icon

Prečo ma všetci nútia, aby som si urobila vodičský?

dianka997
4. jún 2023

Prečo má nútia všetci do vodičáku
Keď ja sa ho stránim bojím sa že nespravím ho proste neviem sa tam dostať dokopat...
Všetci má nútia a mne je to nepríjemné už 😪

wewerka01
6. jún 2023

Musím reagovať. Môj prípad úplne rovnaký. Každý z rodiny ( nie mojej strany) do mňa rýpal, že vodičák si musím urobiť, kvôli dochadzaniu, škole, kružkom, praci atď. Píšem v bodoch lebo je to na knihu 🙂

1. Poznám veľa ľudí s urobeným vodičákom a nejazdia. Urobili si ho kvôli " rodine".
2. Vodičák nie je o samostatnosti ale skôr o pohodlnosti.
3. V meste je radosť žiť, veď máte MHD. Autá niet kde parkovať ani len pri bytovke.
4. Z dedín idú ráno autobusy v pracovné dni- každú hodinu! Nie 3x do dňa. ( pokryté smeny, školy úrady) spoje nadväzujú takže aj prestupy sa dajú zvládnuť.
5. Práca= nemôžem pracovať od 06:00 takže hľadám, niečo od 08:00.....spoj mám. Okrem 1 dňa do 2.okresného mesta ( beriem taxi)
6. Cena=nafta vs. autobus ( vyhráva autobus) za €2.50 ( 28km) alebo 2.okr.mesto €4 (40km)
7. Nákupy = raz týždenne robí manžel ( ja v tom čase robim iné a ostáva nam celé poobedie voľné).
8. Syn kráča, čaká, sleduje čas odchody autobusov ( samostatnosť).
Zdraví šoférov, ukážkovo pýta lístok ( ani 1 dieťa sa šoférovi nepozdraví dobrý deň) =výchova
9. Môžem sa v buse, na zastávke porozprávať s cudzími ľuďmi 🙂 spoznať nové tváre. Čakanie- Trpezlivosť.
10. Vozím sa a pri dlhšej ceste si podriemem a fungujem ďalej. Oddych
Po 12h sichte v práci je človek suci na večeru a posteľ. Nie jazdiť a byť ostražitý pri šoférovaní.
11. Vodičák, nechcem, nemám, nebudem mať. Lebo busom je vždy viac výhod ako nevýhod, človek je tvor, ktorý musí chodiť a veľa. Bude menej ľudí na rehabkach a chorých na obezitu, cukrovku, srdce. Zdravie
12. Som najlepší zavoznik ale šoférovať, sústrediť, počúvať, živiť 2 autá ( od opráv,poistky, nehody) nehrozí.

ivus987
6. jún 2023

Ja mám vodičák už 7r. Môj prípad je ten, že ja sama som chcela ísť (videla som tam "slobodu") a veľmi. Polku som si zarobila naň ho a polku mi doložili rodičia. Ja som tak vďačná za ten vodičák, za to, že môžem sadnúť a ísť kdekoľvek a nemusím čakať na autobus, vlak. Mám najazdené už stotisícky km a ani raz som neoľutovala, že som si ho urobila počas SŠ. A teraz som zaň ho ešte vďačnejšia keďže už mám dcéru a veru teraz si to už vôbec neviem predstaviť existovať bez neho. Áno aj ja keď som si prvý krát sadla za volant tak stres som mala obrovský a nehovorím o tom ako som spravila skúšky tak prvy mesiac som mala neskutočne veľký rešpekt a bala som sa keďže už ten spolujazdec nemá pedále. Ale každým jedným km som sa zdokonaľovala. U mňa mi veľmi pomohlo, že prvé 2m sedela pri mne mama alebo oco keďže som vodičák urobila ako 17r a tak proste som mala istotu, že vždy mi poradia keď budem mať pochybnosti.

Určite choď do toho nič tým nestratis len získaš. Aj keď nebudeš šoférovať tak neskôr si spravíš kondičné jazdy. Ceny vodičakov idú hore to za koľko som ja robila a koľko teraz stojí je to strašné veľký rozdiel.

wewerka01
6. jún 2023

13. Auto je nákladná vec, cena klesá každým rokom, 1 auto musí mať rodina, ale aby každá sk rodina mala 2 autá?
To by trebalo 6mil. áut., koľko by bolo treba áut na celom svete keď každá jednotka by mala auto?

Mám najazdených tisíce km ale ako cestujúci a veľmi rada. Pozerám z okna okolo .......

nelinka15000
6. jún 2023

@veronikastrickova
Veru máš pravdu teraz je pre veľa ľudí aj trápne sa voziť v autobuse, radšej niekoho budú otravovať na odvoz autom aby nemuseli ísť hromadnou dopravou, teraz je už aj jedno auto v rodine málo, musia byť aspoň dve, ale najlepšie aj tri, keď sa náhodou nejaké pokazí 😀 nuž taká je doba, pohodlnosť vyhráva, teda až na tých čo to fakt nutne potrebujú sa voziť len autom. Len sa potom nesmú všetci sťažovať, že nemajú kde parkovať v mestách a na sídliskách, akosi sa to tam nedá zrazu všetko zväčšiť na parkovanie toľkých áut😄jedine keby autá zmenšili.

wewerka01
6. jún 2023

Zabudla som dopísať:
20 rokov v zahraničí mi netrebalo vodičák, stále som mala odvoz. Zdieľanie auta je vždy super dá sa pokecať atď. samozrejme zadarmo, manžel vozil kolegu, zadarmo 4 roky. Tu na Sk je to za opicami. Ľudia po 1 v autách, ani za toho oneho nezdielaju autá lebo lebo lebo výhovorky.

Nemôže mať auto každý

nelinka15000
6. jún 2023

@wewerka01
Proste najlepšie je keď je iba jeden v aute hlavne v čase dopravnej špičky poobede okolo druhej, tretej hodiny, aspoň je viac áut v meste, alebo lepšie povedané všade😀ale proste treba všetkým to auto, proste bez neho už ani na záchod sa nedá 😀 my síce bývame oficiálne v štvrti čo patrí pod mesto, ale všetci to berú ako dedina, je to 6 km od mesta, chodia tu dvaja rozdielny dopravcovia prímestskej dopravy a ešte aj mestská hromadná doprava a ešte kto chce môže ísť aj vlakom osobaky tu stoja.

domca2705
6. jún 2023

@dianka997 ani ja nemám a to mam tri deti. Bývame na dedine, máme vlakové aj autobusové spoje, môj muž cestou do roboty "vyhodí" skolkara, v meste školáka. Ja som zatiaľ doma s dcérou na RD. Niekedy aj ľutujem ze nemám vodičak, času som naň mala habadej a však aj manžel mi to vravel furt,ze nech si ho spravím. A bol aj lacnejší, teraz pomaly vyjde aj na tisícku. Možno raz sa k nemu dokopem a urobím si ho😃
Sestra vodičak síce ma, ale ja som ju v živote jazdiť nevidela 😂a to ma už 38 rokov.

ptvw
6. jún 2023

@stella1993 kokos to teraz stojí 900 eur vodičak na auto? Normálne idem pokukať
.... hoci mňa nik nedonuti, nepôjdem si odsediet za zabitie a za vlastnú blbosť ze som sa na to dala aj keď sa na to necítim 😅

nelinka15000
6. jún 2023

@ptvw
Tak ono ani nie každý na to má jazdiť, to je aj zodpovednosť, treba aj k tomu nejaké cítenie, lebo si vlastne auto znicis nesprávnym jazdenim, niektorým by som ten vodičák už dávno zobrala, lebo fakt katastrofa.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
wewerka01
6. jún 2023

@elizabet173 toto čo opisujete je krátkodobé. raz za čas. Do práce v meste ah bicyklom.....

zuzuliennka1
6. jún 2023

@dianka997 pri dnesnych cenach nafty/benzinu, aut a ceny vodicaku - hm ja tiez nemam a ani mat neplanujem. Zatial ma vzdy vsade spolahlivo dostala mhd.

nelinka15000
6. jún 2023

@lenka.25
Tiež by sa mi nepáčilo keby mi stále niekto hovoril, že treba jazdiť na aute keď nechcem, to máš ako keď niekto nevie spievať, tiež sa to nedá len tak lusknutim prsta naučiť, proste musíš mať aj talent, bohužiaľ ten nemá každý, ani variť nevie poriadne každý, takže ani vodičák není vždy nevyhnutný, záleží od situácii, lenže teraz veľa ľudí jazdí aj z pohodlnosti, lebo náhodou by niekde museli čakať na zastávke, proste teraz najviac víťazí pohodlnosť, sebeckosť a ešte sa treba pochváliť, že som není len taký chudák, lebo nemám auto, ale to si ľudia robia sami a bohužiaľ sú tak aj deti už teraz vychovávane, že už v škôlke sa medzi sebou len tak vypytuju či majú doma auto. Myslím, že by mali mať iné starosti😀.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
wewerka01
6. jún 2023

@elizabet173 🙈 bus, mhd, vlak, taxi, kolega,
stále len výhovorky. 🙈

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
natalienka12
7. jún 2023

@elizabet173 Ja som sa z tych jej 18 ci kolkych bodov skoro pocikala od smiechu, toto sa fakt len na modrom konikovi moze stat 😂 ale najviac ma pobavilo, ze vdaka cakamiu na autobus je trpezliva 😂 vsak coby nebola, ked nema inu moznost ako sa teperit autobusom.

janicka1985
7. jún 2023

Napr.moja dcera má 16 a idú si vsetci robiť vodičák v štvrtom ročníku, aj so zľavou v jednej autoškole cez školu,ani chvilu neuvažovala, že nie ..uz vie aj jake bude mať auto vraj bmw 🤣🙈🤣

henka123123
7. jún 2023

Nemam vodicak a ani nebudem mat..a neexistuje nik kto by ma donutil..

mircalla
7. jún 2023

Nemam vodicak. Byvam v centre Bratislavy. Vsade idem peso a MHD a castokrat je to rychlejsie kvoli parkovaniu a zapcham. Na dedine je to ale nieco ine. Mozno par krat za rok mi to chyba, ked idem mimo Bratislavy a nemam odvoz ale poradim si, nikoho neotravujem, aby ma vyvazal. Inak skusenost so zenami ako soferkami - napriklad na prechode absolutne nepozeraju a ani ich nenapadne zastavit (tak 90% urcite), u muzov toto nehrozi.

veronikastrickova
7. jún 2023

@nelinka15000 ono zase vies ako potom tu vyplakavaju kolke, ze nemaju peniaze na existenciu, ale hlavne ze maju 2auta, bez ktorych zit sa neda. A potom ta chvala, ze aha nejazdim, ale chlap mi kupil auto. No jej ideme sa pos*at vsetky. Podla mna auto je posledna vec, na ktorej zalezi. Ale stale som sa nedocitala, kde tie spoje chodia 2x do dna.

veronikastrickova
7. jún 2023

@mircalla plne suhlasim, mam dost videi natocenych z prechodu, ake su zeny soferky.

mircalla
7. jún 2023

@veronikastrickova Proste nikdy, ja vzdy cakam, ci zastane, ani nahodou. Je jedno ci mam deti, kocik, sadru - nezaujem. Muz automaticky zastavuje, okrem taxikarov. Toto pozorujem roky. Radsej byt ziadna soferka ako mizerna, cest vynimkam. Sestra napriklad soferuje skvele

veronikastrickova
7. jún 2023

@mircalla ja som sa u nas naucila natacat, ked ideme cez prechod, lebo uz 2x nas skoro zrazili 1x dokonca auto ktore bolo prve zastalo a spoza neho cez plnu ciaru vystartovala zena v SUV. Az ked sa nieco stane nech to nezvalia na nas, ze sme vyleteli. Zenam nenapadne zastavit, aj ked maju na to kus a nikto ich zozadu neohrozuje.

nelinka15000
7. jún 2023

@veronikastrickova
To ľudia čo nechodia autobusmi, vlakmi tak ani nevedia ako často chodia a hádam ani kde je vlastne zastávka, lebo však oni majú auto 🙂 len potom je smutné to, že vlastne čím viac stúpa počet áut v rodinách, lebo teraz už 18-ročné deti musia mať svoje auto, aby boli strašne nezávislé (už je ten trend ako v Amerike), tak kvôli tomu potom rušia autobusy, vlaky aj pre takých čo tými spojmi chcú chodiť, ale potom sa všetci čudujú prečo to rušia, no je tam istá logika🙂) takže potom to dopadne tak, že vlastne všetci musia mať postupne autá, lebo autobusy nám už netreba, keď ich rušia, lebo sa im to nevyplatí, aby jazdili prázdne autobusy.

veronikastrickova
7. jún 2023

@nelinka15000 u nas teraz posilnili autobusy, bola som velmi milo prekvapena.

denisah6
7. jún 2023

@wewerka01 vieš vo väčšine ti dám za pravdu, prípadne čiastočne uznávam, že to má pointu.

Rada cestujem vlakom/autobusom, hlavne kvôli tomu, že si pospím.
Jeden rok na vysokej som mala strašne blbo hodiny. A nie nemala som nárok na internát, keďže 60km ti nedajú ani keby si sa rozkrájala.
Šla som ráno o 4.35, keďže v BA v tom čase masívne zápchy, musela som vstávať o 4 aby som prišla do školy na 7.30 - tri hodiny v autobuse na 60km, no des. Končila som nejak okolo tretej, potom okno a jedna, posledná hodina, ktorú sa mi nepodarilo preložiť - angličtina mi začínala 18.30, končila 20.00. posledný autobus do našej dediny ide 19.27 či tak nejak = nestíham. Vlak, do okresného mesta, ktoré mám asi 20 km síce ide každú hodinu, ale čo z toho, ak z okresného mesta domov ide o 18.05? No ja ti neviem, taxík ma výjde okolo 7€ (minule sme išli z okresného mesta domov z oslavy), takže to nie je zrovna zanedbateľná položka a ak by pre mňa manžel nechodil do okresného mesta a nevozil ma domov, tak tam môžem rovno prespať na stanici, prípadne ísť rovno naspäť do školy.

Úplne chápem, ak ty nemáš potrebu, alebo ak nechceš, je to tvoja vec. Ale treba si uvedomiť, že niekedy sa proste nedá. Viď situácia vyššie.
V dedinke kde je 300 obyvateľov, nechodia autobusy každú hodinu. A áno, chodia spoje, predstavte si, za jeden deň štyri.

Za ten čas, čo som ráno premárnila 2 hodiny cestovaním autobusom som mohla robiť hocičo.
Tiež nenávidím ak sedí v aute jeden človek a tým smerom ide ďalších 20 a aj tí idú sami,.to je veľmi márnivé áno súhlasím.
Čo sa peňazí týka. No moje autíčko žere maximálne (je to malá fiat 500) 4.2l, väčšinou mám priemernú spotrebu 3.7-3.9, takže zas taký rozdiel medzi autom a autobusom nie je.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
denisah6
7. jún 2023

@nelinka15000 večný začarovaný kruh.