Prečo niektorí veria na Boha a iní nie?
Tak som uvažovala, prečo sa na niečo verí a na niečo nie?
Napríklad boh, ježiš, atď., tomu miliarda ľudí vie uveriť (a netvrdím, že neexistuje) ale napríklad duchovia, čarodejnice, upíri, tak to nie? Nemyslím tým čarodejnice ako z filmu ani Salvatorovcov z TVD. Prečo sa dá veriť na Boha a na všetko okolo toho, ako vytvoril svet, ako všetko riadi, aký je dokonalý,.. ale netvor, ktorý sa živí ľudskou krvou alebo osoba, ktorá má určite schopnosti, to je už vymyslené?
@viestta Choroby a postihnutia sú dôsledok slobodnej vôle, ktorú dal Boh ľuďom. Ľudia robia zlé rozhodnutia, negatívne ovplyvňujú svet, v ktorom žijú a dôsledok sú choroby. Boh má však aj na riešenie. Ukázal nám to Ježiš (rôzne uzdravenia, dokonca vzkriesenia) a aj dnes je obrovský počet nadprirodzených uzdravení.
Koniec koncov, na začiatku dal Boh ľuďom „strom života“, z ktorého mohli jesť = dokonalé zdravie. Na konci Boh tiež dá ľuďom „stromy života“ = uzdravenie (píše sa o tom v poslednej kapitole Biblie). Medzi týmito dvoma časovými bodmi existujú nadprirodzené uzdravenia. Sám som ich videl niekoľko a sám som aj moci Ježiš uzdravil. Takže asi tak 🙂
@hendikep ja odpovedám na to,že sa vraj obetoval za nás všetkých. A píšem že ak to aj spravil,bolo to len jeho rozhodnutie,nie že v to verím. Máš problém pochopiť pisanemu textu? Lebo ja tam nepíšem o tom,že verím v jeho obetu. V tu veri osoba kt odpisujem a ja len píšem že ak,tak to bola jeho vôľa a kvôli mne to robiť nemusel. Neaplikuj svoje pocity na niekoho iného,takto to totiž nefunguje. Ale aj to už píšem xty krát 🤦🏼♀️
@tlr "Nevieme zistiť, či nejaký kameň alebo kosť má 1000 rokov alebo 10000 rokov." :D
Vieme.
https://www.nature.com/scitable/knowledge/libra...
"Skameneliny nie sú dôkaz evolúcie. Skôr potopy opísanej v Biblii." To si asi robis srandu, ci? To bola potopa kazdu chvilu ze sa zachovali veci stare stovky milionov rokov, desiatky atd? Skamenelina sama o sebe nie je dokaz evolucie. Dokazom je vyvoj zivocichov z roznych skamenelin pocas milionov rokov.
"Tak vlastne vzniklo aj uhlie. No a potopa bola pred plus-mínus 4000 rokmi." Urcite nejaka vtedy bola a? Uhlie nevzniklo pred 4000 rokmi ale pocas stoviek milionov rokov.
"aby sme dokázali, že človek vznikol z opice"? Ako? Clovek nevznikol z opice. Opice su nasi bratranci a sesternice. Obaja sme mali spolocneho predka ktory nebol opicou. A tak isto bolo vela roznych druhov ludi ktori zili paralelne s nami. Len vsetky ostatne druhy ludi vyhynuli.
"Napríklad z ryby jašterica, z koňa pes, zo psa mačka." Taka ista hlupost.
Prave skameneliny predka hrocha a velryby ktory davno vyhynul nam to ukazuju.
Preto velryby ci delfiny a podobne zvierata ktore sa vratili dovody maju panvu este od suchozemcov takze vo vode neplavaju ale cvalaju.
@viestta ja už som to vzdala lebo keď ma ako historika niekto o tomto presviedča,poprípade má ešte posiela doručiť sa históriu tak to už viem že je to cesta zarúbaná 😅 tam už je v hlavičke u toho človeka zatiahnutá roleta a nechávam ho žiť v jeho blude . Zbytočná snaha lebo tá osoba nechce prijať argumenty lebo je pre ňu jednoduchšie veriť ako zisťovať 😉
@hiro Podla Darwinovej teorie aj tak museli mat spolocneho predka.
Aby sme tu mali ale argumenty vedecke (biochemikov, biologov, geologov, biogenetikov atd. ) davam pekne zhrnutie:
https://blog.sme.sk/kacani/spolocnost/darwinova...
Su to 3 clanky. Ja som si to precitala cele, tak ak ma niekto cokolvek PO precitani, rada si precitam taketo reakcie.
@ivana62 :D Tak som si to zbezne prelistoval. To je teda znoska hluposti a zavadzania. Ani neviem co mi tam viac udrelo do oci. Cituje tam XYZ ludi jeden vacsi dokazany klamar ako druhy. Alebo len fantasta. Muselo to dat hrozne vela prace zozbierat tolko hluposti na jednu kopu. Aj som tu chcel zaradom ukazat kde jednu vec za druhou klame ale to ani nema vyznam. Vsak to je od hora dole znoska rozpravok. Asi ho tam ludia roznosili na kopytach v diskusii, skoda ze sa neda otvorit.
Jaaj, napriklad toto ma teda riadne pobavilo :D
"Len pre zaujímavosť, ako predpovedajú vedci vývoj vesmíru ? Asi o 1014 rokov hviezdy vyčerpajú svoje jadrové palivo a vyhasnú. Ďalšie udalosti vo vesmíre budú mať nasledovný priebeh : o 1032 rokov sa jadrová hmota úplne rozpadne, hviezdy a planéty sa premenia na fotóny a neutrína, ale čierne diery budú ďalej existovať. "
A ze to tvrdi nejaky "Dr. Milan Baumann". Az na to ze taky clovek neexistuje ani ziadna jeho kniha. Jedinu zmienku som nasiel na magnificat.sk co je nejaka katastroficka nabozenska stranka v texte: "Darwinova evolučná teória – sprisahanie tisícročia" - odkial asi vela textu skopiroval do svojho fabrikatu.
@ivana62 castokrat je to inak. ved len pozri na ludi co chodia na festival campfest alebo ho organizuju. vieria v demonov, snazia sa ich vyhnat v mene jezisa...aby vyliecili depresiu kazdy rok na Campfeste a aj zvysok roka. podla biblie to vedia vyargumentovat.
@annm81 no neviem, lebo ludia co maju spiritualne zazitky su fakt rozni. Niekto ich ma v strednom veku po detstve a mladosti bez nabozenstva. niekto naopak, ich ma v mladosti a neskor uz nie, a pripise to "mladickej nerozvaznosti". tiez ludia z roznych rodin. niekedy cela rodina , inokedy iba jeden jediny v materialistickej rodine ich ma...
@martinmmartin myslis?ja to castokrat postrehnem niekedy prave naopak. ked vsetko ide lahko , ludia su veriaci. ked zacnu veci ist tazko a zivot je tazky tak sa na nabozenstvo vykaslu lebo nemaju cas alebo chut alebo tak. Ale ked su vztahy s inymi veriacimi dobre, a cirkevne aktivity fajn, tak kazdy prijemny zazitok je skoro akoby spiritualny a lahko sa im veri.
@martinmmartin ved krestanstvo praveze huci ze je tazsie ako 100 drepov denne. ved je to stale o tom ze sa musis zlepsit. ze musis odpustit ludom ako jezis tebe odpustil - vies ake je to tazke? hlavne ak ta niekto tyral alebo ak ti zabil rodinu atd. Krestanstvo je o tom ze aki ste uzasni? naopak, je stale iba o tom aki su vsetci hriesnici a bez jezisovej obety ani nemozu ist do neba, ani ked sa snazia...
@ukgirls nie, krestania v prvom storoci vobec nemali kopu penazi. cirkev konkretne krestanska ziskala moc a peniaze az po roku 300, lebo sa jej chytil mocny cisar v Rime. predtym to vobec nebolo o peniazoch, apostoli boli zabijani, muceni, a dukatov bolo malo
@stanulienkat tak ti asi uniklo kolko vedcov je veriacich?Aleksander Solzenicyn? Blaise Pascal, alebo Kizzmekia Corbett...? a tiez, ludia ktori neverili ani v boha ani v ziadne rozpravky az do dospelosti a nejakeho zazitku ako napr Ian McCormack alebo Lydia Prince...?
@bloger ahoj,Harry Potter je tu iba od konca 1990tych rokov. Vacsina veci ako napriklad budhismus a stav nirvany je tu tisicrocia. Ludia maju spiritualne zazitky davno. Moc si nevymyslaju - ved kto by bol ochotny nechat sa zabit v arene v Rime pre nieco co si vymyslel? Ked si moze zachranit zivot a povedat ze nie, neverim v toho boha, verim v Afroditu..?
@jankafresova to, že niekoľko vedcov verí v boha,ešte neznamená, že ten boh naozaj je a existuje. Hovorí to len o tom, že tí ľudia veria. Čítala som lekársku štúdiu, kde bolo popisované, že veriaci ľudia majú v mozgu viac vyvinuté centrum pre religiozitu. To znamená, že majú väčšiu šancu veriť v nejakej nadprirodzené, alebo vymyslené javy. A keďže vidím, že si náboženský fanatik podľa svojich príspevkov, nemusíš nam vnucovať svoju vieru v niečo neexistujúce. Je to na každého uvážení. Na vyháňanie diabla nebudem ani reagovať- to už sú podľa mňa psychicky chori ľudia, ktorí tomu veria a cirkev to len hlúpos zneužíva.
A odvolávat sa na duchovné zážitky tiež má nulovú výpovednú hodnotu. Tí ľudia sú buď ľahko manipulovateľni, alebo sú psychicky chorí, mlebo majú takéto zážitky po drogovom opojení. Proste cirkev má stále potrebu montovať sa ľuďom do života a manipulovať nimi. Nechajte si tieto náboženské koníčky na súkromie. Treba okamžitá odluka cirkvi od štátu a nemontovať sa do života bežným ľuďom. Je to choré zvrhlé a zvrátené. O škodách, ktoré napáchala cirkev, o vraždách, upaľovaní, drancovaní, znasulnovani, pedofilii, topení, inkvizícií ....ani nebudem hovoriť.
@stanulienkat ahoj.prosim velmi pekne, skus nerobit strawman fallacy, uz je rok 2024, uz by fakt aspon debaty o nabozenstve mohli so strawmanovanim prestat: Ja som nenapisala nic o tom ze boh existuje. A nepisala som ani o tom ze existencia veriacich vedcov dokazuje
existenciu boha. ty si napisala: "Ja si myslím, že ľudia ktorí veria v Ježiša, alebo v boha, alebo akéhokoľvek iného nadpozemského uja, tak su náchylni skôr uveriť aj na démonov(..)a podobné blbosti." - takze toto tvrdenie som ti vyvratila prikladmi, ktorych je samozrejme ovela viac, len si vygoogli, ze ludia ktori veria v boha vobec nie su nachylni verit v hocijake "blbosti". Tiez si napisala
v tom zozname "sny"... ty neveris, ze sny existuju? 🙂 Haha. dalej si napisala "A ľudia z chudobnejšich, zaostalejších, menej rozvinutych regiónov sú skôr náchylni uveriť na rôzne božstvá a viacej si pestujú vieru" - co znovu nie je pravda, su krajiny ako Kuba, Severna Korea, Estonsko, kde je vacsina ludi ateistov.k tvojmu druhemu prispevku odpisem v dalsom,momentik.
@jankafresova prosim nemusis mi odpisovat. Nezaujima ma to. Krajiny, co si popisala ako ateisticke-tam su diktatorske komunisticke rezimy. Tam ti ludia nemozu verit v co chcu. Tam musia verit tomu, co im povedia a prikazu. Tam vladne pevna ruka. Ako mozes miesat piate cez deviate? Prosim, neargumentuj, lebo splietas.
@stanulienkat na okraj, v USA je 80% obyvatelstva krestanov. nezda sa mi ze USA je chudobna krajina alebo ze na Harvarde a Yale je uplne zle vyucovanie. moment,ked ta nezaujima debata,preco si v tejto diskusii a preco si mi odpisala tolko klamstiev?,.. vies co znamena slovo "fanatik"? kedze ja som ateista, do coho som fanatik? sanca verit v nieco nadprirodzene je vo vacsom percente populacie sveta momentalne. Vacsie percento ludi su veriaci, ateisti su v mensine. Ak sa pozries na historiu ludstva, vidis ze veriaci
zvykli byt drviva vacsina. dotycna studia tvrdi ze ta cast v mozgu sa zazracne vyparila vo vacsine ludi v 20tom storoci? Ta studia nejako zabudla na 5,000 rokov civilizacie. Ja osobne som ateistka. Preco klames ze som nabozensky fanatik? a ktoreho nabozenstva teda fanatik som, prezrad 🙂 Vidis, zase strawmanujes. Klames a vymyslas si o mne: co komu vnucujem?Ktora moja veta bola vnucovanie? nedokazes viest debatu bez ad hominem? toto je podla teba inteligentny pristup, utoky na mna, urazky, klamstva, vymyslene obvinenia? a vysvetli mi prosim ako presne sa cirkev ktorej clen je Daniel Pastircak montuje do tvojho zivota? a ako sa zamontovali do mojho, kedze moji rodicia su a boli neveriaci? kde ma Pastircak uniesol a donutil ma byt fanatik? a som vobec clen jeho cirkvi, ked som ateista? Skus mi to prosim vysvetlit, kedze si taky velky expert na moj zivot. Mimochodom, metodisticka cirkev sa na slovensku ako presne montuje do tvojho zivota, len tak na okraj?
@stanulienkat *sorry, oprava, je to 70%. a preco si klamala o Estonsku ze ma diktaturu?

@tlr ked je ten tvoj dizajner taky dokonaly, ako je mozne, ze sa mu do projektu dostali chyby a ludia trpia chorobami? Ci chyby spravil zamerne aby ludia mohli vyvyjat lieky?
Nemusis my odpovedat. Ja jednoducho v nejakeho dizejnera neverim a tym moju debatu s tebou koncim. Ty nepresvedcis mna, ja nemam ani tu najmensiu ambiciu presviedcat teba. Ver si v co chces, ja si budem verit v to co som si ja vybrala