icon

Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?

7. jan 2024

Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.

andigab
7. jan 2024

@minenkak platia až vtedy, keď žena dieťa vynosí a porodí. Ak ho nechce, kde je vtedy ten, čo ho splodil?
Natíska sa otázka: ak žena dieťa nechce, muž áno. Aj tak má len ona právo rozhodovať o tom?

cacianka
7. jan 2024

@nykkushka 👏

morusha
7. jan 2024

@minenkak Dovolím si oponovať vete: "potraty sú eliminované na minimum"...počet detí takto zabitých ďaleko presiahol miliony, a to už nie je zanedbateľné v tomto kontexte

damira90
7. jan 2024

Áno andigab prskam lebo voči vlastnej krvi sa zachovali aj od nás veľmi ipokrytecky a na Vianocea podobne pred ľuďmi sa chovajú veľmi Krasne a dokážu klamat jak hnidy ..a poznám aj z rodiny a žiaľ aj z pravoslávnej viery poznám veriacich ktorí sú tak pokrytectvo že nosia skôr satana než kresťanstvo ale vedia krásne sa pozerať po iných ako sa správajú. Ja mám nato svoje dôvody ....treba sa pozrieť na seba. A nehovoriť za iných. Nikdy nekracate v topankach matky...a ešte niekomu ku komentáru nie k vám otec ak sa snaží a chce...dieťa není padnúť na hlavu dieťa ho bude chcieť a nie odstrkovat. Dieťa sa oklamať nedá. Takže asi bude chyba aj v oteckoch ak nejde výnimočné o manipulativneho rodica dokonale šikovného alebo ma známosti... nikto nech nestrka nos do čoho ho neni a nesudi kto ako otehotnel..

POLKA DIEVCAT OTEHOTNIE že verí na LASKU . A láska je božia nie..zas si protirecite žiadna vášeň... ale ani láska je to zamilovanosť a to je realita spet na zem preto sú aj potraty a veľké výčitky tých žien.

thoughtfulweirdo
7. jan 2024

To je veľmi jednoduché. Pretože neexistuje jednoznačná zhoda, kedy sa plod v maternici stáva živou bytosťou. Jeden sa preto rozhodne, že pre neho je človek človekom až po narodení a teda potrat je len odstránenie problému. Druhý sa rozhodne, že plod je človekom ešte v maternici a potrat vidí ako ukončenie ľudského života.

andigab
7. jan 2024

@damira90 v čo veríš?

fantaghiro21
7. jan 2024

@nykkushka pekne si to napisala.
Len si dost oponujes.
Uz ked to vidis,v akej p*ci su zeny,ci uz su po zakroku alebo pred,dobrovolne by si podstupila zakrok a bola mozno cely zivot v psychicky v pi...,na antidepresivach(mozno nie) alebo mozno podstupila ten hardcore a vychovavala dieta ,ktore by mozno bolo aj darom(mozno nie)
Mam osobu v zivote,ktora mala narcistu,psychopata,debila a nasla sposob ,nasla organizacie ktorej jej pomohli ju nasmerovat(a bola tehotna).

Ak su zeny,krestanky,ktore nejakym sposobom sa doslova navazali a odsudzovali clovela ktory bud podstupil alebo sa chysta na potrat,hanbim sa za ne.
Ja som proti.ale.
Sama som si presla spontannym potratom v 23tt.mrtve dieta som si porodila a pochovala.
Mam kamaratky,ktore jedna rozmyslala o potrate a druha absolvovala.
Mame na tuto vec nejaky pohlad kazda a stale sme kamaratky.nerozdelil nas ani rozdielny pohlad
Nemam pravo ich odsudzovat.ja len odsudzujem akykolvek sposob vrazdy.a je mi luto deti,puka mi srdce.,ked viem,ako tie deti skoncia...
Nenosim tym zenam topanky,nezabezpecim im pohodlnu buducnost,nezabezpecim im finacie( aj ked dalsia kamaratla u mna byvala,poskytla som jej pristresok pred jej psychopatickym partnerom,kym sme doma4 a ja spm bola este tehotna- ale to je fakt o cloveku .preto by bolo pekne aj neodsudzovat zeny,ktore tento cin neschvaluju)
Jedine co viem,je podpora,pomocna ruka , naviest na ludi,ktori su v tomto machri...a vedia pomoct aj tyranym zenam,ktore ziju s narcistami (ako napriklad zdruzenie Nikdy viac) su to uzasni ludia ...

minenkak
7. jan 2024

@morusha pri počte ľudí kde je nas 8miliard, z toho polka sú asi ženy a dajme že dve tretiny sú ženy v plodnom veku. 2.6miliardy žien, kolko z potratov je kôli zdravotným dôvodom alebo znasilnenu ,polka ?To není až tak moc potratov len pre sebecké dôvody .A ešte raz píšem nik nevravím ,že je to správne ,ale nieje naša úloha za toto niekoho súdiť .Myslím,že vojnami,a hladom trpí a je zabitých podstatne viac ľudí.

minenkak
7. jan 2024

@andigab chcela som si len trochu zastať chlapov,samozrejme ,že najväčšia záťaž ostáva na žene,či sa rozhodne pre potrat alebo pre pôrod

morusha
7. jan 2024

@minenkak Spomínala si potraty, ktoré tu boli, sú od nepamäti ľudstva, takže v tomto kontexte to bolo myslené ...tie počty sú ďaleko vyššie...ja tiež nikde nepíšem, že ty to schvaľuješ a takisto tu nevidím ani žiadne odsudzovanie týchto žien.

minenkak
7. jan 2024

@morusha ale potraty boli fakt eliminovane ,kedysi sa to bralo ako antikoncepcia ,teraz ako krajná možnosť

andigab
7. jan 2024

@minenkak preto nad nimi uvažujem: som chlap, mám priateľku a ona otehotnie. Ja chcem to bábo, ona ani náhodou. Aké sú moje šance mať to dieťa?

morusha
7. jan 2024

@minenkak Tak to len pozitívny trend a som tomu rada

lonely66
Odpoveď bola odstránená
mandzula
7. jan 2024

Ja hlavne nevidim dovod, aby som to komukolvek vesala na nos. A ak by sa to niekto nejako dozvedel a odsudil by ma, zrejme by tym nasa komunikacia skoncila. Ja sa nikomu do zivota a deti nemiesam a to iste cakam od svojho okolia.

cecilia29
7. jan 2024

@kika193 potrat nesúvisí so zdravím ženy... Pre niečo si lekári výhradu predsa len uplatňujú, a pochybujem , ze vieru. Cim viac tym je menej veriacich na Slovensku, paradoxne, vyhradu si uplatnuje viac odbornikov , aj mladych . A kde koho odsudzujem ?

cecilia29
7. jan 2024

@stanulienkat vieš ale že kvôli tomu záznamu zakladateľ potratovej kliniky v USA začal bojovať proti potratom. Fyziku predpokladam ovlada keďže je hned v prvom ročníku mediny.

andigab
7. jan 2024

@lonely66 tak by to mohlo fungovať, nikdy už do toho ženu, matku dieťaťa neťahaj. Podobne by si už iba nikdy nemohla na dieťa nárokovať, ak by jej rokmi predsa začalo chýbať.
Predsa len, pri zrode sú vždy dvaja ...

minenkak
7. jan 2024

@andigab tvoje určite žiadne nakoľko si ho nedokážeš vynosiť a hlavne nebudeš nikdy tehotný

minenkak
7. jan 2024

@lonely66 toto bude ťažko zlegalizovať,lebo by museli byť aj to ,že keď žena ostane tehotná a chlap nechce dieťa,tiež by nemal mať žiadne práva a povinnosti

lienka.7
7. jan 2024

@autorka nikoho neodsudzujem, každý si svoje svedomie potom bude spytovat sám.
Len možno by bolo dobre oddeliť nezodpovedné ženy, ktoré berú potrat doslova ako vytrhnutie zubu (idú aj niekoľko krat), od tých, ktoré boli napr.znasilnene alebo tie, ktorých dietatko ma byt nejako postihnuté.
Ale neverím, ze to nezamava so psychikou ženy, nech patrí do ktorejkoľvek skupiny a ma na potrat akýkoľvek dôvod.

andigab
7. jan 2024

@minenkak som žena, len mali sme už aj doma takúto diskusiu. Zaujíma ma, ako to vidia iné ženy.
Takže pokračujem: neviem ho vynosiť, no ani žena by bezo mňa nikdy tehotná nebola. Nemám skutočne žiadne právo mať to bábo?
Je to zamotané, pretože skutočne väčšinu "práce" na novom živote nechala príroda ženám, no snažím sa to vidieť aj z pohľadu dobrých mužov.

andigab
7. jan 2024

@minenkak dáva to zmysel. Muži už toto tiež neraz kritizovali, pretože nie vždy bolo v ich moci predísť tehotenstvu, no ak je biologickým otcom, musí platiť.

minenkak
7. jan 2024

@andigab no muž sa rozhodne s tou ženou mať sex a keďže vie že je to žena a môže otehotnieť tak ak nechce mať dieťa ,má sa chrániť,vždy si myslím že, ten čo nechce dieťa tak ma byť si toho vedomí že sama chrániť.A ak chce ten chlap dieťa a žena nie(rátam ,že sú vo vzťahu)tak ten chlap to proste musí akceptovať,pretože fakt všetko ostáva na žene alebo sa dohodnúť,že mu to dieťa vynosi

minenkak
7. jan 2024

@andigab vždy je v moci toho čo nechce dieťa tomu zabránit(mimo znásilnenia), nemať sex

andigab
7. jan 2024

@minenkak myslím, že toto je najspravodlivejšie. Naše telá každým tehotenstvom dostávajú zabrať, nie je to len tak. Pôrod je bolesť, pre chlapov nepredstaviteľná.
To ostatné o potratoch ste tu už napísali, súhlasím s tebou, že ako jediná možnosť, po skutočnom zvážení a ako jediné východisko, by nemala byť odsudzovaná.
Väčšina žien s tým beztak bude žiť celý život, čo by bolo ...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
minenkak
7. jan 2024

@lonely66 tak toto ja netuším ako by to prešlo ale,myslím ,že je to hlavne ako ochrana pre deti, skôr si myslím, že ak žena ostane tehotná,,naschvál"(aj keď neviem ako by sa to dokazovali)mala by platiť mužovi pokutu, pretože to je to najväčšie svinstvo vo vzťahu

minenkak
7. jan 2024

@lonely66 ideálne by asi bolo, keby deti boli plodene, až po spísaní zmluvy medzi rodičmi u notára a ak by to jedna strana porušila mala by zaplatiť vysokú pokutu tomu druhému

minenkak
7. jan 2024

@lonely66 a neexistovalo by také ,že som zabudla tabletku alebo nemám rád kondóm, pretože existuje veľké množstvo nehormonalnej antikoncepcie ale zas ešte väčšie množstvo nových ľudí,ale toto je také scifi,že to je az utopia