Prečo klesá pôrodnosť na Slovensku?
Ahojte akurat som sa strasne rozculila. Narazila som na clanok kde sa udivuju na klesajucej porodnosti na slovensku za rok 2024. Ved a comu sa divia? Toto sa jasne dalo ocakavat!! Po skole si mladi ludia najdu smiesne zaplatenu robotu, hypoteku im nedaju, najmy drahe ako slak ze jedna vyplata ide pomaly len na najom. Ani nehovorim o tom ze ludom s detmi niektori ani nechcu prenajat byt. Stavat si dom na vlastnom pozemku je uz dnes vysadou bohatych. Svadbu ked si chcu urobit normalnu tak 20 000 len taky fukot.. deti aby vam zobrali do jasli tak to sa este modlite aby vobec v sukromnych mali nejake miesto a to co to stoji radsej ani nejdem pisat. Rodicia strazit nemozu lebo tiez pracuju. Potraviny drahe, do auta natankujeme raz a 100€ v kybli. Dnes je to tak ze clovek ak si po skole zacne setrit tak uz daleko po tridsiatke ma mozno nasporene na ako taky start do zivota ak mu nedaju rodicia. A cuduju sa ze mladi ludia si nechcu robit deti ked nevedia ci skor kupit v akcii to alebo ono. To som tu len napisala lebo ma to hrozne nastvalo
@ahhola negeneralizujem. Opísala som časť väčšiny obyvateľstva na vidieku. Zároveň pripúšťam, že boli aj rodiny kt. mali 2 deti. Mnohí mešťania mali vzdelanie, mysľou boli úplne niekde inde. Ten rozdiel v počte detí spomínala aj moja prastará mama, ktorá by mala dnes viac ako 100.rokov.Tvrdila, že na vidieku hučali farári do ľudí, nechránili sa, odvolávali sa na Božie požehnanie, ženy rodili, kým nebol syn- aj keby mal byť 6 v poradí, žena nemala veľmi na výber oponovať. Česť uvedomelým výnimkám, kam patrila aj tvoja časť rodiny.
Dnes sa proste žije ináč, svet sa dynamicky mení, ženy, aj muži majú možnosť výberu ako chcú žiť.
@grof_monte_christo planéta dokáže uživiť vpohode 11-12mld ľudí podľa odhadov pri zachovaní ekosystému, ale znamená to napr len nutné cestovanie (tj žiadna dovolenka alebo jedna za 30 rokov lietadlom), menej jedenia mäsa atď Čiže koniec koncov je aj toto o pohodlí.
že vás to stále baví furt rýpať do bezdetných niektorí tu..nepríde jeden týždeň aby tu taká téma nebola.Kto to stále zakladá ja neviem.Nuž, každý je si strojcom svojho šťastia.Kto chce,nech si narobí aj 10 detí ale nech potom nevyplakáva aké to má ťažké. A komu vyhovuje, nech nemá ani jedno.Ani mne sa do toho nechce popravde.Ale velmi sa mi nechcelo ani keď som mala 20 plus to bolo také na vážkach ešte.A teraz, ked mám 35 plus už vôbec nie. To vidím aj na polovičke..čím sme starší,tým sa nám viac a viac nechce.A to nemáme ani psa iba mačku čo ozaj s ňou nič netreba ale aj na tú frflem ak ju treba obriadiť.Fakt je to o pohodlnosti to uznávam 😀 ešte chápem také tie dôvody že niekto si chce dopriať,ako aj ja ale ten dôvod s tými online hrami čo som tu čítala nechápem už ani ja,to je somarina ozajstná
@elzena2 kazdy ss moze rozhodnut ako bude zit. Ak to ovplyvnuje aj okolie je na ludoch cinto budu tolerovat alebo.nie.
@liusa82 ze rypat a kto to stale zaklada? Lenze ja som napriklad tuto temu nezalozila o bezdetnych ludoch ale prave o ludoch co deti chcu alebo uz nejake maju. Len ti bezdetni tu zas hucia a aj rypu najviac. Tym nemyslim teba
*dobrovolne bezdetnych sa poupravim
@autor To áno, ale velmi často sa tu zakladajú aj témy o dobrovolnej bezdetnosti.Zvrtlo sa to zase na dva tábory ako vždy.Bezdetní vs rodiny s deťmi.A aby som nebola mimo diskusie,to je pravda že dneska si mladí velmi dobre rozmyslia či mať alebo nemať rodinu.Ale nie len tu na Sr ale celosvetovo.Minule som čítala toto o nemkách. V Nemecku zostáva viac ako tretina žien bezdetných.Chudobné štáty rodia ako na páse a rozvinuté kašlú na to
@elzena2 ahoj... Pýtaš sa na zmysel života. Nemám, a ani nepotrebujem. Jednoducho žijem každý jeden deň s vďačnosťou, že mi bolo dopriate a užívam si to. Nie je podmienkou naplneného života mať cieľ, alebo deti, organizáciu, firmu... Niekedy aj samotná cesta životom môže byť cieľom- takto by som definovala môj spôsob života a myslenia. Čo ma motivuje? Jednoducho radosť žiť a zvedavosť. Od mala som vedela ako chcem žiť (či už s dieťaťom (aj tak by som pripustila len. 1.) alebo bez... Od mala som veľa čítala, bola zvedavá, hľadala odpovede, informácie, hltala knihy, študovala doma aj v zahraničí, milujem iné jazyky, kultúru, komunikovať s domácimi, alebo byť s nimi v spojení. Stále v pohybe, kino, šport, divadlo, strernutia s ľuďmi, prednášky, besedy... Moja životná a duševná potrava. Je mi to prirodzené, nikdy mi ani nenapadlo, že si kompenzujem nerodičovstvo, alebo zmysel života = ako mi mnoho ľudí ochotne pripomínalo a nútilo svoj ideálny recept na život. 🙄
Športujem pre radosť, dobrý pocit a prospech pre zdravie, nemám ambície behať maratóny, ani nočný trail (ak niekto tie ambície má, aj to je v poruadku...) dávať pomyselné latky vyššie. Robím to jednoducho pre seba ♥️ Aktivít mám až, až 24 hodín málo 🤭 A niekedy som celú sobotu v pyžame, prečítam 1 knihu počas dňa. Proste môj život, moje pravidlá, môj voľný, alebo aktívne prežitý čas. A nuda? Nehrozí!
Napr. keď vidím moju mamu, ako nikdy nemyslela zdravo na seba, nemá žiadne aktivity, koníčky, sociálne vzťahy, zmysel života, nedokázala by som takto žiť 🤷♀️ To je podľa mňa utrpenie a nuda. Na dôchodku čakať na koniec...
A zlé dni? Neboj, aj ja som prežila rôzne ťažké životné situácie. Vždy som však dôverovala sebe samej, snažila pomôcť si a povedať si, že ľudia aj horšie zvládli. Mám mnoho pozitívnych vzorov, a hlavne som realista. Pomenúvam veci tak ako sú, nepreberám vzorce, nežijem podľa predstáv niekoho iného, nežijem v oklieštenej stigme, nepíšem spoločensky očakávaný diktát na 1. A to ti je veľmi oslobodzujúce. Lebo jediný človek, s ktorým musím žiť do konca svojho života som ja sama. A ak som ja so sebou ok, ak všetko ostatné je pre mň ok. A je mi úplne jedno, či má niekto. 0, 1, alebo 10 detí 🤷♀️
@liusa82 ano mas pravdu akoze zakladanie priamo takych tem je podla mna cisto na rozduchavanie vasni inu pointu v tom nevidim
@jamimo teraz si to dost pekne zhrnula je dolezite asi ze si takto spokojna ako si a inak podla mna tym ze si ty aktivny clovek tak by si bola aktivna tak ci tak moja mama sa nezastavi stale sportuje, kopa kamaratok, vylety ma rozne hobby takze to je asi aj o povahe do velkej miery
@terry658 staci si pozriet statistiky kolko deti sa narodilo napr za poslednych 15 rokov
@autorka Áno, je to o povahe. Vieš, nemám a nikdy som to nemala rada, ak mi niekto hovoril čo a ako mám robiť. Drzo, neokrôchane... Podsúvať očakávavané vzorce. Možno ťa pohoršili moje príklady a skúsenosti z predošlých príspevkov. Ja som fakt tie sprosté pripomienky fakt počúvala. Dosť dlho. Tak som sa začala vymedzovať. Aj v tejto diskusii sa (a nielen tu, celkovo v spoločnosti) s rozhodnutím nemať deti stretávam (e) s pripomienkami o : sebeckosti, lenivosti, neochote, o pohodlnosti... Nie, to nie som ja... Vo svojej podstate to je jedno, viem ako žijem a nech každý žije tak ako sám uzná za vhodné. S deťmi, alebo bez. Maj sa fajn.
@ibatanecnica ja len hovorím, že u nás to nepozorujem. Museli nám postaviť ďalšiu škôlku v dedine a aj tak je to ešte málo. Ja som uprostred baby boomu.
@vler to bude nejaka slnieckarska marketingova agentura, tzn kazdy si robi co chce a kedy chce 😆
@sisska96 poznám dosť žien, ktoré nikdy nebrali HAK a nemôžu otehotnieť, takže táto Vaša teória krýva na obidve nohy a poznám ženy, ktoré HAK brali a otehotneli hneď, ako ju vysadili. Dokonca niektoré otehotneli aj počas jej užívania. Takisto aj životný štýl, častokrát také, čo majú katastrofálnu životosprávu či už napríklad fajčia, pijú, drogujú, nezdravo sa stravujú, otehotnieť môžu a tie, čo sa o seba starajú, nemôžu. Je to individuálne, čo u jedného platí, u iného nie, takže zhodiť to na HAK a zlý životný štýl je dosť pochabé.

Nečítala som komentáre. Ale tento trend je celosvetovo neudržateľný. Planéta je preludnena, toto sa raz musí zastavit.