icon

Prečo ma všetci nútia, aby som si urobila vodičský?

dianka997
4. jún 2023

Prečo má nútia všetci do vodičáku
Keď ja sa ho stránim bojím sa že nespravím ho proste neviem sa tam dostať dokopat...
Všetci má nútia a mne je to nepríjemné už 😪

jennyska
7. jún 2023

Pokud se bojíš, že ho neuděláš, ale zároveň víš, že Ti jednou bude potřebný (anebo je už teď, ale bojíš se toho, že zkoušky neuděláš), je na místě pracovat se svým strachem. A to buď samostatně nebo ještě lépe pod vedením nějakého kouče, psychologa, který Ti pomůže se strachu zbavit. Teď je to např. řidičák, v budoucnu to může být strach z něčeho úplně jiného atd. A je rozhodně přínosné se naučit hlavně se svými strachy... na názory okolí se můžeš vyklašlat, protože fakt je důležité hlavně to, aby ses Ty cítila dobře a němala z věcí strach 🙂 anebo ho uměla ovládat a zpracovat.

A k praktické stránce věci řidičáku. Má mamka ani tchyně ho nemají a celý život jsou závislé na odvoze - autem, autobusem, vlakem... Bus/vlak by nebyl problém, ale když nejede tam, kam potřebuješ (a opravdu to tak i dnes v r. 2023 je, že spoje prostě nejsou všude) tak je to rozhodně na nic :( Musíš "otravovat" někoho, kdo tě tam zaveze a odveze, přinejhorším jede jen na otočku a sám zpátky atd. A když potom časem na život nebudete dva, už nebude ani možnost využít řidiče a vše to, co máš ráda, ale je daleko a bez spojení, se ti skončí...

veronikastrickova
7. jún 2023

@akvi aj ja chapem obe strany, ale vadi, mi ked niekto silou mocou tvrdi, ze na toto je potrebne, ked to tak nieje.

misinka0611
7. jún 2023

@nelinka15000 Bohužiaľ to je celkovo o nastavení spoločnosti a tohto štátu. Mňa dosť zarazilo, keď som bola v situacii, že syn mi dostal alergickú reakciu, volala som pediatricke a tá ma poslala na urgent na Kramáre, že môže napuchnút jazyk a začne sa dusiť ( od nás autom 35 minút ) tam patríme. Keďže auto nebolo k dispozícii momentálne, máme ho ale nie stále doma boli sme odkázaní sami na seba zavolala som si taxík. Celá rozcarovaná som bola, že taxikári tu nemajú ani autosedačky. Ledva jedna služba mala a aj to úplne nevhodný podsedak pre 2 ročne dieťa ale na výber nebolo a zvolila som menšie zlo vtedy. Žila som v zahraničí a tam skôr ľudia nechceli vlastniť autá, taxíky brutálne lacné, aplikacie kde si si vybrala autosedacku podľa kíl a bolo výhodnejšie nemať auto lebo staroslivost onho niečo tiež obnáša. Metro tam bolo. Tam naozaj auto človek nepotreboval a dostal sa metrom rýchlejšie ako autom. Dovoz potravín samozrejmost. Veľmi sa propaguje jazdite MHD, autobusom, v BA pokojne, ale realita je taká že v dedinách skôr tie spoje rušia bohužiaľ. Niekedy nerozumiem, hovoria jazdite verejnou dopravou, smrad z aút, zle pre životne prostredie a potom tam v BA teraz od júna zdvihnú strasne ceny. Či je zdvihnutie naozaj také nutné aby riskovali ze zas tým vyženú ľudí z MHD to už oni vedia. Ja tu v tejto diskusii chápem obe strany, strasne urobí rozdiel to kde daný človek žije, ale myslím si, že tiež byt otrokom auta nieje dobré, lebo nikdy nevieme čo nám život prinesie a či za 10 rokov to auto ešte budeme mať. Teraz som veľmi zvedavá, čo tie elektromobily urobia. Všetko sa nechalo zájsť tak ďaleko, volá sa o znižovaní emisií, ale ja neviem ideme z extrému do extrému a my sme práve ta krajina ktorá na toto nieje pripravená.

luccija
7. jún 2023

@dianka997 keď budeš chcieť a potrebovať, tak si ho spravíš.Ja som ho robila v 20 tke o rok na to škaredá autonehoda šoféroval kolega nebola to jeho vina, ale mohol predvídať..ťažko povedať niekto nám nedal prednosť v jazde.Skoncila som v nemocnici otras mozgu, zlomená ruka...ale nič si nepamätám z nehody. 2 r som mala z toho traumu v noci sa budila nechcela si sadnúť s nikým okrem otca do auta.
Bála som sa aj v autobuse psychologicka to vyhodnotila ako postraumaticky syndróm.O 15 r neskôr som si spravila kondičné jazdy šoférujem asi 5x ročne a len po dedinách.Stratim veľa času cestovaním jedine šťastie, že buď pracujem blízko, alebo z domu.Myslim, že ku každodennému šoférovaniu sa nikdy nevrátim.Ale auto je sloboda, nezávislosť idem kde chcem hlavne pri deťoch.

luccija
7. jún 2023

@veronikastrickova auto pre ženu s deťmi je sloboda a more možnosti.Ist na kúpalisko ideme, ísť do lesa, na výlet ideme...do obchodného centra po ceste na zmrzlinu ja som odkázaná na muža cez víkend a na kamarátku s autom s ktorou si tie výlety robíme.Ked mám íst niekde na dlhšie radšej nejdem, keď bola dcéra menšia stále sme niekde boli v busoch, pozerať kedy ide...ťahať veci so sebou už som pohodlná a je teengerka už ju to nebaví sa so mnou túlať.
Vždy bol niekto po ruke, ale je to veľká nevýhoda nesoferovat

nelinka15000
7. jún 2023

@luccija
niekto nechodí po výletoch ani keď to auto má, to je tiež veľmi individuálne, lebo ho to nebaví, radšej bude vrážať peniaze do neustáleho prerábania na dome, prípadne záhrade, to ti ten život ubehne a vlastne si nič neužiješ, to je jedno či autom alebo vlakom, busom

veronikastrickova
7. jún 2023

@luccija moje deti su vobec neni ukratene o vylety, ani o to ist na zmrzku, tym ze nemam vodicak. Ja som rada, ze som samostatna a nepotrebujem mat kamosky, aby som mohla ist na obycajnu zmrzku.

natasha1988
7. jún 2023

@dianka997 mas deti? aj ked nemas, urob si ho aspon kvoli nim. Preco by ta mal niekto vyvazat? Kde byvas? obvolaj autoskoly a pusti sa do toho. Vzdy budes potrebovat jazdit. Neexistuje bez toho.

wewerka01
7. jún 2023

výsmechy, pohŕdanie, spomínanie najakych komentárov z min.roka....fakt trápne.
Ja som len opisovala svoj pohľad na jazdu- busom a autom.
Autorka nech sama uzná za vhodné čo jej bude vyhovovať.

Kecy ako je vodičák potrebný je dosť.

Dám jeden príklad: v zamestnaní kolega začal chodiť do fitka- zrazu začali chodiť všetci....nebolo toho, ktorý nechodil. Po 7rokoch v zam. som začala baby boomom - do roka všetky kolegyne na materskej.
Stačí, že jeden začne a dav sa pridá. Takisto je to s vodičákom......mať ho v peňaženke iba?
Žili sme bez auta celý život a verte mi nebola som o nič ukrátená.
Áno áno áno človek musí byť trpezlivý keď čaká na bus....lebo matky učíte svoje deti len sa vyvážať-odvážať. Decko sedí v škole 6h, v aute, doma na pc, a potom spať. Lebo rýchlo rýchlo treba autom aj za roh.
Pre mňa nakladanie-vykladanie malých detí je ťažšie ako sa obliecť a ísť busom-vlakom, peši.

2 autá v rodine= vysoké náklady= 3 deti sa vojdu do auta max.
Všetky čo máte vodičák máte max.3 deti, bohužiaľ zvyšok sa nezmestí. Lebo autobusom chodia aj matky 4+ radšej budú živiť 1 dieťa viac ako auto.

wewerka01
7. jún 2023

@elizabet173 pre teba je ťažké pochopiť, že nie kazda rodina má auto, pre mňa sú všetko výhovorky....nedá sa.....hľadám spôsoby nie dôvody.
Áno u nás v dedine ani lekáreň nebola, vysedela som u lekároch po lieky pre starých rodičov doobedia, sestra vážne chorá v Ke= rodičia chodili busom.
Všade pešo.....skúste sa poobzerať okolo seba.....koľko ľudí chodí pešo.....

Najdôležitejšie byť sám so sebou spokojný. Pre mňa za mňa aj vrtuľníkom do roboty.

kacenocka2
7. jún 2023

@veronikastrickova presne to isté hovorím manželovi, že aspoň ušetríme 🙂. Bojim sa ,je to zodpovednosť,bývame na dedine,mame poštu, školu,škôlku,obchodne reťazce jednotu,gvp kaderníčku,masiareň.. autobusy v pohode z rázcestia..mam veľké deti a zvládla som bez vodičského..

luccija
7. jún 2023

@veronikastrickova ty máš veľmi zvláštny dar vypichnúť tu najväčšiu blbosť a byť ironická a nie je to tvoj prvý príspevok.Mi nehovor, že všade chodia autobusy, že budeš baliť 3 deti a chodiť vlakom, autobusom do Zoo, na letné kúpalisko, kdekolvek...autobusom musíš všetko plánovať.

@wewerka01 neexistujú 7 m auta?už len, keď čítaš príspevky nestihnem dať ráno dieťa do škôlky, školy a prísť do práce a poobede vyzdvihnúť kde je ešte nejaký krúžok...na toto je to auto dobre.

wewerka01
7. jún 2023

@kacenocka2 keď človek má vodičák musí mať auto. Hold 2 autá zivit nechcem ani nebudem.

wewerka01
7. jún 2023

@luccija výlety sú krátkodobé 1-2 mesačne......praveze my opisujeme situáciu bez vodicaka....
😞 7m autá je jedna katastrofa, to ti povie každý šofér.....tie posl.sedadlá sú v kufri, hlava nalepena na skle, nedajbože bočný náraz do plechu z boku
Kde na Sk je križovatiek habadej

Alebo sa radšej popytaj hasičov .....oni ti povedia..
..
Áno busy chodia aj na kupka....zoo ...atď. Len treba trošku aj chodiť a rovnať chrbát ☺

blackcat8885
7. jún 2023

Ja vodičský nemam ani nechcem ani nepotrebujem. Urobila by som ho iba leby som musela

wewerka01
7. jún 2023

@kacenocka2 my nemáme nič z toho a žijem....😎🙈 a bez vodičáku, 1 auto máme.....stačí....manžel akurát musí dať auto do servisu-zvolavacia akcia....hovorím mu veď super....do roboty aj z roboty krásne spoje nadväzujú normálne bol urazený že auto potrebuje a hotovo 😂
Už som ho spracovala....keď sme boli bez auta 2 mesiace po nehode - pekne cestoval aj si užíval cestovanie. Iba taxíkom z obchodu sme jazdili. Do obchodov busom 😂
Ten kto jazdí musí predvídať, byť v kuse v strehu a reagovať hneď..pri vozeni nič z toho 😎

nelinka15000
7. jún 2023

@wewerka01
To si nepomôžeš pri daktorých ľudoch, proste pohodlnosť vyhráva, darmo im to budeš vysvetľovať, to radšej všetci klapky na ušiach, očiach, lebo inak sa to nedá keď neni auto furt po ruke, potom radšej strašne koľkí behajú, nahodení v športových outfitoch aby ich bolo vidno akí sú športovci, inak sa väčšinou vozia v autách, lebo časovo sa to bohužiaľ nedá všetko stihnúť vybaviť, lebo však naplánovať si niečo dopredu, to dá strašne veľa námahy🙂 keby to niektorí aspoň striedali, že raz autom, busom atď. však vždy až tak ten čas netlačí, že len autom sa to dá stihnúť.

wewerka01
7. jún 2023

@nelinka15000 my sme išli obklukou na Sk, cez tri štáty, zastávka vo veľkých miest (bus, vlak, taxi, lod a naopak) keď toto človek zvládne nič ho neprekvapí.....
Ja ako teenager som každé ráno stopovala autá do školy (peniaze mi ostávali) tzn. židovské šetrenie na doraz 😂 na cigy 😂
Po 20r som stopovala pred mesiacom všetky ženy,ktoré sedeli v autách ani nepozreli na mňa.....chlapi pekne ukázali že ostávajú v meste nejdú ďalej ☺
Asi tak.
Ľudia po 1 v autách, zápchy po 14:00.....šialené.....bicyklom na cestu nejdem.....veľmi nebezpečnô

luccija
7. jún 2023

@wewerka01 bicykel nebezpečný, 7 m auto tiež, ale stopovať si sa nebala

nelinka15000
7. jún 2023

@wewerka01
tak to je super, zažiješ tak aj kopu zážitkov, aj sa naučíš viac komunikovať s inými ľuďmi, prispôsobovať, čo sa teraz nenosí, teraz každý len to svoje, iné ho nezaujíma

wewerka01
7. jún 2023

@luccija nie. Vôbec.....adrenalín....ktoré auto zastaví.....nenasadla by som medzi partiu chlapov.....inak pohodička.

wewerka01
7. jún 2023

@nelinka15000 na Sk je plno bonzákov, žalujú, divna mentalita, ešte aj v práci si nikoho nevážia, podnikatelia odrbuju všetko a vsetkych ( hlavne že majú 4 audiny doma) ....atď.
Vo svete je všetko iné......tam sa ľudia vážia navzájom......zamestnanec-zamestnávateľ

veronikastrickova
7. jún 2023

@luccija a ako budem chodit teraz s 3mi detmi? Vrtulnikom? Preco by som kvoli tomu, ze nemam vodicak mala deti ukracovat o zazitky? Do Zoo sa neda dostat spojmi? Kde prosim ta? Do BA? Do Ostravy? Do Bojnic? Kupalisko myslis ake? Tatralandia? Besenova? Dolny Kubin? Teraz idem z poradne 3km peso po deti do skolky z poradne. Ked chces hladat vyhovorky, najdes len tie, ked chces hladat sposob, najdes ten.Ja tym, ze nemam vodicak si absolutne nepridem o nic ukratena, zijeme normalny zivot s detmi, ako tisice inych rodin na Slovensku. Ze vy to nedokazete pochopit, ze sa existovat da aj bez auta, to je vas problem v hlave.

kacenocka2
7. jún 2023

@wewerka01 ano..toto manželovi vysvetľujem, stačí jedno.auto je ďalšie dieťa..my máme veľkú rodinu,v nutnych prípadoch sa stale niekto našiel keď s ešte malými deťmi niekde trebalo ísť a ak k lekarom,to už sme objednávali termíny,aby manžel doma.. poznám rodiny čo nemaju ani jedno auto a funguju

nelinka15000
7. jún 2023

@kacenocka2
dá sa tak fungovať, aj bez auta, len záleží ako kto je náročný, my tiež tak fungujeme a veru nesedíme len doma, práveže chodíme po výletoch aj za rodinou, nikoho neotravujeme, že nás musia voziť, ani nákupy, proste je to o nastavení človeka hlavne a potom to ostatné.....

elenka.k
7. jún 2023

pridám sa - aj za mňa vodičák S.U.P.E.R. vec a k tomu aj vlastné auto 😍

vreckovka2
7. jún 2023

@veronikastrickova nebudem ti vraviet mesto kde byvam, aby si si mohla preverit, ci ti vravim pravdu :D nie je to troska trapne? Na co by som ti klamala. Roky sme fungovali bez auta, pravidelne som chodila 3km na vlak od rodicov, ked som chodila na vysku peso. Neskor do prace na bajku aj hodinu tam a hodinu spat. Ci prsalo, ci fukalo, ci bol snehovy poprasok. Nechceli sme s manzelom auto, ale bez neho by sme tu nevedeli fungovat, resp. vo velmi velmi obmedzenom rezime. Ja ta nepotrebujem presvedcit, ze sa bez vodicaku neda fungovat. Len na niektorych miestach je to naozaj velmi obmedzujuce. Skor mam z teba pocit, ze si potrebujes dokazat, ze vodicak ti netreba. A tak radsej presviedcas vsetkych ostatnych ako je v pohodicke fungovat bez auta. Jasne, ze sa to da. Ale nevieme to vsetci. Mozno niekto z pohodlnosti, niekto z nudze, niekto len tak, lebo rad jazdi. Tiez som bola zhrozena z ludi, co presli radsej autom o dve ulice dalej ako peso. Ale je to kazdeho vec. Nech si zije tak, ako chce, pokial tym nikoho ineho neobmedzuje.

sisaka
7. jún 2023

Slovensko je malé, ma dobrú sieť vlakov, autobusov - mestské linky, prímestské + je všetko na kope, každých pár km dedina, mesto… úplne v pohode sa dá fungovať bez auta. Staršia generácia sme tak fungovali a neprišlo nám to divné, že sme išli km pešo na základnú školu, na strednú autobusmi, vlakmi, z letného kina, koncertu, či keď ušiel spoj 6 km pešo z mesta, často krat po tme, z diskoték pešo, na termálne kúpalisko sme išli ako deti 2 km na vlak peši, pól hodiny vlakom, z vlaku tiež peši na kúpalisko a večer taká istá cesta nazad, ani okom sme nemrkli, chodilo tak 90% ľudí. Doma ak bolo auto ľudia mali maximálne 1. Na výlety sa chodilo vlakmi/autobusmi/peši, bola to súčasť zážitku. Teraz keď človek nenastúpi pred dverami do auta a nevystúpi najlepšie rovno pri vchode v cieli, tak je znechutený.

veronikastrickova
7. jún 2023

@vreckovka2 lebo kto nepovie fakty, tak ano klame a zvelicuje.

vreckovka2
7. jún 2023

@veronikastrickova napisala som fakt, ak tomu neveris, s tym ja uz nic nespravim. Mozno ak este viac pocestujes, tak natrafis aj na taketo miesta ;).