icon

Prečo sú kvalitné potraviny v supermarketoch nedostupné?

15. mar 2024

Rozmýšľam nad tým prečo sa v bežných potravinách nedá kúpiť napríklad kvalitný sirup, kvalitný syr, olivový olej atď... To sú len príklady. Prečo sa nedá kúpiť napríklad bio zelenina z farmy, aj keby dajme tomu brokolica nestála 1€, ale 5€. Vy také niečo kupujete? Ja mám pocit, že som mimozemšťan keď si 90% potravín musím objednávať cez internet a napríklad v takom Tescu nemám čo kúpiť.

xckaretxxx
15. mar 2024

@h2 áno, viem. Múka balela v ich obaloch je ukrajinská.

viestta
15. mar 2024

Autorka, nikto ta za tvoju snahu mat zdrave potraviny nekamenuje, je to chvalyhodne a zasluzne ak si sama pestujes. Ale treba mat na to triezvy pohlad bez iluzii. Ja zahradu beriem ako psychohygienu, uroda je len bonus a aj ked sa snazim tak nikdy neviem ci vobec nejaka bude. Nechcem byt odkazana na to co mi vyrastie. Bez vycitiek svedomia kupim aj zeleninu aj ovocie v obchode, zajdem si do komercneho sadu nazbierat. Pretoze tym, ze nieco kupim prispejem na zivobytie tomu, co to vypestoval. Sice cez mnozstvo sprostredkovatelov ale on robi sluzbu mne, ja mu za nu ochotne zaplatim. A zaplatim aj tym sprostredkovatelom, zaplatim aj tomu co celu zimu skladuje zemiaky, lebo ja taku moznost nemam. Zaplatim aj tomu soferovi, ktory tie zemiaky do obchodu dovezie pretoze nie som schopna chodit pre potraviny priamo k zdroju.

alazala
15. mar 2024

Autorka, riešim podobný problém. Prosím ťa, kde kupuješ ovocie, zeleninu, mliečne výrobky a mäso? Kde si môžem objednať také, že je to dobré? Žijem v meste , nemám známych po dedinách

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
autor
15. mar 2024

@viestta veď ja si teraz nejdem pestovať na celý rok, to by som musela mať aspoň 1000m pozemok. Samozrejme, že aj kúpim, ale v supermarketoch nie

katica06
15. mar 2024

Mám takú skúsenosť, že kamoškyne deti nezjedili napr paradajky, a potom videli ako jedia paradajky moje deti len tak bez ničoho(zelené, žlté, oranžové, ružové,bordové, červené aj čierne) chceli ochutnať a čuduj sa svet zjedli. Keď predtým poznali len tie z Tesca.
Videla som ten tvoj zoznam, ja by som ani oregano neobjednala, aby mi to cestovalo zo Sicílie

autor
15. mar 2024

@alazala mäso nejem a mliečne úplne málo. Objednávam zo sladučké ovocie, bioland.ak a teraz som skúšala z toho talianskeho eshopu a úplne super, odporúčam.

autor
15. mar 2024

@alazala ten eshop je gustini.cz

cookie29
15. mar 2024

Pretoze ludia, ktori hladaju zdravsie stravovanie nechodia do supermarketov... vacsinou. Alebo tam chodia po urcity typ vyrobkov. Zemiaky kupujem na farme, vajicka na bio farme, mliecne vyrobky v lokalnom obchode ktory ponuka z okolitych fariem. Med bravam priamo od vcelara. A kazdy tyzden mi z biofarmy dodaju debnicku zeleniny, sezonnej, nikdy neviem co tam bude, proste platim pausal a v piatok mam debnicku... ja osobne sa supermarketom nevyhybam, ale snazim sa maximalne jest lokalne, sezonne a pod. A uz len princip dodavok do supermarketov vylucuje vacsinou cerstcost a lokalnost zeleniny.... A SLowtellu si vyrobis doma, mandle alebo lieskovce, kakao, trosku medu/cukru a vykonny mixer...ked je vola je cesta

autor
15. mar 2024

@katica06 pozerala som tvoj profil a tie paradajky sú perfektné. Ja som teraz zasiala divoké zlaté, čierne, červeno-oranžovo-žlté neuniformné tak som zvedavá na výsledok. Keby som mala viac miesta, zásadím aj pätnásť druhov 😀 ... Jj, súhlasím s tým dovozom, ale nie som 100% (zatiaľ)

autor
15. mar 2024

@cookie29 no, lenže nemám taký mixér... Tie debničky objednávaš z internetu?

merlinja
15. mar 2024

autor - tak som myslela, že si kreatívnejšia, keď tak horlivo uvažuješ o zdravej strave. Môžeš pomlieť/posekať, pokvapkať palacinku medom a posypať orieškami napríklad (dúfam, že postup nepotrebuješ), hneď máš zdravšiu alternatívu ako Slowtella. A keď už tak palacinky tiež nie sú zdravé, či? Dúfam, že sa nejdeme chytať za slovíčka .....

cookie29
15. mar 2024

nie, z miestnej farmy, ved pisem o lokalnom stravovani. Nehovoriac o tom, ze potrebujes trosku vykonnejsi motor na slowtellu, to je vsetko, ja to robim v obycajnom, aj mandlove maslo.

h2
15. mar 2024

Jáj, tak ty nemáš taký mixér, tak s tým sa naozaj nedá vôbec nič robiť. 🙃

lenkakravcova
15. mar 2024

@xckaretxxx myslíš Slovenska značka ako prebaľovanie ?

autor
15. mar 2024

@merlinja neviem či sa chápeme asi nie. Ja chcem Slowtellu tak nechápem prečo by som si mala robiť palacinky s medom. Snáď môžem jesť čo chcem nie 😀

autor
15. mar 2024

@h2 takže teraz si mám ísť kúpiť mixér lebo pár žien/mužov na modrom koníku to tak chce? Dobre no 😀

merlinja
15. mar 2024

autor no nie kúp si SLowtellu (začínam ťa podozrievať, že pre nich pracuješ 🙂 , je super zdravá, daj aj celú, určite lepšie ako oriešky - zdravšie minimálne. A pozerám v dm za tú cenu 15€, no nekúp to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Máš PRAVDU vo všetkom, už mi neodpovedaj, súhlasím so všetkým - potraviny v supermarketoch všetky na h......, brokolica za 5€ bio super naj, a nezabudnime na Slowtellu .....

autor
15. mar 2024

@merlinja veď ja len odpovedám na komentáre, vy stále spomínate tú Slowtellu. Ja si to nechcem vyrábať doma a ani si dávať na palacinky med. Ty neješ absolútne nič sladké? Všetko si vyrábaš doma? Namiesto čokolády si dáš med a namiesto vína svätenú vodu? Asi nie čo 🙂

merlinja
15. mar 2024

autor fakt naposledy - pre info milujem sladké, zožerem Nutelu s obsahom palmového tuku, cukru a iných srač...... na 3x! V pohode si večer ulejem pohár vína, občas aj niečo tvrdšie a mám to u ri.. ale nemeditujem nad tým ..................... Dala si otázku, radili ti, už končím - mudrejšiemu neraď, mocnejšiemu nepomáhaj!

xckaretxxx
15. mar 2024

@lenkakravcova áno, prebaluju ukrajinskú múku do svojich obalov. Teda, robí im to firma. A tiež vyskúšaj napr. ZIPSER parky, keď ich ma napr. Kaufland v akcii. Je to doslova humus.

viestta
15. mar 2024

Autorka, ja sa len tak mimochodom spytam, vies z akych orechov je vyrabana ta slowtela? Ci len doverujes vyrobcovi ale tomu, ktory vyrobi biely jogurt co predavaju v Tescu uz nedoverujes. (len tak mimochodom Tesco ma aj orechove masla a kremy, treba dobre pohladat)

h2
15. mar 2024

Mne je srdečne u prdele, či si kúpiš mixér, alebo Slowtellu, alebo brokolicu za 5€, identickú s tou za 1€. Ale toto bol tvoj argument. Že nemôžeš si urobiť doma vlastnú lieskovcovú nátierku, lebo nemáš mixér.

autor
15. mar 2024

@viestta ja som neskúmala odkiaľ majú orechy, zase odtiaľ potiaľ. Ja som hľadala zdravšiu alternatívu nutely, čo aj Slowtella je

autor
15. mar 2024

@viestta jogurty v Tescu kupujem a aj som ti to napísala do prvého komentáru

viestta
15. mar 2024

Orechove masla sa daju kupit celkom bezne, ja som naposledy doniesla kesu maslo z Kauflandu, pred tym mandlove z Lidla, v DM ich maju stale a slusny vyber.

autor
15. mar 2024

@viestta naposledy som nič také nenašla, ale pozriem keď pôjdem na nákup

lenkakravcova
15. mar 2024

@xckaretxxx O, hm - to si najbližšie skúsim pozrieť keď budem vyberať múku. Vďaka za informáciu.
Zipser párky sú bravčové, takže toto aspoň riešiť nemusím, to nekupujem ale vďaka za upozornenie 🙂

domkakvet
15. mar 2024

Lebo by si takmer nikto nekupil brokolicu za 5 eur, ked ju maju za 1 euro.

raffaella
15. mar 2024

Je to Yeme, nie Yemme ako niektoré píšu, to len ku správnemu názvu.
A problém nie je v ponuke obchodov, ale v mieste bydliska. V Bratislave je ponuka obrovská, či už spomínané Yeme alebo stačí úplne Kaufland a tam sa dá nájsť rovnaká ponuka ako v Rakúsku čo sa týka potravín. Bio potravín, veganskych či všelijakých bezlaktozovych, bezlepkových je v Kauflande široká ponuka, do Tesca nechodím absolútne tak tam netuším, ale Kaufland v Bratislave je úplne porovnateľný s Rakúskom (no my chodíme aj do Rakúska na bio salámy pre muža).
Čo sa týka špeciálnej múky na pizzu - na pizze nejde ani tak o múku ako o kvalitný kvások. Pizza by sa mala robiť z kvásku lievito madre a obyčajná slovenská extra špeciál hladká múka za pár centov je úplne top.