Prečo mnohí Slováci idealizujú zahraničie?
Uvedomujem si, ze politicka situacia na Slovensku nie je idealna a vsetci sme z toho frustrovani. Co ma ale udivuje je, ze si vela ludi mysli, ze odchod do zahranicia problemy vyriesi, akokeby bolo Slovensko krajina 3. sveta a zahranicie "raj na zemi". Zila som sama z zahranici niekolko rokov, v krajine kde si ludia kupovali nehnutelnosti bezne po 40tke, dieta bol luksus kvoli vydavkom na jasle a skolku, a pracovna kultura bola velmi narocna, bezny clovek pracoval aj 50-60 hodin denne. mne sa po navrate na Slovensko velmi zjednodusil zivot. Je to ale iba moja skusenost, kazdy ma skusenost inu. Co chcem ale povedat je, ze ma neustale unavuje ked Slovaci nadavaju na Slovensko, ako je tu zle a v zahranici vyborne, pritom v tom zahranici vobec nie je az tak skvele. Preco si to Slovaci myslia? Stretla som sa s tym aj u inych narodov ako u Slovakov. Problemy su vsade, nie je to tak, ze vo Svajciarsku dostavaju ludia Svajciarsky plat a maju Slovenske ceny,dokonca tam ani benzin nie je zadarmo 😅 preco si toto Slovaci o zahranici myslia?
Lebo sa zasekli v 90-tych rokoch ked sa otvorili hranice a vsetko zo zapadu bolo wow. Su jak migranti co si myslia, ze v Europe kazde rano zvoni kurier pri dverach s cerstvym croissantom.
lebo sme dlhe roky zapadom masirovani, ze tam je raj a ludia tomu proste uz veria. Mala kvapka rozbije balvan, staci ak spravne kvapka na rovnake miesto.
Ked si najdes na webe charakteristiky narodov, tak u nas je obecne pisane, ze sme velmi negativisticky ladeny narod, ktory nie je spokojny s tym co ma, napriek tomu, ze to prevysuje ine narody, ktore su spokojnejsie.
Nečítala som,len mi do očí padlo..."pracovali denne 50-60hodin" to sa fakt dá? 🤣
@autorka lebo tam nikdy nežili a majú vyfantazirovane, ze všade čakajú práve na nich a pečene holuby im padnú priamo do huby.
A jasne, lebo Fico 🤣🤣🤣👌
Ja skôr milujem takých, co sa budú vo veľkom prezentovať, akí sú v zahraničí úspešní, ale k lekárovi dolezu na SK, lebo v zahraničí na neho nemajú 🙈🤣👌
Tak vo Švajčiarsku sa nepracuje bežné 50-60 hod, pokiaľ nepracuje s sezónne v gastronómii, alebo na farme. Takisto švajčiarsky plat, co je to švajčiarsky plat ak 10 tis tak zabudni to nie je dokonca ani priemerný švajčiarsky plat je omnoho nižší, benzín stojí o niečo málo viac ako na svk ak nie aj rovnako. Jedine co máš pravdu ceny nie sú Slovenske ale tak ani plat nemáš slovenský. A ze sociálny systém. Pre rodiny nie je taký štedrý ako slovensky
A veľa ľudí si myslí to co im je podsuvane. A to je len švajčiarsky plat a švajčiarsky dôchodok ale B už nepovedia.
Mne sa na Slovensku žije dobre, ale žijem v BA a máme velmi dobru pracu a dobre platy. Vzdelanie aj zdravotníctvo t.j. škôlku (do budúcna aj školu) a lekárov máme jedine súkromných. Kebyže bývam na východe alebo severe Slovenska, asi hneď balím kufre a chápem ľudí čo odtiaľ chcú ísť preč.
suhlasim s tym, ze zivot v BA je uplne iny ako v inych regionoch, chapem ludi, ktori idu zit do zahranicia, napr. raz sme boli na dovolenke na Liptove, a potrebovali sme lekaren, ledva sme nejaku nasli, museli sme tam ist autom asi 20 min, lebo sa zatvarala nejak o 15/16 hod., bola som z toho prekvapena, lebo ja byvam v okrajovej casti BA, ale v okoli mam min. 4 peso dostupne lekarne, ktore su otvorene do vecera
Nemyslim si, ze vsade v zahranici je super. Dokonca je vela krajin, ktore su oproti Slovensku uplna diera a v porovnani s ktorymi je Slovensko raj na zemi. Je to strasne individualne, vela zavisi na tom, co clovek v tom zahranici robi - ak mukluje od nevidim do nevidim, byva v nejakej lacnej ubytovni, len aby si co najviac nasetril, je jasne, ze sa nema az tak super. Ak ma pracu, v ktorej si dokaze najst work-life balance za dobre ohodnotenie a dokaze si tam vybudovat nejake zazemie, myslim, ze sa ma dobre.
My sme v zahranici uz dlho. Pracujeme obaja na odbornych poziciach, za dobre platy. Keby sme zostali na Slovensku, za takuto pracu by sme mali platy asi o dost nizsie. Mame tu nehnutelnost, zazemie, mame dostatok volneho casu na to, aby sme sa mohli venovat rodine, aj konickom. Mame svoj okruh priatelov, znamych a nic nam nechyba.
Co sa tyka spominaneho Svajciarska, manzel pred casom dostal pracovnu ponuku do Svajcu. Zvazovali sme dlho, spisali sme si pre a proti a nakoniec sme tam nesli. Plat bol sice super, aj rozne benefity od zamestnavatela, ale kedze tu mame zazemie, dieta chodi do skoly a pod, nakoniec sme sa rozhodli, ze tam nepojdeme - peniaze nie su vsetko.
Inak si uz neviem predstavit, ze by sme sa vratili na Slovensko. Uz len kvoli tym proruskym naladam tam a celkovemu upadku skolstva a zdravotnictva. Pochadzame z vychodu a ked obcas prideme na navstevu, tak mam pocit, ze tam sa zastavil cas v 80. rokoch, vratane nazorov o maticke Rusi, ktorym podlieha aj coraz viac mladych. A je to smutne pre mna.
Nie sme jedini… byvala kolegyna, je anèmia zijuca v Spanielsku xy rokov a stale si mysli, ze ES je uplna mierda a v DE je vsetko dokonale … na otazku, preco sa konecne neodstahuje, ked je na dochodku nema odpoved … Nadava stale ale stale je tu 🤷🏻♀️… takych ludi najdes vsade. DE uz nie je to co bolo v 90tych rokoch alebo okolo 2000 …uz sa tam neoplati ani mrtvemu visiet cez plot. (Ak niekto Teraz zacina od nuly, nie ako expat alebo CEO, nehovorim o turnusovych pracovnikoch, kt maju rodinu na Svk) To fakt More, slnko dobre jedlo aj ked menej €, auto ako srot otrieskane s kazdej strany, , ale lepsi pocit zo zivota 🤷🏻♀️ Slovensko netreba zatracovat ma vela vyhod … ako samoplatca ponavstevujes vela lekarov (ani DE/ES zvysok rodiny nema Problem s nasimi lekarmi, poobiehat vsetky kupaliska a stravit tu par mesiacov (dochodcovia), tvrdia, ze sa citia bezpecne(v porovnani s Barcelonou) a v pohode. Vsade je nieco dobre aj zle …
Žijem v Nemecku 8 rokov,neni to med lyzať,makať musiš všade,ludia si myslia že keď viac zarobiš je ti fajn,len oni už nepozerajú na vydaje ,kolko tu stoja byty,prenajom ,škôlky,jasle.Dostali sme 200€ na dieta rodinne a bum obyčajná školka ,kde som dcere ešte musela dávať z domu desiatu a na obed len polotovary,hlavne že nemohli mať z domu ani domacu bábovku ,nič sladké,raz za čas keď som prišla na radu som na týždeň pre deti v triede kupovala ovocie- zoznam mi napisala učiteľka a bum mesacne 250€ za školku,druzina v skole na tri hodiny ,zas obed polotovar bum 200€.Takze čakame kefy bude mať dcera za sebou zakladnu školu ,lebo už ako siedmačka by slovenskú zakladnú nezvladla ide sa naspäť na Slovensko,dcera na strednu s cudzimi jazykmi.A budeme aj s detmi co uz su dospele aj s vnucatami.Takze treba vidieť obe strany mince
Tak záleží o akú krajinu sa jedná. Niekde je tých pozitív viac, niekde menej. Ja som bola istý čas v Nemecku a doteraz s láskou spomínam na tie perfektné cyklotrasy, že cyklista bol rovnocenný autám a dostal sa úplne všade a tiež na to, že keď chcel človek prejsť cez cestu tak vždy zastalo každé auto a bez problémov ho pustilo. Pre niekoho je to maličkosť ale pre toto si na to zahraničie spomeniem aj niekoľkokrát denne keď ma skoro prevalcujú na prechode pre chodcov 🤷♀️
Tak je pochopiteľné, že to takto vnímajú. A vôbec netreba chodiť daleko. Zober si len také Česko. Tam je veľa vecí lepších. Aj pokiaľ ide o zdravotníctvo či platy. A hlavne vláda tam viac na tých svojich obyvateľov myslí.
Kamoska.zije v zahranici konkretne v UK cca,18 rokov. Ma sa vyborne. Ale vypracovala sa rokmi. Bola.u.mna na sviatky a.vravela, ze v.dnesnej dobe je tazsie najst si job, kde aj vydrzis, vraj uz je to tam ,,prepchate,,. Proste, ze uz tam nie je tak, tak ako predtym.
Mimochodom zuby si chodi robit na SK, ked pride tak vzdy ide aj ku kadernicke.
@liz_lemon tak toto ale nie je problem Slovenska, kdekolvek na svete ak ste v menej osidlenej oblasti by sa Vam to stalo. Niekde na Alijaške by ste do tej lekarne cestovali aj 2 hodiny
@olimuc ano to som pisala ze som sa s tym stretla aj u inych narodov, stred europy, juh europy, atd. Niektori ludia si naozaj myslia ze na Zapade Europy je vsetko jednoduche a kazdy bohaty
vidis a pritom si ludia neuvedomuju, ze zem je gulata a ked pojdu stale na zapad, dostanu sa vlastne na vychod ;)
@snowflakenel tak ked clovek nemoze ist v krajine kde byva ku kadernicke alebo k zubarovi, tak az taku vysoku zivotnu uroven poda mna nema… Boli sme 4 deti a rodicia mali nizke platy, ale na kadernika a zubara u nas vzdy bolo, a to 2 zo 4 deti mali aj strojcek
lebo je tam viac moznosti a pri niektorych specializaciach vyssi zarobok. Ale hlavne mentalita. Nikto tam neodsudzuje lgbt, ci ine komunity, je tam pestrejsi kulturny zivot, lespie skolstvo (napr Finsko je v tomto super) atd. Ludia su tam taki spokojnejsi, vyrovnanejsi. Na sk ides po ulici a vsetci zachmureni, kukaju po tebe, zazeraju ... Mne to nevadi, skor ma to zvykne trosku prekvapit ked pridem na Svk z toho uzasneho zahranicia 😃 A to nemam ani len zelene vlasy. A ano, nikde to nie je idealne, ani v Skandinavii, na juhu ci inde. Vsade mas daco. No je to strasne vela o ludoch. A ludia na slovensku su hlavne nevzdelani. Nemame tu poriadne skolstvo, infrastrukturu. Zravotnictvo nam tu pada na hubu. Co je hrozne. A preto aj ludia su tu frustrovani a bez nalady.
Nám sa tu žije na SK žije výborne, ale nežijeme v zaostalej časti, kde to asi mentálne nie je ľahké prežiť. To je asi dôležitý fakt. Deti tu chodia do dobrých škôl, máme dobrú sieť lekárov, nemám žiadne výhrady, Neviem si fakt predstaviť, čo také by som ešte potrebovala k životu. Plus máme tu zázemie, priateľov, rodinu. Inteligentní, spokojní ľudia to sú. Obaja sme istý čas v zahraničí žili (UK, USA), ďakujeme, neprosím.
Nie je našou životnou náplňou všetko len kritizovať a Slovensko neznášať. Ani to nepodsúvame deťom. Deti ísť chcú študovať mimo SK, ale neberieme to ako nás životný cieľ, je to ich túžba, nie naša. Dovtedy ich ukazujeme krásy sveta, rozširujeme obzor a spoločne cestujeme.
@barborachors ja som napríklad išla z toho studeno cumackeho zahraničia na dovolenku do Jana a bola som neuveriteľné milo prekvapená. Milí,srdeční,pohostinní ľudia a nie len v hoteli,reštaurácii....proste všade. Takže tvrdenia,že v zahraničí chodia všetci ako Mickey s Minnie a na sk ako grinch je trochu mimo😄
🤔… s časti by mohla platiť česká veta: “Myslet je hovno vědět”… 😉
Vzdy to tak robila a vraj aj bude. Zubarka je z rodiny, kadernicka nejaka kamoska, tak pokecaju.... Je veduca casti hotela, jej manzel tiez. Vies, ona nejako neutraca na seba. Radsej pocestuje. A na dochodok pojdectiez skoro. Uz je ,,za vodou,, teraz......
Máme priateľov mimo SK, ktorí zvažujú život na SK, svet nie je čiernobiely. Nie každému vyhovuje progresívna liberálna politika, prítomná aj v školstve.
Btw, vela mamiciek, ktore si myslia, ako je v zahranici super, by zaplakalo. Uz len kvoli tomu, ze materska (ak vobec nejaka je), je smiesna a byt doma 3 roky s dietatom je luxus. O nejakych tehotenskych davkach, kocikovnom, takych pridavkoch, hentakych pridavkoch a co je viem, co este, sa tu ludom ani nesniva 🙂
@alessavandervelden kamoska ma dcéru v Izreali, bola ju na jar pozrieť a pýta sa jej, či tu nenájde prácu, ona jej hovori, mami, tu aj naša upratovačka vie 3 jazyky, takže sorry, nie😅.

Lebo život nie je len o peniazoch. Ide aj o kvalitu bývania, pracovné podmienky, medziľudské vzťahy, tolerancii. Fungujúce štátne inštitúcie, dodržiavanie zákonov. Proste lepšie prostredie pre život.