Prečo ľudia nechcú samoobslužné pokladne v Lidli?
Čaute, prečo tak ľuďom vadí ísť na samoobslužné pokladne? Vždy s úsmevom sa snažím zavolať ľudí aby využili tieto pokladne, samozrejme volám ľudí ktorý nemajú nafullovany nákupný košík. Starším ľuďom ponúkam možnosť, ze im to nablokujem aj sama a väčšinou dostanem len zazeracky pohľad alebo nadavky ako sa nám nechce robiť na kase, keď nieje žiadna otvorená... ja nemôžem za to, že vedenie nám káže využívať tieto pokladne a aj tak si to schytame my predavačky.
A top je, to sa mi stáva najmä pri dámach, ze zamnou prídu s povyseneckym tónom hlasu a pohľadom, že nech jej to idem nablokovat na kasu lebo ona nieje predavačka.... väčšinou sme 4ria 5ti na ploche a treba nám aj tovar vyložiť, poriadok spraviť, v pekárni piecť ...
Ahoj @autorka
Napisem ti za seba vo vseobecnosti 😊
Pri mensom nakupe vyuzivam velmi rada samoobsluzne pokladne. Dcerka to zboznuje a mam rada ako to pipa a ona, ze sa moze hrat na pani predavacku :D
S cim sa vsak stretavam a naozaj ma irituje, je nasledovne:
- pocas celej doby blokovania som v neprijemnom predklone
- musim to robit pomalym tempom, lebo ak nieco ulozim do tasky a dvihnem novy tovar na nablokovanie rychlejsie, ako mam, vyhodi mi chybu a musim cakat na obsluhu. Zdrziava to.
- ak beriem 2 rozne druhy peciva, kazdy musim zabalit do samostatnych vrecusok. Napr.2 kroasanty a 2 pizza rozky. Ked to necham v 1 vrecusku, na samoobsluznej pokladni to neviem nauctovat spolu. Musim teda minat viac vrecusok. Pani na pokladni to v poho nauctuje aj ked je to v 1.
- ak sa mi dieta nechtiac zavazi na odkladaci priestor, lebo je zvedave, co vsetko mame, vyhodi to chybu, musim cakat na obsluhu. Zdrziava to.
- niekedy ma to vyberie na nahodnu kontrolu nakupu a musim cakat na obsluhu a preckat danu kontrolu. Zdrziava to.
- ked dojde paska na pokladnicny blok, musim cakat na obsluhu. Zdrziava to.
Ja beriem samoobsluznu pokladnu ako miesto, ktore ma setrit cas, nie ma zdrziavat. Takze ak si mam blokovat a neustale mi to ma vyhadzovat chyby, radsej idem na klasicku pokladnu.
Niektore obchody nemaju ziadneho prideleneho asistenta ale zakaznikom sa musia venovat predavacky z klasickych pokladni a ked to vidim, tak mi je ich napr.luto, lebo okrem blokovania nakupu zakaznikovi, sa musi zacat venovat inemu zakaznikovi, aby vyriesili chybove hlasky a tak 2 zakaznici cakaju, kym ony lietaju od 1 stroja k druhemu. Chyba vedenia samozrejme. Ludi to rozculuje.
Nemam problem s predavackami, ze by som si na nich vybijala zlost ako popisujes. To je smutne, ze sa Vam taketo veci deju... ale mam problem, ak mi vypisuje chybu na pokladni, blika cervene svetielko a nikto nepride. Pretoze tam ani nikto nie je..... a cakam rovnako dlho, ako by som cakala pri klasickej pokladni.
Ak si to docitala az sem :D tak ti dakujem za precitanie, muselo to byt unavne pri tak dlhom texte :D a zelam vela pevnych nervov v zamestnani, lebo praca s ludmi je narocna. Skus si tie reci nepripustat 😊
V Lidli samoobslužné pokladne nepoužívam po zlých skúsenostiach, každý druhý raz tam bol nejaký problém. Už si ani nepamätám čo, ale zlý pocit zostáva.
Bez skenera (Scan&Shop/K-Scan) je použitie samoobslužnej pokladne pre mňa celkovo otravné, pokiaľ kupujem viac vecí, než odnesiem v rukách.
Ja využívam iba samoobsluzne, do normálnych idem len vtedy keď tam nikto nie je a nemusím čakať. Nakupujem v kauflande a tam sa dá nákup pipat tou srandickou a teda na pokladni pipnem už len QR kód a za pár sekúnd odchádzam. Najlepšia vec. Ja nemám potrebu sa rozprávať a zdržiavať predavačkou
Mne skôr vadí to obrovské množstvo zákazníkov naraz v predajni......cez covid to regulovali počtom košíkov a jednoducho bez košíka nikoho nevpustli dnu.....a tak sa super nakupovalo, aj predavačky stíhali, aj samoobslužné pokladne fungovali....teraz je vsade nával, sviatky a víkendy ani nekomentujem, preto sa nám zdá, že je malo predavačiek a nič sa nestíha. Ľudia sú nervozny, ledva s košíkom prejdem cez uličku, neraz som sa musela vrátiť a obísť celý regál a ísť inou uličkou k pokladni.
citala som len prvu stranu ale poviem ti preco je to u nas tak, otec nepodporuje samoobsluzne napriklad preto, lebo pokladnicky ak to budeme pouzivat nebude treba, bude menej zamestnancov potrebnych
Ja osobne nechodim lebo mi vyhovujepokladna, tovar si vylozim na pult, s kludom si to pootm ulozim za pokladnou kym ma nablokuje. Okrem toho pokladne v lidli su male a velky nakup sa mi tam nevprace. Ale napr. tesco zase = kazdu chvilu vypistuje na obsluhu :D Ked pouzijem ich skener, co zboznujem, VZDY mam kontrolu nakupu a pride obsluha a rozhadze mi vsetky tasky :D Tak kaslat na to...
Inak s technikou nemam problem, v tescu vacsinou samoobsluhu pouziut musim, lebo pokladnic maju malo a su tak plne ze by som tam hodinu cakala, ale ak su pokladne v kuse blikajuce, nepaci sa im, dokonca niekde sa neda platit inak ako kartou, niektore hucia tak ze mi ide hlavu roztrhnut :D nik ma tam nedonuti ist, nema, nic osobne proti zamestnancom tam, vobec 🙂
Radšej som to celé nečítala. Milujem tie názory, že ich za to nikto neplatí, alebo že prepustia predavačky 😂 ja na klasickú pokladňu chodím len keď nie sú samoobslužné. S blokovaním svojho nákupu nemám absolútne problém, ten ušetrený čas a komfort mi stojí za tých pár centov, čo má pokladníčka ako plat za tie dve minúty čo to trvá. A zamestnanci môžu vykladať alebo robiť niečo iné namiesto sedenia v kase.
Ja robím tiež v obchode, máme samoobslužné pokladne.
Boli vytvorené aby zamestnávateľ ušetril peniaze na pracovnú silu. Robím v obchode roky už tomu bude 15 rokov minimálne a takto málo zamestnancov nikdy na ploche nebolo. Všetko rýchlo vyložiť, buzeruju za všetko to čo robili 3 robí teraz jeden a potom sa divia že ľudia odchádzajú. Šetria nie len na ľuďoch ale na všetkom, pritom zisky majú vysoké.
Zákazníci vidia nevylozeny tovar, klasické kasy zavreté, všade palety nevylozene, vozíky s bordelom tak sú nasraty. Takto obchod nevyzeral kedysi. Teraz je tam chaos a bordel.
Nie všetko je vina predavaciek a zákazníkov. Sú to rozhodnutia vedenia ktoré znepríjemňuje život zamestnancom ale aj nákup zákazníkom.
Keď robíš v obchode na prevádzke tak to predsa musíš vedieť.
Tiež platím na samoobsluznych ale iba ak mám malý nákup čiže max 10 vecí.
@ekira1 problem je, ze ti zamestnanci, ktorych ty uvolnujes vlastnym blokovanim nakupu nie su
@katkaseiner akože nie sú keď sedia v pokladni. Viem veľmi dobre ako fungujú obchodné reťazce. Sú to ľudia, čo majú na starosti inú prácu, ale keď treba, musia všetko nechať tak a ísť blokovať. Ešte sa mi páči logika, že pôjdu platiť len na klasickú pokladňu kde im to nablokujú a ešte v jednej vete sa sťažujú, že na obchode nie sú zamestnanci aby im poradili. Tak keď sú v pokladni, nemôžu byť na obchode.
@bosorkabb Jedna pani na IG veľmi chválila samoobslužné pokladne v jednom oobchode ( platená spolupráca ) Napísala som jej toto o šetrení zamestnancov a rovno na mňa vyletela akože to je hlúposť lebo aj pri tých samoobslužných musí niekto stáť 😁
@misinka0611 platená spolupráca hovorí za všetko 😉
Chodím výlučne na samoobslužné, nie som teľa z minulého storočia, aby som nebola schopná pochopiť výdobytky doby. Zvyčajne problém nemávam, keď občas kupujeme alkohol, ideme na klasickú pokladňu, nakoľko pýta kontrolu veku.
Ty kks, že "ja chcem, aby ma niekto obslúžil" :D :D :D Vám dobre šibe podaktorým. Ako keby sa vám tie obchody prosili a na ulici vás ťahali, aby ste do nich chodili. :D :D :D Náš zákazník, náš pán už dávno, pradávno neplatí.
@drahomirrra "ako keby vas tie obchody prosili a na ulici vas tahali, aby ste do nich chodili"
Ved aj prosia :D ci ty si myslis, ze tie desattisice eur mesacne vynalozene na reklamu v televizii, printe, outdoore a online priestore su kvoli komu potravinovymi retazcami vyplacane?
Pises, ze nie si tela z minuleho storocia... tak toto ti je snad jasne ;)
@akje Áno, reklama je jedna vec, druhá, že nikto ľuďom pri hlave pištoľ nedrží, aby chodili nakupovať, keď majú problém si vlastný nákup nablokovať. AK je problém sa prispôsobiť dobe, hold smola.
@drahomirrra ked to vidis takto.. 🙂
pretože keď mám veľa vecí, nechce sa mi tam s nimi sa babrať, je mi to pohodlnejšie vyložiť na pás a okrem toho platím hotovosťou, takže do samoobslužných chodím tam, kde sa dá platiť hotovosťou a nie kartou
@drahomirrra nie všetko čo ide s dobou aj ľuďom vyhovuje, alebo je to dobré. Len preto, že ideme s dobou. Mne tiež vadí, keď mi veľakrát ,,zablokuje,, nákup a musím volať predavačku, vyhľadávam tovar. A pod. Anehovoriac o tom, že to ide pomalšie ak majú ľudia plné košíky.
Neznasam samoobsluzne pokladne.
Nemam problem postat v normalnej pokladni, hoc aj konika poskrolujem.
Mam problem, ze na samoobsluznej to musim poslusne najprv nalozit na ten blby priestor, a do tasky to smiem dat az ked mi to masina dovoli. O hladani ovocia/peciva nehovorim.
Mam problem s tym, ze sa to ludom vnucuje.
Nech daju retazce zlavu % z nakupu. Samoobsluzna pokladna ma setrit pracovnu silu tak kde sa ta uspora premietne? Mudi ju zakaznik vidiet, ak ho to ma motivovat.
Ps autorka, ries svoje komplexy zo svojej kariery. Kazda KAZDA profesia sluzi ludom. Kazdy sa moze citit ako sluha.
My ešte samoobslužné v Lidli ani nemáme 😂😂 ktovie kedy to k nám dojde tu na krajný východ
Inak, proti samoobsluznym nemam nic, ale v iných reťazcoch ma vytáča keď po každej druhej tretej položke mi zablokuje pokladňu a musím čakať... 🤢
Ak to davaju ako jedinu možnosť (riadne pokladne zavreté), tak nech to na 100% funguje.
@dkethe - Samoobslužná pokladňa s prekladaním tovaru z košíka na váhu a až odtiaľ do tašky je (s výnimkou extra malých nákupov do 5, max. 10 položiek) slepá vetva vývoja.
Až nakupovanie so skenerom (u nás Tesco Scan&Shop/Kaufland K-Scan) šetrí čas (a teda peniaze) aj u zákazníka, nie len u obchodníka - človek kladie tovar rovno do tašky vo vozíku a teda ušetrí dve prekladania pri pokladni.
Lebo v 80% musim aj tak zavolat obsluhu, pretoze - potrebujem odblokovat alkohol, pretoze mi prilis lahke veci nenablokuje lebo neciti ich vahu (napr. Mikulaska taska), pretoze chcem aj cigarery, pretoze mam iba hotovost, pretoze chcem platit aj stravnymi listkami. Pretoze mi dlho trva kym najdem tovar (ovocie, pecivo.. na monitore), Pretoze sa vzdy nieco skomplikuje a stravim pri samoobluznej viac casu... nie vzdy je po ruke niekto kto mi hned pomoze. Myslim napr. Kraj, Tesco expres... male postrehy zo zivota
@hefo ano tie skenery su SUPER, ALE ja mam smolu, mna stale komplet kontroluju.. ide ma slahnut, cize uspora casu ziadna a este i aj rozbombarduju tasky.
@dkethe tak ale ved samoobsluzna ma funkciu vlastna taska, ja si tam dam tasku otvorenu, tuknem a nakladam... :D
ale s ostatnym suhlasim... ak sa obsluzim sama, o pokladnicku menej = usetria, aj ja chcem zlavu :D
Nemám ich rada a ani tam nechodíme.Preco ako zákazník si mám blokovať tovar ,keď vždy teba dáku asistenciu buď kvôli fľaše vína . A ešte keď sa mi stalo že mi nevydá peniaze ,lebo sa 5 centovky zaseknu .Alebo mi vydá 1 v patcentovkach.Dakujem, ale toľko drobných v peňaženke nepotrebujem.A už keď idem do Lidl vždy mám väčší nákup.Nesedia ani ceny s bločkom.Este naháňať predavačku ,nech mi dá rozdiel .takto sme pondelok kupovali kapsule jar boli v akcii za 25 eur a pokladňa nám nablokovala 29 eur a predavačky nikde.Sli sme potom k tej čo sedela za pokladňou.Tak za mňa už do samoobsluznej pokladne nepôjdem.Ano do Tesca kvôli tomu nechodím.
@bosorkabb úplne sme v práci na tom rovnako 🙈 takto zle to v robote ešte nebolo.Nepracujem síce s potravinami,ani nemáme samoobslužné pokladne,ale na ploche sme dve za celých 12 hodín.To,čo sme niekedy mali problém stihnúť 4 kolegyne,dnes robíme 2.Musime blokovať, preberať a vykladať palety, upratovať kabínky, roznášať a denne odpisovať na 100 e-mailov a vykonávať pokyny normálne na čas, ktorý nám určia. Domov chodíme ako zbite psy a ja po 15 tich rokoch uvažujem o výpovedi. Výplaty máme fajn,zisky firma má naozaj veľké,ale ten tlak,čo od nás všetko chcú je hrozný častokrát na úkor zákazníka bohužiaľ 😏
@simca06022011 Mňa zase kontrolujú dosť málo. Stále som úplne nevysledoval, podľa čoho sa to určuje, či to robí automat podľa histórie daného človeka (nemala si niekedy viac chýb odhalených pri kontrole?) resp. iných náznakov, alebo to nejaký sledovač kamier vie zadať podľa "ksichtu" a správania sa osoby.
Ja tie samoobsluzne pokladne neznasam. Ak by to v nejakom obchode bola jedina moznost, uprednostnim nakup u konkurencie. Dovody:
- nepamatam sa, ze by som bola zamestnanec Lidlu, v kazdom pripade mi od nich necinkla 15. ziadna vyplata
- pracu predavacky uz mame zohladnenu v cene, ak ju mam ale vykonavat ja, potom nech mi pracu predavacky odrataju z ceny (co by mozno bola cesta ako tieto pokladne ludom dobrovolne nasilu nanutit, dat v tychto pokladniach zlavu z nakupu napr. 20 %)
To je presne to iste akoby som si zavolala domov opravara pracky a on tu bude nado mnou stat, ruky vbok a dirigovat ma, kde mam aky srob uvolnit, aky diel vybrat a aky kablik ci filter vymenit.
Alebo v restike by mi kuchar strcil do ruk hrniec, varechu, dosku na krajanie a v igelitke podal suroviny, ze nech sa paci, uvar si... Ved ak nevies ako, ja Ti poradim...
@hefo nemala som nikdy žiadnu chybu odhalenu. Co je možné, tak podla velkosti nákupu by to mohlo byt. Ja už keď som tam tak mam plný kos, mix všetkého možného, zväčša 150eur+ . A k histórii inej neviem.. objednávam zväčša online, osobne idem tak raz za pár mesiacov tam...

Pretože ak mám v košíku alkohol čakám jak debil 10 minút aby si ma dáka predavačka všimla a odomkla mi pokladnu a mohol som zaplatiť. Väčšinou mi ma rýchlejšie vybaví klasická kaša ako samoobslužná.