icon

Prečo mnohí Slováci idealizujú zahraničie?

4. jan 2024

Uvedomujem si, ze politicka situacia na Slovensku nie je idealna a vsetci sme z toho frustrovani. Co ma ale udivuje je, ze si vela ludi mysli, ze odchod do zahranicia problemy vyriesi, akokeby bolo Slovensko krajina 3. sveta a zahranicie "raj na zemi". Zila som sama z zahranici niekolko rokov, v krajine kde si ludia kupovali nehnutelnosti bezne po 40tke, dieta bol luksus kvoli vydavkom na jasle a skolku, a pracovna kultura bola velmi narocna, bezny clovek pracoval aj 50-60 hodin denne. mne sa po navrate na Slovensko velmi zjednodusil zivot. Je to ale iba moja skusenost, kazdy ma skusenost inu. Co chcem ale povedat je, ze ma neustale unavuje ked Slovaci nadavaju na Slovensko, ako je tu zle a v zahranici vyborne, pritom v tom zahranici vobec nie je az tak skvele. Preco si to Slovaci myslia? Stretla som sa s tym aj u inych narodov ako u Slovakov. Problemy su vsade, nie je to tak, ze vo Svajciarsku dostavaju ludia Svajciarsky plat a maju Slovenske ceny,dokonca tam ani benzin nie je zadarmo 😅 preco si toto Slovaci o zahranici myslia?

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
5. jan 2024

@alessavandervelden tak ona sa na to dobre pobavila a ja tiež, nie je na tom závislá..ma dobrý job tu

autor
5. jan 2024

@alessavandervelden dakujem za tuto odpoved, Skandinavia je posledne roky velmi ospevovana na Slovensku, ako je tam vsetko super a lahsi zivot, a ludia len popijaju kavu v Kodani a maju vysoke platy ...

timea301196
5. jan 2024

Lebo vidia trápnych yt a tiktokerov a podobne...

autor
5. jan 2024

@diewcatqoo presne tak, do polroka by museli byt naspäť v praci a zarabat, lebo z 1 platu by nevyzili ani omylom

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
5. jan 2024

@alessavandervelden ja sa smejem z môjho syna, tvrdí mi, že raz kúpi byt v Londýne😀😀. Som ticho, ale hovorím si “do sveta šiel ucitel, domov sa však vrátil žiak”🙂. (Grigorov)

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
liz_lemon
5. jan 2024

@alessavandervelden paradoxne by to bolo, ak by lacne boli byty v centre, nie na periferii

alessavandervelden
Autor odpoveď zmazal
slniecko5
5. jan 2024

@liz_lemon veľmi podstatný komentár k téme, naozaj 😀…

liz_lemon
5. jan 2024

@slniecko5 presne ako ten tvoj

slniecko5
5. jan 2024

Ešte priblíženie reality z UK, kamoska (2 deti) da 1500-2000 eur mesačne za ich krúžky (hokej, korčuľovanie), keď nechce, aby nesedeli cele dni na PC, keďže vonku chodiť sami nemôžu s deťmi, je to tam dodgy.

sabinka022
5. jan 2024

@jamimo Za tento prispevok ti davam nie 100,ale 200 bodov. Do bodky suhlasim 👍🏻

mclissa
5. jan 2024

@slniecko5 vies co bodaj by sa to tvojmu synovi splnilo. Smiat sa z neho nemusis. Vsetko je to o cloveku kde a ako vie prerazit a obracat sa. Nikdy nevies. Ja som od 3 rocnika hovorila, ze raz budem zit v UK. A som tu. Mam tu domov, zazemie, rodinu, priatelov, karieru. Nie je to zahranicie pre mna. Do 30 som si dokazala vybudovat taku karieru co niekto nema ani cely zivot. Toto je o cloveku a nie o krajine. Len v UK mi to pride jednoduhsie ako na Slovensku.
K tvojej znamej sa nevyjadrujem pretoze ako UK podporuje vzdelanie mladych tak to sa so Slovenskom neda porovnat. Len ako som povedala treba vediet kde hladat a kde ziadat o radu. Ja mam znamu co je tu 20 rokov a nevedela ani kde si o skolku poziadat 🤷‍♀️ vzdy bude nadavat ten kto si nevie ani usta otvorit. To, ze zije v nebezpecnej zone je jej problem nie krajiny. Nik ju tam nenutil sa nastahovat.

minka201
5. jan 2024

@jamimo Áno, v iných krajinách môže lepšie fungovať systém, môže byť menej byrokracie, môžu sa efektívnejšie využívať peniaze v zdravotníctve, ale hlúpych susedov a zduté predavačky môžeš mať aj vo vyspelejších krajinách.
Ja žijem na Slovensku a stretla som milé úradníčky ochotné všetko vysvetliť. Predavačka z blízkeho obchodu strašne zlatá, ochotná, keď zistila, že moje dieťa má narodeniny, dala mu veľký balík sladkostí len tak zadarmo. Jedna suseda nám len tak priniesla cesnak a orechy (že má navyše) Druhá zas len tak darček deťom. My sme tiež susedom pomohli, hoci pomoc nežiadali. Takže ľudia sa nedajú skatuľkovať podľa toho, v akej krajine žijú.

slniecko5
5. jan 2024

@mclissa uvidíme, jasne.

jamimo
5. jan 2024

@minka201 áno, nájdu sa aj fajn ľudia... Ja sa správam tiež slušne, prívetivo, pomôžem susede, rozdelím sa, podporím... Napr. dnes som susede dala 10 vajec a polovicu kelu na polievku... Ale tak vo všeobecnosti poznám národy, alebo mentality, ktoré sa usmievajú viac, záleží im viac na tom v akom prostredí žijú, neohovárajú toľko, nezazerajú, nezhania úspech tvojho dieťaťa alebo teba závisťou...
Vo všeobecnosti je to o nás známe, tá šeď a zduté tváre. Skús si niekedy všimnúť ľudí v dopravnom prostriedku, na zastávke.. Ja ti neviem, ja slováka v zahraničí poznám na 500 metrov. Naposledy som bola lyžovať v Taliansku a tam tí ľudia boli všetci bytostne krajší. Celkovo to vyžarovanie, reč tela, mimika, štýl obliekania, krásne zrelé ženy, každá iná, jedinečná. 🤷‍♀️

slniecko5
5. jan 2024

@jamimo áno, s týmto úplne súhlasím, tiež sa mi zdajú ľudia na juhu napríklad krajší a šťastnejší.

zuzinabila
5. jan 2024

Tak to bude asi tým, že stredná trieda na Slovensku pomaly ale isto mizne a pritom práve tá je meradlom kvality života v krajine. Spokojní sú u nás ľudia, ktorí majú peniaze (často naozaj len kvôli náhode a kúsku šťastia) a v kombinácii s aroganciou nechápu, prečo sú mnohí nešťastní a nespokojní. Veľa dôvodov tu už bolo napísaných, ale v sociálnej oblasti sa dennodenne stretávam s ľuďmi, ktorí nie sú o nič horší ako ostatní, práve naopak a majú sa veľmi, veľmi zle, doslova na hranici biedy. Lebo niečo v ich živote je trochu alebo viac mimo "normy", napr. dieťa s diagnozou v rodine a nemožnosť matky sa zamestnať . Len v susednom Rakúsku majú toto ošetrené, matka v takomto prípade je zamestnanec štátu na plný úväzok so slušným platom, z ktorého dôstojne žije. Mohla by som napísať celý zoznam, čo vonku funguje a u nás nie, všetko by sa týkalo sociálnej oblasti, keďže v tej sa pohybujem, iné posúdiť veľmi neviem...chodím na medzinárodné konferencie, kde toto rozoberáme na pravidelnej báze, viem Ti porovnať mnohé krajiny s našou a naša je naozaj na hanbu, bohužiaľ. Buď rada, že tvoj život sa zjednodušil, ale musíš chápať aj to, že sú okolo teba ľudia, ktorí toto šťastie nemajú a tí majú právo vidieť to trochu pesimistickejšie.

marianna581
Odpoveď bola odstránená
lienka.7
5. jan 2024

@zuzinabila v mnohom s tebou naozaj súhlasím, mas uplnu pravdu. Vždy je to len a o ľuďoch a o ich mentalite. A nebudeme si tu klamat, ale Slováci sú v mnohých oblastiach kreatívni ze az 👌 co vsak s tebou nesúhlasím, je ta sociálna oblasť. Naš sociálny systém je tak stredry ze az. Najma pre ľudí, čo v ňom vedia "chodit". Kde inde dostávaš 3 roky peniaze bez toho, že by si co i len 1 € odviedla do kasy, hm? Ďalej potom vymyslene predĺžené rodicaky na ekzémy a sopliky, teraz naposledy ako matky "bojovali" , aby im náhodou deti nezobrali do skolky, lebo chceli byť este rok doma za 500€ mesacne napriklad. No koniec. A ano, potom také, čo majú naozaj postihnuté deti žijú ako ty píšeš, ma hranici ľudskej dôstojnosti. To, čo vonku funguje, u nás nebude fungovať nikdy. Prečo? Iba kvôli nám, kvôli nikomu inému. Všetci by všetko chceli mať hneď. Najmä mladí ľudia sú zblbnuti touto chorobou dobou a svojimi "vzormi" z FB, IG a Tik Toku (naschval nepíšem mena, nech si každý doplní koho chce). Cize asi tak.

zuzinabila
5. jan 2024

@lienka.7 vies co,ono je to dost mytus,ze mame stedry socialny system.to len zvonka tak vyzera,laickym pohladom.nemame ho stedry ani zdaleka.

autor
5. jan 2024

@zuzinabila vsetko je relativne. Oproti takej Amerike mame socialny system stedry, oproti napr. Skandinavii az taky stedry nie je. Avsak stedry socialny system ide casto ruka v ruke s vyssimi danami. Tym padom ak ste clovek ktory pomoc od statu nepotrebuje, nemusi sa Vam pacit, ze z prijmu odvadzate vysoku dan. Ak ste zas clovek ktory pomoc od statu potrebuje, tak socialny system padne vhod. Preto mame demokraciu a strany lavicove a pravicove atd. Kazdy ma taky nazor aky mu najviac vyhovuje, ale stedry socialny system nie je vyhoda pre kazdeho, taky uspesny podnikatel nemusi byt nadseny ak musi 68% prijmu odvadzat statu…

galioska
5. jan 2024

ja zijem v zahranici 18 rokov a som tu stastna a sommrada aj na sk a popravde vsade, kde by bola moja rodina pokope by som bola stastna. Takych dundrosov ako ty poznam dost, ti dundrali vsade aj na sk aj na zahranicie kde pobudli par rokov. Nastastie mame tu demokraciu a mozeme byvat kde chceme a zaroven nezabudnut na svoju rodnu krajinu. Nie kazdy odchadza do zahranicia lebo nemoze na sk vyzit alebo lebo slovensko je pre nich pod uroven. Niekto ide studovat a niekto skusi nieco ine, lebo ma na to guraz a nepotrebuje si nieco na nete dokazovat😃

autor
6. jan 2024

@galioska ale ja "dudrem" len na to zahranicie, mala som zlu skusenost a zazila som si sklamanie a krivdu. ja mam Slovensko rada a na Slovensko sa nestazujem. Kazdemu vyhovuje nieco ine. len preto, ze mi urcita krajina nesadla nemusim byt hned dudros, ktory 24/7 dudre. Tebe vsetko vzdy v zivote sadlo a nikdy si sa na nic nestazovala? Kazda praca, partner, kolegyna, vsetko?

autor
6. jan 2024

@galioska a v zahranici som studovala aj ja, a isla som tam vyskusat nieco ine. Po skole som mala dobru poziciu, len som sa tam poriadne nadrela. Ja som tam nerobila podradnu pracu, ktoru miestny nechcu.

zuzinabila
6. jan 2024

V nadpise temy mas otazku,preco Slovaci si casto o zahranici myslia to co si myslia.dostala si myslim celkom pestru skalu odpovedi na otazku,hm?

autor
6. jan 2024

@zuzinabila ano, z kazdeho rozka trosku, som spokojna.

galioska
6. jan 2024

umenie zivota kdekolvek je take, ze sa viem prisposobit a hladam robotu taku, aku chcem. Cudujem sa, ze si studovala a robila podradnu robotu. Ono napr v zahranici je ta vyhoda, ze ani nemusis mat vychodene skoly a ked si sikovna, vies sa vypracovat na dobru poziciu. Vsetko zavisi od teba.