Prečo psíčkari nechápu fóbii zo psov?
Preco to psickari nechapu? To je fakt skvele povedat cloveku, co ma fobiu, ze nebojte sa, ona nic nespravi... To je ako niekoho, kto ma strach z vysok, drzat nasilu nad priepastou a hovorit mu, nech sa neboji, ale nech pozera dole.. Taka super informacia, hlavne ked po mne este ten pes skace..
Niektori chapu, ini nie. My sme psika mali, ale ked sme zistili, ze napr.za bicyklami ci beziacimi ludmi bezi, bol na voditku. A to bol maly pes. A sama som mala vzdy strach, ked velky pes bol volne pusteny! Nasho ako stena prehnala velka doga, odvtedy na vsetkych velkych psov reagoval stekotom a najradsej by sa do nich pustil. Zazili sme viac nebezpecnych situacii s velkymo psami.. my, co sme mali malych psov, mali sme.ich na voditkach, ale velke psy boli volne pustene.
Dcera sa psov boji, hoci napr.sestrinu fenku mala rada a nebala sa jej... Vysvetlujem jej, ale aj tak sa vzdy vyplasi. Nasho uz nezazila, len sestrinu fenecku..ja som sa tiez psov bala, az dovolenky, kde bol vlciak, ma to odnaucili, preto sme neskor so sestrou aj psika chceli...
Ono mne to pride tak, ze chyba celkovo tolerancia...
Keď sa niekto bojí mojej mačky tak poviem, že najhoršie čo sa môže stať je, že pohryzie, alebo poškriabe do krvi. Je to lepšie? 😀
Áno ani mne sa to nepáči. Ja milujem psov a naopak sa k ním aj často približujem. Ale keď som mal malé deti nebolo mi všetko jedno a mal som s takýmito psíčkarmi ktorí mi pustili buldoga na dvojročného chlapca riadny konflikt. Aj nedavno idem a proti mne bojové plemeno bez obojku a majiteľ sa len usmieva. Ja som sa sklonil a pohladkal som psíka. Tušil som, že majiteľ vie, že mi neublíži. Ale už počas toho mojkania sa so psikom som si uvedomil, že ten majiteľ vlastne vnucuje svoju vôľu ľuďom, ktorí sa stretnú s jeho hrozivo vyzerajúcim, ale milým psom. Neriešil som to. No teba úplne chápem ako sa asi cítiš.
Moja najmladšia vždy mala rada psov, ale keď bola malá, bála sa tých, ktorí nahlas štekali. Ak po nás takýto psík vybehol, tak som dupla a zvýšeným hlasom som mu niečo povedala. Väčšinou sa rozbehol naspäť za majiteľom. Tiež som sa napočúvala s dcérou tých ,,inteligentných" výhovoriek typu: ,,on ťa chcel len pozdraviť" alebo ,,neboj sa, havinko ti nič neurobí" a zopárkrát som dostala aj vynadané, nech im nekričím na psíka. Ospravedlnenia, že mi vydesili malé dieťa, som sa však nedočkala nikdy.
@hyta ja mám zas veľké plemeno - Weimara a vencime ju vedľa nášho domu na lúke. Potrebuje pohyb a vylietat sa, čo sa na vodítku nedá... Minule sa nám akurát stalo, že počas venčenia išla okolo pani s malým plemenom na vodítku. Toho malého psa išlo roztrhať ako stekal. Naša sa len dívala z pár metrov a pani toho stekajúceho psa že ona sa boji 😂👌. To ja by som sa bála toho malého 😂. Keby bol každý pes socializovany aj s ľuďmi aj zvieratami, takéto problémy by neboli a väčšinou tie veľké plemená sú oveľa mierumilovnejsie ako tie malé. Po dedine chodím vencit na vodítku a neraz na nás vyštartoval malý pes a islo ho rozdrapit. Samozrejme bez vodítka. Naša len stála pozerala sa čo sa robí.
No priznavam, som ten psickar co venci bez vodzky a moj pes za niektorymi ludmi jednoducho pribehne a onuchava, ked reaguju pozitivne, tak sa necha hladkat, vyskakuje a olizuje tvar. Neviem ho to odnaucit 😬, ked vidim, ze ludom to vadi, privolam ho. Ale on je extremny ludomil a podide k ludom, ci si ho nezacnu vsimat a posobi to fakt otravne. Ale zato tymto svojim spravanim spravil aj vela ludom velku radost, miluje ludi na vozicku, od ktorych vsetci odvracaju zrak, miluje autistov (mame blizko sanatorium), starych ludi, deti, teenegarov. Niektorych ludi si vsak ani nevsimne. Zabite ma 🙈. A inak tiez sa bojim psov..teda bala som sa, potom nasi kupili psa a kym sme ho mali, psov som sa nebala..potom som si po 20 rokoch zase musela kupit psa, lebo som sa psov zase bala. Teraz ked vencim a stretavam, hladkam a poznam mnozstvo psov, tak sa nebojim. Ja som inak nikdy nepovedala, ze nebojte sa, neublizi vam..vzdy psa privolavam a ospravedlnujem sa..
Pretože mnoho ludi je sebestrednych, hlupych a arogantnych. Myslim však, ze ta blbost tam prevazuje. Su blbi pochopiť, ze ten druhy danu situaciu/problem adt vnima uplne inak. Hlavne empatiu majuvuplne nulovu aj ked hraju formu, ze empaticki su.
A toto vyjadrenie myslym k uplne vseobecne, nie len psickarom ci mackárom.
Mne dnes vybehol pes na 4 rocnu normalne v meste medzi domami na chodniku. Ked som ho od nej odstrcila, tak pani zacala na mna vrieskat, ze zavola policiu na mna za tyranie zvierat. Tiez mi povedala, ze ved on neni nebezpecny 🤦🏼♀️ ale aj tak nechapem preco by malo nejake zablatene psisko skakat po mojej dcere, jasne ze sa bala, ved bol jak ona velky. To ze pes nebol ani na voditku ani nemal nahubok alebo kosik alebo ako sa to vola sa jej nezdalo dolezite 🙈 mala mi zacala samozrejme kricat, lebo sa zlakla, dalsie dieta som mala v kociku 🤷🏼♀️ dostala som este prednasku, ze ja mam vychovat svoje deti aby mali vztah ku psom, akokeby to bola najdolezitejsia vec pod slnkom. Nechcela som pred dcerou robit cirkus, ale najradsej by som tu kravu nakopala do zadku.
@milanemila možno by stačilo vysvetliť ako sa správať keď príbehne takto pes ako som už písala krik môže byť podnet na útok
Sused vedla v doma ma staforda - ale je fakt velky ten pes. Idem s nakupom v taske cez rameno a pes vyskoci na tasku, nucha co tam mam - bez voditka a bez kosika a frajer na mna huci "nemusite sa bat on vam nic nespravi". Laby na taske, jeho tvar od mojej tak 50cm. Pozerala som na neho ci mu uplne hrablo. Niektori majitelia psov nemaju hranice.
@natall113 pes nema co navolno behat na sidlisku a deti kricia, spievaju a skacu aj ked sa neboja iba tak ked sa napriklad tesia. Ked ma niekto 60 kilove psisko, tak si ho ma drzat na voditku medzi ludmi.
Ja dietatu vysvetlujem, ze sa ma k zvieratam spravat pekne a ze nicomu zivemu neublizujeme a to je vsetko. Pes je pes a clovek je clovek a nebudem cvicit dieta ako sa ma spravat na chodniku aby na neho nezautocil pes, to je uplne na hlavu, mala isla normalne vedla mna a kocika. Ci aj tomu 9 mesacnemu mam vysvetlit, ze ked na neho do kocika vyskoci pes, tak nema plakat, lebo chudatko psisko sa moze zlaknut?! 🤷🏼♀️
@milanemila Moze. Je to zakazane iba v urcitych zonach, teda aspon u nas.
@dadis ale potom by mal byt vycviceny tak, ze nezacne skakat na okoloiducich nie? Ci sa ti to zda ok?
@natall113 a ako sa mam zachovat, ked ku mne pribehne pes a nechcem aby po mne skocil a ani ma onuchaval?
@milanemila Nezda sa mi to ok, preto tu pisem.
@milanemila už len podľa slova psisko vidím že si zaujatá, v prvom rade pes nemôže na voľno behať len niekde kde je to určené za druhé pletieš hrušky z jablkami hovorím o tom že keď pes príbehne tak vtedy je úplne nevhodné začať kričať a podobne, neudržiavať očný kontakt a nerobiť prudké pohyby je základ. Jasne že bábätko to nenaučiš ale skáče ti snáď pes do kočika?
@autorka - prestahuj sa do Prahy, tu je volny pohyb psov takmer zakazany 😅
Ja píšem o tom ako sa správať aby pes nezaútočil. Na to aby neskakal a podobne musí byť vycvičený prípadne môžeš použiť rázne fuj
Vieš čo, je to vyslovene neohľaduplnosť a drzosť. Pes má byť na vôdzke a nie sa obšmietať okolo mamičiek s deťmi. Tiež pes na vôdzke má byť pri pánovi na krátko keď idú ľudia okolo. Keď povedia, že ale veď on neublíži, viete čo to je za plemeno? Mne je fuk čo to je za plemeno (a áno viem), ale ani za svojho, ani jedného z tých, čo som od detstva mala, by som ruku do ohňa nedala. Dieťa spraví prudký pohyb, alebo sa zahľadí psovi do očí a čo pes spraví? Tiež človek ide s malým psíkom vyvenčiť s deťmi a tu pes veľký 10x toľko a na voľno s ja s malými deťmi s psom! A nebojte sa? Takým psíčkarom veru psa netreba a mali by si to mestský policajti viac strážiť a dávať mastné pokuty!
Ja neznasam psov co ma chodia onuchat a velkych psov obchadzam po ceste. Sme blizko lesa a tam behaju psy bez vodzky, to je cisty horor. Sama v lese s malym dietatom a pride pes do pol pasa. Raz v lese som tak bola a ten pes zacal skakat. Najprv mi nebolo jasne ci sa hra ci co ide robit (prvy moment). To som rozmyslala ze si kupim nejaky sprej na tych psov uz. To co robi @dadis je hroza. Keby vas moje deti olizovali a onuchavali by som chchela vediet ci by sa vam to pacilo.
@jakubrianka hovorím nezastavam sa takých psov ja som proti tomu, moji psy majú výcvik a sú na vodítkach ale prečo to tým deťom nevysvetlit? Prečo im nepovedať ako sa zachovať? Či lepšie je potom nadávať
Vôbec to psa nemusí vyprovokovať
Neviem no raz som zažila situáciu ako mi pán povedal ze pes poslúcha na slovo nemusím sa báť, za mesiac som ho stretla keď mu pes za niečím utiekol a úplne ho ignoroval ze mu majiteľ dáva rozkaz alebo kričí 🤷♀️ takže u mňa veta sak on nič nespraví, on iba ocuchava atď neplatí 🙂
@natall113 hej mas pravdu dnes zrovna ma tato tema zastihla nahnevanu kvoli tomu co sa nam stalo. Tak kebyze vedla kocika nestoji dcera a nevyskoci na nu, tak predpokladam, ze vyskoci na maleho do kocika 🤷🏼♀️ a kebyze na mna vyskoci pes velky ako ja, tak aj ja sa zlaknem a zrejme vykriknem a rovnako som sa zlakla aj dnes, ked mi vyskocil na dieta. Mala padala smerom na kocik o kt sa oprela, kebyze tam nie je spadne na zem.
Ja mám zvieratá celkovo veľmi rada a aj ma vždy učili rešpektu k nim (a snažím sa to posúvať vo výchove ďalej). Na druhej strane, keby mi nejaký pes skočil do kočíka, tak to určite riešim.
Nech psy behajú na miestach na to určených, ale tam, kde je to zakázané, nech sú na vôdzke.
Možno by neprispôsobivých psíčkarov (myslím takých, čo psa nechajú voľne behať tam, kde sa to nesmie) vyriešili oveľa vyššie pokuty a časté kontroly. Veď potom jazdime na červenú/pod vplyvom alkoholu/všetci si robme, čo chceme.
A keď niekto dovolí svojmu psovi obťažovať ostatných, tak to asi nebude o tom, že je psíčkar, ale blbec všeobecne, lebo mať psíka je záväzok a nie pre každého je to chlpatý kamarát, pre niekoho to môže byť zdroj absolútnej hrôzy.

@tatianamaria nechápem prečo by im malo prepnúť, každý berie psa inak pre niekoho je to člen rodiny to neznamená hneď že musia byť prepnutí ale ty máš averziu na psov takže to nepochopíš
Miesto toho aby si deti učila ako sa majú správať k psom tak zbytočne im dávaš do hlavy že im ublížia a potom to tak aj vyzerá keď vyrastú...