icon

Prečo majú slovenské ženy takýto prístup?

21. jan 2023

Napríklad spomenie sa pôrod a väčšina žien sa začne ohradzat, že zvládli to všetky, prečo by si nemala ty a nebud rozmaznana nechci nadstandard a bla bla. A potom sa čudujeme, prečo susedne krajiny majú pôrodníctvo o 20 rokov popredu.
Alebo príklad číslo dva. Nechám zo seba robiť slúžku, ktorá lieta po dome ako špinavý vecheť, nepodarenemu manželovi podá pivo do rúk aby chudák pred telkou nebol smädný a potom na neho ešte vyskočí aj keď po celom dni vôbec nemá chuť, ale chlapi to potrebujú tak to predsa urobí. A ešte sa aj chváli koľko toho ona postihala. Medzi tým stihne ohovorit Hanku od vedľa lebo ona išla na botox kým jej muž sa staral o dieťa aká je hrozna matka, lenivá a chudáčik chlap.
A takýchto príkladov sebadeštruktívneho správania by som mohla napísať milión..... Ženy prečo si to robíte? Chcete byť spokojné a nezmasakrovane životom? Tak sa za seba trošku už postavte, nepredbiehajte sa v tom, ktorá má ťažší život,.ale zvláda to, ale SAKRA. Urobte si život ľahším, majte koníčky, čas pre seba, zapriahnite chlapa do práce, starostlivosti a zájdite si masáž, drink s kámoškou.... Nebojte on vás neopustí. On vás opustí vtedy, keď po 20 rokoch manželstva má vedľa seba zrobenu trosku, ktorú nebaví život.

autor
21. jan 2023

@levandul_ka nejde ani tak o to, že by sa povyšovali nad tými, ktoré rodinu nechcu. Ale o to, že oni tie dcéry a synov vychovávajú presne do toho, že žena sa má starať o domácnosť, deti, muža, chodiť do roboty v ktorej je zle ohodnotená lebo má milión iných povinností a muzovi stačí keď ide na pár hodín do roboty a donesie nejake peniaze. A ostatné povinnosti ani nevníma, pretože to od neho nikdy nikto nechcel. A väčšinou od takých žien je počuť. "Tak ty chodis do fitka? A kde dáš dieťa? Alebo "ti nie je blbé že zarobiš viac ako tvoj muž a ešte ho ponizujes aj tým že musí navariť?" Toto nie sú vymyslené prehrotene veci, to sa mi stalo.

liusa82
21. jan 2023

@bajka16 no presne to s tou donáškou jedla mi pripomenulo, ked sme sa nasťahovali sem do domu na dedinu a náš nový sused začal hned ohovárať tých,čo tu bývali pred nami..že ja neviem čo oni boli zač asi ani nevaralili lebo stále sem len pizza a donáška chodila.Takže musel špiclovať v okne.Pretože tá pani pred nami sa tu so susedmi len pozdravila ak ich videla.Nebola s nimi bohvieaká kamoška.A aj tak ako si všímali 😀 tiež neznášam toto naše staranie sa do druhého

maranta_leuconeura
21. jan 2023

Ako si urobis, tak mas.
Ked si niekto s chlapom co je lenive 💩 spravi decko a potom sa straaaasne cuduje ze pada na hubu a pan sveta je rozvaleny vecer, lebo je chudatko unaveny z pracicky a este kritizuje, ze po celom dni s urevanym deckom doma je tam bordel, lebo zena nestihla upratat, tak ja na to zenam hovorim: vyhod ho, odid alebo ho dalej trp, ale nestazuj sa potom.
Ja ani vacsina mojich kamosiek by sme toto nedovolili. A moji kamosi, pokial si chcu udrzat partnerky, musia sa tiez obracat. Nemam za kamosov muzov, co nie su ochotni varit alebo upratovat, ti co uz maju deti sa o ne tiez rovnako staraju. Vsetci mame okolo 30ky a byvame v BA, asi ina socialna bublina.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
20erika07
21. jan 2023

A preco slovenska žena zijuca momentalne v ČR ma potrebu komentovat spôsob života NIEKTORYCH slovenských žien? ( lebo hadam nehadzes vsetky slovenky do jedneho vreca)Nechápem. Ty tu pises ,ze hentá komentuje tej ,že ma botox a podobne hluposti, ale ty robis v podstate tu to isté .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
21. jan 2023

@maranta_leuconeura Bratislava je už asi viac nechcem povedať pokrokovejšia, ale chápeme sa. Ženy si viac uvedomujú svoju hodnotu a muzi už tiež vnímajú, že nie sú digitálni bez ručičiek. Ja pochádzam fakt z dediny na strednom Slovensku a to je tak toxic prostredie čo sa tohto týka, že keď prídem na týždeň dva krát do roka, mám dosť ..

autor
21. jan 2023

@elizabet173 celá pointa tohto príspevku bola že im chýba sebaúcta a sebeláska. A tož že tak nežije každá mi je jasné aj to, že aj v iných krajinách to tak niekde funguje. Neberte zas všetko čo sa napíše takto striktne, musí být každému jasné, že nehadzen všetky do jedného vreca.

viestta
21. jan 2023

Nemysli si, ze v inych castiach Slovenska mimo nasej hlavnej dediny su vsetky zeny uplne zadubene. Zhodou okolnosti najputkovejsia putka domaca co poznam vyrastla v Lamaci na sidlisku a zije vo Vrakuni na sidlisku ale podla toho nebudem generalizivat vsetkych Bratislavcanov

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bajka16
21. jan 2023

@liusa82 my tiež máme susedov podobného typu 😀 minule som vyšla von a suseda na mňa " a ty si prečo do jednej rána svietila? Niečo sa stálo?" Kukala som na ňu jak puk 🤣🤣 človek nemôže mať ani filmový večer lebo už sa to rieši. A toto je na Slovensku všade

autor
21. jan 2023

@bajka16 dpc😂

liusa82
21. jan 2023

@bajka16 no tak potom neviem čo si tu myslia o mne..čo som skoro vždy hore do 2,pol 3 rána😀 ale inak toto sledovanie dokedy je kto hore sme mali aj v meste v bytovke nie len na dedine.Staršia suseda oproti sa vždy pýtala prečo sa u nás tak dlho svieti 🙂 a že aj tí nad nami tak dlho svietia...že iba my a ten sused nad nami sme takto dlho hore😀 tak sa jej pýtam a ona čo robila asi tiež nemohla po nociach spávať ked šmirovala

h2
21. jan 2023

Som slovenská žena a nemám takýto prístup. A ani vo svojom okolí nemám iné ženy s týmto prístupom. Neriaď sa príspevkami na modrom koníku, väčšina žien taká nie je.

jamimo
21. jan 2023

stačí sa trošku zamyslieť nad tým, aké bolo postavenie ženy na vidieku 60-70 rokov dozadu. Zvládať biedu aj lopotu, na pálenku ale muselo byť, porodiť rovno na poli, rodiť aj 10x kým nebol syn=bola menejcenná, keď sa zamilovala, otehotnela, utajila z nejakého dôvodu otca už bola k... a, prespanka, celá dedina ohovárala, zazerala, keď deti nemala už bola jalová, keď bola sama už bola stará dievka, na ocot. (dodnes tak počúvame však?) Nikto sa vtedy nezaujímal o emočné prežívanie, život bol ťažký a tvrdý. Podľa mňa veľmi smutné, ľudia mali v sebe veľa krívd, tráum. Nevypovedané, nespracované, formované prostredím, skostnatené myslenie... z toho vznikol negatívny vzorec a postoj k životu. Je vedecky dokázané, že generačná trauma sa prenáša. Dodnes keď niekto keď povie, že má upratovačku, opačná strana pohŕda, ohovára a myslí si že je "lepšia" Blbosť. Myslím si, že je super, ak je človek zdravý a má financie navyše a vie ich užiť, napr. zaplatiť upratovačku, záhradníka, cukrárku, umývača okien, kosiča.... poznám aj také rodiny, matky, babky sú spokojné, šetria si chrbticu, kĺby, namiesto žehličky idú na manikúru, pedikúru. Dobrým príkladom na porovnanie sú rakúske a nemecké dôchodkyne v dovolenkových rezortoch. Zachovalé, manikúra, fúkaná, odvážne doplnky, trendy obuv, tuniky. Naše ženy (väčšinou) zrobené životom, v tesilových nohaviciach, zásterách, odrastami vlasov 4cm, zhyzdené chodidlá a nechty... Máloktorá je dáma. Smutný príklad ale pravdivý. My sme ďaleko za nimi..
Je každého osobná vec, čomu venuje svoj čas a peniaze. Absolútnym prežitkom je posudzovať a znižovať hodnotu človeka na základe predsudkov a obmedzeného myslenia. Hádam sa to postupne začne meniť. Otázne je, kedy?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
21. jan 2023

@zoro9836 vydáte ženy, ktoré sa o seba starajú sú horšie ako tie čo sa o seba nestarajú? Ja mám milujúceho muža, ktorý vie, že starať sa o deti nie je moja povinnosť ale NAŠA a že keď si povinnosti rozdelíme, zostane čas na napríklad to solárko, nehty, v jeho prípade PlayStation alebo čas na spoločné aktivity. Každý svoj voľný čas trávi nejak. Nemusí to byť práve manikúra, môže to byť čítanie knihy alebo pozeranie filmu, sebavzdelavanie....ale ide o to, že žena, ktorá pozná len starostlivosť o deti a muža, nepozná to, že by sa niekedy postaral muž, tak ten voľny čas nemá. A ono sa to časom aj tak ukáže. Zanedbaná, sexuálny život na bode mrazu, nemá v chlapovi oporu a partnera. Toto vidím velmi často a nemyslím si, že je to jediný spôsob ako zostať nerozvedena. Radšej rozvedená a šťastná ako byť s tlkom lenivým arogantným a pomaly ničiť svoju sebaúctu a ešte to vštěpovat aj deťom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
cacianka
21. jan 2023

@elizabet173 bohužiaľ....
Zobudili ho odhŕnače snehu 😵‍💫

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
espritka29
21. jan 2023

Asi sa to v nejakom zmysle dotyka aj teba. Inak by si to neriesila. Clovek, ktory o tom hovori, pise, uvazuje si tiez nehladi svojho, ale stara sa o to, ako to maju ini ( v tomto pripade na Slovensku, ako pises). Cize sa treba zamysliet nad tym, ako sa to dotyka teba.

autor
21. jan 2023

@zoro9836 nekomentujem, vlastne ani nemá čo, pretože toto nedáva žiadny zmysel čo tu popisujes. Spokojná a vyrovnaná žena/muž = spokojný vzťah a spokojne deti. Ale keď to dlhodobo ťahá jeden, tak časom nebude spokojný nikto a skončí to práve tým rozvodom. Fakt si myslíš že v takej situácii je lepšie zatnut zuby a prežiť život s lemravym hulvatom a dať taký vzor deťom?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
21. jan 2023

@espritka29 určite sa ma to dotýka, inak by som na to ani nemyslela. Dotýka sa ma, že niektoré ženy v mojom rodisku nepekne ohovárajú lebo si dovolím muža poslať von s malým, či ísť na nejakú tú skrášľovaciu procedúru alebo nedajbože keď sa ma niekto opýta ako sa mám a ja poviem, že sa mám úžasne. A potom počúvam že to ja keď som bola na materskej tak hento a tamto a pohľady ako na vraha za to že si dovolím být šťastná, spokojná, nedodrbana životom. Áno škrie ma to, že ženské ktoré zo sebou nechajú zametať ma majú za menejcennu lebo sa nenechám. A ano, určitě to nie je dobré že mám potřebu riešiť to ja si to uvedomujem

autor
21. jan 2023

@zoro9836 čo má toto spoločne s tým, že sa rodí málo detí?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená