icon

Prečo mnohí Slováci idealizujú zahraničie?

4. jan 2024

Uvedomujem si, ze politicka situacia na Slovensku nie je idealna a vsetci sme z toho frustrovani. Co ma ale udivuje je, ze si vela ludi mysli, ze odchod do zahranicia problemy vyriesi, akokeby bolo Slovensko krajina 3. sveta a zahranicie "raj na zemi". Zila som sama z zahranici niekolko rokov, v krajine kde si ludia kupovali nehnutelnosti bezne po 40tke, dieta bol luksus kvoli vydavkom na jasle a skolku, a pracovna kultura bola velmi narocna, bezny clovek pracoval aj 50-60 hodin denne. mne sa po navrate na Slovensko velmi zjednodusil zivot. Je to ale iba moja skusenost, kazdy ma skusenost inu. Co chcem ale povedat je, ze ma neustale unavuje ked Slovaci nadavaju na Slovensko, ako je tu zle a v zahranici vyborne, pritom v tom zahranici vobec nie je az tak skvele. Preco si to Slovaci myslia? Stretla som sa s tym aj u inych narodov ako u Slovakov. Problemy su vsade, nie je to tak, ze vo Svajciarsku dostavaju ludia Svajciarsky plat a maju Slovenske ceny,dokonca tam ani benzin nie je zadarmo 😅 preco si toto Slovaci o zahranici myslia?

autor
6. jan 2024

@galioska ved pisem ze nerobila. Nadriet sa da aj na odbornej pozicii

autor
6. jan 2024

@galioska a inak to ze bez skoly sa da vypracovat na dobru poziciu nie je pravda, zavisi to od krajiny atd. ale na moju poziciu bez magisterskeho titulu neprijimali

galioska
6. jan 2024

nadres sa na slovensku za par supov😀, v zahranici aj upratovacka dostane viac ako uradnik na sk A este na sk si jedno hovno, ci v robote ci v cakarni u lekara na teba zjape sestricka ako nejaky boh😀

autor
6. jan 2024

@galioska ja neviem v akom zahranici si bola ty, a som velmi rada, ze mas pozitivnu skusenost. Ale aj na Zapade v bohatych krajinach, ak clovek robi podradnu pracu, po zaplateni uctov mu na zivot vela nezostane. Mne na zivot ostalo a zarobila som dobre, len som pracovala velmi vela a nemala som stastie na management. Mohla som zmenit pracu, jasne, ale bolo tam viac veci ktore mi nevyhovovali tak som sa vratila na SK

maciatkolulu
6. jan 2024

@galioska ani dostane viac a aj viac zaplatí...a to teda riadne ,či už na elektrine,momentálne kamarátka robí upratovačku,vyhovuje jej čas,nuž a elektrina z 700 na 1500 kvartálne,slušne,nie? Obyčajný rodinný dom,malý. A taká družina,koľko je na sk? 70? Ja by som platila vyše 200. Ďalej aj tá nafta a všetko. Takže ten uhol je trochu taký,nooo. Áno zarobí,namaka sa a zaplatí😄a ostane skoro tam,kde na Slovensku

galioska
6. jan 2024

@maciatkolulu a preco ostava v zahranici pri takychto poplatkoch? preco si nenajde lepsiu robotu? popripade nepoziada urady o pomoc, Stale tam je, takze stale je jej zivot lepsi ako na sk🙂
vzdy boli ceny najmov a poplatkov v zahranici vyssie, zaroven platy sli hore. Ked mas dobru robotu mas sa dobre kdekolvek. Ja si nestazujem ani na sk mi nebolo zle a vyhodou je, ze sa mozem kedykolvek vratit😎😃

galioska
6. jan 2024

Mne vyhovuje zivot kdekolvek, ked sa zdurim idem do Italii 😁

j_m
6. jan 2024

“Off topic”… ešteže/možno “škoda”, že tzv. primitívne kmene nemajú net, pravdepodobne by sa zabávali… 🤔😂

tilly
6. jan 2024

U nás to nie je o príjmoch. Kto je šikovný, zarobí všade, na Slovensku nemáme problém zarobiť, po finančnej stránke sme ok.
Ale všetko ostatné nás série. Trávime minimálne štvrť roka v zahraničí, náš syn cca 3/4 roka lieta niekde vonku.
Teraz od polovice decembra do konca februára sme v zahraničí, máme tu svoju nehnuteľnosť, takže predstavu o žití mám. Nemyslím si, že všade je super, len slovensko je 🍑 aj keď tam raketovou rýchlosťou smeruje.
Čo mi vadí? Kvalita potravín, bordel, nič nevybavis bez známostí a úplatkov, ľudia, ktorí veria dezinformáciam, ľudia, ktorí musia všetko opindat, vláda, ktorá si s nami robí, čo chce a je toho veľa, ale keďže som momentálne mimo, tak mi nenapadne všetko.

tilly
6. jan 2024

@slniecko5 mňa tiež stojí sezóna jedného dieťaťa 20000 eur, lebo podpora športu na Slovensku je maličká a keď chceš aby tvoje dieťa malo šancu, tak platíš. A hokej je drahý šport všade.

galioska
6. jan 2024

@tilly mne vadi aj vlada a blbi ludia co si volili kockatu hlavu. Uroven nula. Inak by sa zilo na sk super. Tiez ked idem na sk idem do svojho a ked sa vratim do zahranicia idem do svojho tiez, lebo nevyplakavam na nete a pracujem na svojom ziti a spokojnosti kdekolvek som.

mima1608
6. jan 2024

Ja tiež poznám veľa Slovákov, ktorí sa vrátili zo zahraničia naspäť na Slovensko a nikto zatiaľ nehovorí, že návrat ľutuje, práve naopak. Napríklad strýko vždy hovorí, že sa mu tu žije ľahšie ako v zahraničí, bol 15 rokov preč a zarábal tam ako malý Boh a aj tak je spokojnejší na SK, tak ja už ozaj neviem. My sme s mužom tiež veľakrát zvažovali odísť, muž istý čas aj pracoval na turnusy v AT, ale nejako sa ani jemu nikdy nechcelo sa natrvalo odsťahovať a keď som to aj ja párkrát navrhla, tak on to zamietol 😅

skolara
6. jan 2024

@pribinak v USA.

galioska
6. jan 2024

@mima1608 vies, vela chlapov robi v zahranici samich, bez rodiny a to je prave dovod kedy si po case uvedomia, ze radsej za malo ale s rodinou spolu. Lebo su donuteni najma ti na vychode robit mimo sk... Ja by som osobne nenechala muza odist bezomna, ked tak spolu. Lahsie sa taha spolu ako sam.

mima1608
6. jan 2024

@galioska to je pravda. Ale napríklad strýko, ktorého som spomínala, síce začínal v zahraničí sám, no potom si tam našiel partnerku a aj s ňou sa vrátil na SK po nejakom čase. A rovnako môj manžel bol proti tomu, aby sme obaja odišli žiť do AT (aj keď je to naozaj kúsok a napríklad jeho robota bola hodinu a pol cesty z domu autom, čiže by sme ani neodchádzali až tak ďaleko). Závisí to asi od veľa faktorov. Sú aj takí čo odídu a nikdy sa nevrátia, poznám aj taký prípad. Dokonca aj za rodinou príde raz za 5 rokov.

galioska
6. jan 2024

@mima1608 zijem v zahranici a poznam svoju komunitu, malokto sa vratil a ked hej do pol roka bol spat, ani nie kvoli peniazom ale kvoli mentalite ludi. Ked ti deti vyrastaju v zahranici je to tiez ine...

pribinak
6. jan 2024

@skolara 50-60 hodín denne? No ja neviem….ja žijem v tom že deň má 24 hod

maciatkolulu
6. jan 2024

@galioska nuž,lebo deti sú v škole,bolo by to zložité. Hypotéka je tu,všetky záväzky,takže nie je to asi také jednoduché. Ja len poukazujem na to,že tie platy VŠ výdavky. Myslim,že to každý v Rakúsku,Nemecku,francúzku pozná. Vie,o čom píšem. Každý vidí len tie platy a prídavky.

galioska
6. jan 2024

@maciatkolulu podstatne je, ze je stale tam, znamena to, ze je to stale vyhodnejsie ako na sk.
Deti mozu stale ist aj do slovenskych skol keby je zo ozaj tak zle a stale sa moze vratit, co zrejma neurobi, lebo je omnoho lepsie, vyhodnejsie ostat ako keby sa vratila a ostala na pridavkoch a vzali by jej nehnutelnost..
Jednoducho ludia budu frflat stale a na vsetko a hlavne ich rodinni prislusnici, ci znami sa z toho budu vytesovat na internete a poukazovat nato ako sa im nedari, vsak?😀

maciatkolulu
6. jan 2024

@galioska ja neviem,nevidím,že by niekto frflal,reagovala som na výplata.... Žijem tu tiež. Takže vidím a naozaj nikto netvrdí,že je to zle. Sú aj iné dôvody na život v zahraničí ako výplata. A zložitosť návratu pri dvoch deťoch v škole je naozaj dosť vysoká. Všade je niečo dobré a niečo nie.

galioska
6. jan 2024

cela tato tema je zalozenana pocite alebo dokazani si, ze som urobila dobre, ze somm sa vratila. Keby si ten pocit ozaj mala, tak to nepotrebujes riesit s celm svetom. slusne sa da zit kdekolvek. Potom su situacie, kedy je clovek donuteny odist a ocakava v cudzine milionove zarobky a ked to neprichadza( lebo pravda, treba platit najom, jest..) tak je dobre aj slovensko.
Ostatne su vyhovorky..

j_m
6. jan 2024

“Off topic” domnievam sa, že by sa ľudia mali zaoberať skôr napr. I týmto, hmm… 🤔 https://www.google.com/search?q=prečo+sú+dánske... 😉

tiezjedna
6. jan 2024

@galioska tiež mám pocit, že si sem autorka prišla pre jednoznačné potvrdenie toho, že návrat bol dobrá voľba. Nebola. Slovensko so svojou politickou kultúrou a spoločenskou náladou je momentálne na úrovni banánovej republiky.

galioska
6. jan 2024

@tiezjedna zial, odide este viac ludi, proste neznesu tu situaciu a nejde ani o prachy ako si vacsina jednobunkovcov co tuto vladu volila mysli...

vroni
6. jan 2024

Ono to je aj v ocakavaniach a obraze, ktorý o zahraničí majú. Poznajú slovenské ceny a majú predstavy asi o päťnásobných platoch (oproti skutočnosti) v zahraničí. Čakajú, že za nekvalifikované prácu dostanú plat vyššieho manažmentu a dobrý flek je ten, keď v tej práci nebude čo robiť. Zrážka s realitou by bola krutá, ale do miestnej krčmy realita nechodí, takže tam majú vzdušné zámky potenciál rastu. A tieto plky, ako svagrovho koňa brat zarobil za mesiac zbierania jahôd 10 tisíc s ešte ho prosili, aby zostal dlhšie, sa potom šíria ako obraz života v zahraničí. V skutočnosti to o peniazoch nie je. Platy sú vyššie, výdavky tiež. Ale množstvo veci je jednoduchších, byrokracia menej zdarna a korupcia menej zjavná. A viac príležitosti. Ale zadarmo nedáva nikto nič.

autor
6. jan 2024

@galioska nie je to o potvrdeni toho, ze som urobila dobre, ja som naozaj stastnejsia v rodnej krajine. Temu som zalozila preto, ze pocuvam v okoli, ze ako je na Slovensku hrozne, urcite som mala v zahranici 3x vyssi plat, ze v zahranici je vseeetko vsade lepsie a moje oblubene: "ceny na zapade su take iste ako na Slovensku, len platy 3x vyssie", co je uplny mytus.... a preto ma to hneva, lebo aj Slovensko ma mnoho vyhod a je mi luto, ze to Slovaci nevidia. Ale zas bolo mi vysvetlene v komentaroch, ze na Slovensku sa ma naozaj vela ludi zle, s cim suhlasim, len ti ludia nie su v mojom okoli, tak som si to.neuvedomila. v mojom okoli su skor ludia, ktori maju zivotny standard vyborny, a pritom hovoria veci, ze v zahranici by mali rovnake ceny za 3x vyssie platy. A to ma hneva lebo to nie je pravda

galioska
6. jan 2024

najprv pises, ze temu si zalozila lebo v tvojom okoli pocuvas ako sa ludia na sk maju zle a potom pises, ze v tvojom okoli su len ludia ktori sa maju dobre😀 takze len ide o rozputanie vasni.
Co sa tyka cien na sk napr potraviny su cenovo podobne ale kvalitou otras. Urady skorumpovane, dobre miesta v praci su predavane rodine, znamim, na uradoch su pracovnjci pani, ty odpaf, este aj predavacja ta zdrbe ako uboziaka a to nepisem o lekaroch, pritom nebyt chorych ludi nemaju co robit, ale toto je chba ludi, naucili ich na uplatky.... Jedine co je lacnejsie su sluzby a poplatky ale toto ma kazda krajina regulovane platmi.

slniecko5
6. jan 2024

Tvoja skúsenosť je neprenosna a nemusíš o nej nikoho presvedčiť, tak to proste cítiš. Toto fórum stojí (a padá) na tom, že sa navzájom presviedčame o svojich neprenosných skúsenostiach, to toto fórum koniec koncov aj živí🙂.

skolara
6. jan 2024

@pribinak týždenne samozrejme.

pribinak
6. jan 2024

@skolara tak to je už úplne iná debata, ja som reagovala na prvý úvodný text autorky