Prečo používať slovo "mamka" namiesto "mama"?
Citam dnes diskusie a prispevky a vsade sama mamka sem, mamka tam. Miesto mama, mamina. To len mne pripada vyraz mamka ako z knihy Cenkovej deti? Alebo ako v starej inscenacii kde takto deti matky oslovovali? To kde sa toto pouziva?
Dalsi vyraz "puberta" ako vyraz pre pubertalne decko, adolescenta, pubertiaka. Ved puberta je vyraz pre obdobie dospievania, nie pre pubertiaka. A kazda tu pise zhanam toto a hento pre moju pubertu.
V podstate ma zaujima, ci je tu este niekto komu to trha usi. Take ze mat tvoje problemy, nemas co riesit a preco to pises ako anonym mozete vynechat, dakujem za pochopenie.
@jankalukasova hej mamka, ako taka chudera mamka, uboha mamka, co ju treba lutovat - mam to podobne nastavene
Mne trha usi mamina, maminka
Ja som zo Záhoria a u nás sa normálne hovorí mamka a tatko, mami a tati. Hanlivo je u nás keď sa povie moja mama a muj tata. Možno keby sme rozprávali spisovne, tak by bola mamina a ocino, ale keďže rozprávame nárečím tak tam je proste mamka a tatko😁😊
Hlásim sa k VÝCHODU a mamka je pre mňa normálne slovo na oslovenie mojej mamky a tak isto mňa volajú moje deti 🙂 Nikdy som sa nad tým nepozastavila, veď je to odvodené slovo od slova mama... A tiež si nemyslím, že to je len vecou východnej časti Slovenska.
@lenkahvh no tak mne ten tatik zas pripomina pipik, sorry. Ale aj tu na MK same pipik sem pipik tam, otrasne slovo. Tiez som to citala len tu na MK
V živote sme doma nepoužívali slovo pipík, takže mi oslovenie tati či tatík príde normálne úplne. Svojho otca tak oslovujem.
@kristiii @kristiii nemal som chladný vzťah kvôli oslovovaniu. Ale aj v oslovovaní sa to odzrkadľovalo. U nás v škole deti hovorili svojim mamám mamka. Len ja som ju volal mama a ona to tak chcela, hoci vyslovene mi to neprikazovala. Proste od útleho veku som ju volal mama a všetci moji kamaráti mamka. Keby som jej povedal mamka, ani by mi to vtedy nešlo a ani som netúžil ju tak volať. Len keď som videl kamarátov volať svoje mamy mamka, tak mi prišlo ľúto, že ja s ňou nemám taký vzťah. @autorka: citový výlev je to pre teba, ja s tým nemám žiaden problém, len vysvetľujem že oslovenie mamka je a bolo v mojom okolí veľmi používané a objasnil som okolnosti z môjho súkromia. Že to tebe nesedí nie je môj problém.
Mamka u nas na zapade je skor hanlivy vyraz,nieco ako mater. Nechcela by som,aby ma tak dieta volalo. Ale viem,ze na vychode je to bezne. Ja neznasam pomenovanie "zimusny". To je co za skomoleninu? A tiez vyraz "som prechoreta" akoze co? Je tazke napisat chora?
@iwesska zimusny a kupensky. Groteskne slova🫣
@iwesska na mňa raz jeden známy vyrukoval s "kupenskou strúhankou".
@jankalukasova, u nás sa výraz "kupensky" používal by zvýraznenie faktu, že to niečo (výnimočne) nie je domácej produkcie. Ja ho už nepoužívam, ale pamätám si z detstva, že moji rodičia ešte ano.
@vroni nam na zvyraznenie niecoho, co nie je domace, staci povedat, ze je to kupene, kupovane. Ked clovek povie, ze toto su kupovane kolace, tak je to dostatocne jasne, ze nie su domace.
@vroni veď áno, aj to povedal s tým, že tá strúhanka nie je domáca ale bola kúpená v obchode.
Ste to nepochopili, dievčence. Kupenske zdoraznovalo (negatívnu) výnimočnosť tejto kúpy, niečo, čo za bežných okolností bolo vzdy robené doma, ale tentokrát sa hovoriaci musel "znížiť" ku kúpe v obchode. Čiže kupenska strúhanka nebola jednoducho strúhanka z obchodu ale "hanbím sa, že som nespravil strúhanku zo starých rožkov doma ako vždy, ale kúpil som v obchode" strúhanka. Uznajte, že "kupenska" strúhanka je síce nespisovne a uchu a oku nelahodiace slovo, ale je to rozhodne strucnejsie 🤣
Mamu volám mami, mamka, sem tam mamina, ale to minimálne, dokonca aj mamca sem tam. Nikdy som sa nad tým nepozastavovala a bolo mi jedno kto si o tom myslia iní. Horšie je ako niektorí nevedia vôbec písať a používajú slovo vianky, tehu, neako, hamba a podobne otrasne patvary.
@nelka93 isla som pri rieku som tu minule citala
@autor konečne aj niekto vysvetlil dôvod negatívneho vnímania tejto zdrobneniny - ďakujem 🙂
@danielllka myslíš tú bratislavskú "manku"? Asi to tak bude
Tieto výrazy sú bežné,hovorove,mne trhá uši,aj oči😂,keď sa všade pletie anglictina akoby slovenčina nemala vlastne výrazy.
U nás je slovo "mamka" označované za hrubý výraz pre mamu. Ja som zaň aj dostala ako decko, ze aká je ona mamka! U nás sa používa iba mama, maminka, mamina.
Tak u nás na juhu je bežné oslovenie mami,mamina,maminka. Ale mamka je podľa mňa celkom milé. Prvýkrat počujem,že je to pre niekoho hanlivé. Skôr mater je ako nadávka.
@krkavcia_mater potom si opráv nick na krkavciu maminku 😁
Stredné Slovensko - nikto v detstve medzi rovesníkmi sa nikdy neodvážil doma nazvať mamu mamkou, nie je to pekné oslovenie, z úcty by som sa nikdy neodvážila jej tak povedať (u nás sa teda nebilo, ale viem si predstaviť, žeby v niektorých rodinách aj facka za to letela), to tak nanajvýš medzi sebou decká v puberte, keď sme boli nahnevaní niekto povedal, že mamka pripadne matka mi nedovolila, ale nikdy nie priamo. U nás boli zaužívané - mami, mamina, medzi deckami sme hovorili mama. Nezniesla by som, keby ma deti volali mamka - predstavím si v najlepšom prípade fakt tu Mamku Postkovú.
Čo mne ale viac trhá žily je oslovenie tatino 🤢 Kedysi v našom regióne to absolútne nikto nepoužíval a teraz som to veru začula v lete aj u nás a nie raz. Strašný výraz, neviem, odkiaľ to došlo a kto spotvoril české pomenovanie, nejakým činom sa ujalo, ale mne to trhá uši.
Uši mi trhajú iné skvosty, ktoré sa tu používajú.
@btus, u nás nie, len v tej negatívnej súvislost, na zdôraznenie "nižšej" kvality. Kupenske vajcia boli vždy "len" tie z obchodu (chodili sme po vajíčka aj k susede a kupovali sme ich. Takže kúpené a kupenske v tomto prípade synonymá obsahovo ani významovo neboli). Chudák cudzinec, ktorý by sa toto mal naučiť 🤣🤣🤣

@simca06022011 ano na vychode je to to najmilsie pomenovanie pre mamu/matku.
Prisli sme na kysuce a susedka sa ma pyta-preco mi deti hovoria tak škaredo. Ze je to “skarede” pomenovanie pre mamu.