (7 z toho 3 zomreli)...viac to neupresnila🤷‍♀️
to len k tomu, že dakedy dávno ženy rodili ako čerešne a boli s tým fajn....možno ani neboli😁

mandzula
1. apr 2025

@elzena2 ono nemusis mat aj nic z toho, co pises, niekomu proste staci byt a mat svoj pokoj, sadnut si po praci na kavu, do zahrady, ist sa prejst, pozriet si telku, citat si... Netreba mat ziadne velke ciele, zavisi od povahy. Ja napriklad dieta mam a uprimne poviem, ze sa tesim na ten pokoj, ked budem vediet, ze si ono zije svoj spokojny zivot a ja svoj. To je to, co mna zenie vpred - taky vseobecny pokoj.

procrastique
1. apr 2025

Pôrodnosť klesá lebo sa blahobyt stupňuje.
Nerozumiem tomu, prečo by pointa života a žitia mala byť kotiť deti. To kľudne môžeme prenechať zvieratám a čo sa týka nejakého podania pohára vody na smrtelnej posteli či kávičenky v záradôňke s pravnúčičkami je tiež úplne bizár...

Stačí sa pozrieť do nemecka, kto sa tam teraz stará o starých. Lacná pracovná sila zo slovenska tam utiera rite.
Čiže o 50 rokov nám budú utierať riťuľky a variť kávičenky nejaké afričanky, ovšem len tým bohatším, ktorí si šetrili pre seba namiesto detí.
Tí čo toľko šťastia mať nebudú tak zahnijú do postele.... ale vlastne to sa deje už aj teraz, stačí sa opýtať tých, ktorí pracujú na sanitkách.

autor
1. apr 2025

@procrastique strasne nechutny komentar ako nic v zlom ale kotit deti a podobne vyrazy? Este dobre ze deti nemas lebo ich vnimas ako kotenie a podavanie kavy nemas kuska citu a medziludske vztahy asi tiez budu nula bodov.

procrastique
1. apr 2025

Naschval som to hyperbolizovala, nech sa rozhorčíš, aby si pochopila, ,že nemusí každý uvažovať ako ty :D

autor
1. apr 2025

@procrastique ano dufam ze svojim rodicom tiez naplujes do ksichtu a povies im ze naco si ta nakotili a ze si maju zohnat africanku aby sa trochu rozhorcili kedze maju iny nazor ako ty

procrastique
1. apr 2025

Ale ťa to zobralo môj ty bohu 😂 😂 hej, necítim povinnosť sa starať o rodičov za to že ma porodili či vychovali :D oni ma chceli, bola to ich povinnosť :D

autor
1. apr 2025

@procrastique tak okej🤣🤣🤣

drahomirrra
1. apr 2025

@procrastique Ešteže si členka všetkých skupín, ako sa nechať "nakotiť" a potom sa "okotiť". Alebo len tak zo zvedavosti skúmaš IVF a "snažilky"?
:D :D :D :D :D :D

hiro
1. apr 2025

"Prečo klesá pôrodnosť na Slovensku?"
Lebo mame vysoku zivotnu uroven. Krajiny kde maju nizku maju vela deti aj ked musia zit v nejakej budke co pozbijali z dreva z lesa.

autor
1. apr 2025

@drahomirrra podla mna tam chodi pisat nenavistne a provokacne komentare a vypisuje o tom ako super jej je samej a nech sa nikto nekoti hlavne😄

autor
Autor odpoveď zmazal
ahhola
1. apr 2025

@jamimo ale no, zase negeneralizuj🤣

.... "bývali v chalupe na jednej kope, deti sa plietli po dvore popod nohy po dvore, na roli, starý otec, mať dirigovali z podstienky s palicou v ruke celý dvor. Mladí museli držať hubu a krok, v jednej izbe nemali ani priestor prdnúť si a deti plodili v slamníkoch... Fakt hitparáda život.
Nemám rada, ak sa chudoby a "skromnosti" robí cnosť. Vieš, človek nie je len chlebom a lopotou živý ako kedysi 🤷‍♀️

Moja babka 1918 mala len 2 deti 1939,1943 a byvali na 18aroch,dom,pristavky,pivnice,chlievy,stodola. Najlepsia kamaratka mamy bola v susedstve,rovesnicka, jedinacka. Druha babka mala az 4 deti, ale posledne ako "poskrabok" po 40.tke. Urcite bolo beznym javom vidiet v rodine 5-9.deti,ale nie vsade. Ved v 40.rokoch nas bolo 2 500 000 a potom tu vseliaka mudrana napise, ze sa zbabekci nepostavili 80mil.nacistickemu🇩🇪.

janababana
1. apr 2025

@drahomirrra uff toto si si voci nej mohla odpustit, najma ked si si pozrela v akych skupinach je…. Kazdy ma iny obranny mechanizmus.

autor
1. apr 2025

@janababana tak vies ak ma taky obranny mechanizmus ze potrebuje urazat zeny s detmi a vyjadrovat sa nepekne o detoch (aj to bolo v inej diskusii do ktorej sa zapojila) tak nech ide k psychologovi. Aj ona si moze odpustit taketo komentare. Najskor pise o koteni deti a ze je to bizar a ze detom staci dat 20% najest a supnut ich do zariadenia a potom sleduje skupinu mnohodetne rodinky a snažilky s PCOS a IVF

drahomirrra
1. apr 2025

@janababana Nemohla. Obranny mechanizmus je vec jedna, sposob prekracovania hranic vec druha.