Prečo psíčkari nechápu ľudí, ktorí sa boja psov?

4. jan 2024

Preco to psickari nechapu? To je fakt skvele povedat cloveku, co ma fobiu, ze nebojte sa, ona nic nespravi... To je ako niekoho, kto ma strach z vysok, drzat nasilu nad priepastou a hovorit mu, nech sa neboji, ale nech pozera dole.. Taka super informacia, hlavne ked po mne este ten pes skace..

buberova
4. jan 2024

Lebo oni to nevidia ako hrozbu lebo je to ich dieťatko milučké, ktoré sa len teší

natall113
4. jan 2024

Tak isto ako nepsičkar nechápe čo robí psom ohňostroj.
Je rozdiel medzi psíčkarmi a niesu všetci takí ako píšeš ale nájdu sa, hej mali by rešpektovať druhých ľudí

@buberova to sú zase extrémy čo píšeš

gejb
4. jan 2024

Tak majiteľ toho psa nemá ako vedieť ze ty máš fobiu. Keď je pes dobrý, neškodný a majiteľ to vie tak co ti ma povedať? "Zatiaľ ešte nikoho neuhryzol, ale možno budete prva" ..?? Bolo by ti lepšie? Asi nie...

madeincssr
4. jan 2024

Slusni to chapu a nedovolia. To je to iste ako preco fajciari fajcia na terasach, hoci vedla ludia (aj deti) jedia. Slusni to tiez neurobia. A mohli by sme pokracovat...

janka_266
4. jan 2024

@gejb hlavne majiteľ psa nemá čo nechať psa skákať po cudzom človeku

kiwi3
4. jan 2024

porovnavas neporovnatelne, kedze so psami prichadza clovek do kontaktu denne. nikto nevie, ze mas fobiu, tak, zial, stane sa aj take. radsej sa porad s odbornikom, co vtedy robit. pre teba zial, ale ja sa zase potesim, ked na mna nejaky mily psik vyskoci a tesi sa mojej pritomnosti.

gejb
4. jan 2024

@janka_266 samozrejme ze nie. Ale autorka rieši to ne/pochopenie.

mimka1402
4. jan 2024

Som psickar, ale toto nikdy netvrdím. Prečo pausalizijes? Ja tomu úplne rozumiem. A rešpektujem, pes je u mňa na krátko hlavne ak viem ze niekto má strach tak ho púšťam dopredu aby prešiel kým ja so psom čakám.
Mňa skôr nasieraju matky s deťmi, ktoré sa vrhajú na môjho psa bez povolenia. Ale keby môj pes zo strachu zautocil tak v telke som ja za nezodpovednu psickarku. Ale to, že odhanam cudzie deti, kde ich rodičia vravia ze joooj ale ved " moja dcerja iba chce pohladkat" a keď odmietnam tak sú urazeni...
Žiaľ naša spoločnosť nevie fungovať obojstranne. Ani psickari to nemajú ľahké s ľuďmi ktorí psov nemajú radi alebo tými, ktorí psov sami nevlastnia..

januska12323
4. jan 2024

Nemusí chápať, stačila by základná empatia ako napríklad nepustiť psa na voľno lebo je to stále len pes.

kiwi3
4. jan 2024

@madeincssr
@janka_266 len pes je zviera, ano, mozes ho cvicit a mozes sa ospravedlnit, ale ajtak sa to moze stat. hlavne so stenatom...

ja som inak podobny pripad videla len raz v usa, ze dievca (teenagerka) dostala zachvat, ked prebehol okolo pes (ani si ju nevsimal). akoze chapem, ze si to clovek nevybera, tak ale je to podobne asi ako fobia z ludi. nejak sa s tym musi naucit fungovat, kedze sa tomu neda vyhnut.

madeincssr
4. jan 2024

@kiwi3 myslel som to skor tak, ze ohladuplny psickar nepusta psa na volno a pri minani ludi si ho da nakratko, lebo nevie, ci sa dotycny/dotycna neboja psov.

lujza123
4. jan 2024

Ja som psickar, chapem ze môže mať niekto fóbiu alebo sa báť preto ked vidím ze ma niekto smrť v očiach len co zbadá môjho psa tak im poviem ze sa nemusia báť.

Pes je síce veľký ale totálne neškodný, okolo ľudí prejde a vôbec si ich nevšíma. No väčšinou ľudia s fóbiou začnú vymýšľať, kričia, utekajú, poskakujú, pes je proste zvedavý a ide sa pozrieť.
To je jedno ze je na voditku, proste pozrie sa smerom na takéhoto človeka, možno spraví krok smerom k nemu s ten človek to často vyhodnotí ako útok a začne po mne hystericky škriekať nech si ho držím. Pritom ho držím, vodítko je krátke ale taky človek to proste nevníma

Nebodaj situácia ze je na voľno. V meste aj na turistických chodníkoch ho mám na vodzke, pustený je výnimočne, ak sa aj náhodou vyskytne nejaký človek co ide okolo vôbec si ho nevšíma. Ale ide človek s fóbiou začne kričať tak si psa odvolám.
Opäť o nic nejde, nic sa nedeje ale ten človek mi začne nadávať a útočiť na mňa lebo stretol psa na voľno

mimka1402
4. jan 2024

A aby som nezabudla. V okolí mam pani, ktorá keď vidí môjho psa ( ledva 5kg má) tak kričí a nadáva mi, môj pes je pri mojej nohe, nikdy nie je pustený na voľno, nevrči, práveže je typ ktorý by zlodeja ulizal od radost.😀 Ale i napriek tomu vždy za tie roky po mne nenavistne zazera keď ideme von či mi vraví načo mam to psisko. A to som extrémne ale že extrémne tolerantná k jej fóbii, ona ale ku mne ako človeku nie.
Takže tu by mal byť tiež konzenzus. 😀

lelelienka
4. jan 2024

Tiez milujem tu hlasku…ale ziadny majitel nemoze vediet ci prave jeho psovi neprepne a neublizi. A moja druha oblubena veta, “nebojte sa, ved on vas len ocucha”. Preco by som ale mala strpiet ocuchavanie od nejakeho psa! Mal by sa konecne zaviest “preukaz na psa”, ktory by dostal len clovek po prisnom vycviku a testoch. A idealne po absolvovani psychotestov…

mimka1402
4. jan 2024

@madeincssr Vezmi si, že koľkokrát psickar ma problémy s inými vlastnikmi psov ktori pustaju svoje psy na voľno a pes je 3m pred majiteľom zatiaľ čo ja so svojim, iba svojho beriem na ruky a čakám kym druhy majiteľ dobehne aby ma jeho pes nezozral aj s mojim psom na rukách ale to je na inú debatu.

natall113
4. jan 2024

@mimka1402 veľká pravda hlavne keď sa pes boji druhých psov a oproti nám bežné psy na voľno a majiteľ len kričí on nič nespraví, no ale môj môže

kiwi3
4. jan 2024

@lelelienka to je podobne ako preukaz na moznost spravit si dieta. pri ludoch tiez nikdy nevies, komu prepne. zda sa mi to prehnane, pokial nejde o bojove plemena.

marianarem
4. jan 2024

Tak nikto, kto nema fobiu, nechape, ako niekto moze mat. Netyka sa to len psickarov a fobie zo psov. Ja sa tiez psov bojim (nie vsetkych, ale takych vacsich alebo divokejsich), lebo ma raz jeden pohryzol. Ale necakam, ze ma nejaky majitel psa bude sam od seba chapat. Ked musim prist do blizkosti psa, ktoreho sa bojim, tak poprosim majitela, ci by si psika nepodrzal, kym prejdem, lebo sa bojim. Na takuto priamu ziadost mam 99% normalnych slusnych reakcii a majitel si psa naozaj podrzi, obcas sa stane, ze ma niekto blby komentar.
Samozrejme velakrat mi niekto popri tom drzani povie, ze jeho pes nic nespravi, tam proste len poviem, ze uz ma raz pes pohryzol, tak som opatrna a podakujem za podrzanie.

autor
4. jan 2024

@lujza123 ja nastastie nemam az taku prehnanu fobiu. Nekricim ani nehystercim. Drzim krok, odstup, nepozeram sa a obchadzam najviac ako sa da. A ked je to nejake bojove plemeno, tak sa len modlim, nech ma nepride onuchat, to by som nedala. Len problem je fakt ze uz xkrat po mne aj nejaky skocil. A furt len pocuvam nech sa nebojim. Akoze keby clovek mal na sebe vypinac strachu, tak ok 😀 Niekedy to zvladnem a niekedy mi ide srdce vyskocit. Uz aj na bielu suknu mi cudzi pes vyskocil a zablatil mi ju packami, no som sa na nic nezmohla, len som sla radsej prec, ani ospravedlnenie som nepocula.

mimka1402
4. jan 2024

Autorka ale to žiaľ máš skúsenosti s hlupákmi. Žiaľ a to je jedno či má človek psa alebo nie, ale ak je niekto blbec.. Mňa by hanba prefackala keby môj pes obťažoval cudzích ľudí.

simca06022011
4. jan 2024

myslim, ze nejde o nepochopenie.. skor ta ukludnia. Normalny majitel si hned psa nasledne skroti... ja zase milujem ludi, ze mam psa na voditku, ide mi pri nohe a skacu ako opice a pistia ako sa boja psa... a ja sa len cudujem, ze co vyvadzaju, moj pes sa na nich ani nepozrie a dobreze sa v amoku nerozbehnu na druhu stranu cesty.. jedna babicka dokonca zisla z chodnika na cestu a tak isla a komentare.. tak som pekne zastala a povedala jej ze zbytocne robit dramy (a to nemam ziadneho zuriveho psa a este dokonca vtedy ten moj trkvas mal tak cca 9-10mesiacov, proste stena, viszla).
Tak sa treba ukludnit a nerobit dramy. Ma drujes strane, ak necha psa skakat po okoloiducich, to je uplne ina vec, dala by som ich dole aj ja ako "psickarka". Lebo nik nepotrebuje mat saty od psa spinave, chlpate, kopa psov slinta atd. Psa maju mat na voditku a strazit si ho, nech neobtazuje.

hefo
4. jan 2024

@lelelienka Našťastie sa mi niečo podobné zatiaľ nestalo alebo si to nepamätám, ale ak sa stane a majiteľkou psa bude žena, tak prisámvačku prídem k nej a "ani vy sa nebojte, ja si vás tiež len očuchám".

felycity
4. jan 2024

priznám sa, že patrím do kategórie, ktorá s rešpektom a obavou obchádza voľne behajúceho psíka, za celý život som sa však skôr stretla s majiteľmi psíkov, ktorí evidentne nechcú chápať tých na druhej strane , niekedy by postačilo, ak by majitelia dodržiavali pravidlá , mali psíkov tak kde majú mať na vôdzke..a snažili sa aj predvídať (mohla by osm rozprávať historky)....keď chodím behať z duše nenávidím, že si majiteľ nie je ochotný psíka zavolať k seba a nechá ho bežať ku mne ( najmä ak ma vidí z diaľky) a skákať po mne a veta nič vám neurobí ma vie... to je ako keby som ja začala onuchávať skákať po niekom a povedať, nič vám neurobím iba si troška poskáčem, poolizujem... a majiteľom psíkov , ktorí automaticky si usmernia svojho miláčika ked vidia, že idem, vždy slušne poďakujem ...ale žiaľ tak ako empatia a súcit začína chýbať aj medzi ľuďmi tak rovnako to je aj s psíčkarmi -- prosím odpustite tí majitelia, ktorí viete ako sa správať...

simca06022011
4. jan 2024

a inak aj ked sa pes na niekoho pozrie okoloiduceho alebo nebodaj zastane a sleduje ho, tak nevidim dovod na vyvadzanie.. :D skor treba popracovat na svojich fobiach ako riesit okoloiduceho psa. Bohuzial je doba, ked su tieto zvierata sucastou "spolocnosti" a nezmiznu z ulic . cize sa s nimi bude clovek stretavat stale.. A nevychovanych treba dat "dole". Casto si ani neuvedomuju ze napr. psov nemozu mat len tak hocikde na volno, ze pes nesmie nikoho obtazovat/ohrozovat... atd. Ci ineho cloveka, alebo ine zviera...

andreatytler
4. jan 2024

Je hrozne vela majitelov psov ktori nemaju ani sajnu o slusnom psom spravani a este sa nahnevaju ked ich clovek na to upozorni. Su to ignoranti a tym zial nevysvetlis.

miskakyska
4. jan 2024

Pointa príspevku...pes nemá čo navoľno a bez obojku behať❗

Ako sa hovorí, aký pán, taký pes..u nás na ulici majú xy vlčiakov a vo zvyku vypustiť za bránku jak sliepky,nech si pobehujú "však nič neurobia"

Dcéru takto napadol odzadu na školskom dvore vypustený vlčiak... tú hrôzu opisovať nejdem😡

janka_266
4. jan 2024

@kiwi3 ako sa to moze stať, keď pes má byt na voditku, ked je na verejnosti? Ja som nikdy nenapisala, že je to chyba psa, vždy je to chyba majiteľa.

wolf_
4. jan 2024

Nehádž všetkých do jedného vreca. Som psíčkar a neznášam to. Keď som so psom a beží k nám pes tak na tieto reči ako nič nespraví už zvyknem odpovedať že ale môj áno (nie je to pravda). To nie je o tom, či sa niekto bojí alebo nebojí pes nemá čo za cudzími ísť bez predošlého spýtania a dohodnutia. Ale aj ľudia sa voči cudzím psom často správajú jak dementní. Cmukajú naňho, volajú ho, natŕčajú ruku, hladkajú bez dovolenia.. ako k verejnému majetku..Tu ľudia nepoznajú slušné správanie.

misiak7777
4. jan 2024

@lelelienka chápem, ale zas nepreháňaj s tými preukazmi. Tie by sa možno zišli pri silnejších plemenach

janai1
4. jan 2024

Ja som psickar ale toto by som si nedovolila. Doma sme mali jazvečíka a teraz máme labradora ale nikdy ich nepustam keď je niekto v okolí. Neznášam keď ostatní to nevedia pochopiť. Ešte keď som mala jazvečíka tak ho napadol vlčiak ktorý behal kadetade lebo majitelia ho mali pusteneho napriek tomu, že nemali plot...

Keď sme boli decká u rodiny na prázdninách tak mali takého orieška, najposlušnejší pes na svete a aj tak po týždni keď sme sa s ním hrali mu preplo, zaútočil na brata a dohryzol ho do tváre 🤷‍♀️

beronsche
4. jan 2024

Fobia, nefobia, pes nema co obtazovat ludi - sem zaratavam, aj ked pes iba pride cloveka ocuchat ci zvedavo zblizka obzriet.
Nenavidim vetu - nebojte saaa, on vam nic neurobiiii...

Ak je pes zvedavy, neposlusny, nedajboze agresivny ma byt na voditku.