Prečo sa mladí ľudia na ulici točia okolo svojej osi?
Za posledných pár dní sa mi niekoľkokrát stalo, že som zaznamenal mladých ľudí ako sa pred priechodom pre chodcov a počas prechádzania cez priechod, zastavia, urobia 360 stupňový obrat, prejdú ďalších pár krokov a opakujú to isté znova... a toto urobia niekoľkokrát, aj keď už prejdú na druhú stranu. Celé to trvá niekoľko desiatok sekúnd.
Podotýkam, že som to videl robiť v okresnom meste, počas dopravnej špičky, na križovatkách plných chodcov a vozidiel.
Je to nejaká nová výzva na internete alebo o čo ide? Viete niekto?
@mooonika1975 my sme tak nejako aj inštiktívne vedeli, čo môžeme a čo už je cez. A keď sme prekročili určité hranice, uvedomovali sme si, že sa niečo môže stať a že bude nasledovať trest. Nehrali sme sa na nechápavých že nám niekto nevysvetlil, že sa to nemôže, že nám to nemal kto vysvetliť. Tak keď prišiel za niečo trest, vedeli sme že za čo
@yvanielka tak ja tieto statusy tiež nemusím ale nebudem sa tváriť že je OK, ak niekto nahovára ďalších napr. na jedenie liekov, skákanie z mosta a pod.
@kvetinka75 Samozrejme, že to nie je v poriadku ale nemyslím si že v minulosti by sa takéto výzvy alebo hecovačky nediali medzi mladými. Hecovačky typu lozenia po vlakoch, ktoré tiež skončili nešťastiami.
@kvetinka75 Tak to si sa potom pohybovala v nejakej veľmi nezvyčajnej skupinke detí. Stačí si pozrieť štatistiku úrazovosti. Alebo si nájsť nejakú diskusiu, kde si dnešní dospelí nostalgicky spomínajú na to, ako sa divia, že prežili svoje detstvo a ako tá dnešná mládež už nič nezvládne.
Inak je dosť smiešne sa pozastavovať nad nebezpečným konaním pubertiakov na fóre pre matky, keď obrovská časť tých matiek koná rovnako hlúpo. Koľko je tu diskusií, že netreba drahú autosedačku, lebo veď my sme prežili bez nej? Pritom dopravné nehody sú najčastejším dôvodom úmrtia detí. Koľko je tu diskusií, že niekomu spadlo dojča z postele? Lebo matka nie je schopná dozrieť na tak základnú vec? Koľko tu máš diskusií o popáleninách, lebo matka asi nemá mentálnu kapacitu na to, aby prišla na to, ako zabezpečiť svoju kávu a horúcu polievku na sporáku? Pritom drvivá väčšina vážnych úrazov malých detí sú práve popáleniny.
@annm81 veď to je to, že dnes tí ľudia akoby neuvažovali. Niektoré tie matky mi pripadajú na rovnakej úrovni ako tí pubertiaci. To sa nechcem nikoho dotknúť ale u nás bolo automaticky - keď začalo dieťa chodiť - odstrániť z dosahu ostré, nebezpečné veci, aspoň v domácnosti, a horúce veci tiež dávať preč z dosahu. Človek akoby vtedy viac používal zdravý sedliacky rozum a vedel zabezpečiť to prostredie. Sú určité ,,úrazy,, - modriny, odreté čelo, škrabance, ktoré človek neovplyvní, ale veľa vecí aáno
@kvetinka75 No vidíš. Myslíš, že tie matky, ktorých nie je málo, boli vzorní pubertiaci z tvojich čias a len "na staré kolená" sa to s nimi nejako pokazilo? Naše matky konali tiež často rovnako hlúpo - bežne napríklad nechávali maličké dieťa doma kým si šli niečo vybaviť. Ľudia boli takýto vždy, dnešné deti nie sú o nič hlúpejšie ako sme boli my a naši predkovia. Koľko dnešných dospelých robí sprostosti? Koľkí sa nechajú obrať o peniaze pri absurdných podvodoch, koľkí naletia šarlatánom, kartárkam a podobne? A aj ten najrozumnejší človek niekedy spraví hlúposť, lebo proste mal zlý deň a niečo si nepremyslel úplne do detailov. Také nariekanie nad skazenou/hlúpou/neschopnou mládežou bolo vždy znakom toho, že človek je mentálne na dôchodku a nepamätá si, ako sa o jeho generácii vyjadrovali starší. Ja som síce patrila vždy k vzorným deťom, ale dobre si pamätám, ako sa o nás, ako o celku vyjadrovali napr. naši učitelia.
@annm81 áno robia ľudia hlúposti ale je rozdiel spraviť hlúposť, ktorá ťa stojí peniaze (aj keď aj to je dôležité) a hlúposť, ktorá ťa alebo niekoho iného stojí život
Neviem ci som ja chodila na nejaku divnu ZS, alebo preco, ale teda u nas riesila aj policia ked chalan hodil babe do oka gastan a ona o to oko skoro prisla, aj o prst prisiel spoluziak ked mu ho druhy pricvikol do satnovych dveri. Chalani sa bezne zabavali tym, ze jedneho mentalne postihnuteho pana provokovali a ten ich potom nahanal a oni sa bezali schovat do skoly. Az to raz jeden neodhadol, dvere sa mu pred nosom zavreli a on preletel hlavou cez sklo.... Ale vtedy nebol internet, tak to riesilo len nase sidlisko a nevedelo to cele Slovesnko.
@kvetinka75 Hej, je to rozdiel. Z môjho pohľadu je tu aj iný rozdiel. Predchádzať hlúpostiam s tragickým koncom je často omnoho ťažšie ako predchádzať finančným podvodom, keďže za vážnym zranením či smrťou zvyčajne stojí celý rad udalostí a veľká miera náhody, zatiaľčo finančný podvod je často len jednoduchá operácia využívajúca hlúposť obete. A napriek tomu je tých smrteľných úrazov nejako menej ako finančných podvodov.
@annm81 tak aj to je pravda, ale za mnohé, nešťastia si ľudia môžu sami. Napr. v poslednej dobe kopa fatálnych autonehôd. Neprispôsobenie rýchlosti. Tam je to na šoférovi - buď pôjde predpísanou rýchlosťou alebo ju prekročí - nik iný o tom nerozhoduje. A bu´d sa nič nestane alebo..... Keď vidím, že idem do zákruty a ešte je aj mokro, tak si dám pozor.
@mikadooo az take bezopecne to nebude, ked uz budes mat cervenu a vodic vystartuje a ty sa este budes tocit na prechode 🤷
@mb2021 počuj, ja neviem, bola som mlada ja aj moje prvé, staršie deti, ale takéto kraviny a tobôž výzvy sa teda nedali a keby aj, kaslal by som na to. Inak fajn, kebyže sa začne, lahni na koľajnice a lež, až pokým nepôjde vlak. Super nie? Perfektná sranda, alebo ostaň štát na jednej nohe uprostred križovatky. Nie si zadávateľ týchto výziev pre slaboduchych a naivných? Normálny človek, mladý, si potuka na čele. A ja ako šofér čakajúci kým prejdú chodci by som tiež nebola nadšená z toho, že sa mladí točia na prechode. Co keď bude výzve, naskočí na kapotu,to je tiež super.
@annm81 ale je fakt, že teraz máš oveľa, ale oveľa viac závislosti. Od televízie, cez mobily, po dorgy atď. Menej sa číta, menej sa deti hrajú, to všetko má vplyv a veľký, extrémne veľký. Či sú hlupejsoe, alebo ospostwnejsie, ťažko povedať, ale žiaľ je to tak. Všetko majú dnešné deti doslova k hube. Ja som neverila, keď som videla na malé kočíka držiak na mobilný telefón. Ako vážne. Myslíš, že nie je dokázané, že to doslova obľubuje deti a tobôž takéto malé. Hold taka výzva koľko kníh prečítaš do týždňa by nebola asi cool, ale koľko vydržíš držať prst na rozhoručenej platní, to je waaaw.
@annm81 oblbuje malé deti. Telefón si píše, čo chce
@maciatkolulu Ale to nie je problém špecificky detí a mládeže. Je to problém ľudstva ako takého, bez ohľadu na vekovú kategóriu. Koľko percent dospelých vidíš v MHD čítať knihu? A koľko ich čumí do mobilu? (odhliadnuc od toho, že si tam môžu čítať správy, alebo vybavovať poštu). A analogicky - tak ako dnešná generácia chce byť "cool" a necháva sa ovplyvňovať partiou, tak sa partiou nechávali ovplyvňovať aj všetky generácie v minulosti. Jednoducho takto to príroda zariadila - je úplne normálne, že deti robia hlúposti v snahe odlíšiť sa od starých. Je to súčasť dospievania a osamostatňovania sa. Väčšina pubertiakov to prežije, niektorí to šťastie nemajú.
Sociálne siete sú nová výzva nielen pre deti, ale aj pre dospelých - polovica dospelej slovenskej populácie prepadá pod ich vplyvom dezinformáciám. A naša generácia ktorá, aj keď je už dávno po puberte, verí neuveriteľným sprostostiam, lebo sa chce odlíšiť od tých "oviec, čo veria mainstreamu" sa ide pohoršovať nad tým, že sociálnym sieťam prepadajú teenageri, ktorí to majú takpovediac vo svojom biologickom programe? Smiešne.
@h2 zas netreba dramatizovat, mládež vždy robila blbosti a skúšala veľmi veľa nebezpečných vecí. Nič to nehovorí o budúcnosti mládeze a budúcnosti, ale skôr o tom, ze mladí ľudia sa radi bavia a neuvedomujú si až tak dôsledky svojich činov. Netreba zabúdať aké blbosti sme robili my ako mladí ľudia.
@kvetinka75 uf, trest je už ale až po niečom zlom. Chceme sa vyvarovať , aby robili zle. Tieto deti tiež nevedia možno následok . A trest za to ich nijak v tomto veku neobohati. Ok, to je debata má dlho. Už prenechám iným ❤️
@777januska777 Ja nedramatizujem, len ma vytočil ten týpek, čo sa tu obul do prispievateľky, čo napísala, že sú vymletí.
@maciatkolulu menej sa číta, no neviem, kto menej číta? Ty čítaš veľa? Vidí tá tvoje dieťa citat, chodíte do knižnice, navštevujete študovne v knižniciach? Lebo ak to robis, tvoje dieťa to určite robí tiež. Ak nerobí, raz začne určite.
@mooonika1975 áno mali by sme pracovať na tom, aby sa tomu vyvarovali. Ale ak niekto niečo spraví mal by si byť vedomý, že to bude mať aj svoje dôsledky - a kedysi tými dôsledkami boli tresty. Netvrdím, že sa majú ľudia trestať ale dôsledky svojich činov by mali znášať. Teraz si je veľa ľudí vedomých že sa im nič nestane, tak potom sa môžeš snažiť a výsledok žiadny
@mb2021 my keď to vravime mame a to som dievča😂 tak mi nechce verit a koľkokrát povie, nech jej to radšej ani nevravím.
@kvetinka75 podľa pár ľudí hodnotíš všetkých? Podľa teba by si napríklad mohli myslieť že ženy v strednom veku sú nepríjemné fúrie. Každá generácia má aj hodnotných ľudí aj blbcov.
@matabb73 tak hodnotenie ľudí začína od ,,seba,, ALE záleží aj od toho ako si moje príspevky prečítaš. Ak nasrato, tak máš pocit že som fúria. Ak normálnym tonom, tak zistíš že iba diskutujem , píšem svoj názor. hodnotím, čo vidím. Bez akýchkoľvek vyhrotených emócií
Veľa robí to, že napísané slovo si môžeš prečítať viacerými spôsobmi a podľa toho ako ich prečítaš, hodnotíš druhú stranu - či je naštvaná, arogantná, alebo iba normálne konverzuje
Možno je to nejaká výzva medzi mladými, možno sa len zabávajú. Tiež sme robili všelijaké blbosti keď som bola mladá. Ja mám napríklad ak teraz problém čakať v kľude u lekára alebo dlhšie na zastávke. Pokiaľ je to možné, tak sa prechádzam.
@matabb73 a nikde som nenapísala že sú všetci takí. Treba čítať s porozumením.
@kvetinka75 zhodnotíš celú jednu generáciu podľa pár ľudí a zdá sa ti to v poriadku. To hovorí viac o tebe ako o ostatných. V pohode, tvoj názor, ale zdá sa mi riadne scestný.
@kvetinka75 reagujem na tvoj prvý komentár: "toto som ešte nevidela, ale čaká nás krásna budúcnosť s takouto vymletou mládežou."

@annm81 Samozrejme, že spomienkový optimizmus. Každá ďalšia generácia tvrdí, že mládež je horšia a horšia. Čiže tá aktuálna je samozrejme najhoršia.
Mňa "dojímajú" aj tie kilometrové statusy na FB typu "Sme posledná generácia ktorá blablabla....za našich čias sa nikto neutopil, jedli sme chleba s maslom a pokosenou trávou" atď 😁 a kritizujú mládež sediacu za mobilmi a počítačmi a pri tom robia to isté.